TOP zaujímavosti o očiach: Tieto fakty vás prekvapia!

Dnes opäť pokračujeme v objavovaní záhad o vlastnom tele. A na ktorú časť tela sme sa zamerali dnes? Kým naposledy sme vám priniesli rozličné fakty o ľudskej koži, dnes si niečo povieme o očiach, ktoré sú údajne oknom do našej duše.

Vedeli ste napríklad, že obraz, ktorý sledujeme našimi očami, je v skutočnosti obrátený hore nohami? Informácie prijímané prostredníctvom očí totiž správne spracováva až mozog. Tomu vďačíme za to, ako vidíme.

Ak sa chcete o očiach dozvedieť ešte viac, ba aj to, čo ste možno ani len netušili, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Nájdete v ňom totiž rozličné zaujímavosti o očiach i zraku. Čo všetko pre nás počas života naše oči robia? Čo by sme o nich mali bez pochýb vedieť?

Odporúčame: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

model oka
Shutterstock®

Najväčšie zaujímavosti o ľudskom oku:

1. Komplikovaná stavba oka

Oko je naším orgánom zraku. Vnímame a prijímame pomocou neho až okolo 90 % všetkých informácií zo svojho okolia. Očná guľa spolu s jej prídavnými orgánmi je uložená v takzvanej očnici, čo je párová dutina v tvárovej časti lebky. V rámci nej rozoznávame množstvo častí, ktoré majú rozličné funkcie a ktoré medzi sebou spolupracujú.

Aká je štruktúra ľudského oka? Rozoznávame napríklad očné bielko, dúhovku, šošovku, sietnicu, slepú škvrnu, cievovku i vráskovcový opaštek. Až 2/3 očnej gule vypĺňa takzvaný sklovec, ktorý má rôsolovitú konzistenciu. Podieľa sa na zachovaní formy oka a z vyše 98 % je tvorený len vodou.

2. Ľudské oko a zaujímavé čísla s ním spojené

Ľudské oko má priemer 2,5 centimetra. Z veľkej časti je pritom skryté v hlave, my vidíme len asi jednu šestinu. Za jedinú minútu vieme žmurknúť pokojne až 17-krát, čo za rok môže predstavovať aj okolo 5 miliónov žmurknutí. A viete, koľko času nám zaberie jedno jediné žmurknutie? Je to približne 100 až 150 milisekúnd.

Ako sme spomenuli už vyššie, ľudské oko neustále prijíma informácie z vonkajšieho okolia. Reč je pritom až o 36 000 bitoch informácií za každú hodinu. Počas každej sekundy sa pritom dokáže zamerať až na 50 vecí. Zaujímavosťou je, že hoci i zdravé deti vidia úplne normálne, oko samotné sa postupne vyvíja až do 7. roku života človeka.

Veľmi zaujímavé je aj to, aké jedinečné sú naše oči. Kým náš prst obsahuje asi 40 nezameniteľných znakov, unikátnych pre každého jedinca, dúhovka oka ich obsahuje cez 250. 

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť goji: Aké sú účinky kustovnice čínskej?

farby očí
Shutterstock®

3. Farby očí

Existujú rôzne farby očí. Farba našich očí, teda konkrétne farba dúhovky, závisí od toho, koľko melanínu sa v nej ukrýva a aj od hĺbky uloženia pigmentu. Modré oči či iné veľmi svetlé oči znamenajú nedostatok melanínu, naopak tmavé hnedé oči znamenajú prítomnosť väčšieho množstva pigmentu. Dokonca môže dôjsť aj k nerovnakému sfarbeniu dúhoviek oboch očí, čo je akási vývojová anomália, nazývaná i heterochrómia.

A čo červené oči? Niekto môže mať aj červené oči, konkrétne dúhovky, ale je to extrémne zriedkavé. Tento jav sa vyskytuje najmä u ľudí s albinizmom, kde kvôli nedostatku pigmentu v dúhovke je viditeľná krv v cievach dúhovky, čo spôsobuje červený alebo ružový vzhľad očí.

4. Rozpoznávanie farieb v okolí

A čo farby vôkol nás? Vidíme prakticky len tri, a to červenú, zelenú a modrú. Ľudské oko však dokáže vnímať obrovské množstvo kombinácií týchto farieb a ich odtieňov. Rozoznávame ich až okolo 10 miliónov. Zaujímavosťou je, že len odtieňov sivej vie ľudské oko rozoznať okolo 500. Existujú však rôzne poruchy, pri ktorých ľudia vnímajú farby nesprávne. Napríklad pri daltonizme postihnutý trpí zvyčajne červeno-zelenou farbosleposťou.

5. Oko výkonnejšie ako fotoaparát

Naše oko je skutočným profíkom v tom, čo robí. Napríklad šošovka v oku je oveľa rýchlejšia než akýkoľvek fotoaparát. Ani perfektný objektív sa rýchlosťou ostrenia nedokáže vyrovnať ľudskému oku. Naše oko dokáže v priebehu sekundy zmapovať veľké množstvo objektov v miestnosti, a to dokonale ostrým pohľadom.

Odporúčame: Prevencia mozgovej mŕtvice: Stačí len málo a udržíte si pevné zdravie!

informácie o očiach
Shutterstock®

6. Ľudské oko a potreba oddychu

Naše oči sú v každom okamihu pripravené fungovať na 100 %. Čítanie či práca na počítači ich však rýchlo unavujú. Odpočinok pritom potrebujú očné svaly i viečka. Unavené oči môžu byť suché, môžu mať nedostatok sĺz a môžu páliť a rezať. Avšak, ľudské oči sa neuveriteľne rýchlo hoja. Drobnejšie zranenie sa môže zahojiť už do dvoch dní.

7. Choroby očí a poruchy zraku

Dobrý zrak však nie je samozrejmosťou. Existuje množstvo porúch zraku, pri ktorých konkrétne časti oka nepracujú tak, ako by mali. Dobrou správou je, že takéto očné chyby je možné v dnešnej dobe z veľkej časti napraviť.

K zhoršeniu zraku pritom môže dôjsť i stúpajúcim vekom. Ide o prirodzený proces starnutia. Môže dôjsť k zhoršeniu zrakovej ostrosti aj zmene vnímania intenzity farieb. Veľmi často vzniká vplyvom starnutia ochorenie šošovky, ktoré je známe ako sivý zákal.

Okrem porúch zraku, ako je šedý a zelený zákal, makulárna degenerácia či keratokonus, existujú aj ďalšie zdravotné problémy spojené s očami. Ide napríklad o rôzne očné infekcie, zápaly spojiviek a ďalších častí oka.

8. Poškodenie očí cukrom

Vedeli ste o tom, že naše oči a zrak môže veľmi vážne poškodiť cukor? Konkrétne je reč o dlhodobo zvýšenej hladine cukru v krvi. Tento problém sa môže vyskytovať u diabetikov pri nedostatočnej kompenzácii hyperglykémie. Ide o stav zvaný diabetická retinopatia.

Dlhodobo vysoká hladina cukru v krvi môže poškodiť malé krvné cievy v sietnici, čo vedie k ich oslabeniu, presakovaniu alebo rastu nových, abnormálnych krvných ciev. Jedinec môže mať ťažkosti s rozpoznávaním farieb, ale aj iné problémy a najvážnejšou komplikáciou je náhla strata zraku.

Článok aktualizovaný 5.7.2024

Aktualizovaný článok: 05.07.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE