Mnoho ľudí si stále myslí, že dátum na obale znamená posledný deň, kedy možno potravinu zjesť. Výsledkom je, že do koša putujú tony jedla, ktoré je pritom úplne bezpečné a zdravotne nezávadné. Rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby je zásadný – jeden sa týka kvality, druhý bezpečnosti. Ak ich nerozlišujeme, nielen že zbytočne plytváme potravinami, ale oberáme sa aj o produkty, ktoré sú po záruke stále výborné.
Niektoré potraviny sú trvanlivé z prirodzených dôvodov – majú nízky obsah vody, sú sušené, konzervované alebo majú zloženie, ktoré bráni rastu mikroorganizmov. Mnohé z nich môžu byť bezpečné aj dlho po dátume minimálnej trvanlivosti, ak sú správne skladované. V tomto článku nájdete prehľad potravín, ktoré môžete bez obáv skonzumovať aj po „záručnej lehote“!
Potraviny po záruke – majú minimálnu trvanlivosť alebo dátum spotreby?
Mnohí z nás sa pri pohľade na dátum na obale automaticky zľakneme a potravinu radšej vyhodíme. Pritom vôbec nemusí byť pokazená. Výrobcovia totiž používajú dva rôzne údaje, ktoré znamenajú úplne rozdielne veci.
Údaj na obale „minimálna trvanlivosť“ hovorí len o tom, dokedy si potravina udrží najlepšiu chuť, vôňu či textúru. Neznamená to, že po tomto dátume je nebezpečná – iba môže byť napríklad menej chrumkavá, slabšie voňať alebo mať jemne bledšiu farbu. V skutočnosti je mnoho takýchto potravín bezpečných ešte dni, týždne či dokonca mesiace po záruke.
Úplne iný príbeh je dátum spotreby označovaný ako „spotrebujte do“. Toto je údaj, ktorý treba brať vážne. Týka sa potravín, ktoré sa kazia rýchlo – napríklad mäso, ryby, údeniny či čerstvé nátierky. Po uplynutí tohto dátumu už môže byť jedlo rizikové a nemusí byť bezpečné na konzumáciu. Preto platí jednoduché pravidlo: pri trvanlivých potravinách sa riaďte rozumom a vlastnými zmyslami, pri rýchlo kaziacich sa výrobkoch však dátum „spotrebujte do“ neobchádzajte.
Ktoré potraviny môžu byť úplne bezpečné aj „po záruke“?
Pri mnohých potravinách nás dátum na obale často zbytočne vystraší. V skutočnosti však pri trvanlivých výrobkoch ide len o orientačný údaj, ktorý hovorí o kvalite, nie o bezpečnosti. Nižšie sa pozrieme na 13 potravín, pri ktorých sa nemusíte striktne riadiť dátumom minimálnej trvanlivosti – ten totiž neoznamuje, či je jedlo pokazené, ale iba to, dokedy si udrží svoju najlepšiu chuť alebo vôňu.
1. Ryža
Ryža patrí medzi najtrvanlivejšie suroviny, pretože neobsahuje takmer žiadnu vlhkosť. Ak je skladovaná v suchu, tme a uzavretej nádobe, vydrží bezpečne aj roky po dátume minimálnej trvanlivosti. Chuť sa môže mierne zmeniť, no zdravotne riziková nie je.
Opatrnosť je na mieste vtedy, keď ryža zvlhne alebo sa v nej objavia drobné chrobáčiky či larvy – ide o znak, že balenie bolo vystavené vlhkosti alebo nesprávne skladované. Takú ryžu už určite nejedzte.
Depositphotos2. Cestoviny
Sušené cestoviny sú „dlhodobí držáci“, pretože sú úplne suché a nemajú podmienky na rast mikroorganizmov. Ak zostali v originálnom obale alebo v uzavretej nádobe, sú bezpečné aj mesiace po záruke. Najviac môžu stratiť na kvalite – lámať sa alebo mať menej výraznú chuť.
Nebezpečné sú vtedy, keď zvlhnú, zlepia sa, splesnivejú alebo majú zatuchnutý zápach. Cestoviny, ktoré boli vystavené vode či vysokej vlhkosti, vždy vyhoďte.
3. Suché strukoviny
Strukoviny sú pri správnom skladovaní takmer nezničiteľné. Aj rok či dva po dátume minimálnej trvanlivosti ich môžete bez obáv uvariť – najväčší rozdiel býva len v tom, že sa varia dlhšie. Hrubé šupky a nízky obsah vody bránia tomu, aby sa rýchlo kazili.
Problém rovnako nastáva, ak strukoviny navlhnú alebo v nich nájdete malé chrobáky. Vtedy už nie sú bezpečné. Taktiež ich radšej nepoužívajte, ak majú zatuchnutý pach či viditeľné biele škvrny, ktoré môžu naznačovať začínajúcu pleseň.
4. Múka
Múka má dlhú trvanlivosť, najmä ak je skladovaná v chlade, suchu a uzavretej nádobe. Po dátume minimálnej trvanlivosti býva stále bezpečná, aj keď môže mierne stratiť arómu. Špaldová či hladká múka je spravidla stabilnejšia než celozrnná, ktorá obsahuje viac olejov a môže sa rýchlejšie znehodnotiť.
Múku nejedzte, ak má žltkastú farbu, horkú vôňu alebo sa v nej objavia chrobáčiky (tzv. „mlynáriky“). Aj mastné hrudky či sivý povlak znamenajú, že oleje v múke zoxidovali – takú múku treba vyhodiť.
5. Neotvorené konzervy
Neotvorená konzerva je navrhnutá tak, aby vydržala veľmi dlho – sterilizácia odstráni mikroorganizmy a uzavretý obal zabráni prístupu vzduchu. Preto môžu byť bezpečné aj mesiace či roky po dátume minimálnej trvanlivosti, pokiaľ je plechovka nepoškodená.
Zbystrite však, ak je konzerva hrdzavá, preliačená v oblasti švov, vydutá (nafúknutá) alebo po otvorení vystrekne tekutina. To sú varovné signály možnej kontaminácie, pri ktorej hrozí aj nebezpečný botulizmus. Takú konzervu nikdy nekonzumujte!
6. Puding v prášku
Pudingový prášok je prakticky čistý škrob – suchý, stabilný a odolný. Ak je balenie neporušené a uložené v suchu, pokojne vydrží aj dlho po dátume minimálnej trvanlivosti. Chuť sa nezmení a výsledný puding bude stále fungovať tak, ako má.
Pozor si treba dať len na vlhkosť. Ak je prášok zhrudkovaný, zvlhnutý, má divnú vôňu alebo fľaky, znamená to, že sa k nemu dostala voda či para. Vtedy ho radšej nepoužívajte – škrob vie rýchlo zatuchnúť.
7. Vanilkový cukor či prášok do pečiva
Tieto malé balenia, ktoré doma používame pri pečení, majú prekvapivo dlhú životnosť. Vanilkový cukor sa prakticky nepokazí – je to len cukor s vôňou a cukor je veľmi stabilný. Prášok do pečiva síce môže časom stratiť trochu „silu“, no aj po záruke je bezpečný. Najhoršie, čo sa stane, je, že koláč nebude tak nadýchaný.
Pozor si treba opäť dať iba vtedy, keď balíček zvlhol, zmes sa zlepila alebo má divný pach. Vlhkosť je jeho najväčší nepriateľ – môže spôsobiť, že prášok začne reagovať už v obale a prestane fungovať úplne.
Depositphotos8. Čokoláda
Čokoláda síce starne, ale nekazí sa rýchlo. Po dátume minimálnej trvanlivosti je úplne bežné, že sa na povrchu objaví biely povlak – tzv. kakaové maslo vystúpi na povrch. Nevyzerá to vábne, ale je to úplne bezpečné, hoci chuť je často už odlišná.
Pozor, ak čokoláda zapácha zatuchlinou, chutí žlto alebo má lepivý povrch. To sú známky žltnutia tukov alebo vlhkosti. Čokoláda obsahujúca náplne (karamel, krém) sa tiež neodporúča jesť po záruke – tie sa kazia oveľa rýchlejšie.
9. Čaj
Suchý čaj – sypaný aj v sáčkoch – má veľmi dlhú trvanlivosť. Po „záruke“ môže byť len menej aromatický, no pre zdravie nie je rizikový. Listy sú prakticky vysušené na maximum, takže mikroorganizmom chýba vlhkosť na to, aby sa množili.
Neodporúča sa však piť čaj, ktorý zvlhol, má zatuchnutú vôňu alebo viditeľné škvrny (napríklad od plesne). Vlhké prostredie je jediný faktor, ktorý vie čaj znehodnotiť – preto by mal byť vždy uložený v suchej, uzavretej nádobe.
10. Kakao
Kvalitné kakao má nízku vlhkosť a vysoký podiel prírodných antioxidantov, čo mu dáva veľmi dlhú životnosť. Ak je balíček uzavretý a skladovaný v suchu, môžete ho používať aj dlho po záruke – chuť zostáva prakticky rovnaká. Časom môže len trochu stratiť arómu, čo však na bezpečnosť nemá vplyv.
Pozor si dajte, ak kakao zvlhlo a vytvorili sa v ňom hrudky alebo zmenilo farbu. Vlhkosť je pre kakao problém – môže v ňom podporiť vznik plesní, ktoré už nie sú bezpečné. Taký prípad znamená, že balenie radšej vyhoďte.
11. Med
Aj med je jedna z najtrvanlivejších potravín na svete – jeho prirodzene nízka vlhkosť a antibakteriálne vlastnosti spôsobujú, že sa prakticky nepokazí. Aj keď po čase skryštalizuje alebo zhustne, je to úplne normálny proces a nemá to nič spoločné so znehodnotením. Stačí ho jemne zahriať vo vodnom kúpeli a opäť získa tekutú konzistenciu.
Jediné, čo medu škodí, je nesprávne skladovanie. Ak sa doň dostane voda, môže začať kvasiť – spoznáte to podľa bubliniek alebo kyslej vône. Vtedy už nejde o chutný ani bezpečný med a treba ho vyhodiť.
Depositphotos12. Soľ
Soľ je jedna z najtrvanlivejších potravín vôbec – v čistom stave sa nepokazí ani po rokoch. Je to prírodný konzervant, takže si zachová stabilitu aj dávno po dátume minimálnej trvanlivosti. Jediné, čo sa môže stať, je jej zvlhnutie alebo vytvorenie hrudiek, najmä ak je vystavená vzdušnej vlhkosti.
Ak však soľ stmavne, má nezvyčajný zápach alebo do nej „niečo“ vliezlo, ide skôr o kontamináciu z prostredia než o kazivosť. V takom prípade je lepšie ju vyhodiť a siahnuť po novej.
13. Ocot
Ocot má v sebe kyselinu, ktorá zabraňuje rastu baktérií aj plesní. Preto ani po záruke nie je zdravotne rizikový – pokojne ho môžete používať roky. Môže sa len mierne zmeniť jeho chuť alebo farba, najmä ak ide o jablčný či vínny ocot, no na bezpečnosť to nemá vplyv.
Opatrní buďte len v prípade, ak sa na dne objaví zvláštna usadenina, ktorá tam pôvodne nebola, alebo ak má ocot výrazne iný pach, než je bežné. To môže znamenať, že bol zle skladovaný a kvalita už nie je ideálna.
Ako zistiť, či je potravina stále bezpečná?
Najjednoduchším pravidlom je spoľahnúť sa na vlastné zmysly. Skontrolujte vzhľad, vôňu a konzistenciu – ak jedlo vyzerá, vonia a správa sa prirodzene, je veľmi pravdepodobné, že je ešte v poriadku. Pri trvanlivých potravinách stačí skontrolovať, či obal nie je nafúknutý, narušený alebo zvlhnutý, čo by naznačovalo problém počas skladovania.
Dôležité je tiež pozrieť sa na spôsob uchovávania. Ak bola potravina celú dobu utesnená, v suchu a mimo priameho tepla, má omnoho vyššiu šancu byť bezpečná aj po záruke. Výnimkou sú však potraviny s dátumom uvedeným za spotrebujte do, ktoré treba vždy brať vážne.
Kedy rozhodne nejesť potraviny po záruke?
Ak potravina zapácha, má slizkú konzistenciu, zmenila výrazne farbu alebo sa v nej objavili plesne či neštandardné usadeniny, nemá zmysel riskovať – bez váhania ju vyhoďte. Rovnako platí, že nafúknuté konzervy alebo balenia so zmäknutým obalom môžu signalizovať bakteriálny problém, najmä pri mäkkých a vlhkých potravinách.
Vyhýbať sa treba aj akýmkoľvek potravinám po záruke, ktoré patria do kategórie „spotrebujte do“ – teda mäsu, rybám, čerstvým mliečnym výrobkom, baleným šalátom či studeným jedlám. Pri tých je bezpečnosť dôležitejšia než snaha o šetrenie potravín.
Ako sa orientovať v dátumoch a neohroziť zdravie
Rozlišovať medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby je základným krokom k bezpečnému stravovaniu aj zodpovednému nakladaniu s potravinami. Mnohé produkty ostávajú bezpečné ešte dlho po dátume uvedenom na obale a pri správnom skladovaní nestrácajú chuť ani kvalitu. Dôležité je používať vlastné zmysly, kontrolovať vzhľad, vôňu či konzistenciu a vedieť, pri ktorých potravinách je opatrnosť nevyhnutná.
Napriek tomu platí, že zdravie má vždy prednosť. Ak máte pochybnosti, potravina zmenila farbu, vôňu, vytvorila sa na nej pleseň alebo obal pôsobí nafúknuto, nič neriskujte. V mnohých prípadoch však práve správna orientácia v označovaní pomáha predísť plytvaniu a zároveň udržať jedálniček bezpečný a kvalitný.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos