Jablkovo-tvarohová roláda z jedného plechu podľa Kvetky Horváthovej

Jablkovo-tvarohová roláda

Ak hľadáte dezert, ktorý zvládnete pripraviť bez zložitého tvarovania a ktorý bude chutiť celej rodine, ste na správnom mieste. Jablkovo‑tvarohová roláda z jedného plechu je sladký recept z dielne moderátorky Kvetky Horváthovej, ktorý si zamilujete na prvé sústo. Kombinuje v sebe vôňu dusených jabĺk, jemnosť tvarohovej plnky a nadýchanosť domáceho piškótového cesta.

Stačí niekoľko základných surovín, plech a chuť vyskúšať niečo nové – no zároveň tradičné. A najlepšie na tom je, že roláda sa hodí tak na teplé popoludnie ako aj do chladničky na ďalší deň.

Reklama

Recept na jablkovo-tvarohovú roládu podľa Kvetky Horváthovej

Moderátorka Kvetka Horváthová často na svojom Instagrame zdieľa recepty, ktoré si získali srdcia jej fanúšikov. Medzi nimi nechýbajú ani jednoduché a osvedčené dezerty – zákusky, koláče a rolády, ktoré zvládne pripraviť aj menej skúsený cukrár. 

Nás zaujala práve jej jablkovo‑tvarohová roláda z jedného plechu, ktorá spája šťavnatosť jabĺk, jemnosť tvarohu a nadýchané piškótové cesto. Výsledkom je dezert, ktorý chutí výborne teplý aj po vychladení a skvelo sa hodí na víkendové popoludnie či návštevu rodiny.

Ingrediencie na jablkovo-tvarohovú roládu

  • 1 kg jabĺk
  • 1 PL masla
  • 1 - 2 PL trstinového cukru 
  • 1 ČL mletej škorice
  • 5 vajec
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 1/2 balenia kypriaceho prášku
  • 5 PL hladkej múky
  • 250 g jemný hrudkový tvaroh
  • 1 vajce
  • 1 balenie vanilkového cukru

Postup prípravy jablkovo-tvarohovej rolády

Jablká najskôr ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Na panvici ich krátko podusíme s lyžicou masla, trstinovým cukrom a škoricou, kým nezmäknú a nezačnú voňať. 

Medzitým si pripravíme cesto: z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne pridáme kryštálový a vanilkový cukor, zašľaháme žĺtky a nakoniec jemne primiešame preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom. Tvarohovú plnku si vymiešame z tvarohu, vajíčka a vanilkového cukru do hladkej hmoty.

Reklama

Na plech s papierom na pečenie (cca 36 × 43 cm) rovnomerne rozotrieme najprv jablkovú zmes, na ňu opatrne natrieme tvaroh a nakoniec navrstvíme piškótové cesto. 

Vložíme do predhriatej rúry na 200 °C a pečieme 15 až 17 minút dozlatista. Po upečení ešte teplý plát zrolujeme spolu s papierom do rolády a necháme vychladnúť. Pred podávaním môžeme poprášiť práškovým cukrom. Roláda chutí skvelo teplá aj vychladená z chladničky.

Postup prípravy jablkovo-tvarohovej rolády
instagram.com/kvetkah

Ako podávať jablkovo-tvarohovú roládu

Táto roláda je výnimočná tým, že chutí skvelo teplá aj studená. Môžete ju servírovať ešte mierne vlažnú, keď je jemne chrumkavá na povrchu a náplň krásne vláčna – ideálna ako dezert po nedeľnom obede. Posypaná práškovým cukrom a ozdobená lístkom mäty vytvorí na tanieri elegantný dojem. Ak chcete pridať štipku luxusu, pridajte lyžicu kyslej smotany, vanilkovej zmrzliny alebo domáceho šľahaného krému.

Po úplnom vychladnutí a uložení do chladničky získa roláda ešte pevnejšiu štruktúru a výborne sa krája na úhľadné plátky – ideálna na pohostenie, oslavu či desiatu do práce. Môžete ju naservírovať s ovocím, napríklad plátkami jabĺk, hrušiek či hrozna. Dobre ladí aj s jemným ovocným coulis alebo karamelovým prelivom. Je to dezert, ktorý sa výborne prispôsobí rôznym príležitostiam.

Tipy na obmenu receptu

  • Namiesto jabĺk použite hrušky – rovnako ich poduste s trochou masla, cukru a škorice.

  • Pridajte hrozienka alebo brusnice do jablkovej vrstvy, aby ste obohatili chuť aj textúru.

  • Vymieňte tvaroh za mascarpone alebo ricottu, ak preferujete jemnejšiu a krémovejšiu náplň.

  • Dochucujte vanilkovou pastou alebo citrónovou kôrou, aby ste roláde dodali svieži nádych.

  • Do cesta môžete pridať trošku kakaa, čím vytvoríte zaujímavý vizuálny kontrast aj inú chuť.

  • Zamieňajte múku za špaldovú alebo bezlepkovú alternatívu, ak pripravujete dezert pre osoby s intoleranciou.

  • Do tvarohu môžete primiešať nastrúhané jablko, ktoré mu dodá ešte väčšiu šťavnatosť.

Reklama

Roláda, ktorá poteší v každom ročnom období

Kvetkina jablkovo‑tvarohová roláda je dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín sa dá vytvoriť mimoriadne chutný a efektný zákusok. Navyše, vďaka príprave na jednom plechu šetríte čas aj riad – bez rolovania po utierke či zložitých krémov.

Tento dezert sa oplatí zaradiť do repertoáru domácich receptov, pretože je nielen lahodný, ale aj ľahko prispôsobiteľný – či už ovocím, typom tvarohu alebo múky. Vyskúšajte a presvedčte sa, že niekedy sú práve tie najjednoduchšie recepty tie najobľúbenejšie.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/kvetkah

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE