TOP dôvody, prečo jesť kešu orechy: V čom sú také výnimočné?

Orechy predstavujú veľmi zdravú kategóriu potravín, ktorá rozhodne patrí do nášho jedálnička, podobne ako ovocie, zelenina či strukoviny. Samozrejme, na mysli nemáme solené oriešky či obaľované v rôznorodých cestíčkach alebo čokoláde. 

Reč je o prírodných nesolených orechoch, ktoré sú nutrične bohaté a majú priaznivý vplyv na zdravie človeka. Podobne je to aj s chutnými kešu orieškami, ktoré sú charakteristické svojím obličkovitým tvarom. Získavajú sa z ovocného stromu zvaného obličkovec západný, ktorý má svoj pôvod v Brazílii. 

Prečo sú kešu orechy zdravé? Prečo sa oplatí zaradiť tieto chutné orechy do stravy? Aké zdravotné benefity majú kešu orechy? Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko dobrých dôvodov!

TOP dôvody, prečo konzumovať kešu oriešky:

1. Kešu obsahujú základné živiny a vlákninu

Kešu orechy majú v prvom rade skvelé nutričné hodnoty. Podobne ako iné orechy, tak i tieto radíme medzi dobré zdroje zdravých tukov. Obsahujú množstvo dôležitých nenasýtených mastných kyselín. Taktiež sú rastlinným zdrojom bielkovín a ukrývajú i vlákninu. 

2. Kešu obsahujú viaceré vitamíny a minerálne látky

Aké ďalšie látky obsahujú kešu orechy? Z vitamínov v nich môžeme nájsť mnohé z vitamínov skupiny B a tiež vitamíny E a K. Rovnako telu doplnia vápnik, zinok, železo, horčík, draslík a mnohé ďalšie minerálne látky a stopové prvky.

Odporúčame: Prečo spať nahí? Je to skvelý spôsob, ako spaľovať kalórie bez námahy?

cievyShutterstock 

3. Kešu podporujú zdravé cievy a kardiovaskulárny systém

Pravidelnou primeranou dávkou kešu orieškov urobíte niečo pre zdravé cievy. Cievnemu systému aj srdcu prospieva najmä to, že tieto orechy prispievajú k zníženiu krvného tlaku aj zlého cholesterolu a podporujú zvýšenie úrovne dobrého HDL cholesterolu. 

Tým sa podieľajú na znížení rizík spojených s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení. Kardiovaskulárne ochorenia dnes predstavujú najčastejšiu príčinu úmrtia. K zdraviu srdca prispieva okrem iného aj značný obsah spomínaných mastných kyselín.

4. Kešu podporujú mozgové funkcie a duševné zdravie

Vďaka obsahu mastných kyselín a tiež mnohých ďalších účinných látok priaznivo vplývajú surové kešu orechy aj na nervový systém človeka a zdravie nervov. Je známe, že orechy vo všeobecnosti sú dobré pre činnosť mozgu a pamäť. 

Doprajte si z nich malú hrsť na desiatu či olovrant. Podporíte tak kognitívne funkcie mozgu a zabojujete proti úzkosti či zlej nálade. Kešu orechy celkovo upokojujú nervový systém a navyše telu dodajú potrebnú energiu.

Odporúčame: 15-minútový tréning pre štíhly pás: Získajte ho už za 14 dní!

pravidelné vyprázdňovanieShutterstock 

5. Kešu majú priaznivý vplyv na črevá a vyprázdňovanie

Zabudnúť nemôžeme spomenúť ani fakt, že kešu orechy sú prínosom aj pre náš tráviaci systém. Keďže majú vysoký obsah vlákniny, priaznivo vplývajú na činnosť čriev. 

Vďaka tomu prispievajú k pravidelnému vyprázdňovaniu a preventívne ochraňujú pred zápchou. Znižujú i riziko rozličných tráviacich ťažkostí, vrátane ochorení, akým je napríklad i rakovina hrubého čreva

Konzumácia kešu orechov celkovo prospieva tráveniu a môže byť prospešná i pri metabolických poruchách či zápalových procesoch v hornej časti tráviaceho traktu.

6. Kešu prispievajú k prevencii anémie

Kešu oriešky ďalej podporujú tvorbu červených krviniek a prispievajú k prevencii anémie, čiže chudokrvnosti, a to okrem iného i vďaka vysokému podielu obsiahnutého železa. Pri potrebe dopĺňať si železo neváhajte do jedálnička zaradiť i tieto orechy. 

7. Kešu podporujú zdravé kosti

Kešu oriešky navyše vďaka obsahu mnohých minerálov či vitamínu K napomáhajú udržiavať v dobrom stave aj naše kosti. Kešu oriešky sú bohaté na minerály dôležité pre zdravie kostí, ako sú vápnik, horčík a fosfor. Tieto minerály sú kľúčové pre tvorbu a udržiavanie silných kostí. Taktiež je vďaka nim podporená imunita.

8. Kešu podporujú zdravú pokožku aj kvalitu vlasov

Aké sú ich ďalšie zdravotné benefity? Kešu orechy sú známe aj tým, že pri pravidelnej konzumácii podporujú dobrú kvalitu vlasov, nechtov či pokožky. Je to hlavne vďaka tomu, že obsahujú obrovské množstvá dôležitých zdravých tukov, vitamínov aj minerálov, ktoré sú dôležité pre celé naše telo. 

O naše vlasy a pleť by sme sa totiž nemali starať len zvonka, ale je potrebné dopriať im aj výživu zvnútra. Zdravá strava, ktorej súčasťou sú i orechy a olejnaté semená, podporuje pružnosť pokožky či pevnosť vlasov i nechtov.

Pozri aj: Ideálna pracovná desiata diabetika: Čím v office zahnať hlad?

zdravá pleťShutterstock 

9. Kešu orechy udržujú zdravie očí

Kešu obsahujú antioxidanty ako luteín a zeaxantín, ktoré sú dôležité pre ochranu očí. Tieto látky, ktoré majú antioxidačné účinky, sa nachádzajú najmä v sietnici a pomáhajú chrániť oči pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a môžu znižovať riziko degenerácie makuly súvisiacej s vekom, ako aj katarakty.

Kešu sú tiež dobrým zdrojom zinku, minerálu, ktorý je nevyhnutný pre vitálnu funkciu sietnice.

Koľko kešu orechov denne zjesť?

Všeobecné odporúčania hovoria o tom, že vhodná dávka orechov, vrátane kešu, je približne 30 gramov (asi 15-18 kešu orechov), čo je približne jedna hrsť. Keďže sú kešu orechy značne kalorické, toto množstvo poskytuje dobrý balans medzi získavaním prospešných živín a udržiavaním primeraného energetického príjmu.

TIP: Ako skladovať kešu orechy?

Správne skladovanie kešu orechov je dôležité na udržanie ich čerstvosti, chuti a živinového obsahu. Keďže orechy obsahujú veľké množstvo olejov, môžu sa ľahko pokaziť alebo žltnúť, ak nie sú správne skladované.

Uchovávajte ich v chlade a tme. Orechy by mali byť uložené v tesne uzavretých nádobách, aby sa zabránilo vniknutiu vzduchu a vlhkosti, ktoré môžu spôsobiť plesnivenie alebo žltnutie. Sklenené alebo kovové nádoby s tesnými viečkami sú ideálne.

Pre dlhodobejšie skladovanie kešu orechy môžete uskladniť v chladničke alebo mrazničke, kde môžu vydržať niekoľko mesiacov (chladnička) až rok (mraznička). Skladujte ich v nádobách odolných voči mrazu alebo v uzatvárateľných plastových vreckách.

Článok aktualizovaný 8.5.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE