Zdravé špenátové rizoto – skúste jednu z 5 chutných verzií

Možno by niekto ani neveril, ako chutne sa dá pripraviť taký špenát. Táto zelenina nepatrí práve k tým najobľúbenejším, čo je veľká škoda, keďže ide o veľmi zdravú potravinu. Špenát je nielen známym zdrojom železa, ale nájdeme v ňom i vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B či luteín a zeaxantín. 

Ak nie ste práve fanúšikom týchto zelených lístkov a tradičný špenátový prívarok vám toho veľa nehovorí, využite túto zeleninu v inom recepte. Dobrou voľbou sú i polievky, no čerstvý špenát sa hodí aj do zeleninových šalátov. My odporúčame špenátové rizoto. 

Skúsite špenátové rizoto s lososom alebo kuracím mäsom či s hubami? Prinášame niekoľko tipov na recepty na chutné rizoto zo špenátu. 

Krémové špenátové rizoto

Ingrediencie: 

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL olivového oleja
  • 100 g parmezánu
  • 200 ml bieleho vína
  • 5 PL masla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 g mrazeného špenátu
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup: Olej rozohrejeme na väčšej panvici a pridáme 2 PL masla. Potom pridáme nakrájanú šalotku a po chvíli aj prelisovaný cesnak. Chvíľu opekáme a pridáme premytú ryžu. Orestovanú ryžu podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa odparí. Následne začneme podlievať vývarom (po častiach). 

Po desiatich minútach pridáme na kocky nakrájaný trochu rozpustený špenát a pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Podľa potreby ešte dolievame vývar. Potom odstavíme z ohňa a primiešame 3 PL masla a parmezán. Osolíme, okoreníme, poriadne premiešame a môžeme podávať. 

Odporúčame: ​Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!

Špenátové rizoto s kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 2 hrnčeky ryže arborio
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 3 PL masla
  • 1 cibuľa
  • 4 hrnček vody
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 ČL morskej soli
  • 1/3 ČL mletého čierneho korenia
  • 1/2 ČL cesnakového korenia

Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Potom pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme jedným hrnčekom vody a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme premytý špenát a počkáme, kým sa sparí. 

Následne k mäsu nasypeme ryžu, zalejeme zvyšnou vodou a mliekom. Osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia ryže a vsiaknutia všetkej vody. Občas premiešame. Môžeme podávať. 

Špenátové rizoto s lososom

Ingrediencie: 

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g mrazených špenátových listov
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g filet z lososa
  • soľ a mleté čierne korenie
  • citrónová šťava a kôra z 1/2 citróna
  • 100 ml bieleho vína

Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na 1 PL olivového oleja. Pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu opekáme. Potom pridáme špenát a podusíme. Následne prisypeme premytú ryžu a pražíme asi 5 minút. Podlejeme časťou vývaru a dusíme pod pokrievkou. Postupne pridáme vývar, kým sa tekutina neodparí a ryža nezmäkne. Odstavíme z ohňa.

Lososa nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja a opečieme na ňom lososa. Prilejeme víno, opečieme ešte pár minút a odstavíme z ohňa. Špenátové rizoto podávame s opečeným lososom posypané citrónovou kôrou. 

Hráškovo-špenátové rizoto s hubami

Ingrediencie: 

  • 1,5 hrnčeka arborio ryže

  • 1/3 póru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar
  • 1 dcl suchého bieleho vína
  • 30 g parmezánu
  • 25 g masla
  • 200 g mrazeného hráška
  • 1/2 balenia čerstvého baby špenátu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 4 – 6 bielych šampiňónov
  • mletá červená paprika

Postup: Rozpálime si olej a opražíme na ňom najemno nasekaný pór s cesnakom. Potom pridáme ryžu a orestujeme pár minút. Zalejeme vínom a počkáme, kým sa vyparí. Potom začneme podlievať vývarom. Vždy keď sa vývar vyparí, podľa potreby ešte dolejeme.

Kým sa ryža varí, oblanšírujeme si hrášok so špenátom – vhodíme ich do zovretej vody, povaríme 2 minútky, scedíme a dáme do studenej vody. K špenátu a hrášku pridáme petržlenovú vňať a rozmixujeme dohladka. Šampiňóny umyjeme, nakrájame a opečieme na rozpálenom olivovom oleji (asi 10 minút). Pred koncom šampiňóny osolíme a pridáme mletú červenú papriku.

Do hotovej ryže primiešame špenátové pesto a ešte chvíľu zohrievame. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Primiešame aj parmezán a odstavíme. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s opečenými šampiňónmi. 

Rizoto so špenátom a sušenými paradajkami

Ingrediencie:

  • 1 hrnček ryže arborio

  • 5-6 sušených paradajok
  • väčšia hrsť čerstvého špenátu
  • 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
  • polovica cibule
  • strúčik cesnaku
  • 1 PL masla
  • parmezán
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nakrájaný cesnak a minútku pražíme. Prisypeme ryžu arborio a pražíme asi dve minúty. Následne začneme podlievať ryžu vývarom. Vždy, keď sa vývar vstrebe, ešte pridáme a premiešame. Takto postupujeme do zmäknutia ryže.

Keď je ryža mäkká, pridáme maslo a strúhaný parmezán. Premiešame a osolíme, okoreníme. Nakoniec pridáme nasekané sušené paradajky a čerstvé špenátové lístky. Dobre premiešame a ihneď podávame. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE