Perník patrí medzi najobľúbenejšie koláče slovenských domácností – jeho vôňa dokáže okamžite navodiť atmosféru pokoja, domova a tradičnej pohody. V každej rodine existuje aspoň jeden overený recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. A hoci si pri slove perník mnohí predstavia medovníčky alebo klasické cesto s medom a korením, fantázii sa medze nekladú.
Dnes už poznáme mnoho variácií – od perníka s cuketou, cez vláčny cviklový perník, až po jablkový perník, ktorý v sebe spája chuť korenia, kakaa a ovocnej sviežosti. Práve jablkový perník podľa receptu Kvetky Horváthovej je dôkazom, že aj tradičný dezert môže byť moderný, rýchly a neodolateľne lahodný.
Recept na jablkový perník od Kvetky Horváthovej
Ak hľadáte jednoduchý, rýchly a maximálne vláčny dezert, jablkový perník podľa receptu Kvetky Horváthovej vás nesklame. Spája v sebe vôňu perníkového korenia, jemnú kakaovú chuť a šťavnatosť čerstvo nastrúhaných jabĺk. Všetko zakončené vrstvou roztopenej čokolády a chrumkavých orechov.
Tento koláč je ideálny na víkendové popoludnie ku káve, ale určite zaboduje aj na sviatočnom stole. Navyše ho pripravíte z bežných surovín a bez zložitého postupu – stačí všetko zmiešať, upiecť a vychutnať si túto sladkú pochúťku.
Ingrediencie na jablkový perník:
- 4 ks väčších jabĺk
- 450 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 3 PL kakao
- 2 ČL perníkové korenie
- 2 ČL kypriaci prášok
- 150 ml olej
- 200 ml mlieko
- 3 vajcia
- 200 g čokoláda
- 100 ml smotana na šľahanie
- 100 g vlašské orechy (alebo akékoľvek iné)
Postup prípravy jablkového perníka
V jednej mise najprv dôkladne premiešame všetky suché ingrediencie – hladkú múku, kryštálový cukor, kakao, perníkové korenie a prášok do pečiva. K tejto zmesi pridáme olej, mlieko a vajcia a všetko spolu miešame, kým nezískame hladké cesto. Nakoniec do neho zapracujeme nastrúhané jablká aj so šťavou, ktoré mu dodajú šťavnatosť a jemne ovocnú chuť.
Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi približne 24 × 35 cm a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút. Po vychladnutí koláč polejeme čokoládovou polevou, ktorú pripravíme rozpustením čokolády v smotane na šľahanie. Na záver ho dozdobíme posekanými orechmi a môžeme podávať.
instagram.com/kvetkahAko skladovať jablkový perník
Jablkový perník je vďaka ovociu prirodzene šťavnatý, no pre zachovanie jeho vláčnosti je dôležité skladovanie. Najlepšie je uchovávať ho v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote, mimo priameho slnka a vlhkosti. Takto vydrží mäkký aj tri až štyri dni.
Ak perník skladujete v chladničke, pred podávaním ho nechajte aspoň 30 minút postáť – chuť aj vôňa tak viac vyniknú. V prípade, že vám ostane väčšie množstvo, pokojne ho zamrazte – bez polevy ho môžete mať pripravený aj na neskôr.
Tipy na vylepšenie receptu
Tento jablkový perník chutí výborne aj v pôvodnej verzii, no ak ho pečiete pravidelne, môžete ho obmeniť niekoľkými jednoduchými trikmi. Skúste časť múky nahradiť mletými orechmi – napríklad vlašskými alebo lieskovcami. Výsledok bude hutnejší, ale s ešte výraznejšou chuťou. Ak máte radi sladšie koláče, pridajte do cesta lyžicu medu alebo vanilkový cukor. Naopak, ak chcete perník odľahčiť, časť oleja vymeňte za biely jogurt.
Zaujímavou zmenou môže byť aj pridanie kúskov kvalitnej horkej čokolády alebo hrozienok, ktoré predtým namočíte do rumu. Namiesto klasickej polevy zo smotany a čokolády môžete vyskúšať aj jemný tvarohový krém alebo len posypať vrch práškovým cukrom a škoricou. Výborne chutí aj s kopčekom kyslej smotany alebo lyžicou domáceho džemu.
Sladká bodka na záver
Jednoduchý, vláčny a voňavý. Taký je jablkový perník podľa Kvetky Horváthovej, ktorý si zamilujete nielen počas jesene. Vďaka nastrúhaným jablkám je koláč vždy šťavnatý a v kombinácii s čokoládovou polevou a orieškami chutí ako z domácej cukrárne. Nezabudnite si ho uložiť medzi obľúbené recepty – tento sa oplatí piecť opakovane.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah