Ideálna pracovná desiata diabetika: Čím v office zahnať hlad?

desiata pre diabetika

Ak ste vo svete cukrovkárov novým členom, môže byť pre vás mätúce, čo môžete a nemôžete zjesť. Prioritou číslo jeden je pre vás udržanie hladiny cukru v krvi v norme a zároveň zahnanie hladu. Preto by ste mali mať po ruke v práci vždy nejaké pochutiny vhodné pre cukrovkárov. Ako vyzerá ideálna pracovná zdravá desiata diabetika?

Prečo je pre diabetika desiata dôležitá?

Pre diabetika je desiata dôležitá, pretože pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi počas dňa. Diabetici často potrebujú častejšie, menšie jedlá, aby sa vyhli veľkým výkyvom glykémie, ktoré môžu nastať pri dlhšom hladovaní alebo po jedle s vysokým obsahom sacharidov. Pravidelné jedlá v menších dávkach, vrátane desiaty, zabezpečujú stabilnú energiu a znižujú riziko hyperglykémie (vysokej hladiny cukru) alebo hypoglykémie (nízkej hladiny cukru).

Okrem toho dobre naplánovaná desiata, bohatá na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky, môže pomôcť predchádzať náhlemu hladu a túžbe po nezdravých jedlách. Desiata tak prispieva k lepšiemu zvládaniu cukrovky a celkovej kontrole hmotnosti.

Odporúčame: Starostlivosť o citlivé zuby. Chráňte citlivú sklovinu a predchádzajte bolesti

Zloženie desiaty pre diabetika

Pred tým, než si povieme, ako by mala vyzerať vhodná desiata diabetika, povedzme si niekoľko užitočných rád priamo od diabetológov. Desiata by mala obsahovať niečo medzi 10 a 20 gramami sacharidov a tiež by mala byť zdrojom bielkovín (6 – 7 gramov) a vlákniny (2 – 3 gramy). Z praktického hľadiska by to malo byť niečo, čo sa dá prihriať alebo sa dá jesť studené.

Odporúčame: Koniec smradu v domácnosti: Tento OLEJ osvieži váš domov a zlepší aj kvalitu vzduchu!

edamame fazuľky
Depositphotos

Tipy na vyváženú desiatu diabetikov:

Fazuľky edamame – TOP zdravá desiata

Pripravte si do práce malú misku edamame fazuliek na pare a posoľte ich kvalitnou hrubozrnnou soľou. Postačí naozaj málo a vy máte vynikajúci snack plný živín. Edamame sú bohaté na vlákninu a bielkoviny, nehovoriac o tom, že chutia skvele. Ak ste fanúšikom štipľavých jedál, pridajte drvené čili.

Hummus so zeleninou

Hummus si môžete zakúpiť dnes už v každom obchode, no môžete si ho aj vyrobiť. Ide doň niekoľko prísad – cícer, olivový olej, voda, pasta tahini, samozrejme, soľ a tak ďalej. Všetko sa to spolu mixuje, takže žiadne zložité kuchynské procesy... K hummusu sa skvele hodí stopkový zeler a kúsky mrkvy. Takto si na desiatu doprajete skvelé vitamíny, ale aj zdravé tuky a sacharidy.

Cottage pohár s ananásom

Ak chcete desiatovať zdravo a navyše chutne, siahnite po celkom obyčajnom cottage cheese. Tento hrudkový mliečny výrobok vám dá veľa bielkovín a ananás mu dodá potrebnú sladkú chuť, aby ste zahnali aj svoje maškrtné chúťky. Ak nie ste fanúšikom ananásu, vymeňte ho za iné ovocie, napríklad jahody, čučoriedky či černice. Pozor, ananásu by ste mali ako diabetik zjesť tak maximálne za hrsť.

Avokádo s celozrnným pečivom

Cukrovkári by mali siahať len po kvalitnom celozrnnom pečive a najlepšie je, ak si ho pripravia sami doma. Keď už pečivo máte, pridajte naň avokádo na plátky alebo potlačené vidličkou. Následne si ho ochuťte napríklad drveným čili alebo cesnakovým práškom. Avokádo je vynikajúci zdroj bielkovín a celozrnné pečivo vás zasa zásobí vlákninou. Výhodou je, že po tomto snacku nebudete hneď hladní.

Odporúčame: Ako si doplniť kyselinu listovú? Spoznajte TOP zdroje tohto vitamínu!

jogurt s ovocím
Depositphotos

Jogurt s ovocím

Žiadny cukrovkár nedá dopustiť na kvalitný biely jogurt bez chuti a prídavkov. Najspoľahlivejší je ten grécky a keď k nemu pridáte za hrsť jahôd, malín či čučoriedok o dobrôtku máte postarané. Jogurt dokáže balansovať hladinu cukru v krvi, dá vám aj zdravé tuky a bielkoviny. Bobuľovité ovocie je zasa zdrojom antioxidantov a vlákniny. 

Tvaroh s orechmi

Tvaroh je výborným zdrojom bielkovín, ktorý sa skvele kombinuje s orechmi, ako sú mandle alebo vlašské orechy. Orechy pridávajú zdravé tuky a vlákninu, ktoré pomáhajú udržať pocit sýtosti. Tvaroh môžete dochutiť škoricou, ktorá môže pozitívne pôsobiť na hladinu cukru.

Sardinky s celozrnnými krekrami

Sardinky sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce, a zároveň sú zdrojom bielkovín. V kombinácii s celozrnnými krekrami tvoria rýchly a výživný snack, ktorý pomáha udržať energiu. Tento snack navyše dodá aj dávku vápnika.

Jablko s mandľovým maslom

Jablko v kombinácii s lyžičkou mandľového masla je chutná a vyvážená desiata. Jablko poskytuje vlákninu a vitamíny, zatiaľ čo mandľové maslo pridáva zdravé tuky a bielkoviny. Táto kombinácia pomáha predchádzať náhlemu nárastu hladiny cukru.

Odporúčame: Dysmenorea: Skrytá epidémia, ktorá mení menštruáciu na nočnú moru

Varené vajcia s cherry paradajkami

Vajcia sú skvelým zdrojom bielkovín a zdravých tukov, zatiaľ čo cherry paradajky pridávajú dávku vitamínov a antioxidantov. Tento snack je ľahko prenosný a pomáha zasýtiť bez toho, aby zvýšil hladinu cukru v krvi. Môžete si ich predom pripraviť a mať v chladničke pre prípad potreby.

Chia puding s kokosovým mliekom

Chia semienka namočené v kokosovom mlieku tvoria lahodný a sýty puding, ktorý obsahuje vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Tento snack môžete dochutiť trochou vanilky a pridať čerstvé ovocie, napríklad čučoriedky, pre sladkú chuť bez pridania cukru.

Aktualizovaný článok: 25.10.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE