Možno by niekto ani neveril, ako chutne sa dá pripraviť taký špenát. Táto zelenina nepatrí práve k tým najobľúbenejším, čo je veľká škoda, keďže ide o veľmi zdravú potravinu. Špenát je nielen známym zdrojom železa, ale nájdeme v ňom i vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B či luteín a zeaxantín.
Ak nie ste práve fanúšikom týchto zelených lístkov a tradičný špenátový prívarok vám toho veľa nehovorí, využite túto zeleninu v inom recepte. Dobrou voľbou sú i polievky, no čerstvý špenát sa hodí aj do zeleninových šalátov. My odporúčame špenátové rizoto.
Skúsite špenátové rizoto s lososom alebo kuracím mäsom či s hubami? Prinášame niekoľko tipov na recepty na chutné rizoto zo špenátu.
Krémové špenátové rizoto
Ingrediencie:
-
1 hrnček ryže arborio
- 2 šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- 100 g parmezánu
- 200 ml bieleho vína
- 5 PL masla
- 700 ml zeleninového vývaru
- 200 g mrazeného špenátu
- soľ a čierne mleté korenie
Postup: Olej rozohrejeme na väčšej panvici a pridáme 2 PL masla. Potom pridáme nakrájanú šalotku a po chvíli aj prelisovaný cesnak. Chvíľu opekáme a pridáme premytú ryžu. Orestovanú ryžu podlejeme bielym vínom a počkáme, kým sa odparí. Následne začneme podlievať vývarom (po častiach).
Po desiatich minútach pridáme na kocky nakrájaný trochu rozpustený špenát a pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Podľa potreby ešte dolievame vývar. Potom odstavíme z ohňa a primiešame 3 PL masla a parmezán. Osolíme, okoreníme, poriadne premiešame a môžeme podávať.
Odporúčame: Ako pripraviť domáce žemle na hamburger? Z týchto receptov si isto vyberiete!
Zdroj: Depositphotos
Špenátové rizoto s kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs
- 2 hrnčeky ryže arborio
- 200 g čerstvého špenátu
- 3 PL masla
- 1 cibuľa
- 4 hrnček vody
- 1 hrnček mlieka
- 2 ČL morskej soli
- 1/3 ČL mletého čierneho korenia
- 1/2 ČL cesnakového korenia
Postup: Vo veľkej panvici alebo v hrnci rozpustíme maslo a osmažíme na ňom najemno nasekanú cibuľu. Potom pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia. Keď sa mäso zatiahne, podlejeme jedným hrnčekom vody a podusíme asi 10 minút. Potom pridáme premytý špenát a počkáme, kým sa sparí.
Následne k mäsu nasypeme ryžu, zalejeme zvyšnou vodou a mliekom. Osolíme, okoreníme a varíme do zmäknutia ryže a vsiaknutia všetkej vody. Občas premiešame. Môžeme podávať.
Špenátové rizoto s lososom
Ingrediencie:
-
1 hrnček ryže arborio
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- 2 PL olivového oleja
- 200 g mrazených špenátových listov
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g filet z lososa
- soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava a kôra z 1/2 citróna
- 100 ml bieleho vína
Postup: Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na 1 PL olivového oleja. Pridáme prelisovaný cesnak a ešte chvíľu opekáme. Potom pridáme špenát a podusíme. Následne prisypeme premytú ryžu a pražíme asi 5 minút. Podlejeme časťou vývaru a dusíme pod pokrievkou. Postupne pridáme vývar, kým sa tekutina neodparí a ryža nezmäkne. Odstavíme z ohňa.
Lososa nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Na panvici rozpálime 1 PL olivového oleja a opečieme na ňom lososa. Prilejeme víno, opečieme ešte pár minút a odstavíme z ohňa. Špenátové rizoto podávame s opečeným lososom posypané citrónovou kôrou.
Zdroj: Depositphotos
Hráškovo-špenátové rizoto s hubami
Ingrediencie:
-
1,5 hrnčeka arborio ryže
- 1/3 póru
- 2 strúčiky cesnaku
- zeleninový vývar
- 1 dcl suchého bieleho vína
- 30 g parmezánu
- 25 g masla
- 200 g mrazeného hráška
- 1/2 balenia čerstvého baby špenátu
- hrsť petržlenovej vňate
- 4 – 6 bielych šampiňónov
- mletá červená paprika
Postup: Rozpálime si olej a opražíme na ňom najemno nasekaný pór s cesnakom. Potom pridáme ryžu a orestujeme pár minút. Zalejeme vínom a počkáme, kým sa vyparí. Potom začneme podlievať vývarom. Vždy keď sa vývar vyparí, podľa potreby ešte dolejeme.
Kým sa ryža varí, oblanšírujeme si hrášok so špenátom – vhodíme ich do zovretej vody, povaríme 2 minútky, scedíme a dáme do studenej vody. K špenátu a hrášku pridáme petržlenovú vňať a rozmixujeme dohladka. Šampiňóny umyjeme, nakrájame a opečieme na rozpálenom olivovom oleji (asi 10 minút). Pred koncom šampiňóny osolíme a pridáme mletú červenú papriku.
Do hotovej ryže primiešame špenátové pesto a ešte chvíľu zohrievame. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Primiešame aj parmezán a odstavíme. Podľa potreby ešte osolíme. Podávame s opečenými šampiňónmi.
Rizoto so špenátom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
1 hrnček ryže arborio
- 5-6 sušených paradajok
- väčšia hrsť čerstvého špenátu
- 2,5 hrnčeka zeleninového vývaru
- polovica cibule
- strúčik cesnaku
- 1 PL masla
- parmezán
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Potom pridáme nakrájaný cesnak a minútku pražíme. Prisypeme ryžu arborio a pražíme asi dve minúty. Následne začneme podlievať ryžu vývarom. Vždy, keď sa vývar vstrebe, ešte pridáme a premiešame. Takto postupujeme do zmäknutia ryže.
Keď je ryža mäkká, pridáme maslo a strúhaný parmezán. Premiešame a osolíme, okoreníme. Nakoniec pridáme nasekané sušené paradajky a čerstvé špenátové lístky. Dobre premiešame a ihneď podávame.