Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!

Karfiol sa v slovenskej kuchyni využíva úplne bežne, i keď by sa mohlo zdať, že v mnohých prípadoch sa s ním v kuchyni veľmi neexperimentuje. Miesto si nájde v zeleninovej polievke, no asi najčastejšie sa karfiol obaľuje v cestíčku alebo trojobale a vysmáža, v zdravšej verzii pečie v rúre. 

Pritom sa z tejto zeleniny dá toto pripraviť omnoho viac, a tým myslíme rozličné zdravé aj chutné pokrmy. Máte doma veľký karfiol a neviete, čo s ním?

Ako pripraviť karfiol?

Ak si napríklad strážite štíhlu líniu, určite neváhajte vyskúšať karfiolovú pizzu, ktorú si budete môcť dopriať bez výčitiek. Karfiol sa ďalej dá pripraviť s rôznymi omáčkami, na spôsob karí, vo forme placiek, dokonca sa z neho dá pripraviť aj nízkosacharidová karfiolová pizza, opäť vhodná aj pri strážení si ručičky na váhe. 

Karfiol má viacero výhod, napríklad aj tú, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu. Obsahuje len niečo málo cez 20 kalórií na stogramovú porciu. To však neznamená, že nemá nášmu telu čo ponúknuť. 

Obsahuje menšie množstvo bielkovín a vlákninu, ďalej ukrýva draslík, horčík, fosfor, cholín, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B.

Ak aj vy chcete pridať karfiol do svojho jedálnička, alebo hľadáte nové spôsoby jeho prípravy, neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na zapekaný karfiol s cuketou a paradajkami. Ide o jednoduchý a rýchly recept na chutný a zdravý pokrm. A táto kombinácia je predsa takou malou výhrou v lotérii, no nie?

Skúste aj: ​Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!

zdravý karfiol

Zdroj: Shutterstock®

Na zapekaný karfiol potrebujeme:

  • 1 menší alebo stredne veľký karfiol
  • 125 g cherry paradajok
  • 1 mladá cuketa
  • 150 gramov strúhaného syra (napr. mozzarella)
  • 2 vajcia
  • 1 pochúťkovú kyslú smotanu
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Ako pripraviť zapečený karfiol s cuketou?

  • Ako prvé si karfiol očistíme. Karfiol rozoberieme na hlavičky a uvaríme. Malé ružičky karfiolu povaríme však len do polomäkka, približne 10 minút. Nesmú byť rozvarený.
  • Uvarený karfiol dajte trochu vychladnúť a podľa potreby ho ešte pokrájame a menšie časti.
  • Následne si v miske zmiešame smotanu s vajíčkami, trochu osolíme a okoreníme, prípadne pridáme obľúbené bylinky.
  • Cuketu pokrájame na malé kúsky, cherry paradajky prekrojíme na polovičky. 
  • Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu potrieme olivovým olejom.
  • Na spodok zapekacej misy dáme časť karfiolu, potom navrstvíme časť paradajok, cukety a nastrúhaného syru, prikryjeme druhou polovicou karfiolu a pridáme zvyšok paradajok a cukety. Vrch posypte zvyšným syrom.
  • Všetko zalejeme smotanou s vajíčkami a dáme piecť do rúry na približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
  • Po upečení necháme ochladnúť a môžeme podávať, napríklad s varenými zemiakmi, čerstvým zeleninovým šalátom alebo inou prílohou. Dobrú chuť!

TIP: Takto pripravený zapečený karfiol možno podávať ako prílohu, pričom k nemu možno pridať rôzne pripravené mäso, napríklad na prírodno, na šťave, smažené, tiež grilovanú rybu a podobne.

Ďalšie fantastické recepty z karfiolu:

Článok aktualizovaný 23.2.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE