Ako si zostaviť zdravý jedálniček, ktorý nezaťaží peňaženku

Ako variť zdravo a zároveň ušetriť

Čo stále variť? To je otázka, ktorú si kladie väčšina z nás. Chceme jesť zdravo, no zároveň nechceme, aby nám pri platení za potraviny padla sánka. Dobrá správa je, že zdravé stravovanie a šetrenie sa vôbec nevylučujú. S niekoľkými šikovnými krokmi a bežnými surovinami si dokážete pripraviť jedlá, ktoré potešia telo aj chuťové bunky.

Reklama

Zdravý tanier ako základ

Základom vyváženého stravovania je tzv. zdravý tanier. Nejde však o špeciálny tanier, ale o správne rozloženie potravín:

  • polovicu porcie by mala tvoriť zelenina,

  • štvrtinu bielkoviny (napr. mäso, vajcia, strukoviny),

  • poslednú štvrtinu prílohy (napr. ryža, cestoviny), ideálne celozrnnej verzie.

Nezabúdajte ani na kvalitné tuky (napr. orechy, semienka, olivový olej).

Zdravé stravovanie nemusí byť drahé. Strukoviny, zemiaky, pohánka či kapusta patria k najlacnejším a zároveň výživným potravinám. Ak máte chuť, občas môžete experimentovať – napríklad nahradiť v „boloňskej“ omáčke mleté mäso červenou šošovicou.

Reklama

Plánovanie = kľúč k úsporám

Mnoho z nás míňa viac, ako by chcelo – často kvôli impulzívnym nákupom. Kto plánuje, ten šetrí – nielen kalórie, ale aj peniaze. Raz týždenne si sadnite a rozmyslite si jedálniček. Spíšte si na papier alebo do mobilu len tie suroviny, ktoré skutočne potrebujete. Pečené kurča s ryžou sa predsa zaobíde bez sušienok ku káve, ktoré vždy skončia v košíku, však?

Myslite ekonomicky. Napríklad je výhodnejšie kúpiť celé kurča – z kostry uvaríte vývar, surové mäso použijete podľa potreby a uvarené mäso z vývaru sa hodí nielen do polievky, ale aj na rýchle wok jedlo. Podobne premýšľajte aj pri využití zeleniny a ďalších surovín.

Tip: Majte pod kontrolou jedálniček aj financie. Praktickým pomocníkom je sporiaci účet od mBank, kam si môžete odkladať drobné sumy – napríklad na kulinársky výlet za hranice.

Lokálne a sezónne potraviny

Čerstvé sezónne suroviny bývajú lacnejšie, chutnejšie a zároveň šetrnejšie k prírode. Navštevujte farmárske trhy, menšie obchody alebo podporte miestnych pestovateľov. Podporíte to, čo rastie doma. Okrem úspory získate aj lepšiu kvalitu a dobrý pocit, že robíte niečo pre seba aj okolie.

Reklama

Domáce varenie má zmysel

Domáce jedlo má jednu veľkú výhodu – viete, čo jete. Množstvo soli, cukru aj tuku si upravíte podľa seba a často zistíte, že aj jednoduché jedlá zo základných surovín chutia výborne. Cestoviny so šošovicou, zeleninové polievky, pečené zemiaky s bylinkovým tvarohom či farmárskym kefírom…

Stačí trochu plánovania, štipka kreativity a chuť robiť veci jednoduchšie. Zdravé jedlo sa potom stane príjemnou každodennou radosťou – nie povinnosťou.

Zdroj úvodnej fotky: Alexander Raths / Adobestock.com

5/5 - 1 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE