TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

zeleninové hranolčeky

Keď sa povie slovo hranolčeky, každému prídu na um ako prvé pravdepodobne zemiaky pokrájané na menšie hranoly a vysmažené na oleji. Mnohí chrumkavé hranolčeky vskutku milujú, no asi sa zároveň môžeme zhodnúť na tom, že túto lahôdku nemožno zaradiť medzi tie najzdravšie.

Ak si však na hranolčekoch pochutnáme len raz za čas, je to v poriadku. No existujú aj zdravšie verzie hranolčekov, ktoré si môžeme dopriať pravidelne, či už ako prílohu, alebo len samotne s nejakým chutným dresingom. Napríklad domáce zemiakové hranolky pečené v rúre sú skvelou voľbou. A čo tak nepoužiť zemiaky?

Ak ste ešte neskúšali zeleninové hranolčeky pripravené v rúre, je čas to zmeniť. Hľadáte recept na zeleninové hranolky? Máme ich hneď niekoľko. Povieme vám, ako pripraviť zeleninové hranolčeky pečené v rúre. A na konci dokonca nájdete aj zdravé dip recepty!

Vynikajúce zeleninové hranolky – chutné a zároveň zdravé

Zdravé pečené hranolčeky je možné pripraviť z rozličných druhov zeleniny, teda najmä tých tvrdších. Sú skvelé ako zeleninové prílohy, alebo si z nich môžete urobiť zdravé snacky. Dokonalú chuť majú batatové hranolky, čiže zo sladkých zemiakov. My vám dnes prinášame inšpiráciu na hranolčeky z mrkvy, zeleru, červenej repy a tekvice Hokkaido.

Takéto hranolčeky sú plné dôležitých živín. Napríklad mrkva je známa vysokým obsahom betakaroténu, z ktorého sa v našom tele tvorí nenahraditeľný vitamín A. Zeler je nízkokalorický a vhodný aj do diétneho jedálnička. Ukrýva viaceré vitamíny skupiny B. Červená repa má priaznivý vplyv na trávenie aj hladiny krvného tlaku, telu doplní vitamín C, draslík aj železo. 

Tekvica Hokkaido je rovnako plná telu prospešných látok, vrátane betakaroténu, luteínu, draslíka či fosforu. Recepty na hranolčeky z menovaných druhov zeleniny nájdete v nižšie. Chcete si dopriať niečo zdravšie? Tak neváhajte a skúste toto zdravé jedlo v podobe zeleninových hranolčekov. Zeleninové hranolčeky určite môžu byť na vašom tanieri pravidelne

Skúste aj: TOP recepty na zdravé cestoviny: Musíte ich skúsiť všetky!

mrkvové hranolčeky Depositphotos

Najlepšie pečené hranolky zo zeleniny:

1. Mrkvové hranolčeky – najlepšie pečené zeleninové hranolky

Ingrediencie potrebné pre recept:

  • 500 g mrkvy
  • 4 PL olivového oleja
  • bylinková soľ
  • mleté čierne korenie (prípadne nejakú koreniacu zmes)

Postup na hranolky z mrkvy: Pre recept zvolíme pekné väčšie mrkvy. Zeleninu očistíme. Nakrájame na približne rovnako veľké hranolčeky. V miske k nim pridáme olivový olej, podľa chuti pridáme trochu čierneho korenia, bylinkovej soli a dôkladne premiešame. 

Hranolčeky rozmiestnime na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 25 až 30 minút. Zeleninové hranolky podávame ako prílohu, alebo samostatne s dresingom z bieleho jogurtu. K jogurtu stačí primiešať pretlačený strúčik cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. Skúste tento jednoduchý recept?

2. Zelerové hranolčeky

Ingrediencie potrebné pre recept:

  • 1 väčší zeler
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 1 – 2 ČL sušeného cesnaku
  • soľ

Postup receptu: Zeler ošúpeme a nakrájame ho na asi 1 cm hrubé pláty, ktoré následne nakrájame na približne rovnako veľké hranolčeky. V miske pridáme k hranolčekom olej a premiešame. Následne pridáme aj mletú papriku, sušený cesnak a podľa chuti soľ. Hranolčeky poukladáme na plech veľa seba a pečieme pri teplote 220 °C z jednej strany 20 minút. Následne ich otočíme a pečieme z druhej strany ďalších 20 minút. Po upečení môžeme podávať, napríklad ako prílohu k mäsu. Takéto zdravé hranolky si môžete dopriať pravidelne, hov aj ako zdravé občerstvenie. 

Skúste aj: Neviete, čo pripraviť na raňajky? Skúste zdravé jablkové lievance!

cviklové hranolčeky Depositphotos

3. Hranolčeky z červenej repy

Ingrediencie potrebné pre recept:

  • 3 väčšie cvikly
  • 4 PL olivového oleja
  • 1 ČL údenej mletej papriky
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup na zdravé zeleninové hranolky: Cvikly ošúpeme a nakrájame na približne rovnaké hranolky. Pridáme k nim olivový olej, premiešame, pridáme údenú papriku, podľa chuti osolíme a okoreníme a opäť dôkladne premiešame, aby boli ochutené všetky hranolčeky. Poukladáme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 35 minút. 

Podávame ako prílohu alebo s dresingom. Skvelo chutia napríklad s medovo-horčicovým dresingom. Stačí vymiešať 80 ml medu, 60 ml dijonskej horčice, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 2 PL olivového oleja a podľa chuti soľ a čierne korenie. Repove hranolčeky sú skrátka fantastické. 

4. Hranolčeky z tekvice Hokkaido

Ingrediencie potrebné pre recept:

  • 1 stredne veľkú tekvicu Hokkaido
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, korenie
  • 1/4 ČL mletej rasce
  • podľa chuti mletý rozmarín alebo tymian

Ako pripraviť zeleninové hranolky: Tekvicu vydlabeme, šúpanie nie je potrebné. Následne ju pokrájame na menšie hranolčeky. K hranolčekom pridáme olivový olej, mletú rascu a podľa chuti soľ, korenie a sušené bylinky. Poriadne premiešame a porozmiestňujeme na plech s papierom na pečenie. Dáme piecť do rúry na asi 30 až 40 minút pri teplote 180 °C. Po upečení podávame ľubovoľným spôsobom, ako zdravú prílohu či samostatný pokrm. Chutia výborne!

Odporúčame: Riasy nori – vitamínová bomba! Takto ich použite v kuchyni!

dip k domácim hranolčekom Depositphotos

Tipy na dipy k domácim hranolčekom:

  • Dip z gréckeho jogurtu a uhorky: Zmiešajte 200 g gréckeho jogurtu s 1 strúčikom prelisovaného cesnaku, 1 lyžičkou citrónovej šťavy, 1 lyžičkou olivového oleja, soľou a čiernym korením podľa chuti. Pridajte 1 lyžicu strúhaného uhorky, 1 lyžičku medu a 1 lyžičku jemne nasekaných čerstvých mätových lístkov.

  • Cesnakový dip: Zmiešajte 200 g smotanového jogurtu s 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku, 1 lyžičkou citrónovej šťavy, 1 lyžičkou olivového oleja, soľou, čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou podľa chuti. Tento dip môžete zvoliť pre akékoľvek pečené zeleninové jedlo. 

  • Dip z modrého syra: Zmiešajte 100 g rozdrobeného modrého syra s 200 g smotanového syra, 1 lyžičkou citrónovej šťavy a 1 lyžicou mlieka. Osoľte a okoreňte podľa chuti.

  • Pikantný jogurtový dip: Zmiešajte 200 g gréckeho jogurtu, 1 lyžičku čili prášku, 1 lyžičku údenej papriky, šťavu z 1 limetky, soľ a nasekaný koriander podľa chuti.

  • Pesto dip: Zmiešajte 100 g pesta s 200 g gréckeho jogurtu alebo smotanového syra. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Podávajte k nemu zdravé zeleninové hranolky.

  • Tahini dip: Zmiešajte 100 g tahini s 2 lyžicami citrónovej šťavy, 1 strúčikom prelisovaného cesnaku, štipkou kmínu, soľou a 50 ml vody. Dobre premiešajte.

  • Dip z pečených paprík: Rozmixujte 2 pečené červené papriky, 200 g smotanového syra, 1 strúčik prelisovaného cesnaku, štipku čili prášku, soľ a korenie podľa chuti.

Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE