Ako pripraviť domáci kečup? Tu je 5 skvelých receptov, z ktorých si isto vyberieš

Paradajky patria k veľmi zdravým plodom. Vedeli ste o tom, že obsahujú červené rastlinné farbivo zvané lykopén? A prečo spomíname práve túto látku? Lykopén patrí medzi karotenoidy a rovnako ho môžeme zaradiť do kategórie veľmi silných antioxidantov, teda látok, ktoré chránia bunky tela pred škodlivým účinkom voľných radikálov. Tie môžu podnecovať vznik chronických aj nádorových ochorení. 

Lykopén pôsobí preventívne proti rakovine prostaty, prsníkov, žalúdka aj krčka maternice. Má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj krvného tlaku, u mužov podporuje funkciu prostaty. Preventívne pôsobenie má aj pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Lykopén nájdeme práve v spomínaných paradajkách, no platí, že lepšie vstrebateľný a pre telo dostupný je pri vyšších teplotách, teda po tepelnej úprave paradajok. 

To znamená, že z tepelne spracovaných paradajok získame viac lykopénu ako z čerstvých. Pod tepelne spracovanými paradajkami máme na mysli napríklad pretlak, paradajky v jedle aj varený paradajkový džús. No nájdeme ho napríklad aj v domácom kečupe. Ten vôbec nie je náročný na prípravu. Ak máte napríklad paradajky v záhrade, určite neváhajte uvariť vlastný kečup, ktorému sa ten z obchodu isto nevyrovná!

Sladký domáci kečup z paradajok

Ingrediencie: 

  • 1,25 kg paradajok

  • 250 g kryštálového cukru
  • 250 ml kuchynského 8 % octu
  • 3 veľké cibule
  • 10 guľôčok nového korenia
  • 10 zrniečok čierneho korenia
  • 8 bobkových listov
  • soľ

Postup: Paradajky umyjeme a nakrájame na mesiačiky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na štvrťky. Paradajky s cibuľami dáme do hrnca a zalejeme octom. Pod pokrievkou pomaly varíme do zmäknutia. Potom pridáme cukor, soľ a korenie. Zmes varíme asi hodinu, v prípade potreby dolievame malé množstvo vody. Potom zmes prepasírujeme a zbavíme korenia, šupiek či zrniečok. Podľa potreby môžeme aj pomixovať.

Scedený kečup dáme naspäť do hrnca a varíme do zhustnutia. Ak dosiahol požadovanú hustotu, nalejeme ho do čistých pohárov, uzavrieme a dáme sterilizovať pri teplote 80 °C na asi 20 až 30 minút. Potom poháre otočíme hore dnom a necháme pod dekou úplne vychladnúť. Skladujeme v chlade a tme. 

Odporúčame: Hľadáte lepšiu náhradu? Táto fantastická slivková nutela je chuťovo neprekonateľná!

Ostrý domáci kečup

Ingrediencie: 

  • 1 kg paradajok

  • 1 kg paprík
  • 1 kg cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 60 g soli
  • 2 až 5 čili papričiek
  • 1/2 PL pálivej mletej papriky
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 3 PL octu
  • 2 dl oleja
  • 150 g cukru

Postup: Paradajky, papriky, cesnak, čili papričky aj cibuľu si nakrájame na štvrťky a dáme variť do hrnca. Keď paradajky pustia šťavu, pridáme olej, soľ, cukor, ocot a sladkú aj pálivú mletú papriku. Pod pokrievkou dusíme až do rozvarenia.

Potom všetko dôkladne rozmixujeme a nalejeme do čistých zaváraninových pohárov. Uzavrieme a dáme sterilizovať na 20 minút pri teplote 100 °C. Následne poháre otočíme hore dnom a necháme úplne vychladnúť. Potom uskladníme. 

Recept na kečup s jablkami

Ingrediencie:

  • 2 kg paradajok

  • 250 g jabĺk
  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 150 g kryštálového cukru
  • 4 PL octu
  • 1/4 PL mletej škorice
  • 1 PL mletej červenej papriky
  • 5 klinčekov

Postup: Paradajky a jablká umyjeme, cibuľu ošúpeme. Z jabĺk odstránime jadrovník. Všetko nakrájame na štvrťky a dáme do hrnca. Pridáme škoricu, mletú červenú papriku, klinčeky. Necháme pomaly dusiť, paradajky môžeme postupne pomágať. Privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme až do zmäknutia asi 1 až 1,5 hodiny. Celú zmes pomixujeme nahladko a prepasírujeme cez sitko.

Prepasírovanú zmes vrátime na sporák a varíme ešte 1,5 hodiny do požadovanej hustoty bez pokrievky. Počas varenia občas premiešame. Uvarený kečup naplníme do čistých sklených fliaš a dáme sterilizovať pri teplote 80 °C asi na 20 minút. Môžeme sterilizovať v rúre v pekáči s vodou. Po sterilizácii necháme fľašky ležmo (alebo poháre hore dnom) vychladnúť.

Odporúčame: ​Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!

Recept na kečup s cviklou

Ingrediencie: 

  • 1 kg paradajok 

  • 1 veľká cvikla
  • 0,5 kg jabĺk
  • 250 g cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 dl octu
  • 200 g cukru
  • 6 ČL mletého čierneho korenia  
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL sladkej pálivej papriky
  • 6 ks celého čierneho korenia
  • 6 ks celého nového korenia
  • 6 ks bobkového listu
  • klinčeky

Postup: Paradajky, cesnak, cibuľu aj jablká nakrájame. Cviklu nahrubo postrúhame. Následne si cibuľu s cesnakom do zlatista opražíme v hrnci a pridáme paradajky s jablkami a cviklou. Potom pridáme aj všetky koreniny a pomaly varíme asi 1 hodinu. V prípade, že chcete kečup pikantnejší, pridajte aj nadrobno nasekanú čili papričku.

Rozvarenú zmes prepasírujeme a dáme povariť ešte asi na 30 minút. Keď zmes zhustne, naplníme ju do menších čistých pohárov a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 30 minút pri teplote 100 °C v rúre alebo hrnci. Po sterilizácii otočíme hore dnom a pod dekou necháme úplne vychladnúť. 

Domáci kečup bez cukru

Ingrediencie: 

  • 1 kg paradajok

  • 400 ml vody
  • 4 klinčeky
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL erythritolu alebo stévie
  • čerstvá bazalka
  • 2 ČL mletej škorice

Postup: Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrťky. Podlejeme vodou, pridáme cesnak, klinčeky, mletú škoricu a erythritol. Pod pokrievkou dusíme asi 20 až 30 minút do zmäknutia paradajok. Občas premiešame. Potom do hrnca pridáme soľ a mleté čierne korenie. Podľa chuti môžeme pridať aj čerstvé lístky bazalky. 

Následne všetko rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby ešte pridáme soľ, korenie alebo erythritol. Podľa potreby ešte povaríme do zhustnutia a následne nalejeme do čistých pohárov. Uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80 °C asi 30 minút. Necháme vychladnúť prevrátené hore dnom a následne uskladníme v špajze. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE