Máte radi figy? Týmto netradičným ovocným plodom sa darí skôr v teplejších krajinách, no aj u nás je možné najmä v južnejších oblastiach pestovať figovníky. Figa predstavuje zložený plod, resp. súplodie typu sykónium. Je to akási dužinatá banka, ktorá vo svojom vnútri ukrýva veľké množstvo plodov.
Vnútro fíg je typicky rôsolovité a obsahuje veľa chrumkavých semienok. Chuť zrelej figy je vďaka vysokému obsahu cukrov naozaj sladučká. Aj liečivá sila figy je ohromujúca. Toto ovocie má priaznivý vplyv na trávenie, hladinu krvného tlaku, krvotvorbu aj imunitu. Bojuje proti zápche, bolesti v hrdle aj depresiám.
V obchodoch sa možno stretnúť aj so sušenými figami, no ako spracovať práve lahodné čerstvé figy? Pripraviť môžete napríklad domáci figový džem, no prinášame aj nejeden recept na figový koláč. A čo tak skúsiť pochúťku s figami a plesňovým syrom? Nižšie nájdete recepty, ktoré stoja za vyskúšanie.
Domáci figový džem s pomarančom a citrónom
Ingrediencie:
-
1 kg čerstvých fíg
- 1 veľký pomaranč
- kôru z 1 pomaranča
- šťavu z 1 citróna
Postup: Figy umyjeme a nakrájame na štvrťky. Šúpať ich netreba. Nakrájané figy vložíme do hrnca spolu s pomarančom, ktorý sme si nakrájali na mesiačiky. Pridáme aj šťavu z jedného citróna a nastrúhanú pomarančovú kôru. Na miernom plameni zmes za častého miešania postupne varíme.
Podľa potreby premixujeme a povaríme do zhustnutia. Hotový džem nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Takto necháme vychladnúť. Možno aj sterilizovať, postačí 10 minút na 90 °C.
Odporúčame: Fantastický hruškový koláč 5-krát inak – každá verzia stojí za ochutnanie
Zdroj: Depositphotos
Recept na figový koláč s bielym jogurtom a vlašskými orechmi
Ingrediencie:
-
100 g kvalitného masla
- 200 g polohrubej špaldovej múky
- 230 g bieleho jogurtu
- 1 vajce
- 120 g domáceho medu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 500 g čerstvých fíg
- 100 g vlašských orechov
- 1 PL trstinového cukru
- trochu masla a múky na vymastenie a vysypanie formy
Postup: Maslo si rozpustíme. V miske si zmiešame múku s kypriacim práškom a pridáme jogurt, vajce, med aj rozpustené maslo. Dobre vymiešame. Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie, ktorú vymastíme a vysypeme múkou. Ak máme silikónovú formu, nie je to potrebné.
Pripravené cesto nalejeme do formy a rovnomerne rozotrieme. Potom nakrájajte čerstvé figy na kolieska a poukladajte na vrch cesta. Nakoniec ešte koláč posypeme podrvenými vlašskými orechmi a trstinovým cukrom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po upečení a miernom ochladnutí môžeme nakrájať a podávať.
Jednoduchý figový koláč s tvarohom
Ingrediencie:
-
200 g kyslej smotany
- 500 g jemného tvarohu
- 4 vajcia
- 7 PL detskej krupice
- 2 vanilkové cukry
- 5 čerstvých fíg
- 1 ČL vanilkovej arómy
- kešu orechy
- sušené hrozienka
Postup: Figy ošúpeme a rozmixujeme, následne zmiešame s cukrom a vanilkovou arómou. Kyslú smotanu zmiešame s krupicou, potom primiešame vajcia. Taktiež pridáme tvaroh a pomixované figy. Pridáme aj hrsť nasekaných kešu orechov a sušené hrozienka.
Pripravíme si tortovú formu (s priemerom 24 cm) a vystelieme ju papierom na pečenie. Zmes vylejeme do formy a pečieme pri teplote 190 °C asi 40 minút. Upečený koláč necháme dobre vychladnúť a môžeme nakrájať a podávať.
Figový crumble
Ingrediencie:
-
500 g čerstvých fíg
- 65 g masla
- 3 PL strúhanky
- šťava z polovice citróna
- 2 PL medu
- 30 g hladkej múky
- 30 g ovsených vločiek
- 35 g kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- muškátový oriešok
- štipka soli
Postup: Pripravíme si okrúhlu zapekaciu misu s priemerom 19 cm. Vymažeme ju maslom a vysypeme asi lyžicou strúhanky. Umyté figy nakrájame na štvrťky a prelejeme citrónovou šťavou, medom a tiež poprášime lyžicou múky. Dobre premiešame. Zmes preložíme do zapekacej misky a zarovnáme.
Potom si zmiešame dve lyžice strúhanky s ovsenými vločkami, cukrom, škoricou, zvyškom múky a maslom. Pridáme štipku muškátového orieška a soli. Vypracujeme mrveničku, ktorú navrstvíme na figy. Utlačíme prstami a zarovnáme. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút (s režimom horúceho vzduchu). Po upečení necháme 10 minút odpočinúť a podávame, napríklad so zmrzlinou alebo vyšľahanou smotanou.
Odporúčame: Domáce sušené paradajky – tipy na ich prípravu aj využitie v kuchyni
Zdroj: Depositphotos
Kiš s figami a kozím syrom a šunkou
Ingrediencie na cesto:
-
250 g hladkej múky
- 130 g masla
- 1 vajce
- štipka soli
- 2-3 PL mlieka
Ingrediencie na náplň:
-
250 g cream fresh
- 2 vajcia
- 50 g sušenej šunky
- 5-6 fíg
- 100 g kozieho syra
- 2 vetvičky tymianu
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Z múky, masla a soli vypracujeme mrveničku. Potom pridáme vajce a vypracujeme hladké cesto. Ak je zmes veľmi hutná, môžeme pridať po lyžičkách studené mlieko. Vypracované cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničku na pol hodinu.
Potom ho rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej formy na pečenie. Necháme chladiť ešte ďalších 20 minút. Na cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme ho suchou fazuľou. Pečieme v rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C. Kým sa cesto pečie, urobíme si plnku. Zmiešame cream fresh, vajcia, soľ a korenie, ako aj polovicu tymianu a polku potrhanej šunky.
Plnku dobre premiešame a nalejeme na predpečené cesto. Navrch poukladáme zvyšnú šunku s plátkami fíg a pomrveným kozím syrom. Pečieme ďalších 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať.
Pečené figy s plesňovým syrom
Ingrediencie:
-
čerstvé figy
- syr s modrou plesňou
- sušená slanina
Postup: Figy umyjeme a zbavíme stopiek. Následne ich zhora prekrojíme do kríža asi do polovičky plodu. Jemne ich zatlačíme nadol, aby sa otvorili. Dovnútra vložíme kus plesňového syra a následne celé obalíme v slaninke. Takto pripravíme ľubovoľný počet fíg.
Naplnené figy pečieme v rúre pro teplote 200 °C. Stačí zapiecť chvíľku, kým sa roztopí syr. Pred podávaním možno poliať javorovým syrom. Možno predávať ako predjedlo s čerstvým pečivom.
Pozri aj: Zaváraná cvikla a jej príprava – TOP recepty na konzervovanie červenej repy
Zdroj: Depositphotos
Slano-sladké figové jednohubky
Ingrediencie:
-
2 bagetky
- 250 g mascarpone
- 1 PL medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 10 čerstvých fíg
- podľa chuti parmská šunka
- soľ, mleté čierne korenie a tymian
Postup: Mascarpone vymiešame s medom a pridáme aj pretlačený cesnak. Dochutíme soľou, korením a sušeným tymianom. Bagetky nakrájame na kolieska a potrieme nátierkou z mascarpone. Ozdobíme kusom parmeskej šunky a štvrťkou alebo polkou čerstvej figy.