Mascarpone patrí do kategórie jemných a krémových čerstvých syrov, ktoré sa vyrábajú zo smotany. Dôležitou zložkou je pôsobenie kyseliny vínnej bez odstraňovania srvátky. Mascarpone pochádza z talianskeho regiónu Lombardia, pričom slovo Mascherpa označovalo v tamojšom dialekte syr ricotta.
V súčasnosti sa však mascarpone vyrába po celom Taliansku. Je to veľmi populárna a často používaná prísada do dezertov a tort.
Mascarpone je biely syr, čerstvý vonia ako smotana a používa sa dokonca aj ako náhrada masla – ak sa zmieša so syrom ricotta. Rýchlo sa však kazí, preto sa zvykol niekedy vyrábať iba v zime.
Domáce mascarpone
Mascarpone sa dá dnes kúpiť takmer už v akomkoľvek obchode, niektorí si však vyrábajú aj domáce mascarpone. Ako na to?
- Zohrejte 1 liter smotany na približne 90 °C.
- Pridajte 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a zmes pomaly premiešavajte približne 10 minút, až kým sa smotana nezrazí.
- Zmes nechajte odkvapkať v utierke.
Odporúčame: Overené recepty na palacinky: Hrnčekové, nadýchané i naslano
Zdroj: Depositphotos
Tiramisu s mascarpone
Tiramisu je klasický taliansky dezert, ktorý si našiel svojich milovníkov vo všetkých kútoch sveta. Treba ale prekonať strach zo surových vajíčok – preto si radšej kúpte kvalitné vajíčka z dobrého a overeného zdroja. Nech sa páči, máme pre vás postup, ako na to.
Ingrediencie:
- 400 g dlhých piškót
- 200 ml espressa
- 100 ml mandľového likéru, napríklad Amaretto
- 4 vajíčka
- 100 g práškového cukru
- 750 g mascarpone
- kakao
Postup na prípravu mascarpone:
- V miske s espressom namáčajte piškóty z oboch strán a poukladajte vedľa seba do formy na pečenie.
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte mascarpone a ručne premiešajte iba metličkou.
- V druhej miske vyšľahajte sneh z bielkov a potom ich po lyžiciach pridávajte do krému a vždy jemne premiešajte.
- Polovicu krému navrstvite na piškóty vo forme a pridajte ďalšiu vrstvu piškót.
- Navrch dajte jemnú vrstvu krému, urovnajte a pustite sa do vytvárania kopčekov, ktoré dodajú pravému tiramisu punc luxusného dezertu.
Tiramisu máte pripravené do pol hodinky! A potom už len treba čakať, kým sa všetky chute v chladničke prepoja. Tiramisu treba chladiť minimálne 4 hodiny.
Hrnčekový koláč s mascarpone
Na cesto si pripravte:
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1/2 hrnčeka vlažnej vody
- 4 vajíčka
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
Na krém budete potrebovať:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 250 ml 33 % smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- ovocie podľa chuti – banány, jahody, čučoriedky, maliny
Postup:
- Oddeľte žĺtky od bielkov a použite kuchynský robot a vyšľahajte v ňom sneh. K žĺtkom pridajte cukor – vymiešajte a postupne pridávajte olej, vlažnú vodu, múku a prášok do pečiva. K cestu postupne primiešavajte sneh a zapracujte ho už iba metličkou.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 stupňoch približne 30 – 40 minút.
- Medzitým si pripravte krém – v miske zmiešajte mascarpone s tvarohom a práškovým cukrom. Smotanu vyšľahajte a vmiešajte ju do zvyšného krému.
- Na vychladnutý korpus vylejte polovicu krému a naň poukladajte ovocie. Na vrch dajte zvyšný krém a uhlaďte.
- Vrch posypte napríklad postrúhanou čokoládou a koláč dajte stuhnúť do chladničky.
Neprehliadnite: TOP sviatočný zákusok – jednoduchá gaštanová roláda zo špaldovej múky
Zdroj: Depositphotos
Ovocné poháre s mascarpone
Rýchlych receptov na dezerty nie je nikdy dosť. A pohár s mascarpone má nádych talianskej kuchyne! Výborne kombinuje svieže chute a ideálny je napríklad nielen na olovrant, ale aj ako chutné maškrtenie pre vašich najbližších.
Základom je fantastický krém z mascarpone! Efektne bude vyzerať v dezertnom pohári s ingredienciami podľa vašej chuti.
Pripravte si ho nasledovne:
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový struk
- 75 g kryštálového cukru
- 600 g mascarpone
- mäta
Najskôr pozdĺžne prerežte vanilkový struk a špičkou noža vyškrabte dužinu. K žĺtkom pridajte cukor, vanilkovú dužinu a vyšľahajte.
Potom pridajte do žĺtkovej masy mascarpone a riadne zašľahajte.
Takto pripravený krém dajte do dezertných pohárov napríklad spolu s piškótami, ovocím, kúskami čokolády a všetko to môžete preliať prípadne aj vašim obľúbeným likérom! Pri deťoch nezabudnite na rôzne cukrárske ozdoby a spoločne si vychutnajte túto dobrotu s mascarpone!