Plnená paprika patrí medzi bežné recepty, ktoré sa pripravujú aj v slovenských kuchyniach. Presný pôvod tohto jedla je pritom pomerne ťažké nájsť, pretože obdobné pokrmy sa na rôzne spôsoby pripravujú v mnohých kútoch sveta. Niektoré zdroje uvádzajú, že plnené papriky pochádzajú zo Španielska, no pravdou je, že plnená paprika je bežná aj pre iné stredomorské krajiny, niektoré ázijské oblasti, dokonca Mexiko a Južnú Ameriku.
Taká plnená paprika, akú ju poznáme aj my, teda naplnená ryžou a mletým mäsom a podávaná s paradajkovou omáčkou, je bežná aj pre českú či maďarskú kuchyňu a niektoré balkánske krajiny. Plnenú papriku s paradajkovou omáčkou je možné vychutnať si aj samostatne, niektorí k nej však obľubujú napríklad aj knedľu, prípadne zemiaky.
Ide pritom o výživný pokrm, ktorý možno zaradiť aj do vyváženého a zdravého stravovania. Ak si však chcete tradičnú plnenú papriku pripraviť vo fit verzii a ušetriť nejaké kalórie, odporúčame plnku z mletého morčacieho mäsa. Lahodnú plnenú papriku pečenú v rúre, ktorá je hotová za pár chvíľ, si môžete upiecť podľa receptu nižšie. Nebudete ľutovať!
Na pečenú plnenú papriku budeme potrebovať:
- 10 bielych paprík
- 700 g mletého morčacieho mäsa
- 2/3 šálky ryže (do receptu stačí použiť surovú ryžu)
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- 1 vajce
- 2 hrste nahrubo nastrúhaného parmezánu
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletého čierneho korenia
- majoránka
Na omáčku:
-
1 plechovka lúpaných paradajok (krájaných)
- 1 paradajková passata
- 2 ČL provensálskeho korenia
- 1,5 ČL soli
- 2 PL trstinového cukru
- bazalka
- plus na pekáč olej, 1 menšiu cibuľu a 2 strúčiky cesnaku
Postup prípravy plnenej papriky v rúre:
- Ako prvé si papriky umyjeme, zhora im vyrežeme otvor, cez ktorý ich zbavíme jadierok.
- V dostatočne veľkej miske zmiešame suroviny na náplň (mäso, ryža, cesnak, cibuľa, vajce, parmezán, koreniny), ideálne rukami. Zmesou naplníme papriky až po okraj.
- Nižší pekáč trochu vymastíme olejom a poukladáme naň jednu cibuľu nakrájanú na prúžky a nadrobno nasekané dva strúčiky cesnaku.
- Naplnené papriky poukladáme na pripravený pekáč.
- V miske zmiešame ingrediencie na omáčku, ktorou podlejeme papriky v pekáči.
- Papriky pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Následne teplotu zvýšime na 230 °C a pečieme ešte ďalších 10 minút.
- Po upečení môžeme servírovať, podľa chutí samotné, s pečivom, varenými alebo pečenými zemiakmi, prípadne knedľou. Dobrú chuť!