Karfiol sa v slovenskej kuchyni využíva úplne bežne, i keď by sa mohlo zdať, že v mnohých prípadoch sa s ním v kuchyni veľmi neexperimentuje. Miesto si nájde v zeleninovej polievke, no asi najčastejšie sa karfiol obaľuje v cestíčku alebo trojobale a vysmáža, v zdravšej verzii pečie v rúre.
Pritom sa z tejto zeleniny dá toto pripraviť omnoho viac, a tým myslíme rozličné zdravé aj chutné pokrmy. Máte doma veľký karfiol a neviete, čo s ním?
Ako pripraviť karfiol?
Ak si napríklad strážite štíhlu líniu, určite neváhajte vyskúšať karfiolovú pizzu, ktorú si budete môcť dopriať bez výčitiek. Karfiol sa ďalej dá pripraviť s rôznymi omáčkami, na spôsob karí, vo forme placiek, dokonca sa z neho dá pripraviť aj nízkosacharidová karfiolová pizza, opäť vhodná aj pri strážení si ručičky na váhe.
Karfiol má viacero výhod, napríklad aj tú, že ide o skutočne nízkokalorickú potravinu. Obsahuje len niečo málo cez 20 kalórií na stogramovú porciu. To však neznamená, že nemá nášmu telu čo ponúknuť.
Obsahuje menšie množstvo bielkovín a vlákninu, ďalej ukrýva draslík, horčík, fosfor, cholín, vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B.
Ak aj vy chcete pridať karfiol do svojho jedálnička, alebo hľadáte nové spôsoby jeho prípravy, neváhajte a vyskúšajte nasledujúci recept na zapekaný karfiol s cuketou a paradajkami. Ide o jednoduchý a rýchly recept na chutný a zdravý pokrm. A táto kombinácia je predsa takou malou výhrou v lotérii, no nie?
Skúste aj: Ľahký recept na cícerovú polievku: Zahreje, zasýti a chutí skvelo!
Na zapekaný karfiol potrebujeme:
- 1 menší alebo stredne veľký karfiol
- 125 g cherry paradajok
- 1 mladá cuketa
- 150 gramov strúhaného syra (napr. mozzarella)
- 2 vajcia
- 1 pochúťkovú kyslú smotanu
- olivový olej
- soľ a korenie
Ako pripraviť zapečený karfiol s cuketou?
- Ako prvé si karfiol očistíme. Karfiol rozoberieme na hlavičky a uvaríme. Malé ružičky karfiolu povaríme však len do polomäkka, približne 10 minút. Nesmú byť rozvarený.
- Uvarený karfiol dajte trochu vychladnúť a podľa potreby ho ešte pokrájame a menšie časti.
- Následne si v miske zmiešame smotanu s vajíčkami, trochu osolíme a okoreníme, prípadne pridáme obľúbené bylinky.
- Cuketu pokrájame na malé kúsky, cherry paradajky prekrojíme na polovičky.
- Pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu potrieme olivovým olejom.
- Na spodok zapekacej misy dáme časť karfiolu, potom navrstvíme časť paradajok, cukety a nastrúhaného syru, prikryjeme druhou polovicou karfiolu a pridáme zvyšok paradajok a cukety. Vrch posypte zvyšným syrom.
- Všetko zalejeme smotanou s vajíčkami a dáme piecť do rúry na približne 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
- Po upečení necháme ochladnúť a môžeme podávať, napríklad s varenými zemiakmi, čerstvým zeleninovým šalátom alebo inou prílohou. Dobrú chuť!
TIP: Takto pripravený zapečený karfiol možno podávať ako prílohu, pričom k nemu možno pridať rôzne pripravené mäso, napríklad na prírodno, na šťave, smažené, tiež grilovanú rybu a podobne.
Ďalšie fantastické recepty z karfiolu:
- Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre
- Lahodný karfiolový hummus
- Krémová karfiolová polievka
- Recept na karfiolovú pizzu
- Karfiolové karí s červenou šošovicou
- Pečený karfiol so zelenou omáčkou z petržlenu a tahini
- Pečený karfiol podľa Kvetky Horváthovej
- Šalát z karfiolu
Článok aktualizovaný 23.2.2024