Bataty, inak sladké zemiaky, respektíve hľuzy povojníka batatového, predstavujú skutočne skvelú a výživnú potravinu s netradičnou sladkastou chuťou. Mnoho ľudí im v súčasnej dobe dáva prednosť pred klasickými zemiakmi. Na našich tanieroch sa skrátka objavujú čoraz častejšie. Je to však len dobre, pretože nám má táto zelenina čo ponúknuť.
Pravdou je, že bataty sa skutočne oplatí pravidelne konzumovať. Obsahujú bielkoviny a hlavne slušné množstvo vlákniny, vrátane pektínu, ktorý má priaznivý vplyv na cholesterol. Ukrýva sa v nich však i veľké množstvo rozličných vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov.
Spomenúť môžeme vitamín C aj viaceré vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, horčík či mangán aj zinok. Bataty sú bohaté aj na farbivo betakarotén, z ktorého sa v našom tele tvorí vitamín A.
Zo sladkých zemiakov sa dá pritom pripraviť mnoho pochúťok. Dajú sa upiecť v rúre v celku či nakrájané na mesiačiky, rovnako uvariť a spracovať na kašu. Takto pripravené sa môžu podávať napríklad ako príloha. Bataty sú tiež vhodnou ingredienciou do karí a rôznych omáčok alebo zapekaných pokrmov.
Taktiež sa z nich dá uvariť fantastická krémová polievka. Keďže sú prirodzene sladkasté, dajú sa použiť aj do sladkých jedál, dezertov či múčnikov.
Dnes vám tiež prinášame inšpiráciu na recept zo sladkých zemiakov. Čo tak vyskúšať zdravé batatové hranolky z rúry? Mohlo by sa zdať, že predsa na ich príprave nie je nič náročné a nič sa nedá pokaziť. Ak však chcete, aby boli upečené hranolky do najväčšej možnej miery chrumkavé, musíte zvoliť správny postup. Ako na to?
Tip: Mimochodom viete, akú spotrebu má vaša stará rúra? Dnešné úsporné rúry vďaka cirkulácii vzduchu spoľahlivo pečú aj pri nižších teplotách, a vy tak ušetríte peniaze za energie. Pri teplovzdušnej rúre sa uvádza úspora až 20 %.
Skúste aj: 3-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!
Potrebujeme:
- 1 kg batát
- 2 – 3 PL olivového oleja
- 2 – 3 PL škrobu (zemiakového, kukuričného)
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL cesnakového korenia
- podľa chuti mleté čierne korenie, rozmarín, prípadne iné bylinky
- soľ
Postup prípravy:
- Ako prvé si bataty dôkladne umyjeme. Môžeme ich aj ošúpať, ak však majú peknú šupku, nie je to nijako zvlášť potrebné.
- Sladké zemiaky následne nakrájame na tenšie hranolky. Vhodné je, aby mali približne rovnakú hrúbku.
- Následne batatové hranolčeky zalejeme v dostatočne veľkej miske studenou vodou a necháme ich odpočívať 30 až 40 minút. Potom hranolky scedíme a dôkladne ich osušíme utierkou.
- V suchej miske bataty zmiešame s olivovým olejom, následne prisypeme škrob, mletú papriku, cesnakové korenie a podľa chuti trochu čierneho korenia, prípadne rozmarínu. Dôkladne premiešame, aby sa všetky hranolčeky dostatočne a rovnomerne obalili. Pred pečením ich nesolíme!
- Obalené hranolky zo sladkých zemiakov rozmiestníme na plech s papierom na pečene, prípadne aj bez neho. Ideálne je, ak sa jednotlivé kúsky nedotýkajú.
- Potom dáme naplnený plech do rúry na asi 20 až 25 minút. Pečieme pri teplote 210 °C. Následne hranolky ešte popretáčame a do chrumkava pečieme ďalších 10 až 15 minút.
- Batatové hranolky až po upečení zľahka osolíme a môžeme podávať samotné, s dipom či ako prílohu. Dobrú chuť!
Skúste aj: Recept na zdravý chia puding: Vychutnajte si ho hneď 5-krát inak!
Aktualizovaný článok: 16.6.2023