Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

zapekaný karfiol

Karfiol sa v slovenskej kuchyni využíva úplne bežne, i keď by sa mohlo zdať, že v mnohých prípadoch sa s ním v kuchyni veľmi neexperimentuje. Miesto si nájde v zeleninovej polievke, no asi najčastejšie sa karfiol obaľuje v cestíčku alebo trojobale a vysmáža, v zdravšej verzii pečie v rúre. 

Pritom sa z tejto zeleniny dá toto pripraviť omnoho viac, a tým myslíme rozličné zdravé aj chutné pokrmy. Máte doma veľký karfiol a neviete, čo s ním?

Ako pripraviť karfiol?

Ak si napríklad strážite štíhlu líniu, určite neváhajte vyskúšať karfiolovú pizzu, ktorú si budete môcť dopriať bez výčitiek. Karfiol sa ďalej dá pripraviť s rôznymi omáčkami, na spôsob karí, vo forme placiek, dokonca sa z neho dá pripraviť aj nízkosacharidová karfiolová pizza, opäť vhodná aj pri strážení si ručičky na váhe. 

Karfiol má viacero výhod, napríklad aj tú, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu. Obsahuje len niečo málo cez 20 kalórií na stogramovú porciu. To však neznamená, že nemá nášmu telu čo ponúknuť. 

Obsahuje menšie množstvo bielkovín a vlákninu, ďalej ukrýva draslík, horčík, fosfor, cholín, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B.

Ak aj vy chcete pridať karfiol do svojho jedálnička, alebo hľadáte nové spôsoby jeho prípravy, neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na zapekaný karfiol s cuketou a paradajkami. Ide o jednoduchý a rýchly recept na chutný a zdravý pokrm. A táto kombinácia je predsa takou malou výhrou v lotérii, no nie?

zdravý karfiol
Shutterstock®

Suroviny na zapekaný karfiol:

  • 1 menší alebo stredne veľký karfiol
  • 125 g cherry paradajok
  • 1 mladá cuketa
  • 150 gramov strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 2 vajcia
  • 1 pochúťkovú kyslú smotanu
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Ako pripraviť zapečený karfiol s cuketou:

  • Ako prvé si karfiol očistíme. Karfiol rozoberieme na hlavičky a uvaríme. Malé ružičky karfiolu povaríme však len do polomäkka, približne 10 minút. Nesmú byť rozvarený.
  • Uvarený karfiol dajte trochu vychladnúť a podľa potreby ho ešte pokrájame a menšie časti.
  • Následne si v miske zmiešame smotanu s vajíčkami, trochu osolíme a okoreníme, prípadne pridáme obľúbené bylinky.
  • Cuketu pokrájame na malé kúsky, cherry paradajky prekrojíme na polovičky. 
  • Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu potrieme olivovým olejom.
  • Na spodok zapekacej misy dáme časť karfiolu, potom navrstvíme časť paradajok, cukety a nastrúhaného syru, prikryjeme druhou polovicou karfiolu a pridáme zvyšok paradajok a cukety. Vrch posypte zvyšným syrom.
  • Všetko zalejeme smotanou s vajíčkami a dáme piecť do rúry na približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
  • Po upečení necháme ochladnúť a môžeme podávať, napríklad s varenými zemiakmi, čerstvým zeleninovým šalátom alebo inou prílohou. Dobrú chuť!

Zapekaný karfiol ako hlavný chod aj príloha

Zapečený karfiol je skvelou voľbou nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako chutná príloha. Perfektne sa hodí k rôznym druhom mäsa – či už dusenému na šťave, prírodne upravenému, vyprážanému alebo grilovanému. Výborne doplní aj pečené kuracie mäso či grilovanú rybu, pričom jeho jemná chuť nechá vyniknúť hlavnú surovinu.

Tipy na obmenu receptu s karfiolom

  • Pridajte ďalšiu zeleninu – skúste brokolicu, papriku, špenát alebo huby pre bohatšiu chuť a viac živín.
  • Použite iný druh syra – namiesto mozzarelly môžete vyskúšať parmezán, cheddar alebo nivu pre intenzívnejšiu chuť.
  • Obohaťte jedlo o bielkoviny – pridajte do zmesi kúsky kuracieho mäsa, tuniaka alebo tofu pre výživnejšiu verziu.
  • Nahraďte smotanu jogurtom – ak chcete ľahšiu verziu, použite grécky jogurt namiesto kyslej smotany.
  • Vyskúšajte vegánsku alternatívu – použite rastlinnú smotanu a vegánsky syr, prípadne pridajte lahôdkové droždie pre syrovú chuť.
  • Dochucujte bylinkami a koreninami – pridajte cesnak, bazalku, oregano alebo čili pre výraznejšiu chuť.
  • Vytvorte chrumkavý povrch – pred dopečením posypte vrch strúhankou alebo drvenými orechmi pre extra chrumkavosť.
  • Použite namiesto cukety inú prílohu – skúste baklažán, mrkvu alebo zemiaky pre inú textúru.
  • Skombinujte s cestovinami – zmiešajte pečený karfiol s uvarenými cestovinami a vytvorte sýty zapekaný pokrm.
  • Zvýšte pikantnosť – ak obľubujete štipľavé jedlá, pridajte trochu chilli vločiek alebo pikantnej omáčky.

Ďalšie fantastické recepty z karfiolu:

Aktualizovaný článok: 21.02.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE