Očný herpes: Prečo vzniká a aké sú jeho základné symptómy?

Keď sa povie herpes, väčšina ľudí si najskôr spomenie pravdepodobne na nepríjemný opar na perách. Toto ochorenie spôsobuje zástupca zo skupiny takzvaných herpetických vírusov, ktoré sú v ľudskej populácii značne rozšírené.

Vedeli ste však o tom, že herpes sa nemusí objavovať len v okolí úst? Vyskytnúť sa totiž môžu i takzvané herpetické očné infekcie. Aké sú príznaky očného herpesu? Ako sa môže dostať herpes do oka? Ako prebieha liečba herpetickej infekcie oka? Zistite viac!

Čo spôsobuje herpetické infekcie?

Pôvodcom herpetických infekcií u človeka sú viaceré herpetické vírusy, ktoré patria k najrozšírenejším vírusom v ľudskej populácii.

Najčastejším vyvolávačom vírusových ochorení u človeka je pritom takzvaný Herpes simplex vírus. Rozlišujeme dva typy Herpes simplex vírusu, a to Herpes simplex vírus 1 a Herpes simplex vírus 2.

  • Herpes simplex vírus 1 označujeme HSV-1. Jeho nositeľom je okolo 85 až 90 % populácie. Vírus tohto typu je zodpovedný predovšetkým za orálny herpes, čiže spôsobuje opar v oblasti pier. Infekcia sa však môže prejaviť aj na iných častiach tváre, prípadne na hornej časti tela. Postihnúť môže oblasť okolo nosa, ako aj jazyk alebo oči.
  • Herpes simplex vírus 2 označujeme HSV-2. Tento typ vírusu zapríčiňuje predovšetkým infekcie na mužských alebo ženských genitáliách. Prejavuje sa teda najmä na vonkajších pohlavných orgánoch, prípadne na dolnej časti tela.

Prenos herpetických vírusov

Herpetické vírusy sa vo všeobecnosti prenášajú rôznymi cestami. Zdrojom nákazy je bežne hlavne infikovaný jedinec. Pre Herpes simplex vírus 1 je charakteristický prenos prostredníctvom infikovaných slín.

Človek sa tak môže nakaziť priamym kontaktom s infikovanou osobou, napríklad pri bozkávaní, a to najmä v prípade, ak sú u infikovanej osoby prítomné čerstvé prejavy ochorenia. Herpes simplex vírus 2 sa najčastejšie prenáša pohlavným stykom s infikovanou osobou prostredníctvom infikovaných genitálnych sekrétov. 

Odporúčame: Preeklampsia v tehotenstve: Aké sú príznaky a najväčšie riziká?

herpetický vírus

Zdroj: Shutterstock®

Herpetické ochorenie očí

Konkrétne očný herpes je vo väčšine prípadov vyvolaný práve prvým typom vírusu Herpes simplex (HSV-1). Do oblasti očí je možné infekciu napríklad i zaniesť pri dotyku oka po prechádzajúcom kontakte s aktívnym ložiskom (napr. na perách). 

Druhy očného herpesu

Herpetické ochorenie očí patrí medzi nepríjemné očné ochorenia a môže vyvolávať viaceré zdravotné ťažkosti, neraz i veľmi vážne. V najzávažnejších prípadoch môže herpetická infekcia oka viesť k trvalým poruchám videnia až oslepnutiu. Vírus pritom môže napadnúť rôzne časti oka.

Dôjsť môže k infekcii spojivkového vaku, očných viečok, uveálnej časti oka (zloženej z dúhovky, riasnatého telieska a cievnatky), prípadne môže infekcia prejsť hlbšie do oka a zasiahnuť rohovku, v dôsledku čoho vzniká takzvaná keratitída. Vznikať môže i takzvaná herpetická konjunktivitída.

Prejavy očného herpesu

Aké sú symptómy očného herpesu? Podľa toho, o aký typ infekcie ide, sa môžu i sčasti líšiť jednotlivé príznaky. Aj ich intenzita môže byť odlišná u jednotlivých pacientov.

Príznaky vírusu Herpes simplex v očnom okolí (buď na jednom oku, alebo na oboch) zahŕňajú:

  • pocit cudzieho telesa v oku,
  • opuch na hornom viečku,
  • začervenanie postihnutej oblasti, 
  • slzenie,
  • pálenie a bolesť oka,
  • bolesť hlavy,
  • citlivosť na svetlo,
  • rozmazané videnie,
  • pľuzgieriky a neskôr chrasty na očnom viečku (charakteristický prejav očného herpesu),
  • ťažké otváranie oka, zúžená očná štrbina.

Odporúčame: Aké sú rizikové faktory rakoviny pečene? Je príčinou len alkohol?

herpetická infekcia

Zdroj: Shutterstock®

Je možné vyliečiť očný herpes?

Liečbu očného herpesu neradno podceňovať. Ťažké neliečené infekcie môžu mať dlhodobé následky, ako sú jazvy na rohovke, zákaly a následné zhoršenie zraku. Kým herpes na perách je možné za bežných okolností dobre preliečiť aj voľnopredajnými prípravkami z lekárne, liečbu očného herpesu je potrebné vložiť do rúk lekárovi.

Lekár môže predpísať antivirotiká, ktoré môžu byť aplikované lokálne masťami (očná masť) či kvapkami, alebo sú podávané vo forme tabliet. Ako doplnková liečba môžu slúžiť kortikosteroidy, v prípade pridruženej bakteriálnej infekcie sa podávajú aj antibiotiká. 

Pri liečbe je okrem toho nevyhnutné dbať na zvýšenú hygienu. Používajte vlastný uterák, zbytočne sa nedotýkajte infikovaného oka. V rámci podpory liečby je vhodné posilňovať imunitný systém, na tlmenie sprievodných ťažkostí tiež pomáhajú chladivé obklady. Pri svetloplachosti pomôžu okuliare s tmavšími sklami. 

Liečba herpesu na oku trvá spravidla dlhšie ako liečba orálneho herpesu. Aké je teda trvanie očného herpesu? Ak nedôjde ku komplikáciám, príznaky očného herpesu môžu pretrvávať 2 až 3 týždne.

Opakované skúsenosti s očným herpesom

Aj po dostatočnom preliečení však môže dôjsť k opätovnému výskytu infekcie, napríklad pri poklese imunity. Je potrebné zmieniť, že ak sa človek raz nakazí vírusom Herpes simplex, tento vírus v jeho tele pretrváva celý život.

Skrýva sa v nervových bunkách v takzvanom latentnom štádiu, respektíve v neaktívnej forme. Spomínané herpetické vírusy tak u človeka často spôsobujú opakované infekcie.

K opätovnému prepuknutiu infekcie môže prispieť:

  • pokles imunity,
  • horúčka alebo choroby,
  • nadmerný stres,
  • silná duševná záťaž,
  • spálenie pokožky slnkom,
  • predchádzajúci operačný zákrok,
  • vážna fyzická trauma,
  • hormonálne zmeny.

Prevencia – ako sa chrániť pred očným herpesom?

Prevencia očného herpesu zahŕňa niekoľko opatrení na zníženie rizika infekcie alebo jej opakovania. Tu sú niektoré základné spôsoby, ako sa môžete chrániť pred očným herpesom:

  • Dodržiavanie osobnej hygiene: Dôkladné umývanie rúk mydlom a vodou, najmä po kontakte s osobami, ktoré majú aktívne príznaky herpesu, ako sú pľuzgiere alebo vyrážky.
  • Vyvarovanie sa priameho kontaktu: Vyhnite sa dotykom očí alebo tváre po dotyku s inými osobami alebo spoločnými predmetmi, ako sú uteráky alebo kozmetické prípravky, ktoré mohli prísť do kontaktu s vírusom.
  • Starostlivosť o kontaktné šošovky: Dôkladné čistenie, dezinfekcia a správne skladovanie kontaktných šošoviek môže zabrániť šíreniu vírusu. Nikdy nepoužívajte sliny na čistenie šošoviek a vždy používajte čistý roztok.
  • Zdravý životný štýl: Podpora imunity prostredníctvom vyváženej stravy, dostatočného množstva spánku a pravidelného cvičenia môže pomôcť telu bojovať proti vírusom. Podpora imunity môže tiež skracovať trvanie očného herpesu.
  • Vyhýbanie sa zdieľaniu osobných predmetov: Nepoužívajte ani nezdieľajte osobné predmety, ako sú make-up alebo očné kvapky, s inými osobami.
  • Monitorovanie príznakov: Pri prvých znakoch herpesu, ako sú bolesť, pálenie, rozmazané videnie alebo vyrážky okolo očí, je dôležité vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

Odporúčame: Aké sú prejavy psoriázy? Čo ju spôsobuje a aké sú možnosti liečby?

Článok aktualizovaný 28.4.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE