Mrazená zelenina a ovocie: Aké sú ich najväčšie výhody?

mrazená zelenina

Čerstvá zelenina a ovocie by mali tvoriť značnú časť našich jedálničkov. Nášmu telu poskytujú cennú vlákninu, ktorá je nevyhnutná okrem iného aj pre správnu činnosť čriev. Tiež v nich nájdeme potrebné vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, antioxidanty a mnoho ďalších dôležitých látok. 

Ovocie a zeleninu však v obchodoch nájdeme nielen v čerstvej podobne, ale napríklad aj v mrazenej verzii. Na mrazené ovocie a zeleninu sa však často hľadí ako na niečo menejcenné, respektíve ako na niečo, čo sa svojou kvalitou čerstvým plodom nemôže ani len priblížiť. 

Pritom aj zelenina a ovocie v mrazenej forme sú plné živín a ponúkajú mnoho ďalších výhod. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na to, prečo sú mrazené ovocie so zeleninou v našich jedálničkoch vítané podobne ako čerstvé plody. 

TOP benefity mrazenej zeleniny a ovocia:

1. Mrazené plody nepodliehajú skorému znehodnoteniu

Ako prvé musíme zmieniť, že mrazenie predstavuje jeden z najlepších spôsobov konzervácie potravín. Ovocie a zelenina sa v tomto prípade konzervuje iba pomocou chladu, pričom nie je potrebné použitie rozličných aditív a konzervačných látok či ďalších nežiaducich prísad. Mrazenie je považované za zdravý aj veľmi šetrný spôsob konzervovania potravín pre ich dlhodobé uskladnenie. 

Nízke teploty zastavujú šírenie a rast mikroorganizmov a bránia tak aj znehodnocovaniu potravín. Zmrazené ovocie a zelenina nie sú tak náchylné na hnilobné procesy a pokazenie ako čerstvé plody, nehovoriac o tom, že zmrazenie tiež napomáha uchovávať vysoké percento ich živín a vitamínov.

mrazené ovocie
Shutterstock®

2. Mrazené plody majú vysoký obsah živín (neraz vyšší ako čerstvé)

Ako sme spomenuli už vyššie, pri mrazení sa uchováva veľké množstvo dôležitých vitamínov a iných živín, ktoré sú obsiahnuté v ovocí a zelenine. Ovocie a zelenina určené pre zmrazovanie sa spravidla zberajú na vrchole zrelosti, kedy sú plné vitamínov a minerálov. 

Ich následným zmrazením dochádza k zastaveniu všetkých procesov v bunkách. Vďaka tomu je následná degradácia živín už minimálna. Pri mrazení prichádza zelenina a ovocie len o malú časť dôležitých látok (zachovaných môže byť okolo 80 až 90 percent). 

V tomto majú mrazené potraviny značnú výhodu oproti tým čerstvým. Čerstvé ovocie a zelenina sú naopak vystavované svetlu, kyslíku a ďalším vonkajším podmienkam, sú tak aj náchylnejšie na znehodnotenie. Čím dlhšie sú vystavené na pultoch v obchodoch alebo skladované doma, tým väčší podiel živín strácajú. Práve preto sú mrazené potraviny (ovocie a zelenina) vítané v jedálničkoch tak ako čerstvé plody. 

3. Mrazené plody sú vhodné na dlhodobé skladovanie

Práve zmrazená zelenina a ovocie sú veľmi vhodné aj na dlhodobé skladovanie, čo o čerstvých plodoch nemožno povedať, keďže strácajú živiny a znehodnocujú sa. Pokiaľ teda máme väčšie množstvo zeleniny a ovocia, napríklad z vlastnej záhradky, ktoré nebudeme hneď konzumovať, práve mrazenie je skvelý spôsob, ako ich dlhodobo uskladniť, napríklad na postupné spotrebovávanie počas zimy. 

Čo sa týka konkrétne ovocia a zeleniny, tak tieto plody môžeme bez obáv skladovať v mrazničke približne 9 až 12 mesiacov. Zmrazovať je pritom možné skutočne rozličné druhy, tie s veľmi vysokým podielom vody sú však na mrazenie menej vhodné. 

V mrazničke je vhodné skladovať brokolicu, špenát, karfiol, zelenú fazuľku, kaleráb, hrášok, bobuľové ovocie a podobne. Pred domácim zmrazovaním je však vhodné myslieť aj na blanšírovanie, ktoré bráni zmene sfarbenia a takisto chuti plodov.

4. Mrazené plody znižujú plytvanie potravinami

Mrazenie je jedným z najlepších spôsobov, ako predísť plytvaniu potravinami. Ak máte nadbytok ovocia alebo zeleniny, ktorú nestihnete skonzumovať, mrazenie vám umožní uchovať ich čerstvosť na dlhé obdobie. Tým minimalizujete odpad a zároveň máte k dispozícii zdravé suroviny na prípravu jedál, keď ich budete potrebovať.

Využívanie mrazenej zeleniny a ovocia môže byť ekologickejšie, najmä ak si ich pripravíte doma. Zmrazením sezónnych plodín z vlastnej záhrady alebo z miestnych trhov podporujete lokálnych pestovateľov a znižujete uhlíkovú stopu spojenú s prepravou potravín z iných krajín.

mrazenie potravín
Shutterstock®

5. Mrazené plody sú cenovo dostupné, a to celoročne

Ďalšou veľkou výhodou mrazeného ovocia a zeleniny je aj skvelá dostupnosť. Rozličné druhy mrazených potravín nájdeme v obchodoch celoročne. Áno, aj čerstvá zelenina a ovocie sú už v súčasnej dobe veľmi dobre dostupné počas roka, no ak napríklad nie je práve sezóna konkrétnych druhov, tak je nevyhnutné počítať aj s výrazne vyššou cenou, prípadne aj s nedostupnosťou. 

Najmä zimné mesiace sa spájajú s menšou ponukou čerstvého ovocia a zeleniny, preto je možné doplniť jedálniček práve mrazenými potravinami. Mnoho vitamínov si napríklad môžeme počas zimy doplniť mrazeným bobuľovým ovocím, ktoré má sezónu v lete. 

V zime nájdeme čučoriedky či maliny v obchodoch menej často a zvyčajne o dosť drahšie. Do smoothie nápojov, koláčov či raňajkovej kaše však môžeme použiť aj mrazené bobule. Podobne výhodná a užitočná môže byť mrazená zelenina. 

6. Mrazené plody sú majú jednoduché a praktické využitie

Ako posledné môžeme ešte v prospech mrazenej zeleniny a ovocia zmieniť to, že takéto mrazené potraviny sú skutočne ľahké na použitie a dajú sa využiť a spracovať rozličnými spôsobmi. Je skrátka praktické mať doma vždy v mrazničke nejaké vrecká s mrazenou zeleninou či ovocím. 

Vďaka tomu sa dajú i v prípade núdze, kedy napríklad nebol čas zájsť do obchodu, alebo je málo času na varenie, pripraviť rozličné chutné pokrmy, ktoré sú rovnako nutrične hodnotné, zdravé a plné živín. Mrazenú zeleninu je napríklad možné ľahko a rýchlo podusiť či pripraviť na pare a pridať k hlavnému jedlu. 

Tiež sa dá použiť na prípravu rizota, či rozličných pokrmov s cestovinami alebo strukovinami, ako aj polievok. I mrazené ovocie nájde svoje využitie. Hodí sa do rozličných koláčov, dezertov, kaší a podobne.

Užitočné tipy pri používaní mrazenej zeleniny a ovocia:

  • Nepotrebujú rozmrazovanie: Väčšina mrazenej zeleniny a ovocia sa môže použiť priamo z mrazničky, napríklad pri príprave polievok, omáčok alebo smoothie.
  • Príprava na pare: Mrazenú zeleninu môžete ľahko pripraviť na pare, čím si zachová svoju chuť a väčšinu živín.
  • Skvelé na pečenie: Mrazené bobuľové ovocie je ideálne na prípravu koláčov, muffinov alebo ovocných omáčok.
  • Do raňajkovej kaše: Mrazené ovocie pridajte do teplej ovsenej kaše alebo jogurtu – pri zahrievaní rýchlo zmäkne a uvoľní šťavu.
  • Do polievok a dusených jedál: Zeleninu pridajte priamo do hrnca pri varení polievok, kari alebo rizota.
  • Na rýchle prílohy: Mrazená zelenina, ako hrášok či fazuľové struky, je ideálnou rýchlou prílohou k mäsu alebo vegetariánskym jedlám.
  • Smoothie bez ľadu: Mrazené ovocie nahradí ľad v smoothie, vďaka čomu získate hustý a chladený nápoj.
  • Zeleninové pyré: Uvarenú mrazenú zeleninu rozmixujte na pyré, ktoré môžete použiť ako základ pre detské príkrmy alebo ako zdravú prílohu.
  • Na pizzu alebo quiche: Mrazená brokolica, špenát či paprika sú skvelé prísady na domácu pizzu alebo slané koláče.
  • Pochúťka pre deti: Mrazené kúsky ovocia, ako sú čučoriedky alebo maliny, môžu poslúžiť ako zdravá alternatíva sladkostí.
  • Výzdoba na dezerty: Použite mrazené ovocie na ozdobu torty, palaciniek alebo cheesecaku – rozmrazí sa počas podávania.

Aktualizovaný článok: 18.01.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE