Keď sa povie Taliansko, mnohí si okrem rozličných ikonických a svetovo známych pamiatok bezpochyby spomenú i na jedlo. Táto krajina je predsa veľmi známa rôznorodými sladkými aj slanými pochúťkami. Spomenúť môžeme pizzu, ktorú miluje takmer každý. Taliansko je tiež známe svojimi syrmi, konzumáciou rýb či rozličnými dezertami. A zabudnúť nemôžeme, samozrejme, ani na cestoviny.
Cestoviny majú mnohé výhody. V prvom rade existujú v najrozličnejších druhoch, vyrábajú sa z rôznych surovín a dajú sa k nim pripraviť rozmanité omáčky. Cestoviny sú hotové raz-dva a vždy je z nich možné vykúzliť chuťou jedinečný pokrm. Ak obľubujete cestovinové jedlá aj vy, určite neprehliadnite nasledujúce recepty! Cestoviny na milión spôsobov? Ale samozrejme!
Skúste cícerové cestoviny, celozrnné cestoviny aj cestoviny z červenej šošovice!
Cestoviny ako také sa vo väčšine prípadov vyrábajú hlavne z bielej múky. Takéto cestoviny však v zdravom jedálničku nie sú až tak vítané. Našťastie je dnes na trhu mnoho zdravých obmien klasických cestovín. Ako prvé môžeme spomenúť hlavne celozrnné cestoviny, ktoré sú oveľa výživnejšie a majú vyšší podiel rozličných minerálov.
Celozrnné potraviny sú vo všeobecnosti vítané v zdravom jedálničku. Majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj hladinu cukru v krvi. Ak vymeníte biele cestoviny za celozrnné, verte, že takýto pokrm vás zasýti na oveľa dlhšiu dobu. Dnes sú však čoraz obľúbenejšie aj cestoviny zo strukovín, napríklad z fazule, cíceru, šošovice alebo hrachu. Takéto cestoviny sú skvelým zdrojom bielkovín, sú nutrične bohaté, chutné a zdraviu prospešné.
A čo si k cestovinám pripraviť? Či už si vyberiete celozrnné alebo strukovinové cestoviny akéhokoľvek tvaru, neváhajte k nim vyskúšať vegetariánsku bolognese omáčku, omáčku z bazalkového cesta či Hokkaido tekvice. Alebo skúsite niečo iné, napríklad ľahký cestovinový šalát? Zdravé recepty na rýchle cestovinové jedlá nájdete nižšie!
Skúste aj: 3-krát recept na raňajkovú kašu: Začnite deň chutne a zdravo!
FIT recepty na zdravé cestovinové jedlá:
1. Vegetariánske bolognese – výborné cestoviny na sýty obed
- 350 g cestovín (celozrnné, strukovinové)
- 200 g šošovice
- 400 g lúpaných paradajok
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g mrkvy
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL oregana
- trocha mletého čierneho korenia
- šťava zo štvrť citróna
- 300 ml vody
Postup: Do veľkého mixéra dáme lúpané paradajky, nakrájanú cibuľu aj mrkvu, očistené strúčiky cesnaku a citrónovú šťavu. Rozmixujeme, ale nie dohladka, ale na drobnejšie kúsky. Zmes prelejeme do hrnca a prisypeme suchú šošovicu. Pridáme vodu, soľ a koreniny, premiešame a varíme pod pokrievkou asi 40 minút. Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Keď šošovica zmäkne, odstavíme z ohňa a môžeme toto zdravé jedlo podávať.
2. Ryžové cestoviny s avokádom a tuniakom
- 200 g ryžových cestovín
- 1 zrelé avokádo
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave (cca 150 g)
- 1 stredná paradajka
- 1/2 červenej cibule
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobenie
Postup: Uvaríme ryžové cestoviny podľa návodu na obale a necháme ich vychladnúť. Medzitým nakrájame avokádo na kocky, paradajku a cibuľu na malé kúsky. V miske zmiešame vychladnuté ryžové cestoviny s avokádom, paradajkou a cibuľou. Pridáme scedený tuniak, limetkovú šťavu a olivový olej. Dochutíme soľou a čiernym korením. Dôkladne premiešame a ozdobíme čerstvým koriandrom alebo petržlenom. Môžeme podávať. Skúsite toto bezmäsité jedlo tiež?
Odporúčame: TOP zaujímavosti o ovocí a zelenine: A o tomto ste tušili?
3. Rýchle cestoviny s bazalkovým pestom
- 300 g cestovín (celozrnné, strukovinové)
- 2 poháre bazalkových listov
- 40 g orechov (napr. kešu)
- 90 g parmezánu
- 3 a 1/2 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
Postup: Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Zlejeme ich a polovicu pohára vody z cestovín si odložíme nabok. Do mixéra dáme bazalkové listy, orechy, parmezán, olivový olej, cesnak a podľa potreby soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne vymixujeme. Následne zmes podľa potreby postupne zriedime vodou z cestovín. Hotovú omáčku z pesta zmiešame s uvarenými cestovinami. Pred podávaním môžeme ozdobiť čerstvou bazalkou či parmezánom.
4. Cuketovo-mrkvové tagliatelle
- 200 g tagliatelle (celozrnné)
- 1 stredná cuketa
- 2 stredné mrkvy
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- 50 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo bazalka)
Jednoduchý recept: Uvaríme tagliatelle podľa návodu na obale. Medzitým si pomocou škrabky na zeleninu alebo spiralizéra pripravíme tenké pásiky z cukety a mrkvy, ktoré sa budú podobať na tagliatelle. Na panvici rozpálime olivový olej a osmažíme na ňom nasekaný cesnak do zlatista. Pridáme cuketové a mrkvové pásiky, ktoré krátko orestujeme. Potom pridáme zeleninový vývar, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešame a necháme chvíľu dusiť, kým zelenina nezmäkne.
Uvarené tagliatelle zmiešame so zeleninovou zmesou, pridáme strúhaný parmezán a ešte raz všetko premiešame. Na záver ozdobíme čerstvými bylinkami a môžeme podávať. Tieto cestoviny sú skvelou voľbou pre ľahký bezmäsitý obed.
Skúste aj: Karfiol zdravo a chutne: Skúste recept na zapekaný karfiol s cuketou!
5. Vynikajúci cestovinový šalát s cottage syrom
- 100 g cestovín (celozrnné, cícerové, špaldové cestoviny)
- 100 g cherry paradajok
- 1 malá uhorka
- 1/2 papriky
- 1 malá mrkva
- 1/4 červenej cibule
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekaných čerstvých byliniek (bazalka alebo petržlen)
- 150 g cottage syra
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup: Uvaríme cestoviny podľa návodu na obale a necháme ich vychladnúť. Medzitým nakrájame cherry paradajky, uhorku, papriku, mrkvu a cibuľu na malé kúsky. V miske zmiešame vychladnuté cestoviny s nakrájanou zeleninou, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu a nasekané čerstvé bylinky. Na záver pridáme cottage syr a dochutíme soľou a čiernym korením. Dôkladne premiešame a môžeme podávať. Tento šalát je skvelá voľba pre rýchly obed.
6. Ľahká omáčka z Hokkaido tekvice
- 250 – 300 g cestovín (celozrnné, strukovinové)
- 1/2 tekvice Hokkaido
- 2 veľké paradajky
- 1 väčšia cibuľa
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- mozzarella na posypanie
Postup: Vybrané cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Pripravíme si menší pekáč či nádobu na zapekanie. Do nádoby poukladáme na menšie kusy nakrájanú tekvicu, na polovičky nakrájané paradajky, na hrubšie pláty pokrájanú cibuľu a strúčiky cesnaku. Pokvapkáme olivovým olejom, trochu osolíme a okoreníme. Dáme do rúry piecť na asi 40 minút pri teplote 180 °C. Keď je tekvica a ostatok zeleniny mäkký, presunieme ho do hrnca a rozmixujeme ponorným mixérom. Primiešame cestoviny a pred podávaním posypeme mozzarellou. Tieto fit krémové cestoviny si budete pripravovať opakovane!
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock
Článok aktualizovaný 29.7.2024
Aktualizovaný článok: 29.07.2024