Recepty s mascarpone - po týchto sa budete zalizovať!

Mascarpone patrí do kategórie jemných a krémových čerstvých syrov, ktoré sa vyrábajú zo smotany. Dôležitou zložkou je pôsobenie kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Mascarpone pochádza z talianskeho regiónu Lombardia, pričom slovo Mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta.

V súčasnosti sa však mascarpone vyrába po celom Taliansku. Je to veľmi populárna a často používaná prísada do dezertov a tort.

Mascarpone je biely syr, čerstvý vonia ako smotana a používa sa dokonca aj ako náhrada masla – ak sa zmieša so syrom ricotta. Rýchlo sa však kazí, preto sa zvykol niekedy vyrábať iba v zime.

Domáce mascarpone

Mascarpone sa dá dnes kúpiť takmer už v akomkoľvek obchode, niektorí si však vyrábajú aj domáce mascarpone. Ako na to?

  • Zohrejte 1 liter smotany na približne 90 °C.
  • Pridajte 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavajte približne 10 minút, až kým sa smotana nezrazí.
  • Zmes nechajte odkvapkať v utierke.

Odporúčame: Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano

Tiramisu s mascarpone

Tiramisu je klasický taliansky dezert, ktorý si našiel svojich milovníkov vo všetkých kútoch sveta. Treba ale prekonať strach zo surových vajíčok – preto si radšej kúpte kvalitné vajíčka z dobrého a overeného zdroja. Nech sa páči, máme pre vás postup, ako na to.

Ingrediencie:

  • 400 g dlhých piškót
  • 200 ml espressa
  • 100 ml mandľového likéru, napríklad Amaretto
  • 4 vajíčka
  • 100 g práškového cukru
  • 750 g mascarpone
  • kakao

Postup na prípravu mascarpone:

  • V miske s espressom namáčajte piškóty z oboch strán a poukladajte vedľa seba do formy na pečenie.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte mascarpone a ručne premiešajte iba metličkou.
  • V druhej miske vyšľahajte sneh z bielkov a potom ich po lyžiciach pridávajte do krému a vždy jemne premiešajte.
  • Polovicu krému navrstvite na piškóty vo forme a pridajte ďalšiu vrstvu piškót.
  • Navrch dajte jemnú vrstvu krému, urovnajte a pustite sa do vytvárania kopčekov, ktoré dodajú pravému tiramisu punc luxusného dezertu.

Tiramisu máte pripravené do pol hodinky! A potom už len treba čakať, kým sa všetky chute v chladničke prepoja. Tiramisu treba chladiť minimálne 4 hodiny.

Hrnčekový koláč s mascarpone

Na cesto si pripravte:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka vlažnej vody
  • 4 vajíčka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva

Na krém budete potrebovať:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 ml 33 % smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • ovocie podľa chuti – banány, jahody, čučoriedky, maliny

Postup:

  • Oddeľte žĺtky od bielkov a použite kuchynský robot a vyšľahajte v ňom sneh. K žĺtkom pridajte cukor – vymiešajte a postupne pridávajte olej, vlažnú vodu, múku a prášok do pečiva. K cestu postupne primiešavajte sneh a zapracujte ho už iba metličkou.
  • Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 stupňoch približne 30 – 40 minút.
  • Medzitým si pripravte krém – v miske zmiešajte mascarpone s tvarohom a práškovým cukrom. Smotanu vyšľahajte a vmiešajte ju do zvyšného krému.
  • Na vychladnutý korpus vylejte polovicu krému a naň poukladajte ovocie. Na vrch dajte zvyšný krém a uhlaďte.
  • Vrch posypte napríklad postrúhanou čokoládou a koláč dajte stuhnúť do chladničky.

Neprehliadnite: TOP sviatočný zákusok – jednoduchá gaštanová roláda zo špaldovej múky

Ovocné poháre s mascarpone

Rýchlych receptov na dezerty nie je nikdy dosť. A pohár s mascarpone má nádych talianskej kuchyne! Výborne kombinuje svieže chute a ideálny je napríklad nielen na olovrant, ale aj ako chutné maškrtenie pre vašich najbližších.

Základom je fantastický krém z mascarpone! Efektne bude vyzerať v dezertnom pohári s ingredienciami podľa vašej chuti.

Pripravte si ho nasledovne:

  • 2 žĺtky
  • 1 vanilkový struk
  • 75 g kryštálového cukru
  • 600 g mascarpone
  • mäta

Najskôr pozdĺžne prerežte vanilkový struk a špičkou noža vyškrabte dužinu. K žĺtkom pridajte cukor, vanilkovú dužinu a vyšľahajte.

Potom pridajte do žĺtkovej masy mascarpone a riadne zašľahajte.

Takto pripravený krém dajte do dezertných pohárov napríklad spolu s piškótami, ovocím, kúskami čokolády a všetko to môžete preliať prípadne aj vašim obľúbeným likérom! Pri deťoch nezabudnite na rôzne cukrárske ozdoby a spoločne si vychutnajte túto dobrotu s mascarpone!

Vyskúšajte aj makový koláč s mascarpone a ovocím

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE