TOP inšpirácie na zdravé recepty z lososa: Vychutnajte si ho netradične!

recepty z lososa

Máte aj vy radi chuť lososa? Lososa môžeme zaradiť k veľmi obľúbeným rybám. Niet sa však čomu čudovať, keďže ide o zdravú a aj skutočne chutnú rybu. V kuchyni sa dá pripraviť na rôzne spôsoby. Perfektne chutí aj pripravený na pare s obľúbenou prílohou. Skvelý je však aj pečený či grilovaný losos.

Na jeho dochutenie možno použiť len trochu soli či obľúbené bylinky, prípadne sa tiež oplatí vyskúšať lososa marinovaného v rôznych omáčkach a marinádach. To sú však všetko tradičné a overené spôsoby prípravy tejto lahodnej ryby. Čo tak vyskúšať aj nejaké netradičnejšie pokrmy z lososa? Možno ste ani netušili, čo všetko sa z tejto ryby dá pripraviť. Ktorá príprava lososa vás najviac nadchne?

Prečo zaradiť lososa do jedálnička?

Losos je skutočne vítanou potravinou v našej strave. Výhodou je nielen nezameniteľná chuť lososa, ale aj jeho výživová hodnota. Patrí medzi najzdravšie morské ryby, ktoré majú nášmu telu čo ponúknuť. V prvom rade je potrebné spomenúť, že losos je bohatý na zdravé tuky, napríklad omega-3 mastné kyseliny. Zdravé tuky sú pritom nesmierne dôležité pre kardiovaskulárny systém aj pokožku. V tele podporujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, čo sú vitamíny A, D, E a K.

Losos má výrazne priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, vďaka čomu prospieva cievam a srdcu. Losos je tiež jedným z najlepších potravinových zdrojov vitamínu D. Tento vitamín sa tvorí v koži vplyvom slnečného žiarenia, no v zime ho môžeme mať nedostatok. Vďaka tejto rybe je však možné D-éčko telu doplniť aj prostredníctvom stravy.

Losos ďalej obsahuje aj viaceré vitamíny skupiny B, tiež obsahuje veľa minerálov, ako draslík, fosfor či selén. Pozitívne vplýva na nervový systém, kosti i pokožku a vlasy. Ak ste už vyskúšali rôzne recepty z lososa, tak neváhajte vyskúšať aj lososové rizoto, nátierku a fašírky či iné recepty s lososom. Ktoré losos recepty skúsite? Tieto zdravé jedlá musíte ochutnať všetky!

Odporúčame: 3 recepty na zdravé nátierky: Sú skvelé na raňajky aj olovrant!

lososová nátierka
Depositphotos

Jednoduché recepty z lososa:

1. Nátierka z lososa

  • 100 g údeného lososa
  • 130 g Lučiny (alebo iné syru podobného typu)
  • 1 PL kyslej smotany
  • 1 ČL wasabi pasty (voliteľné)
  • 1/2 ČL bieleho mletého korenia
  • soľ
  • 1 PL šťavy z citróna
  • štipka červenej papriky
  • kôpor na posypanie (voliteľné)

Postup: Ako prvé Lučinu s lososom, smotanou a wasabi pastou rozmixujeme v mixéri na hladkú zmes. Následne dochutíme bielym korením, citrónovou šťavou, červenou paprikou a soľou. Všetko dôkladne vymiešame a hotovú nátierku podávame s celozrnným pečivom. Môžeme posypať kôprom, prípadne ho môžete primiešať priamo do nátierky. 

2. Lososové rizoto

  • 300 g lososa
  • 250 g ryže Arborio
  • 1 menší pór
  • 1 menšiu cibuľu
  • 150 g mrazeného hrášku (prípadne v kombinácii s mrkvou)
  • 30 g masla (voliteľné)
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a korenie
  • citrón
  • petržlenová vňať

Postup: Lososa očistíme od kože, nakrájame ho na menšie kúsky a uvaríme ho vo vode (cca 15 až 20 minút). Uvareného lososa necháme vychladnúť, vodu odložíme nabok, pretože ju budeme neskôr potrebovať. Na panvici si na olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku aj na kolieska nakrájaný pór. Pridáme mrazenú zeleninu a dusíme do jej zmäknutia. Následne pridáme ryžu a chvíľu smažíme.

Potom začneme postupne prilievať vývar z lososa. Premiešavame, podľa potreby pridáme soľ a korenie. Vodu pridávame, kým nie je ryža mäkká. K hotovej ryži a zelenine primiešame maslo a natrhané kúsky lososa. Pokvapkáme šťavou z citróna, dôkladne premiešame a môžeme odstaviť z ohňa. Podávať môžeme posypané petržlenovou vňaťou.

Odporúčame: TOP zdravé recepty z avokáda: Skúsite polievku či chutné muffiny?

fašírky z lososa
Depositphotos

3. Lososové fašírky

  • 500 g lososa (filety s kožou)
  • 600 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 1 – 2 PL celozrnnej špaldovej múky (alebo pomletých ovsených vločiek)
  • 2 menšie citróny
  • soľ, korenie
  • petržlenová vňať
  • olivový olej

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a dáme variť do osolenej vody. Do hrnca umiestnime nad zemiaky parák, na ktorý dáme pariť lososa potretého olivovým olejom. Môžeme ho trochu osoliť a okoreniť. Paríme približne 10 – 12 minút.

Potom lososa vyberieme a odložíme nabok. Skontrolujeme zemiaky, v prípade potreby ich ešte varíme do zmäknutia. Z lososa stiahneme kožu a potrháme ho na menšie kúsky. Mäkké zemiaky necháme stiecť z vody a dôkladne ich popučíme.

Pridáme k nim podľa chuti nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, kôru z citrónov, vajíčko, soľ a korenie aj celozrnnú múku. Primiešame aj lososa. Cesto rozdelíme na menšie časti, z ktorých postupne vytvarujeme fašírky. Tie podľa potreby ešte trochu pomúčime a odložíme do chladničky.

Keď stuhnú, opražíme ich z každej strany na panvici s trochou olivového oleja. Tieto rybacie guľky sa hodia k rôznym prílohám, ak chcete niečo netradičné, zvoľte kuskusový šalát alebo zeleninové pyré.

Odporúčame: Ktoré kvety sú jedlé? Skúste túto netradičnú a zdravú pochúťku i vy!

losos na pomarančovej omáčke
Depositphotos

4. Pečený losos s pomarančovou omáčkou a rozmarínom

  • čerstvý losos – 4 filety
  • šťava z 1 pomaranča
  • kôra z 1 pomaranča
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL čerstvého rozmarínu (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup: V malej miske zmiešame pomarančovú šťavu, kôru, olivový olej, nasekaný cesnak, rozmarín, soľ a čierne korenie. Filety z lososa vložíme do veľkej misky alebo zipsového vrecka a zalejeme marinádou. Necháme marinovať v chladničke aspoň 30 minút. Predhrejeme rúru na 200 °C.

Lososa položíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre približne 12-15 minút, alebo kým nie je losos hotový a ľahko sa delí vidličkou. Podávame teplé, ideálne s prílohou podľa chuti. A zdravý obed je hotový.

5. Lososové tacos s avokádom a mangovou salsou

Pre lososa:

  • 4 filety z lososa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky soli

Pre mangovú salsu:

  • 1 zrelé mango (nakrájané na malé kocky)
  • 1 malá červená cibuľa (jemne nasekaná)
  • 1 červená paprika (nakrájaná na malé kocky)
  • 1 jalapeño (jemne nasekané, bez semienok)
  • Šťava z 1 limetky
  • 2 lyžice nasekaného čerstvého koriandra
  • Soľ podľa chuti

Pre tacos:

  • 8 malé tortilly
  • 1 zrelé avokádo (nakrájané na plátky)
  • Šalátové listy alebo rukola
  • Limetky (nakrájané na štvrtiny, na servírovanie)

Postup: Najprv pripravíme lososa. Filety z lososa potrieme olivovým olejom a posypeme mletou rascou, paprikou, čiernym korením a soľou. Na stredne horúcom grile alebo na grilovacej panvici lososa grilujeme 4-5 minút z každej strany, alebo kým nie je hotový a ľahko sa delí vidličkou.

Zatiaľ čo sa losos griluje, pripravíme mangovú salsu. V strednej miske zmiešame nakrájané mango, červenú cibuľu, červenú papriku, jalapeño, limetkovú šťavu, čerstvý koriander a soľ. Dobre premiešame a necháme odstáť.

Keď je losos hotový, necháme ho trochu vychladnúť a potom ho rozdelíme na menšie kúsky. Tortilly ohrejeme na grile alebo na panvici, aby boli teplé a mäkké. Na každú tortillu položíme šalátové listy alebo rukolu, pridáme kúsky lososa, plátky avokáda a vrch ozdobíme mangovou salsou. Podávame s limetkami na dochutenie. A večera s lososom je hotová.

Ďalšie fantastické recepty s lososom:

Článok aktualizovaný 5.7.2024

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE