Môžeme povedať, že špenát vo všeobecnosti nepatrí k najobľúbenejším druhom zeleniny. Kto vie, či je to tou farbou, alebo jeho chuťou. Na Slovensku sa špenát pravdepodobne najčastejšie podáva po forme špenátovej omáčky s vajíčkom a zemiakmi, prípadne knedľou. Táto dobrota sa obvykle pripravuje z mrazeného špenátu. No i čerstvé špenátové lístky možno využiť v mnohých chutných pokrmoch.
Navyše, špenát je veľmi zdravý, preto sa neoplatí vyhýbať sa mu. Je zdrojom vlákniny, železa, vitamínu C a mnohých minerálnych látok a stopových prvkov. Perfektnú kombináciu môže vytvoriť napríklad s cestovinami, o čom sa presvedčíte nižšie. Prinášame inšpirácie na štyri chutné cestovinové recepty so špenátom, ktoré nie sú náročné na prípravu a zamiluje si ich naozaj každý.
Skúsite jednoduché špenátové farfalle s cesnakom, zapekané conchiglioni so špenátovo-syrovou plnkou, fusilli so špenátom, sušenými paradajkami a balkánskym syrom alebo fettuccine so špenátovým pestom a tofu?
Cestoviny s čerstvým špenátom, syrom a cesnakom
Ingrediencie:
-
250 g cestovín farfalle (motýliky)
- 125 g čerstvého špenátu
- 200 g tvrdého syra
- 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 2 až 3 strúčiky cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Strúčiky cesnaku si nakrájame na jemné plátky a krátko ich opečieme na panvici s olejom. Následne pridáme listy špenátu a podlejeme smotanou. Dusíme, kým sa špenát poriadne nesparí. Následne pridáme cestoviny a zasypeme nastrúhaným syrom. Chvíľu ešte miešame a varíme, kým sa syr dôkladne nerozpustí. Môžeme podávať.
TIP: Hotové špenátové cestoviny môžete pred podávaním pokvapkať aj nejakým ľahkým dresingom, napríklad domácim jogurtovým. Ak chcete tieto cestoviny sýtejšie, pridajte pár rezancov orestovaných kuracích pŕs.
Odporúčame: Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!
Zdroj: Depositphotos
Zapečené špenátové cestoviny
Ingrediencie:
-
250 g cestovín conchiglioni (veľké mušle)
- 250 g ricotty
- 50 g tvrdého syra
- 30 g Nivy
- 100 g čerstvého špenátu
- 1 strúčik cesnak
- soľ a mleté čierne korenie
- parmezán na posypanie
Ingrediencie na omáčku:
-
800 g lúpaných paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL červenej papriky
- 1 ČL sušeného oregana
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Uvaríme si paradajkovú omáčku. Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu prekrojíme na polovicu. Do hlbšej panvice nalejeme lúpané paradajky a pridáme cesnak, cibuľu, olivový olej, červenú papriku a oregano. Privedieme do varu a znížime teplotu. Následne na nízkej teplote povaríme asi 30 minút. Počas varenia paradajky vareškou poriadne popučíme. Hotovú omáčku odstavíme z ohňa, vyberieme z nej cibuľu a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podľa potreby omáčku ešte dosolíme a okoreníme.
Cestoviny si uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. V miske si pripravíme plnku, a to zmiešaním ricotty, strúhaného syru, Nivy, pretlačeného cesnaku a posekaného špenátu. Osolíme a okoreníme. Následne uvarené cestoviny naplníme špenátovo-syrovou plnkou. Pripravíme si zapekaciu misku, do ktorej prelejeme paradajkovú omáčku. Na ňu poukladáme naplnené cestoviny. Posypeme parmezánom a zakryjeme. V rúre pri teplote 180 °C pečieme asi 15 minút, posledných pár minút bez zakrytia. Môžeme podávať.
Cestoviny so špenátom, balkánskym syrom a sušenými paradajkami
Ingrediencie:
-
500 g cestovín fusilli (vrtuľky) alebo penne (rúrky)
- 100 g čerstvého špenátu
- 200 g balkánskeho syra
- olivový olej
- 25 g masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji
- 2 PL paradajkového pretlaku
- morská soľ a mleté čierne korenie
- 150 ml zeleninového vývaru
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej a maslo. Následne pridáme nadrobno nasekané strúčiky cesnaku a opražíme. Potom pridáme aj nakrájané sušené paradajky a restujeme. Primiešame paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Opekáme asi 1 minút a podlejeme vývarom (alebo vodou) a podusíme. Omáčku dáme dole z ohňa, primiešame čerstvý špenát a uvarené cestoviny.
Premiešame a vrátime na oheň. Podľa potreby pridáme ešte trochu vývaru. Keď sa špenát sparí, pridáme balkánsky syr nakrájaný na malé kúsky. Premiešame a môžeme podávať posypané nejemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Cestoviny so špenátovým pestom a tofu
Ingrediencie:
-
500 g cestovín fettuccine (širšie rezance)
- 200 g rozmrazených alebo zaváraných zelených fazuliek
- 300 g tofu
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Suroviny na špenátové pesto:
-
3 PL olivového oleja
- 80 g baby špenátu
- 40 g kešu orechov
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
Postup: Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. Pripravíme si pesto. Do mixéra dáme všetky suroviny na pesto a dohladka rozmixujeme. V prípade, že je zmes veľmi hustá, tak pridáme 2 PL vody. Tofu zabalíme do papierovej kuchynskej utierky a opatrne z neho vytlačíme čo najviac vody. Následne ho nakrájame na malé kocky. Na panvici si rozohrejeme malé množstvo oleja.
Pridáme tofu, osolíme, okoreníme a opečieme do zlatista. K tofu pridáme aj fazuľové struky a chvíľu opekáme. V mise si zmiešame uvarené cestoviny s hotovým pestom. Pri podávaní pridáme opečené tofu s fazuľkami.
TIP: Pred podávaním skúste posypať aj nastrúhaným parmezánom.
Odporúčame: Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!