Jablkové koláče sú jedným z tých pokrmov, ktoré neodmysliteľne patria k jeseni. Ich lahodná vôňa čerstvo upečeného cesta a škorice sa šíri z každej kuchyne, kým vonku sa listy sfarbujú do zlato-červených odtieňov.
Jablká, ktoré sú v tejto sezóne najviac dostupné, sú perfektnou voľbou na prípravu sladkých, ale aj osviežujúcich dezertov. Tento klasický jesenný koláč je nielen chutný, ale aj výživný, kombinujúci lahodné jabĺčka, vlašské orechy a štipku škorice.
Skúste jablkový koláč podľa receptu Miriam Kalisovej, ktorý si získal srdcia mnohých priaznivcov na Instagrame. S jeho vynikajúcou rovnováhou chutí a výživnými ingredienciami sa stane obľúbeným kúskom vo vašom repertoári jesenných receptov. Tento koláč, ktorý spája vynikajúcu chuť a zdravé prísady, je ideálny na rodinné stretnutia alebo popoludňajší čaj s priateľmi.
Recept na jablkový koláč s vlašskými orechmi podľa Miriam Kalisovej
Recept na jablkový koláč s vlašskými orechmi podľa Miriam Kalisovej je chutnou a jednoduchou jesennou voľbou. Tento koláč, ktorý moderátorka zverejnila na svojom Instagrame, kombinuje vynikajúce ingrediencie ako jabĺčka, vlašské orechy, škoricu a vanilku, čím vytvára dokonalú rovnováhu chutí.
Je ideálny na rôzne príležitosti, od rodinných stretnutí až po kávu s priateľmi, a zároveň je výborným spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a pridať niečo výnimočné do vašich jesenných receptov.
Ingrediencie na jablkový koláč s vlašskými orechmi:
- 400 g jabĺk
- 250 ml vody
- 1 pl masla
- 70 g hladkej špaldovej múky
- 70 g celozrnnej špaldovej múky
- 70- 100 g trstinového cukru
- 30 g cukru z kokosových kvetov
- 1 čl sódy bikarbóny
- 140 g mletých vašských orechoy
- 2 pl pomletých gplden lanových semiačok
- 1 kl |mletej sušenej vanilky
- 1 čl cejlónskej škorice
- Štipka soli
- 2 vajcia
Postup prípravy jesenného jablkového koláča
Na prípravu koláča začnite tým, že rozpustíte trstinový cukor na karamel v hrnci. Po chvíli pridajte maslo a nakrájané jablká na malé kocky. Prilejte horúcu vodu a za stáleho miešania nechajte jablká podusiť spolu s vanilkou, škoricou a štipkou soli, asi 10 minút. Uistite sa, že jablká sa nerozvaria príliš, mali by si zachovať tvar. Po dovarení ich nechajte vychladnúť.
Kým sa jablká chladnú, zmiešajte všetky suché suroviny. V inej miske rozšľahajte vajíčka vidličkou a prilejte k nim jablká aj so šťavou. Všetko dôkladne zamiešajte vareškou, aby sa zložky dobre spojili. Formu na koláč (ideálna veľkosť je 24x24 cm) vysteľte papierom na pečenie a vložte do nej cesto. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút, kým povrch nie je zlatistý a pevný.
instagram.com/miriam.kalisovaS čím jesenný jablkový koláč podávať?
Tento jablkový koláč s vlašskými orechmi je ideálny na servírovanie s kvalitnou šálkou kávy alebo čaju. Skvele sa hodí k popoludňajšiemu oddychu, no rovnako aj ako sladká bodka po rodinnej večeri. Môžete ho podávať aj so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou pre ešte luxusnejší zážitok.
Pre dokonalý jesenný zážitok nezabudnite na sklenenú fľašu jablkového muštu alebo domáceho šípkového čaju. Tieto nápoje vytvoria ideálnu kombináciu s koláčom, ktorá podčiarkne chuť vlašských orechov a škorice
Tipy na obmenu receptu
Karamelizované orechy: Ak chcete koláč ešte viac obohatiť, môžete na vrch pridať karamelizované vlašské orechy. Stačí ich opražiť na panvici s troškou medu a cukru.
Mandle alebo lieskové orechy: Ak chcete zmeniť chuť, skúste namiesto vlašských orechov použiť mandle alebo lieskové orechy, ktoré dodajú koláču inú textúru a bohatšiu chuť.
Pridaný kokos: Pre tropickú obmenu môžete pridať do cesta strúhaný kokos. Skvelo sa dopĺňa s jablkami a škoricou.
Ovocné doplnky: Do koláča môžete pridať aj iné sezónne ovocie, ako napríklad hrušky alebo ríbezle, čím získate zaujímavú kombináciu ovocných chutí.
Bezlepková verzia: Pre bezlepkovú alternatívu stačí nahradiť múku bezlepkovými múkami, ako je ryžová alebo pohánková múka.
Jablkový koláč s vlašskými orechmi od Miriam Kalisovej je výborným spôsobom, ako využiť sezónne ovocie a pripraviť si sladkú pochúťku, ktorá poteší každého.
Či už si ho vychutnáte s rodinou, alebo ho prinesiete na stretnutie s priateľmi, tento koláč určite nebude chýbať na vašom stole. A nezabudnite sa pozrieť na tipy na obmenu receptu, ktoré pridajú nový rozmer do vašich jesenných kulinárskych zážitkov.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova