TOP 5 dôvodov, prečo používať olivový olej: Poznáte jeho účinky?

prečo používať olivový olej

Olivový olej je neoddeliteľnou súčasťou stredomorskej kuchyne. Aj u nás však v posledných rokoch naberá na popularite a v mnohých domácnostiach pomaly, ale isto nahrádza iné druhy olejov. Kvalitný panenský olivový olej pritom môžeme zaradiť medzi veľmi zdravé potraviny, ktoré dokážu pozitívne vplývať na naše zdravie vo viacerých smeroch. 

Je napríklad zdrojom dôležitých nenasýtených mastných kyselín, ktoré nám často v strave chýbajú. Patrí pritom medzi oleje vhodné do studenej kuchyne, taktiež je ho možné použiť pri varení a tepelnej úprave potravín pri nižších teplotách. Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, prečo sa oplatí začať používať práve olivový olej!

Čo treba vedieť pred použitím olivového oleja? Aké sú účinky extra panenského olivového oleja? Ktoré výhody olivového oleja musíte poznať? Všetko dôležité zistíte v článku!

Extra panenský olivový olej – prečo je kvalita olivového oleja dôležitá?

Extra panenský olivový olej je považovaný za najkvalitnejší druh olivového oleja, pretože je lisovaný za studena bez použitia chemikálií alebo vysokých teplôt, čo umožňuje zachovať prirodzené chuťové a výživové vlastnosti olív. Kvalita olivového oleja je kľúčová, pretože ovplyvňuje jeho chuť, vôňu a výživovú hodnotu. 

Extra panenský olivový olej má vysoký obsah mononenasýtených tukov a antioxidantov, ako je vitamín E a polyfenoly, ktoré prispievajú k znižovaniu zápalov, ochrane srdca a zlepšeniu celkového zdravia. Používanie oleja nízkej kvality, ktorý bol spracovaný za vysokých teplôt alebo chemickými prostriedkami, môže mať opačný účinok, pričom takéto oleje môžu obsahovať nižšie hladiny prospešných látok a dokonca aj škodlivé zvyšky chemikálií.

Kvalitný olivový olej tiež výrazne zlepšuje chuť jedál. Jeho jemná, ale výrazná chuť môže obohatiť pokrmy, od jednoduchých šalátov až po zložité gastronomické kreácie. Navyše, extra panenský olivový olej má nižší obsah kyselín, čo znamená, že je menej náchylný na oxidáciu a má dlhšiu trvanlivosť. To všetko z neho robí ideálnu voľbu pre zdravú a chutnú kuchyňu. Investícia do kvalitného olivového oleja sa preto oplatí nielen z pohľadu zdravia, ale aj gurmánskeho zážitku.

Odporúčame: Ako zmierniť príznaky menopauzy? Toto zaručene pomôže!

zdroj vitamínu E
Shutterstock®

Zdravotné prínosy olivového oleja:

1. Zloženie olivového oleja ukrýva zdravé tuky

Ako sme už načrtli v úvode, olivový olej pre nás predstavuje hlavne zdroj zdravých tukov. Ukrýva mononenasýtené a polynenasýtené tuky, vrátane omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Nie je pritom dôvod, aby sme sa tých správnych tukov báli. Ich deficit sa môže prejaviť rozličnými zdravotnými problémami. 

Na nedostatok tukov v strave človeka upozornia problémy s pokožkou, najmä suchá a šupinatá koža, taktiež znížená kvalita nechtov, problémy s cholesterolom alebo hormónmi či psychické ťažkosti. Zabúdať tiež nemôžeme na to, že v tukoch sa v našom tele rozpúšťajú mnohé vitamíny. Nevyhnutné sú pre absorpciu vitamínov A, D, E alebo K.

2. Olivový olej telu doplní vitamín E

V olivovom oleji nenájdeme len tuky, ale aj významný vitamín E, ktorého zdrojom sú hlavne rôzne druhy olejov, taktiež olejnaté semená, orechy, ryby či avokádo, teda opäť potraviny s vysokým obsahom tukov. Význam vitamínu E pre naše zdravie je pritom nezanedbateľný. Jeho nedostatok spôsobuje poruchy nervového systému, problémy s plodnosťou aj krvinkami. Olivový olej však nášmu telu doplní aj ďalšie nenahraditeľné látky. V menšom množstve obsahuje aj vitamín K a z minerálov napríklad železo, vápnik a draslík.

3. Výhody olivového oleja pre trávenie

Olivový olej má vďaka svojmu zloženiu a mastnej konzistencii priaznivý vplyv aj na tráviaci trakt a hlavne hrubé črevo. Stimuluje tráviaci systém a prispieva k hladšiemu prechodu jedla črevami. Napomáha tak zlepšovať pravidelnú stolicu, zľahčuje ju a prispieva k prevencii zápchy. Nepôsobí zaťažujúco na proces trávenia. Okrem toho môžeme tiež spomenúť, že olivový olej má aj antibakteriálne a protizápalové účinky. 

Chronický zápal v tele pritom môže prispievať k rozvoju mnohých, v dnešnej dobe často rozšírených, ochorení. Olivový olej taktiež obsahuje množstvo látok s antioxidačným pôsobením. Antioxidanty hlavne chránia bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré sa rovnako podieľajú na rozvoji mnohých civilizačných chorôb, vrátane rakoviny.

Odporúčame: Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

zdravé srdce
Shutterstock®

4. Olivový olej podporuje zdravé srdce a zdravý mozog

Prečo je výhodná pravidelná konzumácia olivového oleja? V primeranom množstve používaný olivový olej tiež predstavuje vítanú podporu zdravia nášho srdca a cievneho systému. V prvom rade bojuje proti škodlivému LDL cholesterolu a prispieva k správnej hladine dobrého HDL cholesterolu. 

Taktiež blahodarne pôsobí na elasticitu cievnych stien. Vďaka svojmu vplyvu prispieva olivový olej k prevencii a znižovaniu rizika vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tento olej však napomáha udržiavať zdravý aj náš mozog. Pre nervový systém majú veľký význam práve obsiahnuté zdravé tuky. Olivový olej je dobrou potravinou pre mozog, podporuje pamäť, schopnosť sústrediť sa aj ďalšie funkcie.

5. Olivový olej na pleť pre zdravú pokožku

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že olivový olej má priaznivý vplyv aj na našu pokožku, a to predovšetkým vďaka obsahu spomínaných tukov aj vitamínu E. Tuky podporujú pružnosť a dobrú kvalitu kože, vitamín E ju zase omladzuje, spomaľuje tvorbu vrások a chráni ju pred rôznymi nežiaducimi vonkajšími aj vnútornými vplyvmi, napríklad škodlivým žiarením. 

Olivovým olejom je možné podporiť zdravie a krásu pokožky nielen zvnútra, ale i zvonka. Je veľmi vhodný na starostlivosť o pleť, pričom si ho zamiluje hlavne suchá pleť. Rovnako nájde uplatnenie pri starostlivosti o vlasy. Podporí ich pružnosť a lesk.

Správne skladovanie olivového oleja

Správne skladovanie olivového oleja je kľúčové pre udržanie jeho kvality a zachovanie všetkých prospešných vlastností. Olivový olej by mal byť skladovaný na chladnom a tmavom mieste, mimo dosahu priameho slnečného svetla a tepla, pretože tieto faktory môžu urýchliť proces oxidácie a znehodnotiť olej. Ideálna teplota skladovania je medzi 15 až 20 stupňami Celzia. 

Je tiež dôležité uchovávať olej v nádobách, ktoré sú vzduchotesné a vyrobené z materiálov, ako je tmavé sklo alebo nerezová oceľ, ktoré minimalizujú vystavenie oleja svetlu a vzduchu. Pri každom použití je potrebné nádobu opätovne uzavrieť, aby sa predišlo prieniku kyslíka, ktorý môže znížiť kvalitu a trvanlivosť oleja.

Článok aktualizovaný 3.9.2024

Aktualizovaný článok: 03.09.2024

1 komentár

Lenka Jánošová

Lenka Jánošová

02.08.2020 17:09

Olivovy olej pouzivam kazdy den :) skoro ziadne jedlo si uz bez neho neviem predstavit

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE