Hrnčeková bublanina s tvarohom – náš skvelý recept si zamilujete!

hrnčeková bublanina

Najlepšia bublanina je rýchla, jednoduchá na prípravu a predovšetkým veľmi chutná. Je to rokmi overená klasika, ktorá patrí do zoznamu koláčikov každej šikovnej gazdinky, a preto nie nadarmo klasickú bublaninu mnohí z nás považujú za symbol detstva. Bublanina je veľmi rýchly a jednoduchý koláč - či už na prípravu alebo na samotné suroviny, a to najmä čo sa týka jej hrnčekovej varianty.

Samotná bublanina je druh ovocného koláča bez kôrky, ktorú pripravujeme zapekaním nášho obľúbeného druhu ovocia. Patrí už dlhé roky medzi tie najtradičnejšie koláče, ktoré pripravovali už naše staré mamy. Základom je nadýchané piškótové cesto posypané ovocím, ktoré ho dokonale osvieži a dodá mu tú pravú šťavnatú chuť.

Bublanina a ovocie – ktoré sa do nej hodí najviac?

Do bublaniny sa používajú rôzne druhy ovocia. Ideálnou voľbou je čerstvé a sezónne ovocie, ktoré si môžeme zobrať priamo z vlastnej záhrady. Ale ak na bublaninu dostaneme chuť v zimnom období, vtedy si vieme si poradiť tiež a siahame buď po zaváranom ovocí, alebo tom mrazenom.

Bez ohľadu na to, aké ovocie použijete, určite si na tomto koláčiku pochutíte nielen vy a vaše deti, ale napríklad aj nečakaná návšteva. Pretože tá najlepšia bublanina má vždy veľmi jemnú chuť a úžasnú konzistenciu.

Základom bublaniny je dokonalé cesto

Tým správnym základom na dokonalú a nadýchanú bublaninu je poriadne vyšľahané cesto. Niektoré recepty uvádzajú oddeliť bielka od žĺtkov, iné naopak šľahajú celé vajíčka. Základom však je, aby bolo cesto VŽDY poriadne vyšľahané.

Pri pečení cesta na bublaninu je vhodné preosiať múku spolu s kypriacim práškom. A to kvôli tomu, aby sa v ceste nevytvorili žiadne hrudky a aby sme pri jeho príprave dosiahli dokonalú konzistenciu.

hrnčeková bublanina
Depositphotos

Hrnčeková bublanina s tvarohom

Príprava našej hrnčekovej bublaniny s tvarohom je veľmi rýchla - zaberie vám približne 10 minút, a preto si na nej pochutíte veľmi rýchlo. Na niektoré ingrediencie si pripravte hrnček - my používame hrnček s objemom 250 ml.

Ingrediencie:

  • 4 veľké vajíčka
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 a 1/2 hrnčeka polotučného mlieka
  • 1/2 hrnčeka slnečnicového olej
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Na náplň si pripravte:

  • 250 g tvaroh - podľa vášho výberu môže byť hladký a hrudkovitý
  • čerstvé ovocie podľa vašej chuti
  • práškový cukor - na dochutenie tvarohu i na posypanie

Hrnčeková bublanina s tvarohom - postup prípravy

Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny a postupne pridávajte mlieko, olej a preosiatu múku s práškom do pečiva, ktorú si predtým spolu ešte premiešajte. Cesto vylejte na maslom vymastený a múkou posypaný plech - pre rýchlejší postup môžete pokojne použiť aj papier na pečenie.

Na cesto po kopčekoch poukladajte kúsky tvarohu ochuteného cukrom a rovnako aj všetky kúsky ovocia. Pečte pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Tip redakcie: 

Nedostatočné vyhriata rúra vie pri pečení tiež poriadne potrápiť, preto tomuto kroku venujte naozaj pozornosť. Väčšina z nás svoju rúru dokonale pozná a vie odhadnúť, kedy je rúra už naozaj vyhriata. Rúru si môžeme zapnúť už v momente, keď máme pripravené všetky suroviny. Bublanina sa pečie väčšinou 30 minút pri teplote 180 stupňov. 

Podstatné je, aby bola rúra vyhriata. Odporúča sa rúru vôbec neotvárať. Pred uplynutím času pečenia môžete skúsiť pichnúť špajľou do cesta (či je upečené), avšak prípadne to vieme zistiť aj tak, že sa nám cesto pomaličky oddeľuje od krajov.

tvarohová bublanina
Depositphotos

Bublanina pre špeciálne diéty – aj bez laktózy či lepku

Nie každý si môže dopriať klasickú verziu bublaniny. Čoraz viac ľudí trpí potravinovými intoleranciami alebo sa snaží vyhýbať lepku či laktóze. Dobrou správou je, že aj tak si môžete tento ovocný koláč vychutnať bez výčitiek. Stačí siahnuť po rastlinnom mlieku (napríklad mandľovom, ovsenom či sójovom), použiť bezlaktózový tvaroh alebo vegánsku alternatívu.

Pokiaľ ide o múku, môžete vymeniť polohrubú múku za bezlepkovú zmes určenú na pečenie alebo použiť špaldovú či pohánkovú múku pre zdravšiu alternatívu. Výsledok síce môže byť trochu odlišný od tradičnej bublaniny, no stále veľmi chutný a najmä vhodný pre vašu stravu.

Ako skladovať bublaninu, aby ostala šťavnatá?

Aj ten najlepší koláč môže stratiť svoju chuť, ak ho nesprávne uskladníte. Bublaninu uchovávajte ideálne v chladnejšej miestnosti alebo v chladničke, najlepšie pod skleneným poklopom či v uzatvárateľnej nádobe. Vďaka tomu ostane vláčna a ovocie nezačne rýchlo kysnúť.

Ak ju chcete podávať aj na druhý alebo tretí deň, odporúča sa dať ju pred konzumáciou na chvíľku ohriať v rúre alebo mikrovlnke – bude ako čerstvá! Na cesty alebo piknik ju môžete nakrájať na menšie kúsky a zabaliť do voskovaného obrúska či dózy, aby sa nerozpadla a zachovala si svoju arómu.

Tipy na ďalšie SKVELÉ recepty na bublaninu

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE