Pečené bataty na 6 spôsobov – ktorý si zamilujete vy?

Hovorí sa im sladké zemiaky, no o zemiaky v skutočnosti nejde. Reč je o batatoch, ktoré nie sú plodom nejakej odrody ľuľka zemiakového, ale rastliny s názvom povojník batatový. Avšak, tak trochu sa podobajú na zemiaky, obdobne sa v kuchyni aj používajú a sú sladké. Pravdepodobne preto im prischlo toto pomenovanie. 

Dôležitejšie ako názov je však to, že bataty sú skvelou zeleninou s mnohými živinami, ktorú sa oplatí pridať do jedálnička. Bataty obsahujú sacharidy, vlákninu, menšie množstvo bielkovín a veľa betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A. Ukrývajú však aj ďalšie karotenoidy, ako luteín a zeaxantín. Zabudnúť nemožno ani na obsah vitamínu C, niektorých vitamínov skupiny B a minerálov, napríklad draslíka. 

Sladké zemiaky sú dnes v obchodoch dobre dostupné a pripraviť sa z nich dá množstvo dobrôt. Podobne ako klasické zemiaky sa dajú pripraviť v rúre a podávať ako príloha. Čo tak skúsiť pečenie batátov? Máme hneď niekoľko skvelých receptov. Ktorý recept vyskúšate? Budú to batatové hranolky alebo sladké zemiaky zapekané so slaným syrom?

6-krát recept na pečené bataty:

1. Cesnakovo-bylinkové pečené bataty

Ingrediencie:

  • 3 veľké sladké zemiaky

  • 1 až 2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 až 2 PL zmesi sušených byliniek (rozmarín, tymian, oregano)
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Bataty ošúpeme a pokrájame na mesiačiky – najskôr nakrájame na 3 cm hrubé kolieska a tie prekrojíme na polovicu. Dáme ich do väčšej misky. V menšej miske si zmiešame olej, pretlačený strúčik cesnaku, bylinky, soľ a korenie. Marinádu nalejeme na bataty, poriadne premiešame a necháme postáť. 

Na plech položíme papier na pečenie a poukladáme naň bataty. Ukladáme ich ďalej od seba, aby sa dobre prepiekli zo všetkých strán. Dáme do rúry na asi 15 až 25 minút pri teplote 200 °C. 

TIP: Takto pripravené bataty môžeme podávať ako prílohu. Pripraviť k nim môžeme aj dip z 1 bieleho jogurtu, 1 strúčika cesnaku, soli, korenia, petržlenovej vňate, štipky kurkumy a trošky olivového oleja. 

Odporúčame: Veľkonočná cvikla s chrenom – ako sa robí tradičná veľkonočná pochúťka?

2. Marinované bataty s limetkovou šťavou

Ingrediencie: 

  • 3 čerstvé bataty

  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • limetková šťava

Postup: Bataty buď ošúpeme, alebo ak majú peknú šupku, tak ich len poriadne umyjeme. Následne ich nakrájame na tenké plátky s hrúbkou asi 0,5 cm. Bataty osušíme kuchynskou utierkou a pripravíme si marinádu. V menšej miske si zmiešame olivový olej, rascu, pretlačený cesnak a šťavu z limetky. Osolíme a ochutnáme. Podľa chuti pridáme ešte viac soli alebo limetkovej šťavy. 

Marinádu nalejeme na bataty a dobre premiešame. Následne ich zakryjeme potravinovou fóliou a odložíme na noc do chladničky. Bataty poukladáme na plech a pri teplote 200 °C ich pečieme asi 10 až 15 z jednej strany a ďalších 10 až 15 minút z druhej strany. 

TIP: Skúste k týmto pečeným batatom dip z 250 g kyslej smotany, 1 ČL sušenej cibule, mletých čili papričiek a nasekanej čerstvej jarnej cibuľky. Podľa chuti osoľte. 

3. Bataty plnené čiernymi fazuľami a avokádom

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké bataty

  • 1 plechovka čiernych fazúľ
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 1 malá červená cibuľa
  • 1/2 šálky sterilizovanej kukurice
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
  • šťava z 1 limetky
  • čerstvá koriandrová vňať
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1/2 šálky strúhaného syra (napr. cheddar alebo mozzarella)
  • na podávanie: kyslá smotana alebo grécky jogurt (voliteľné)

Ako pripraviť bataty: Bataty dôkladne umyjeme a osušíme. Každú z nich niekoľkokrát prepichneme vidličkou, potrieme olivovým olejom a posypeme soľou a čiernym korením. Položíme bataty na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre približne 45-60 minút, až kým nebudú mäkké.

Medzitým si pripravíme plnku. V miske zmiešame scedené čierne fazule, nakrájané avokádo, červenú cibuľu, kukuricu, rascu, čerstvý koriander a šťavu z limetky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Zmes necháme odstáť pri izbovej teplote, aby sa chute spojili, kým bataty nebudú upečené.

Upečené bataty opatrne rozkrojíme pozdĺž, ale nedokrojíme úplne. Nakrájané sladké zemiaky naplníme plnkou. Ak používame syr, posypeme ním naplnené bataty. Naplnené bataty dáme späť do rúry a pečieme ešte 5-10 minút, až kým syr nezačne bublať a nezíska zlatistú farbu.

Teplé bataty podávame, ozdobené čerstvým koriandrom a prípadne s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.

Odporúčame: ​Strukoviny v hlavnej role: Výborná kovbojská fazuľa s mletým mäsom

4. Sladké zemiaky zapekané so slaným syrom

Ingrediencie: 

  • 2 väčšie bataty

  • 80 až 100 g syru feta
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • hrsť čerstvých byliniek
  • cibuľka jarná
  • slaninka alebo kvalitná šunka
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup: Bataty umyjeme, osušíme a pozdĺžne aj so šupkou prekrojíme na dve polovice. Rezné strany popicháme vidličkou. Bataty potrieme olejom a reznou stranou ich poukladáme na plech s papierom na pečenie. Dáme do rúry na 40 až 45 minút pri teplote 180 °C. Vnútro batatov musí byť úplne mäkučké

Upečené bataty necháme pár minút ochladnúť a väčšinu dužiny opatrne vyberieme lyžičkou. Dávame pozor, aby sme nepoškodili šupky. K batatovej dužine pridáme časť podrveného syra, soľ, korenie, bylinky a pretlačený cesnak. Premiešame a zmesou naplníme šupky z batatov.

Navrch pomrvíme zvyšok syra a posypeme nadrobno nakrájanou slaninkou. Rúru nastavíme na horný ohrev a bataty ešte zapečieme 5 minút. Pred podávaním posypeme nasekanou jarnou cibuľkou. 

Odporúčame: Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!

5. Chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov

Ingrediencie: 

  • 1 kg batatov

  • 2 – 3 PL olivového oleja
  • 2 – 3 PL škrobu (zemiakový škrob, kukuričný škrob)
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1/2 ČL cesnakového korenia
  • podľa chuti mleté čierne korenie, rozmarín, prípadne iné bylinky
  • soľ

Postup: Bataty ošúpeme a nakrájame na tenšie hranolky. Dávame pozor na to, aby mali približne rovnakú hrúbku. Následne ich zalejeme v miske studenou vodou a necháme odpočívať aspoň 30 minút. Potom ich scedíme a dôkladne osušíme utierkou.

Bataty uložíme do suchej misky, pridáme olivový olej, škrob, mletú papriku, cesnakové korenie, čierne korenie a rozmarín. Dôkladne premiešame. Pred pečením hranolčeky nesolíme (zemiaky osolíme po upečení). 

Batatové hranolky rozprestrieme na plech s papierom na pečenie a dáme do rúry na 20 až 25 minút pri teplote 210 °C. Potom hranolky ešte pretočíme a dopečieme ďalších 10 až 15 minút. Upečené hranolky zo sladkých zemiakov zľahka posolíme a podávame s dipom alebo ako prílohu. 

6. Zapekané bataty s mletým mäsom a cuketou

Ingrediencie:

  • 1 väčší batat

  • 2 stredné cukety
  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • 1 PL olivového oleja
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 1 cibuľa
  • 400 g pasírovaných paradajok
  • 120 g syra mozzarella

Postup: Na panvici si rozpálime olej. Pridáme cuketu nakrájanú na kocky, soľ a korenie. Opekáme asi 5 minút a odložíme bokom na tanier. Následne na panvicu pridáme nakrájanú cibuľu a opečieme. Pridáme mäso a dusíme. Keď je mäso hotové, pridáme pasírované paradajky, opečenú cuketu, soľ a korenie a celé podusíme asi 5 minút. 

Zapekaciu misku trošku potrieme olejom a poukladáme do nej na malé kocky nakrájaný batat. Následne navrstvíme cuketovo-mäsovú zmes. Posypeme nastrúhanou mozzarellou a dáme piecť do rúry pri teplote 180 °C na asi 30 minút. Po upečení môžeme podávať. 

Článok aktualizovaný 27.3.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE