7-krát recept na krémovú polievku: Zahrejte sa počas sychravých dní!

recepty na krémovú polievku

Polievky sú dôležitou súčasťou našej stravy a mali by sme ich jesť pravidelne. Prečo ich nevynechávať? Prečo variť polievku každý týždeň? Polievky naše telo príjemne zahrejú a pripravia ho na konzumáciu hlavného jedla, a teda trávenie tuhej potravy. Naštartujú tvorbu tráviacich štiav a pohyby čriev. Konzumáciou polievok pred hlavným jedlom tiež podporíme pocit zasýtenia, zároveň telu doplníme tekutiny.

Polievky sú ľahko stráviteľné a plné živín. Rozhodne sa ich oplatí zaradiť do jedálnička pri problémoch so zápchou, rovnako sú veľmi vhodné aj pri rozličných diétach. Skvelé na polievkach je to, že sa dajú pripraviť prakticky z čohokoľvek. Môže ísť o mäsové polievky aj zeleninové, so strukovinami, vajíčkom, cestovinami a podobne. Dnes vám prinášame inšpirácie na chutné krémové polievky, ktoré budete milovať. Pustíte sa aj vy do prípravy krémovej polievky?

Husté krémové polievky zahrejú i zasýtia – ktoré zeleninové polievky ochutnať?

Husté krémové polievky sú perfektnou voľbou na obed či večeru počas sychravých jesenných aj mrazivých zimných dní. Rýchlo zahrejú a poriadne zasýtia. Ak k nim pridáte napríklad plátok celozrnného chlebíka, razom zaženiete hlad na dlhú dobu. My vám dnes prinášame najlepšie inšpirácie na jednoduché a za pár minút hotové krémové polievky, napríklad z paradajok a papriky, húb a červenej šošovice, ale aj iných surovín.

Každá z nich ohúri vaše chuťové poháriky, preto ich neváhajte vyskúšať všetky. Tieto polievky sú navyše zdravé a plné živín. Napríklad paradajky patria medzi zdroje lykopénu, ktorý je známy silnými protirakovinovými účinkami. Huby telu rovnako doplnia množstvo dôležitých látok a majú priaznivý vplyv aj na imunitu. 

Červená šošovica je zase plná bielkovín, železa i vlákniny. Jej veľkou výhodou je, že je dobre stráviteľná a nespôsobuje nadúvanie. Poďme sa však už pozrieť na samotné recepty na výborné krémové polievky. Ktorý vyskúšate ako prvý? Ktoré strukovinové a zeleninové polievky si vás získajú?

Vyskúšajte: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?

Najlepšie krémové polievky

1. Polievka z pečených paprík a paradajok – najchutnejšia rajčinová polievka

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých paradajok
  • 5 kapií
  • 3 žlté papriky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • olivový olej
  • 1 ČL oregana
  • 1 ČL majoránu
  • soľ a korenie

Postup: Kapie a papriky prerežeme na polovice, zbavíme ich zrniečok. Paradajky prekrojíme, cibuľu očistíme, pokrájame na štvrte a cesnak ošúpeme. Potom zeleninu poukladáme na menší plech, pokvapkáme olivovým olejom, podľa chuti osolíme a okoreníme. Pečieme asi 20 minút pri teplote 190 °C.

Mäkkú zeleninu necháme trochu ochladnúť a z paprík aj kapií stiahneme kožu. Upečenú zeleninu vložíme do hrnca a zalejme vývarom. Privedieme k varu a chvíľu povaríme. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme bylinkami, prípadne pridáme ešte soľ alebo trochu cukru. A jednoduchá zeleninová polievka je hotová!

Vyskúšajte: TOP zdravé recepty z tofu: Vychutnajte si ho 3-krát inak!

zeleninový krém
Shutterstock

2. Krémová polievka z červenej šošovice, mrky a zemiaku

Potrebujeme:

  • 1 hrnček červenej šošovice
  • 3 stredne veľké mrkvy
  • 1 menší zemiak
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra vývaru (vody)
  • soľ a korenie
  • olivový olej
  • 1 ČL rasce

Postup: Ako prvé si v hrnci na oleji zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu so strúčikmi cesnaku. Potom pridáme pokrájanú mrkvu aj zemiak, chvíľu opražíme a zalejeme vývarom. Necháme variť, kým zelenina zmäkne. Potom prisypeme červenú šošovicu. Keď je šošovica za pár minút mäkká, všetko rozmixujeme ponorným mixérom a dochutíme rascou, soľou a korením, prípadne inými bylinkami. Hodí sa kurkuma, kari korenie alebo aj chilli. 

3. Krémová cesnakovo-zemiaková polievka

Potrebujeme:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1 liter vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 2 PL olivového oleja (alebo masla)
  • soľ a korenie podľa chuti
  • štipku muškátového orieška
  • krutóny alebo bylinky na ozdobu

Postup: Ako prvé si v hrnci na oleji alebo masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme prelisovaný cesnak a krátko opečieme, aby sa rozvinula jeho vôňa. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky, premiešame a zalejeme vývarom. Necháme variť na miernom ohni, kým zemiaky úplne zmäknú.

Keď sú zemiaky mäkké, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Prilejeme smotanu na varenie a dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Polievku necháme ešte chvíľu prehriať, ale už neprevárame. Na záver podávame s krutónmi alebo čerstvými bylinkami podľa chuti, napríklad s petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

4. Krémová polievka s hubami a zemiakmi

Potrebujeme:

  • 400 g šampiňónov
  • 1 väčší zemiak
  • 1 cibuľu
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 2 litre vývaru (vody)
  • 1 menšiu mrkvu
  • 200 ml smotany na varenie
  • olivový olej
  • soľ a korenie

Postup: Nadrobno nakrájanú cibuľu so strúčikmi cesnaku osmažíme na olivovom oleji. Potom do hrnca pridáme na polovičky pokrájané šampiňóny a na kocky nakrájaný zemiak. Varíme do zmäknutia zemiakov. Potom pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu, trochu osolíme a okoreníme. Keď bude zelenina dostatočne mäkká, všetko zmixujeme ponorným mixérom. Do polievky prilejeme smotanu a necháme ďalších 5 minút prevariť. Podľa chuti ešte pridáme soľ a korenie.

Odporúčame: Tekvicové smoothies 7-krát inak: Tieto chutné jesenné nápoje si zamilujete!

hubový krém
Shutterstock

5. Krémová hrachovo-zemiaková polievka s karí

Potrebujeme:

  • 1 hrnček suchého žltého hrachu (predom namočeného aspoň na 4 hodiny)
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1,5 litra vývaru (alebo vody)
  • 1 ČL karí korenia
  • 1 ČL kurkumy
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • čerstvé bylinky na ozdobu (napr. koriander alebo petržlenová vňať)

Postup: Začneme tým, že v hrnci na oleji alebo masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme karí korenie a kurkumu, aby sa koreniny krátko orestovali a rozvinuli svoju arómu.

Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a scedený namočený žltý hrach. Všetko zalejeme vývarom alebo vodou a varíme na miernom ohni, kým hrach aj zemiaky nezmäknú (približne 30 – 40 minút). Ak je to potrebné, počas varenia doplníme vodu.

Keď sú hrach a zemiaky uvarené, všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme soľou, korením a podľa potreby môžeme pridať ešte štipku karí alebo kurkumy na zvýraznenie chute. Polievku servírujeme horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami alebo chrumkavými krutónmi.

6. Krémová cviklovo-tekvicová polievka 

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké červené cvikle
  • 300 g tekvice hokkaido (alebo inej maslovej tekvice)
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 liter vývaru (alebo vody)
  • 150 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 ČL tymianu alebo rozmarínu
  • štipku chilli alebo muškátového orieška (voliteľné)
  • tekvicové semienka na ozdobu

Postup: Na začiatku si v hrnci na olivovom oleji alebo masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme ošúpanú a na kocky nakrájanú cviklu aj tekvicu, krátko orestujeme a zalejeme vývarom.

Polievku varíme na miernom ohni približne 20 – 30 minút, kým cvikla a tekvica úplne nezmäknú. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka.

Dochutíme soľou, korením, tymianom alebo rozmarínom a podľa chuti pridáme štipku chilli či muškátového orieška na zvýraznenie chute. Ak chceme polievku jemnejšiu, môžeme priliať smotanu na varenie a krátko prehriať. Podávame ozdobené opečenými tekvicovými semienkami a čerstvými bylinkami. Táto rýchla polievka je chuťovo fantastická

7. Krémová karfiolová polievka

Potrebujeme:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredne veľký zemiak
  • 1 liter vývaru (alebo vody)
  • 200 ml smotany na varenie (voliteľné)
  • 2 PL olivového oleja alebo masla
  • soľ a korenie podľa chuti
  • štipku muškátového orieška (voliteľné)

Postup: V hrnci na olivovom oleji alebo masle zľahka opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme na malé kúsky rozobratý karfiol a na kocky nakrájaný zemiak. Krátko všetko orestujeme, aby sa chute spojili. Zalejeme vývarom a varíme na miernom ohni približne 20 – 25 minút, kým karfiol aj zemiaky úplne nezmäknú.

Keď je zelenina uvarená, všetko rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška, ktorý zvýrazní chuť. Ak chceme polievku jemnejšiu, pridáme smotanu na varenie a necháme ešte krátko prehriať.

Aktualizovaný článok: 18.11.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE