Ak chcete znížiť úroveň zápalu v tele, v prvom rade by ste sa mali zamerať na celkovú zdravú výživu a zdravú životosprávu. Ak hľadáte stravovací plán, ktorý presne zodpovedá zásadám protizápalového stravovania, zvážte stredomorskú stravu, ktorá má vysoký obsah ovocia, zeleniny, orechov, celozrnných výrobkov, rýb a zdravých olejov.
Okrem zníženia zápalu môže mať prirodzenejšia a menej spracovaná strava citeľné účinky nielen na vaše fyzické, ale aj emocionálne zdravie. Zdravá strava je prospešná nielen pre zníženie rizika chronických ochorení, ale aj pre zlepšenie nálady a celkovej kvality života.
Protizápalová diéta
Už naši predkovia veľmi dobre vedeli, že jeden z najlepších spôsobov, ako zmierniť zápal v tele, nie je v lekárničke, ale v chladničke. Dodržiavaním protizápalovej diéty preto môžete so zápalom zabojovať a aj sa ho definitívne zbaviť.
Ako funguje protizápalová diéta?
- Váš imunitný systém sa aktivuje, keď vaše telo rozpozná čokoľvek, čo je cudzie – napríklad invázny mikrób, peľ rastlín alebo chemikálie. To často spúšťa proces nazývaný zápal.
- Prerušované záchvaty zápalu zamerané na týchto „útočníkov" chránia vaše zdravie.
Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?
Zdroj: Depositphotos
Zápal v tele
Veľa chorôb vrátane rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky, artritídy, depresie a Alzheimerovej choroby je spojených s chronickým zápalom.
Jeden z najsilnejších nástrojov na boj proti zápalu nepochádza z lekárne, ale z obchodu s potravinami.
- Mnohé experimentálne štúdie ukázali, že zložky potravín alebo nápojov môžu mať protizápalové účinky.
- Vyberte si správne protizápalové potraviny a možno sa vám podarí znížiť riziko ochorenia.
- Dôsledne selektujte tie nesprávne – v opačnom prípade by ste mohli urýchliť proces zápalového ochorenia.
Potraviny spôsobujúce zápal
Pokúste sa vyhnúť alebo obmedziť tieto potraviny v čo najväčšej miere:
- rafinované sacharidy – biely chlieb a pečivo,
- hranolky a iné vyprážané jedlá,
- cukrom sladené nápoje,
- červené mäso – hamburgery, steaky,
- spracované mäso – hot-dogy, klobása,
- margarín, tuk.
Zdravotné riziká zápalových potravín
Niektoré potraviny, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom chronických ochorení, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby, sú tiež spojené s nadmerným zápalom. Nie je to prekvapujúce, pretože zápal je dôležitým základným mechanizmom pre rozvoj týchto chorôb.
Nezdravé potraviny tiež prispievajú k priberaniu, ktoré je samo osebe rizikovým faktorom zápalu. Napriek tomu v niekoľkých štúdiách, aj keď vedci vzali do úvahy obezitu, súvislosť medzi jedlom a zápalom zostala. To naznačuje, že priberanie nie je jediným hnacím motorom výskytu zápalu v tele.
Niektoré zložky potravín tak môžu mať aj ďalšie účinky na zápal v tele, a to nad rámec zvýšeného kalorického príjmu.
Viac o diete určenej priamo pre diabetikov nájdete tu: https://lekarodporuca.sk/vhodne-diety-pre-diabetikov
Neprehliadnite: KVÍZ: Orgány v tele človeka – ako dobre sa vyznáte v ľudskej anatómii?
Zdroj: Depositphotos
Protizápalové potraviny
Protizápalová strava by mala obsahovať tieto potraviny:
- paradajky,
- olivový olej,
- zelená listová zelenina – ako je špenát či kel,
- orechy – mandle a vlašské orechy,
- tučné ryby – losos, makrela, tuniak a sardinky,
- ovocie – jahody, čučoriedky, čerešne a pomaranče.
Výhody protizápalových potravín
Netreba zabúdať ani na nápoje a potraviny, ktoré znižujú zápal a s ním aj chronické ochorenia.
Predovšetkým ovocie a zelenina, ako sú čučoriedky, jablká a listová zelenina, majú vysoký obsah prírodných antioxidantov a polyfenolov – ochranných zlúčenín nachádzajúcich sa v rastlinách.
- Štúdie tiež spájajú orechy so zníženými markermi zápalu a nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
- Káva, ktorá obsahuje polyfenoly a iné protizápalové zlúčeniny, môže tiež chrániť pred zápalom v tele.