Hľadáte lepšiu náhradu? Táto fantastická slivková nutela je chuťovo neprekonateľná!

Obľubujte aj vy rôzne orieškovo-čokoládové nátierky, ktoré možno vyjedať len tak lyžičkou alebo natrieť na pečivo či palacinky? Asi nemusíme dlho diskutovať o tom, či sú zdravé alebo naopak. Pravdou je, že obvykle majú nízky podiel kakaa, kvalitnej čokolády a orechov a z veľkého percenta sú tvorené bielym rafinovaným cukrom a nejakým tukom (často je to palmový olej). 

Samozrejme, nie je nič zlé na tom, dopriať si z času na čas aj takúto pochúťku, no nie je zároveň na škodu poobzerať sa po nejakej zdravšej alternatíve. Ak ste fanúšikom takýto lahodných čokoládových nátierok, máme pre vás skvelý tip. Už ste vyskúšali slivkovú nutelu? 

Domáca nutela zo sliviek

Áno, čítate správe. Chutná dobrota na spôsob známej orieškovo-čokoládovej nátierky sa dá pripraviť aj zo sliviek. Nie je síce úplne bez pridaného cukru, no jej základ tvoria hlavne zdravé a chutné slivky, v ktorých nájdeme napríklad vlákninu, vitamín C, niektoré vitamíny skupiny B a tiež draslík, meď aj zinok, taktiež horčík, fosfor. Ukrývajú sa v nich aj antokyány, prírodné farbivá so silnými antioxidačnými účinkami. 

Slivky sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička a práve slivková nutela je skvelý spôsob, ako na to. Môžete si ju pripraviť v menšom množstve a uskladniť v chladničke, no pokojne neváhajte pripraviť aj viac takejto domácej nutely.

Môžete ju sterilizovať a uskladniť v špajze na zimu. Takúto chutnú nátierku môžete využiť rôznymi spôsobmi – na pečivo, palacinky, do muffinov a iných múčnikov či raňajkovej kaše. Ako si pripraviť nutelu zo sliviek?

Suroviny na slivkovú nutelu:

  • 2 kg sliviek
  • 500 g nerafinovaného trstinového cukru (alebo kokosového)
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 50 %)
  • 150 g kakaa
  • 2 hrste lieskových orieškov
  • štipka mletej škorice (voliteľné)

Postup prípravy slivkovej nutely

  1. Slivky si umyjeme, zbavíme kôstok a dáme do hrnca variť. 
  2. Na začiatku môžeme podliať maličkým množstvom vody, no postupne, ako ich budeme miešať varechou, začnú púšťať šťavu a rozvárať sa. 
  3. Slivky povaríme asi pol hodinu, kým sa úplne nerozvaria. 
  4. Následne ich ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú kašu. 
  5. K slivkovému pyré pridáme trstinový a vanilkový cukor, kakao, škoricu a nalámanú čokoládu. 
  6. Krátko povaríme, aby sa cukor s čokoládou dobre rozpustili a všetky ingrediencie sa spojili. 
  7. Keď nám vznikne hladká hnedá hmota, na záver primiešame aj pomleté lieskové oriešky. 
  8. Teplú slivkovú nutelu nalejeme do malých zaváracích pohárikov a dobre uzavrieme. 
  9. Následne sterilizujeme – na spodok širokého hrnca dáme bavlnenú utierku, na ňu položíme fľaštičky s nutelou, zalejeme vodou zhruba do polovice fliaš, prikryjeme pokrievkou, privedieme k varu a sterilizujeme 10 minút. 
  10. Potom nádobky s domácou nutelou vyberieme, otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme vychladnúť. 
  11. Nakoniec domácu slivkovú nutelu uskladníme na tmavom mieste. 

Ďalšie recepty zo sliviek:

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE