Obľubujte aj vy rôzne orieškovo-čokoládové nátierky, ktoré možno vyjedať len tak lyžičkou alebo natrieť na pečivo či palacinky? Asi nemusíme dlho diskutovať o tom, či sú zdravé alebo naopak. Pravdou je, že obvykle majú nízky podiel kakaa, kvalitnej čokolády a orechov a z veľkého percenta sú tvorené bielym rafinovaným cukrom a nejakým tukom (často je to palmový olej).
Samozrejme, nie je nič zlé na tom, dopriať si z času na čas aj takúto pochúťku, no nie je zároveň na škodu poobzerať sa po nejakej zdravšej alternatíve. Ak ste fanúšikom takýto lahodných čokoládových nátierok, máme pre vás skvelý tip. Už ste vyskúšali slivkovú nutelu?
Domáca nutela zo sliviek
Áno, čítate správe. Chutná dobrota na spôsob známej orieškovo-čokoládovej nátierky sa dá pripraviť aj zo sliviek. Nie je síce úplne bez pridaného cukru, no jej základ tvoria hlavne zdravé a chutné slivky, v ktorých nájdeme napríklad vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B a tiež draslík, meď aj zinok, taktiež horčík, fosfor. Ukrývajú sa v nich aj antokyány, prírodné farbivá so silnými antioxidačnými účinkami.
Slivky sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička a práve slivková nutela je skvelý spôsob, ako na to. Môžete si ju pripraviť v menšom množstve a uskladniť v chladničke, no pokojne neváhajte pripraviť aj viac takejto domácej nutely.
Môžete ju sterilizovať a uskladniť v špajze na zimu. Takúto chutnú nátierku môžete využiť rôznymi spôsobmi – na pečivo, palacinky, do muffinov a iných múčnikov či raňajkovej kaše. Ako si pripraviť nutelu zo sliviek?
Suroviny na slivkovú nutelu:
- 2 kg sliviek
- 500 g nerafinovaného trstinového cukru (alebo kokosového)
- 1 vanilkový cukor
- 100 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 50 %)
- 150 g kakaa
- 2 hrste lieskových orieškov
- štipka mletej škorice (voliteľné)
Postup prípravy slivkovej nutely:
- Slivky si umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca variť.
- Na začiatku môžeme podliať maličkým množstvom vody, no postupne, ako ich budeme miešať varechou, začnú púšťať šťavu a rozvárať sa.
- Slivky povaríme asi pol hodinu, kým sa úplne nerozvaria.
- Následne ich ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu.
- K slivkovému pyré pridáme trstinový a vanilkový cukor, kakao, škoricu a nalámanú čokoládu.
- Krátko povaríme, aby sa cukor s čokoládou dobre rozpustili a všetky ingrediencie sa spojili.
- Keď nám vznikne hladká hnedá hmota, na záver primiešame aj pomleté lieskové oriešky.
- Teplú slivkovú nutelu nalejeme do malých zaváracích pohárikov a dobre uzavrieme.
- Následne sterilizujeme – na spodok širokého hrnca dáme bavlnenú utierku, na ňu položíme fľaštičky s nutelou, zalejeme vodou zhruba do polovice fliaš, prikryjeme pokrievkou, privedieme k varu a sterilizujeme 10 minút.
- Potom nádobky s domácou nutelou vyberieme, otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť.
- Nakoniec domácu slivkovú nutelu uskladníme na tmavom mieste.
Inšpirácie, ako slivkovú nutelu použiť
Slivková nutela nie je len zdravšou alternatívou sladkých nátierok, ale aj univerzálnym pomocníkom v kuchyni. Jej bohatá chuť a jemná konzistencia z nej robia ideálny doplnok nielen na raňajky, ale aj do dezertov či pohostenia. Stačí trocha kreativity a vaša domáca dobrota zo sliviek zažiari v nových podobách.
Na raňajky na pečivo alebo chlieb – natrite ju na celozrnný chlieb, bagetu či kváskový toast a doplňte plátkami banánu alebo hrušky.
Do palaciniek a lievancov – výborne sa hodí ako náplň do tenkých palaciniek aj ako topping na nadýchané lievance, najmä s jogurtom a orechmi.
Plnka do koláčov a muffinov – môžete ňou plniť kakaové muffiny, linecké koláčiky alebo použiť ako vrstvu do pečeného cheesecakeu.
Na pohárové dezerty – navrstvite ju do pohára spolu s grétskym jogurtom, granolou a ovocím – vznikne rýchly, no efektne vyzerajúci dezert.
Ako topping do kaše – ozvláštnite ňou ovsenú či ryžovú kašu namiesto medu alebo klasických sirupov.
Na vianočné pečivo – výborne chutí ako náplň do perníkov, medvedích labiek či medzi dve kolieska krehkého cesta.
Do tortových krémov – zamiešajte ju do maslového alebo tvarohového krému a získate jemne ovocný akcent.
Ako jedlý darček – naložte ju do menších zaváracích pohárov, ozdobte stuhou a máte originálny domáci darček.
Ako správne skladovať a ako dlho vydrží
Domácu slivkovú nutelu skladujte ideálne v menších sterilizovaných zaváracích pohároch, ktoré uzavriete hneď po naliatí teplej hmoty. Po vychladnutí ich uchovávajte na tmavom a chladnejšom mieste – napríklad v špajzi alebo v komore.
Ak ste nátierku sterilizovali, bez problémov vydrží niekoľko mesiacov, ideálne 6–8. Po otvorení ju však vždy uskladnite v chladničke a spotrebujte približne do 2 týždňov. Dbajte, aby ste do pohára nevkladali lyžičku, ktorá už bola v kontakte s iným jedlom – predídete tak predčasnému pokazeniu.
Variácie receptu
Bez orieškov: Ak máte alergiu alebo jednoducho oriešky neobľubujete, pokojne ich vynechajte – slivková nutela bude jemnejšia, no stále chutná.
Vegánska verzia: Použite vegánsku čokoládu bez mliečnych zložiek a vynechajte vanilkový cukor s obsahom laktózy.
Light verzia: Namiesto cukru použite brezový cukor, stéviu alebo iné prírodné sladidlá, ktoré znížia kalorickú hodnotu nátierky.
Slivková nutela ako sezónny poklad
Či už ju pripravíte pre seba alebo ako darček, slivková nutela je dôkazom, že zdravé a chutné sa dá spojiť do jedného pohára. Navyše – keď si ju raz vyskúšate, k bežným nátierkam sa už možno ani nevrátite.
Ďalšie recepty zo sliviek:
Aktualizovaný článok: 27.07.2025