FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

plnená paprika

Plnená paprika môže byť výživný pokrm, ktorý možno zaradiť aj do vyváženého a zdravého stravovania. Ak si chcete tradičnú plnenú papriku pripraviť vo fit verzii a ušetriť nejaké kalórie, odporúčame plnku z mletého morčacieho mäsa. Lahodnú plnenú papriku pečenú v rúre, ktorá je hotová za pár chvíľ, si môžete upiecť podľa receptu nižšie. Nebudete ľutovať!

Máte radi plnenú papriku?

Plnená paprika patrí medzi bežné recepty, ktoré sa pripravujú aj v slovenských kuchyniach. Presný pôvod tohto jedla je pritom pomerne ťažké nájsť, pretože obdobné pokrmy sa na rôzne spôsoby pripravujú v mnohých kútoch sveta. 

Niektoré zdroje uvádzajú, že plnené papriky pochádzajú zo Španielska, no pravdou je, že plnená paprika je bežná aj pre iné stredomorské krajiny, niektoré ázijské oblasti, dokonca Mexiko a Južnú Ameriku.

Taká plnená paprika, akú ju poznáme aj my, teda naplnená ryžou a mletým mäsom a podávaná s paradajkovou omáčkou, je bežná aj pre českú či maďarskú kuchyňu a niektoré balkánske krajiny. Plnenú papriku s paradajkovou omáčkou je možné vychutnať si aj samostatne, niektorí k nej však obľubujú napríklad aj knedľu, prípadne zemiaky. 

Recept na fit plnenú papriku

Tento recept je dôkazom, že aj tradičné jedlá môžu mať svoju ľahšiu a zdravšiu podobu – bez straty chuti. Plnená paprika s morčacím mäsom a ryžou je ideálna pre všetkých, ktorí si chcú pochutiť, no zároveň dbať na vyvážené stravovanie. Vďaka pečeniu v rúre a ľahšej plnke získa pokrm jemnú chuť, vysokú výživovú hodnotu a poteší aj náročnejších stravníkov.

recept na plnenú papriku
Shutterstock®

Ingrediencie na pečenú plnenú papriku:

  • 10 bielych paprík
  • 700 g mletého morčacieho mäsa
  • 2/3 šálky ryže (do receptu stačí použiť surovú ryžu)
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 vajce
  • 2 hrste nahrubo nastrúhaného parmezánu
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • majoránka

Na omáčku:

  • 1 plechovka lúpaných paradajok (krájaných)

  • 1 paradajková passata
  • 2 ČL provensálskeho korenia
  • 1,5 ČL soli
  • 2 PL trstinového cukru
  • bazalka
  • plus na pekáč olej, 1 menšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku

Postup prípravy plnenej papriky v rúre

Ako prvé si papriky umyjeme, zhora im vyrežeme otvor, cez ktorý ich zbavíme jadierok. V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na náplň (mäso, ryža, cesnak, cibuľa, vajce, parmezán, koreniny), ideálne rukami. Zmesou naplníme papriky až po okraj. 

Nižší pekáč trochu vymastíme olejom a poukladáme naň jednu cibuľu nakrájanú na prúžky a nadrobno nasekané dva strúčiky cesnaku. Naplnené papriky poukladáme na pripravený pekáč. 

V miske zmiešame ingrediencie na omáčku, ktorou podlejeme papriky v pekáči. Papriky pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Následne teplotu zvýšime na 230 °C a pečieme ešte ďalších 10 minút. Po upečení môžeme servírovať, podľa chutí samotné, s pečivom, varenými alebo pečenými zemiakmi, prípadne knedľou. Dobrú chuť!

Ako servírovať pečenú plnenú papriku?

Pečená plnená paprika sa dá servírovať rôznymi spôsobmi – závisí od vašich chutí aj výživových cieľov. Ak chcete zachovať fit charakter jedla, ideálnou prílohou je porcia dusenej alebo pečenej zeleniny, prípadne zemiakové pyré so zníženým obsahom tuku. Veľmi dobre chutí aj s kúskom kváskového chleba alebo celozrnného pečiva, ktoré pomôže vychutnať si lahodnú paradajkovú omáčku do poslednej kvapky.

Pre tradičnejší spôsob podávania môžete papriku doplniť varenou ryžou, parenou knedľou alebo zemiakovými plackami – v závislosti od toho, aký štýl kuchyne preferujete. Na tanier môžete pridať aj lyžicu gréckeho jogurtu, čerstvú bazalku alebo lístky tymianu na ozdobu. Papriku podávajte teplú, ideálne priamo z rúry, a ak zostanú zvyšky, skvele chutí aj na druhý deň – stačí ju opäť zohriať v omáčke.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto morčacieho mäsa použite kuracie alebo hovädzie mäso: Ak chcete jemnejšiu chuť, zvoľte kuracie mäso. Pre sýtejšiu a výraznejšiu chuť siahnite po chudom hovädzom mäse, ktoré však zostane v zdravých hraniciach, ak sa správne pripraví.

  • Základ na plnku môžete obmeniť rastlinnou verziou: Pre vegetariánsku alternatívu použite zmes červenej šošovice, cíceru, nastrúhanej mrkvy a tofu. Dochutíte ju rovnako ako mäsovú a získa výbornú štruktúru aj chuť.

  • Ryžu nahraďte alternatívou s nižším glykemickým indexom: Vyskúšajte quinou, pohánku alebo bulgur, ktoré sú bohaté na vlákninu a minerály. Získate tak výživnejšiu a lepšie stráviteľnú verziu pokrmu.

  • Pridajte do plnky zeleninu: Na drobno nakrájaná cuketa, mrkva alebo špenát sa dajú zmiešať priamo do mäsovej plnky, čím zvýšite obsah vlákniny a vitamínov bez toho, aby to ovplyvnilo chuť.

  • Zapečte s trochou syra navrchu: Pre extra chuť a chrumkavú kôrku môžete každú papriku pred koncom pečenia posypať trochou parmezánu alebo syra mozzarella light.

Tradičné jedlo vo fit šate

Plnená paprika nemusí byť ťažké, mastné jedlo – s ľahšími ingredienciami a zdravšou úpravou si ju môžete dopriať kedykoľvek bez výčitiek. Či už hľadáte jednoduchý obed, chutnú večeru alebo recept, ktorý ocení aj rodina, fit plnená paprika je výbornou voľbou. Skvele zasýti, výborne chutí a dá sa obmieňať podľa aktuálnych surovín aj sezónnych chutí.

Aktualizovaný článok: 07.08.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE