Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Ak chcete znížiť úroveň zápalu v tele, v prvom rade by ste sa mali zamerať na celkovú zdravú výživu a zdravú životosprávu. Ak hľadáte stravovací plán, ktorý presne zodpovedá zásadám protizápalového stravovania, zvážte stredomorskú stravu, ktorá má vysoký obsah ovocia, zeleniny, orechov, celozrnných výrobkov, rýb a zdravých olejov.

Okrem zníženia zápalu môže mať prirodzenejšia a menej spracovaná strava citeľné účinky nielen na vaše fyzické, ale aj emocionálne zdravie. Zdravá strava je prospešná nielen pre zníženie rizika chronických ochorení, ale aj pre zlepšenie nálady a celkovej kvality života.

Protizápalová diéta

Už naši predkovia veľmi dobre vedeli, že jeden z najlepších spôsobov, ako zmierniť zápal v tele, nie je v lekárničke, ale v chladničke. Dodržiavaním protizápalovej diéty preto môžete so zápalom zabojovať a aj sa ho definitívne zbaviť.

Ako funguje protizápalová diéta?

  • Váš imunitný systém sa aktivuje, keď vaše telo rozpozná čokoľvek, čo je cudzie – napríklad invázny mikrób, peľ rastlín alebo chemikálie. To často spúšťa proces nazývaný zápal.
  • Prerušované záchvaty zápalu zamerané na týchto „útočníkov" chránia vaše zdravie.

Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Zápal v tele

Veľa chorôb vrátane rakoviny, srdcových chorôb, cukrovky, artritídy, depresie a Alzheimerovej choroby je spojených s chronickým zápalom.

Jeden z najsilnejších nástrojov na boj proti zápalu nepochádza z lekárne, ale z obchodu s potravinami.

  • Mnohé experimentálne štúdie ukázali, že zložky potravín alebo nápojov môžu mať protizápalové účinky.
  • Vyberte si správne protizápalové potraviny a možno sa vám podarí znížiť riziko ochorenia.
  • Dôsledne selektujte tie nesprávne – v opačnom prípade by ste mohli urýchliť proces zápalového ochorenia.

Potraviny spôsobujúce zápal

Pokúste sa vyhnúť alebo obmedziť tieto potraviny v čo najväčšej miere:

  • rafinované sacharidy – biely chlieb a pečivo,
  • hranolky a iné vyprážané jedlá,
  • cukrom sladené nápoje,
  • červené mäso – hamburgery, steaky,
  • spracované mäso – hot-dogy, klobása,
  • margarín, tuk.

Zdravotné riziká zápalových potravín

Niektoré potraviny, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom chronických ochorení, ako je cukrovka 2. typu a srdcové choroby, sú tiež spojené s nadmerným zápalom. Nie je to prekvapujúce, pretože zápal je dôležitým základným mechanizmom pre rozvoj týchto chorôb.

Nezdravé potraviny tiež prispievajú k priberaniu, ktoré je samo osebe rizikovým faktorom zápalu. Napriek tomu v niekoľkých štúdiách, aj keď vedci vzali do úvahy obezitu, súvislosť medzi jedlom a zápalom zostala. To naznačuje, že priberanie nie je jediným hnacím motorom výskytu zápalu v tele.

Niektoré zložky potravín tak môžu mať aj ďalšie účinky na zápal v tele, a to nad rámec zvýšeného kalorického príjmu.

Viac o diete určenej priamo pre diabetikov nájdete tu: https://lekarodporuca.sk/vhodne-diety-pre-diabetikov

Neprehliadnite: KVÍZ: Orgány v tele človeka – ako dobre sa vyznáte v ľudskej anatómii?

Protizápalové potraviny

Protizápalová strava by mala obsahovať tieto potraviny:

  • paradajky,
  • olivový olej,
  • zelená listová zelenina – ako je špenát či kel,
  • orechy – mandle a vlašské orechy,
  • tučné ryby – losos, makrela, tuniak a sardinky,
  • ovocie – jahody, čučoriedky, čerešne a pomaranče.

Výhody protizápalových potravín

Netreba zabúdať ani na nápoje a potraviny, ktoré znižujú zápal a s ním aj chronické ochorenia.

Predovšetkým ovocie a zelenina, ako sú čučoriedky, jablká a listová zelenina, majú vysoký obsah prírodných antioxidantov a polyfenolov – ochranných zlúčenín nachádzajúcich sa v rastlinách.

  • Štúdie tiež spájajú orechy so zníženými markermi zápalu a nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
  • Káva, ktorá obsahuje polyfenoly a iné protizápalové zlúčeniny, môže tiež chrániť pred zápalom v tele.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE