Fantastické karfiolové fašírky pečené v rúre – kto by im odolal?

Nájdu sa tu nejakí milovníci karfiolu? Karfiol je skvelá zelenina plná živín, ktorá má zároveň minimum kalórií (cez 20 kcal na 100 g),  preto je vhodnou súčasťou jedálnička prakticky kedykoľvek. 

V tejto zelenine typickej svojimi bielymi ružičkami nájdeme viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, horčík či fosfor a taktiež vlákninu či bielkoviny. Obrovskou výhodou karfiolu je fakt, že v kuchyni ho možno využiť skutočne rôznorodými spôsobmi. 

Chutné a zdravé karfiolové jedlá

Na Slovensku sa karfiol bežne pridáva buď do polievok, alebo sa podáva v podobe obalených a vysmažených hlavičiek. Avšak možností je omnoho viac!

Karfiol zapekaný s cestovinami alebo zemiakmi, karfiol v indickom karí či nejakej omáčke, karfiol v podobe krémovej polievky či karfiolová ryža i rizoto. 

To všetko sú lahodné bezmäsité karfiolové jedlá, ktorým neodolá žiaden milovník dobrého jedla. Karfiol dokonca možno podávať aj vo forme fašírok.

Fašírky ani zďaleka nemusia byť len mäsové, ak chcete niečo ľahšie na obed či večeru, zeleninové fašírky sú výbornou voľbou. Ako ich rýchlo a jednoducho pripraviť zo zdravého karfiolu? Máme pre vás postup receptu na zdravé karfiolové fašírky so syrom. Tieto zdravé fašírky si zamilujete!

Skúste aj: Fantastický tuniakový šalát s vajíčkom – TOP rýchly obed nielen do práce

jedlá z karfiolu

Zdroj: Shutterstock®

Ingrediencie na fit karfiolové fašírky so syrom:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 100 g strúhaného syru (napr. mozzarella)
  • 1 menšiu cibuľu
  • 5 PL pomletých ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • soľ a mleté čierne korenie
  • podľa chuti čerstvú petržlenovú vňať
  • olivový olej

Ako pripraviť fit karfiolové fašírky bez vyprážania:

  • Ako prvé si karfiol rozdelíme na menšie ružičky. Následne karfiol uvaríme domäkka vo vode. 
  • Mäkký uvarený karfiol v miske dôkladne popučíme vidličkou.
  • Ku karfiolu pridáme nastrúhaný syr, tiež pridáme vajcia aj ovsené vločky.
  • Dôkladne premiešame a dochutíme soľou a korením, pripadne i ďalšími koreninami, napríklad sušeným cesnakom.
  • Podľa chuti pridáme aj trochu nasekanej petržlenovej vňate a premiešame. Ak je zmes riedka, pridáme ešte pomleté ovsené vločky.
  • Následne je potrebné tvarovať fašírky. Zo zmesi tvarujeme menšie fašírky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie. 
  • Bezmäsité fašírky môžeme zľahka pokvapkať olivovým olejom a dáme piecť pri teplote 200 °C na asi 15 až 20 minút z každej strany.
  • Keď sú dozlatista upečené, vyberieme ich a môžeme podávať. Chutné sú teplé aj studené.

TIP: Takéto karfiolové placky, resp. zdravé karfiolové fašírky podávame s akoukoľvek prílohou. Skúste však k nim napríklad i cesnakový dip z kyslej smotany. Stačí zmiešať 250 g kyslej smotany, 2 pretlačené strúčiky cesnaku a nasekanú čerstvú pažítku.

Vhodnou voľbou je zemiaková kaša či zeleninový šalát. Ak si práve nedržíte štíhlu líniu, pridať sa môže tatárska omáčka. Dobrú chuť!

Odporúčame: Poznáte TOP účinky kyslej kapusty? 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE