Špenátové cestoviny – takto pripravené si ich zamiluje každý

Môžeme povedať, že špenát vo všeobecnosti nepatrí k najobľúbenejším druhom zeleniny. Kto vie, či je to tou farbou, alebo jeho chuťou. Na Slovensku sa špenát pravdepodobne najčastejšie podáva po forme špenátovej omáčky s vajíčkom a zemiakmi, prípadne knedľou. Táto dobrota sa obvykle pripravuje z mrazeného špenátu. No i čerstvé špenátové lístky možno využiť v mnohých chutných pokrmoch. 

Navyše, špenát je veľmi zdravý, preto sa neoplatí vyhýbať sa mu. Je zdrojom vlákniny, železa, vitamínu C a mnohých minerálnych látok a stopových prvkov. Perfektnú kombináciu môže vytvoriť napríklad s cestovinami, o čom sa presvedčíte nižšie. Prinášame inšpirácie na štyri chutné cestovinové recepty so špenátom, ktoré nie sú náročné na prípravu a zamiluje si ich naozaj každý.

Skúsite jednoduché špenátové farfalle s cesnakom, zapekané conchiglioni so špenátovo-syrovou plnkou, fusilli so špenátom, sušenými paradajkami a balkánskym syrom alebo fettuccine so špenátovým pestom a tofu?

Cestoviny s čerstvým špenátom, syrom a cesnakom

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín farfalle (motýliky)

  • 125 g čerstvého špenátu
  • 200 g tvrdého syra
  • 200 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Strúčiky cesnaku si nakrájame na jemné plátky a krátko ich opečieme na panvici s olejom. Následne pridáme listy špenátu a podlejeme smotanou. Dusíme, kým sa špenát poriadne nesparí. Následne pridáme cestoviny a zasypeme nastrúhaným syrom. Chvíľu ešte miešame a varíme, kým sa syr dôkladne nerozpustí. Môžeme podávať.

TIP: Hotové špenátové cestoviny môžete pred podávaním pokvapkať aj nejakým ľahkým dresingom, napríklad domácim jogurtovým. Ak chcete tieto cestoviny sýtejšie, pridajte pár rezancov orestovaných kuracích pŕs. 

Odporúčame: Bravčová panenka: TOP recepty na lahodný obed pre celú rodinu!

Zapečené špenátové cestoviny

Ingrediencie: 

  • 250 g cestovín conchiglioni (veľké mušle)

  • 250 g ricotty
  • 50 g tvrdého syra
  • 30 g Nivy
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 strúčik cesnak
  • soľ a mleté čierne korenie
  • parmezán na posypanie

Ingrediencie na omáčku: 

  • 800 g lúpaných paradajok 

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL červenej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Uvaríme si paradajkovú omáčku. Cibuľu a cesnak očistíme. Cibuľu prekrojíme na polovicu. Do hlbšej panvice nalejeme lúpané paradajky a pridáme cesnak, cibuľu, olivový olej, červenú papriku a oregano. Privedieme do varu a znížime teplotu. Následne na nízkej teplote povaríme asi 30 minút. Počas varenia paradajky vareškou poriadne popučíme. Hotovú omáčku odstavíme z ohňa, vyberieme z nej cibuľu a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Podľa potreby omáčku ešte dosolíme a okoreníme. 

Cestoviny si uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. V miske si pripravíme plnku, a to zmiešaním ricotty, strúhaného syru, Nivy, pretlačeného cesnaku a posekaného špenátu. Osolíme a okoreníme. Následne uvarené cestoviny naplníme špenátovo-syrovou plnkou. Pripravíme si zapekaciu misku, do ktorej prelejeme paradajkovú omáčku. Na ňu poukladáme naplnené cestoviny. Posypeme parmezánom a zakryjeme. V rúre pri teplote 180 °C pečieme asi 15 minút, posledných pár minút bez zakrytia. Môžeme podávať. 

Cestoviny so špenátom, balkánskym syrom a sušenými paradajkami

Ingrediencie: 

  • 500 g cestovín fusilli (vrtuľky) alebo penne (rúrky)

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 200 g balkánskeho syra
  • olivový olej
  • 25 g masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 hrsť sušených paradajok v oleji 
  • 2 PL paradajkového pretlaku 
  • morská soľ a mleté čierne korenie 
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej a maslo. Následne pridáme nadrobno nasekané strúčiky cesnaku a opražíme. Potom pridáme aj nakrájané sušené paradajky a restujeme. Primiešame paradajkový pretlak, osolíme a okoreníme. Opekáme asi 1 minút a podlejeme vývarom (alebo vodou) a podusíme. Omáčku dáme dole z ohňa, primiešame čerstvý špenát a uvarené cestoviny. 

Premiešame a vrátime na oheň. Podľa potreby pridáme ešte trochu vývaru. Keď sa špenát sparí, pridáme balkánsky syr nakrájaný na malé kúsky. Premiešame a môžeme podávať posypané nejemno nasekanou petržlenovou vňaťou. 

Cestoviny so špenátovým pestom a tofu

Ingrediencie:

  • 500 g cestovín fettuccine (širšie rezance)

  • 200 g rozmrazených alebo zaváraných zelených fazuliek
  • 300 g tofu
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Suroviny na špenátové pesto:

  • 3 PL olivového oleja 

  • 80 g baby špenátu
  • 40 g kešu orechov 
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale. Pripravíme si pesto. Do mixéra dáme všetky suroviny na pesto a dohladka rozmixujeme. V prípade, že je zmes veľmi hustá, tak pridáme 2 PL vody. Tofu zabalíme do papierovej kuchynskej utierky a opatrne z neho vytlačíme čo najviac vody. Následne ho nakrájame na malé kocky. Na panvici si rozohrejeme malé množstvo oleja.

Pridáme tofu, osolíme, okoreníme a opečieme do zlatista. K tofu pridáme aj fazuľové struky a chvíľu opekáme. V mise si zmiešame uvarené cestoviny s hotovým pestom. Pri podávaní pridáme opečené tofu s fazuľkami. 

TIP: Pred podávaním skúste posypať aj nastrúhaným parmezánom. 

Odporúčame: ​Rýchly recept na ratatouille: Tejto francúzskej pochúťke neodoláte!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE