Kuracie mäso je dobrým zdrojom bielkovín a navyše nie je tak tučné, ako bravčové či hovädzie. Dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi, takže si každý príde na svoje. Niektorí obľubujú kuracie prsia, ktoré sa dajú pripraviť na prírodno, obaľované, plnené či na rezančeky. Receptov je neúrekom, treba hľadať a skúšať. Pre mnohých sú ale napríklad kuracie prsia skôr suchšie, preto uprednostňujú stehná.
Aj s nimi sa dá vymyslieť kadečo. Pripravovať možno celé kuracie stehná, alebo len ich vrchné či naopak spodné časti. Aj vykostené kuracie stehná možno využiť v rôznorodých receptoch. Ak si neviete dať rady s tým, čo nového z kuracích stehien pripraviť, prinášame niekoľko skvelých inšpirácií. Vyskúšate kuracie stehná v štýle barbecue, sladkasté pomarančové stehná alebo niečo úplne iné? Ktorý tip na recept bude vás obľúbený?
1. Pikantné BBG kuracie stehienka
- 1 kg dolných kuracích stehien
- 150 pikantného kečupu
- 2 PL medu
- 50 ml bourbon whiskey
- 1 PL mletej štipľavej papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cm koreňa zázvoru
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup: Pripravíme si marinádu, a to zmiešaním kečupu, medu, whiskey, mletej papriky, soli, korenia, olivového oleja, pretlačeného cesnaku a nastrúhaného zázvoru. Osušené kuracie stehná poukladáme do nádoby s marinádou, premiešame a necháme marinovať aspoň 2 hodiny. Následne ich poukladáme do zapekacej misy, natrieme zvyškom marinády a podlejeme trochou horúcej vody. Nakoniec dáme do rúry vyhriatej na 220 °C na 45 minút. Podávame s ľubovoľnou prílohou.
2. Kuracie stehná na cibuľke a hruškách
- 4 kuracie stehná
- 2 stredné cibule
- 2 zrelé hrušky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvý rozmarín alebo tymian na dochutenie
Postup: Predhrejeme rúru na 180 °C. Na panvici rozohrejeme olivový olej a kuracie stehná osolíme, okoreníme a zľahka opečieme z oboch strán, aby chytili peknú zlatistú farbu. Medzitým si očistíme cibule a nakrájame ich na plátky. Cesnak nasekáme nadrobno. Hrušky prekrojíme na polovice, odstránime jadrovníky a nakrájame ich na tenké mesiačiky. Keď sú stehná opečené, vyberieme ich a na panvicu pridáme cibuľu a cesnak.
Na miernom ohni cibuľu opekáme, až kým nezmäkne a nezačne karamelizovať. Pridáme med a balzamikový ocot, dôkladne premiešame, aby sa chute prepojili. Nakoniec do panvice pridáme nakrájané hrušky, premiešame a krátko orestujeme. Všetko spolu presunieme do pekáča, na vrch uložíme kuracie stehná, pridáme vetvičky rozmarínu alebo tymianu a vložíme do rúry. Pečieme približne 30–40 minút, kým nie je mäso mäkké a koža chrumkavá. Podávame so šťavou z pekáča a ako prílohu môžeme pridať zemiaky alebo čerstvý chlieb.
Odporúčame: 3 tipy na rýchly obed: Tieto zdravé recepty vás zachránia!
Depositphotos3. Medovo-horčicové kuracie stehná
- 12 dolných kuracích stehien
- 1 ČL oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- cesnakový prášok
- mletá červená paprika
- 100 ml vody
- 5 PL horčice
- 5 PL medu
Postup: Kuracie stehná poukladáme do zapekacej misky, pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a pridáme aj mletú papriku a cesnakový prášok. Podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom a dáme do rúry na 200 °C asi na 45 minút. Potom stehná vyberieme a podľa potreby odstránime nadbytočnú vodu. Následne stehná potrieme polovicou marinády, ktorú sme si pripravili zmiešaním horčice a medu.
Dáme do rúry bez zakrytia na asi 10 minút. Potom ich znova vyberieme, otočíme a natrieme druhou polovicou marinády. Opäť dáme zapiecť na 10 minút. Hotové kuracie stehná podávame s ľubovoľnou prílohou.
4. Kuracie stehná s ryžou z jedného pekáča
- 8 dolných kuracích stehien
- 2 mrkvy
- 2 cibule
- 1 plechovka kukurice
- 1 šálka ryže
- 500 ml vývaru (alebo vody)
- soľ a mleté čierne korenie
- olej
Postup: Očistíme si cibuľu a nadrobno nakrájame. Mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Na väčšej panvici si rozpálime olej a pridáme cibuľu a mrkvu. Po chvíli pridáme kukuricu aj s vývarom a taktiež ryžu. Chvíľku povaríme. Zmes vylejeme na plech a na vrch poukladáme osolené a okorenené kuracie stehná. Zakryjeme alobalom a pečieme pri teplote 200 °C asi 40 minút. Potom necháme zapiecť ešte ďalších 15 minút bez alobalu.
5. Kuracie stehná na šampiňónoch
- 4 kuracie stehná
- 200 g šampiňónov
- 2 stredné cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 100 ml smotany na varenie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvý tymian alebo petržlenová vňať na dochutenie
Postup: Najprv si predhrejeme rúru na 180 °C. Na panvici rozohrejeme olivový olej a maslo, kuracie stehná osolíme a okoreníme, potom ich zľahka opečieme z oboch strán do zlatista. Medzitým očistíme a nakrájame šampiňóny na plátky. Cibuľu nakrájame nadrobno a cesnak nasekáme.
Keď sú stehná opečené, vyberieme ich z panvice a odložíme bokom. Na tú istú panvicu pridáme cibuľu a cesnak, opekáme ich na miernom ohni, až kým nezmäknú a nezačnú karamelizovať. Pridáme nakrájané šampiňóny a restujeme, kým nezmäknú a uvoľnia svoju šťavu.
Následne prilejeme smotanu na varenie, premiešame a necháme prevariť, aby sa chute spojili. Všetko spolu preložíme do pekáča, na vrch uložíme kuracie stehná a posypeme lístkami tymianu alebo petržlenovej vňate. Vložíme do rúry a pečieme približne 30–40 minút, kým sú stehná mäkké a povrch chrumkavý. Podávame so smotanovou šťavou a ako prílohu môžeme pridať ryžu alebo zemiaky.
6. Pečené kuracie stehná na paprike a bylinkách
- 4 celé kuracie stehná
- 2 žlté papriky
- 2 červené papriky
- 1 cibuľa
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
- 2 PL cukru
- 100 ml bieleho vínneho octu
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok
- čerstvý tymian
- 1 PL masla
- 200 g ryže basmati
- hrsť čerstvých byliniek – oregano, bazalka, petržlenová vňať
Postup: Červené aj žlté papriky umyjeme, osušíme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Papriky aj cibuľu narýchlo orestujeme na troche olivového oleja, osolíme a okoreníme. Pridáme aj trstinový cukor a podlejeme bielym vínnym octom a dusíme, kým sa neodparí. Odstavíme z ohňa. Kuracie stehná trochu narežeme na koži, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme.
Na dno zapekacej misky si poukladáme orestované papriky s cibuľou a na ne položíme kuracie stehná. Pridáme olivy a posypeme lístkami tymianu. V rúre na 200 °C pečieme približne 1 hodinu. Asi 10 minút pred dopečením na každé kuracie stehno položíme plátok masla. Ryžu si uvaríme podľa návodu na obale. Pred podávaním stehno a ryžu posypeme nasekanými bylinkami.
Odporúčame: Pohánka: TOP 5 receptov - vždy inak, ale vždy chutne!
Depositphotos7. Pečené kuracie stehná v jogurtovej marináde
- 4 celé kuracie stehná
- 1 biely jogurt
- 3 PL horčice
- 1 cibuľa
- 3 až 4 strúčiky cesnaku
- 2 ČL mletej červenej papriky
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 2 ČL soli
- 1 ČL čili korenia
- 4 až 5 PL oleja
- zemiaky
- soľ, rasca, petržlenová vňať
Postup: Cibuľu a cesnak si nakrájame na menšie kúsky. V mixéri k nim pridáme jogurt, horčicu, papriku, soľ, korenie a čili a vymixujeme. Hotovou marinádou potrieme kuracie stehná a necháme marinovať v chlade aspoň 2 hodiny. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Poukladáme ich na veľký plech. Pokvapkáme olejom a pridáme soľ s rascou. Na zemiaky uložíme kuracie stehná a dáme do rúry na 1 až 1,5 hodiny. Pred podávaním posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
8. Zapečené horné kuracie stehná v tempurovom cestíčku
- 1,5 kg horných kuracích stehien
- 125 g masla
- 1 PL soli
- 2 ČL drvenej rasce
- 1 ČL majoránu
Suroviny na tempurové cestíčko:
- 2 PL hladkej múky
- 1 PL zemiakového škrobu
- soľ a mleté čierne korenie
- dobre vychladená voda
Postup: Kuracie stehná si nasolíme, pridáme aj rascu a majorán a poukladáme ich na pekáč. Polejeme rozpusteným maslom a dáme piecť pri teplote 200 °C na asi 45 až 60 minút. Medzitým si pripravíme cestíčko z múky, škrobu, trošky soli, korenia a vody. Cestíčkom polejeme stehná a necháme ešte zapiecť v rúre.
Odporúčame: Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!
9. Pomarančové kuracie stehná
- 6 vykostených horných kuracích stehien bez kože
- 150 g kukuričného škrobu
- 100 g múky
- 2 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 160 ml vínneho octu
- 60 ml vody
- 80 ml sójovej omáčky
- šťava z dvoch pomarančov
- kôra z dvoch pomarančov
- 10 g škrobu
- 2 PL vody
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 čerstvé čili papričky
- 4 cm zázvoru
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Stehná nakrájame na kúsky s veľkosťou asi 4x4 cm. Osolíme ich, okoreníme. Do hrnca dáme cukor, ocot, vodu, sójovú omáčku a šťavu z dvoch pomarančov a za občasného miešania necháme zovrieť. Potom stiahneme plameň a necháme variť 10 minút. Následne pridáme kôru z pomarančov a povaríme ďalších 5 minút. Pred koncom varenia pridáme škrob (10 g) zmiešaný s 2 PL vody a varíme ešte minútu. Pridáme nastrúhaný cesnak, závor a čili a odstavíme.
Pripravíme si dve misky na obaľovanie stehien, jednu so škrobom a múkou, druhú s vajíčkami a 2 PL vody. Kuracie kúsky najskôr obalíme v múke so škrobom a potom vo vajíčku a následne opäť v múke so škrobom. Mäso opražíme na oleji asi 6 minút. Na zaver mäsové kúsky prelejeme pomarančovou omáčkou. Podávame s ryžou.
10. Kuracie stehná na tekvici a pomarančoch
- 4 kuracie stehná
- 300 g tekvice (napr. maslovej alebo hokkaido)
- 1 pomaranč
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica medu
- soľ, čierne korenie, čerstvý rozmarín alebo tymian
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C. Kuracie stehná osolíme, okoreníme a položíme do pekáča. Tekvicu nakrájame na menšie kúsky, pomaranč na plátky a spolu s cibuľou a cesnakom pridáme k mäsu. Všetko pokvapkáme olivovým olejom a medom, pridáme čerstvý rozmarín alebo tymian. Pekáč prikryjeme a pečieme asi 40–50 minút, potom odokryjeme a necháme ešte 10 minút zapiecť, aby mäso získalo zlatistú farbu. Podávame napríklad s ryžou alebo chrumkavým pečivom.
Aktualizovaný článok: 29.10.2024