Ako pripraviť dokonalé parené buchty? Overený domáci recept ako od babičky

recept na parené buchty

Mäkké, nadýchané a plné lahodnej náplne – parené buchty sú pokladom slovenskej kuchyne, ktorý si pamätáme z detstva. Naše babičky ich pripravovali s láskou a trpezlivosťou, pričom vôňa vanilky a čerstvo spareného cesta sa šírila celým domovom. Ich príprava si vyžaduje určitú zručnosť, no s dobrým receptom a niekoľkými tipmi sa ich môže naučiť robiť každý.

Chuť parených buchiet nás prenáša do detstva

Len máloktoré jedlo dokáže vyvolať toľko spomienok ako parené buchty. Ich jemná, nadýchaná konzistencia, sladká náplň ukrytá vnútri a vôňa, ktorá sa rozlieha po kuchyni, nám pripomínajú chvíle strávené s našimi starými rodičmi. Babičky ich pripravovali s neuveriteľnou ľahkosťou – sypali múku do misy, miesili cesto s nehou a trpezlivo čakali, kým krásne vykysne. Všetko malo svoj čas a výsledkom boli dokonalé buchty, ktoré sa rozplývali na jazyku.

Parené buchty nie sú len obyčajným jedlom – sú súčasťou našich rodinných tradícií. Kedysi boli symbolom pohody a hojnosti, podávali sa na nedeľné obedy, slávnostné príležitosti alebo ako sladká odmena po dlhom dni. Každá rodina mala svoj osvedčený recept, ktorý sa dedil z generácie na generáciu. Niektoré boli plnené lekvárom, iné tvarohom či makom, no všetky mali jedno spoločné – robili radosť malým aj veľkým.

Aj dnes si ich môžeme dopriať a preniesť sa späť do detstva. Ak ste parené buchty ešte nikdy neskúšali pripraviť sami, nebojte sa. S dobrým postupom a správnymi surovinami si ich môžete vychutnať presne také, aké si ich pamätáte z detstva. Pozrime sa teda na rôzne recepty, ktoré si môžete vyskúšať.

Recepty na parené buchty

Parené buchty sú tradičným dezertom, no dajú sa pripraviť aj v modernejších a zdravších verziách. Preto vám ponúkame nielen klasický recept, ale aj varianty pre ľudí s rôznymi intoleranciami či preferenciami. Či už hľadáte bezlepkovú, vegánsku, alebo proteínovú alternatívu, určite si prídete na svoje!

Klasické parené buchty – ako od babičky

Parené buchty pripravené podľa tohto receptu vás potešia doma, v školských či závodných kuchyniach aj v prevádzkach spoločného stravovania. Nadýchané, jemné, plnené slivkovým lekvárom alebo tvarohom sú jednoducho dokonalé.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • lekvár alebo tvaroh na plnenie

Postup:

  1. Z droždia, lyžice cukru, trochy vlažného mlieka a lyžice múky pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť.
  2. Do misy preosejeme múku, pridáme zvyšný cukor, soľ, rozpustené maslo, vajce a kvások. Vypracujeme hladké cesto.
  3. Cesto prikryjeme a necháme kysnúť približne hodinu.
  4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme, nakrájame na štvorce a do každého dáme lyžičku plnky.
  5. Každý kúsok cesta dôkladne zabalíme do tvaru buchty.
  6. Buchty necháme ešte 15 minút podkysnúť, potom ich paríme na pare 12-15 minút.
  7. Podávame s roztopeným maslom, kakaom alebo posypané škoricovým cukrom.

parené buchty
Freepik

Bezlepkové parené buchty

Ak trpíte celiakiou alebo sa snažíte vyhýbať lepku, táto verzia je pre vás ideálna. Bezlepkové cesto môže byť trochu náročnejšie na spracovanie, no výsledok stojí za to!

Ingrediencie:

  • 400 g bezlepkovej múky (napr. zmes na kysnuté cesto)
  • 250 ml vlažného mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 50 g masla (alebo rastlinného tuku)
  • 1 vajce
  • štipka soli

Postup je rovnaký ako pri klasických buchtách, pričom dôležité je nechať cesto dobre vykysnúť, pretože bezlepkové múky majú iné vlastnosti.

Vegánske parené buchty

Pre tých, ktorí nekonzumujú živočíšne produkty, existuje výborná verzia buchiet bez mlieka, vajec a masla.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky 
  • 250 ml mandľového alebo sójového mlieka 
  • 20 g čerstvého droždia 
  • 50 g trstinového cukru 
  • 50 ml kokosového oleja štipka soli

Postup je rovnaký ako pri klasických buchtách, len namiesto masla použijeme kokosový olej. Výsledok je úžasne jemný a lahodný.

Proteínové parené buchty

Ak si chcete dopriať buchty s vyšším obsahom bielkovín, skúste tento recept. Tieto buchty sú skvelé pre aktívnych ľudí, ktorí si chcú dopriať sladkú maškrtu bez výčitiek. Postup je rovnaký.

Ingrediencie:

  • 300 g špaldovej múky 
  • 50 g proteínového prášku (vanilkový alebo neutrálny) 
  • 200 ml mlieka 
  • 20 g droždia 
  • 40 g medu 
  • 1 vajce štipka soli

Tipy na náplne a servírovanie parených buchiet 

Parené buchty môžete plniť rôznymi spôsobmi: 

  • klasický slivkový lekvár, 
  • tvarohová náplň s cukrom a vanilkou,
  • lieskovoorieškový krém
  • maková plnka, 
  • čokoládová ganache, 
  • ovocné pyré (napríklad jablkové či marhuľové). 

Podávajú sa s roztopeným maslom, cukrom, kakaom, škoricovým cukrom alebo vanilkovou omáčkou. Výbornou voľbou je aj hustý puding či šľahačka.

Najčastejšie chyby pri príprave parených buchiet 

  • Vytečený lekvár – používajte husté náplne a dobre utesnite cesto. 
  • Buchty sa zrazia – po vybratí z pary ich neprepichujte, ale nechajte chvíľu odpočívať.
  • Buchty sa prilepia k parníku – použite na dno jemne naolejovaný papier na pečenie. 
  • Cesto nekysne – droždie musí byť čerstvé a mlieko v správnej teplote (nie príliš horúce ani studené). 
  • Buchty nie sú nadýchané – kysnutie musí byť dostatočné, cesto nechajte vykysnúť minimálne hodinu. 
  • Príliš hutné cesto – pri miesení nepridávajte príliš veľa múky, aby zostalo jemné a pružné. 

Parené buchty sú nadčasová pochúťka, ktorá spája generácie. Či už si ich pripravíte v tradičnej, alebo modernej verzii, vždy prinesú radosť. Nebojte sa experimentovať s náplňami a servírovaním, a hlavne – užívajte si ich prípravu s láskou!

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE