Slivky patria v našich zemepisných šírkach medzi najobľúbenejšie ovocie, ktoré podľa niektorých zdrojov pochádzajú slivky zo Severnej Ameriky, avšak pravda je taká, že ich prvé predchodkyne vyšľachtili v západnej časti Ázie, odkiaľ sa rozšírili do sveta. Vo svete existuje viac ako 40 druhov sliviek, ale nie všetky sa hodia na skladovanie, pretože sú napríklad priveľmi vodnaté alebo podliehajú skaze.
Slivky sa dokážu prispôsobiť akýmkoľvek poveternostným podmienkam, a z toho dôvodu sa pestujú na každom kontinente sveta - okrem Antarktídy. Majú iba 20 kalórií (50 gramov), preto sú vhodné aj pri diétach, keďže dodávajú telu aj ďalšie výživné látky.
Slivky - ideálna prísada na pečenie
Vedeli ste, že slivky sa využívajú v niektorých koláčoch namiesto masla? Koláče tak robia zdravšie. Môžete zachovať rovnaký pomer, ale pred pridaním do cesta ich musíte dobre rozmixovať.
Slivkový koláč s tvarohom
Ingrediencie:
- 5 domácich vajíčok
- 220 g trstinového cukru
- 200 ml plnotučného mlieka
- 100 ml rozpusteného masla
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- 1 vanilkový cukor
- 350 g sliviek
- práškový cukor - na posypanie
Postup na prípravu slivkového koláča s tvarohom:
Štyri vajíčka vymiešajte s trstinovým cukrom do penista. Postupne prilievajte mlieko, rozpustené maslo a všetko opäť poriadne premiešajte. Nakoniec zapracujte múku spolu s kypriacim práškom do pečiva. Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie.
V menšej miske si zmiešajte tvaroh s jedným vajíčkom a vanilkovým cukrom a po lyžiciach uložte na cesto. Nakoniec pridajte na cesto nakrájané slivky a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 - 35 minút. Koláčik pred servírovaním posypte práškovým cukrom.
Neprehliadnite: Slivkový lekvár pripravený tradične i v rúre - poradíme vám ten najlepší postup!
Zdroj: Depositphotos
Slivkový koláč s tvarohom s posýpkou
Ingrediencie na cesto:
- čerstvé droždie - celá kocka
- 1 dcl oleja
- 3 dcl mlieka
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru + do kvásku 1 malá lyžička cukru
- 500 g hladkej múky
- štipka soli
Ingrediencie - navrch cesta:
- 1 kg sliviek
- 250 g - hrudkovitý plnotučný tvaroh
- 1 veľké vajíčko
- vanilkový cukor
Ingrediencie na posýpku:
- maslo - 50g
- hrubá múka - 70g
- kryštálový cukor - 70g
Postup na prípravu slivkového koláča s tvarohom a posýpkou
V troche vlažného mlieka rozdrvte droždie a pridajte čajovú lyžičku cukru. Na teplom mieste nechajte napučať približne 5 minút. Do misy preosejte hladkú múku, pridajte lyžicu kryštálového cukru, štipku soli a kvások. Miešajte a postupne pridávajte zvyšné mlieko a olej. Nakoniec zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinku.
Na pomúčenej doske vyvaľkajte tenké cesto na veľkosť plechu. Ten vymastite maslom, posypte múkou a preložte naň vyvaľkané cesto. Slivky umyte, prepolte, odkôstkujte a nakrájajte na mesiačiky. Hrudkovitý tvaroh dajte do misky, pridajte vanilkový cukor a celé vajíčko.
Na cesto rovnomerne rozložte nakrájané slivky a potom priadjte tvaroh. Na záver vrch koláčika posypte posýpkou. Posýpka - do misky dáme maslo + kryštálový cukor + hrubú múku a prstami drobte tak, aby vznikli malé hrudky. Koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 20 - 30 minút.
Odporúčame aj: Hľadáte lepšiu náhradu? Táto fantastická slivková nutela je chuťovo neprekonateľná!
Zdroj: Depositphotos
Božský slivkový koláč s tvarohom
Ingrediencie na cesto:
- 6 veľkých vajíčok
- 200 g trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 125 ml oleja
- 125 ml mlieka
- 400 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Tvarohová náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 vajíčko
- 2 polievkové lyžice - Zlatý klas
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 500 g sliviek
Postup na prípravu slivkového koláča s tvarohom:
- Vajíčka s cukrom vyšľahajte do peny a postupne primiešajte olej, mlieko a na záver postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva. Hmotu na cesto rozotrite na vymastený a múkou posypaný plech.
- Tvaroh vymiešajte s vajíčkom, cukrom, zlatým klasom a takto pripravenú zmes dávajte po lyžiciach na cesto. Pomedzi tvaroh ľubovoľne dávajte umyté, odkôstkované a nakrájané slivky.
- Pečte pri teplote 180°C približne 45 minút a pred servírovaním koláčik posypte práškovým cukrom.
TOP recepty na slivkový koláč
- Tradičný kysnutý slivkový koláč s mrveničkou – ten najlepší spôsob, ako si vychutnať slivky
- Makovo-slivkový koláč rýchlo a jednoducho: Táto šťavnatá pochúťka vás dostane!
- Slivkový mrveničkový koláč – v jesennom období ako stvorený!
- Hrnčekový slivkový koláč: Skvelý je s posýpkou i bez nej
- Najlepšie recepty so slivkami: Kompót, lekvár i domáca „nutella“ poteší každého