Je pšeničná tráva naozaj všeliek? Zistite o tomto fenoméne viac!

pšeničná tráva

Mnoho potravín je dnes označovaných za takzvanú superpotravinu. Superpotraviny sa v súčasnosti tešia veľkej popularite a získali si množstvo fanúšikov po celom svete. Tieto potraviny sú vyhľadávané pre svoje údajné výnimočné zdravotné benefity, ktoré zahŕňajú zlepšenie trávenia, posilnenie imunitného systému či zvýšenie energetickej hladiny. 

Vďaka svojmu vysokému obsahu živín sú často zahrnuté do rôznych diétnych plánov a výživových odporúčaní, pričom ich priaznivci oceňujú ich pozitívny vplyv na celkové zdravie a pohodu. Tak ako si svoju chvíľku slávy prežilo aloe, acai či rôzne iné čisto prírodné prísady, teraz je fenoménom číslo jeden po celom svete pšeničná tráva. Ani vy ste o nej ešte nepočuli? 

Niekto by si bol pomyslel, že obyčajná tráva zo pšenice nemôže mať žiadny účinok na ľudské zdravie, no odborníci tvrdia pravý opak. Podľa nich je práve táto burina všeliek. V tomto článku vám o pšeničnej tráve povieme viac. Z čoho sa skladá a aké sú jej účinky na organizmus človeka? Aké sú účinky užívania pšeničnej trávy?

Pšeničná tráva – superpotravina bohatá na telu prospešné látky

Pšeničná tráva je zlato z polí v našich zemepisných šírkach. Rastie totiž hojne po celej Európe aj v Spojených štátoch amerických. Pšeničná tráva je vlastne mladá tráva z vyklíčenej pšenice, preto ju môžete pestovať dokonca aj vo vnútri. Stačí, ak semená pšenice dáte do vody a potom pozbierate trávu, ktorá zo semien vyklíči. A že sa to oplatí. 

Pšeničná tráva je považovaná za superpotravinu vďaka svojmu bohatému nutričnému profilu a je obľúbená najmä medzi ľuďmi zameranými na zdravú výživu. Získava sa v ranom štádiu rastu pšenice, keď má rastlina najvyšší obsah živín. Pšeničná tráva je bohatým zdrojom rôznych vitamínov, konkrétne vitamín A, E, C, K a B6. ROvnako táto tráva obsahuje minerály, vrátane železa, vápnika, selénu a horčíka. 

Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre syntézu bielkovín a rôzne biologické funkcie. Pšeničná tráva obsahuje rôzne enzýmy, ktoré podporujú trávenie a metabolizmus. Samozrejme, významný je vysoký obsah chlorofylu, ktorý má detoxikačné účinky, podporuje tvorbu hemoglobínu a má antioxidačné vlastnosti.

Inšpiruj sa: Kedy si uvariť valeriánový čaj? Je prírodným liekom na mnoho ťažkostí!

ako vzniká pšeničná tráva
Shutterstock®

Vlastnosti a účinky pšeničnej trávy – posilňuje imunitný systém, detoxikuje a alkalizuje

Takáto nutričná bomba predsa nemôže zostať nepovšimnutá, nemyslíte? Práve preto vedci skúmali, čo všetko s naším telom pšeničná tráva dokáže. Neuveríte, ale je toho naozaj dosť! Pšeničnej tráve sú pripisované nasledujúce účinky:

  • má antioxidačné účinky – je plná antioxidantov bojujúcich proti voľným radikálom, čo vedie k ochrane pred oxidačným stresom, ničením buniek a pravdepodobne aj pred rakovinou,
  • je vhodná pri regulácii hladiny cukru v krvi,
  • znižuje cholesterol,
  • pšeničná tráva pomáha zmierniť zápal,
  • zlepšuje krvný obraz
  • pomáha pri bežných ochoreniach, ako je prechladnutie či chrípka,
  • funguje ako prírodný detoxikátor tela,
  • mladá pšeničná tráva alkalizuje telo a pomáha udržiavať pH v norme.

Formy užívania pšeničnej trávy

Keďže tráva ako taká je pre človeka ťažko stráviteľná, odporúča sa jej konzumácia v rôznych iných formách. Pšeničná tráva sa konzumuje v rôznych formách, pričom každá z nich poskytuje možnosť využiť jej zdravotné benefity. Akú formu pšeničnej trávy môžeme nájsť v lekárni či na internete?

1. Šťava z pšeničnej trávy

Šťava z pšeničnej trávy sa získava lisovaním čerstvej mladej trávy, aby sa extrahovala tekutina bohatá na živiny. Čerstvo vylisovaná šťava z pšeničnej trávy je populárna, často sa konzumuje ako shot alebo pridáva do smoothie pre zvýšenie výživovej hodnoty. Čerstvo vylisovaná šťava je veľmi rýchlo absorbovaná telom, čo umožňuje rýchle využitie obsiahnutých živín. Obsahuje veľa chlorofylu. 

2. Pšeničná tráva v tabletách alebo kapsulách

Prášok sa vyrába sušením a mletím pšeničnej trávy na jemný prášok. Sušená a rozomletá pšeničná tráva sa predáva v práškovej forme, ktorú je možné miešať s vodou, džúsmi, smoothie alebo pridávať do jedál. Sušený prášok má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvá šťava. Prášok sa ľahko skladuje a používa. Môže byť pridaný do rôznych jedál a nápojov. Mieša sa s vodou, džúsmi alebo čajom. Môže byť pridaný do polievok, omáčok, jogurtov alebo dezertov.

3. Pšeničná tráva prášok

Pre tých, ktorí preferujú pohodlné a rýchle užívanie, sú k dispozícii aj výživové doplnky – pšeničné tablety alebo kapsuly. Tablety alebo kapsuly sa vyrábajú z prášku pšeničnej trávy, ktorý je stlačený do tabletovej alebo kapsulovej formy. Ľahko sa užívajú, bez potreby miešania alebo prípravy. Každá tableta alebo kapsula obsahuje presnú dávku pšeničnej trávy. Užívajú sa denne alebo podľa odporúčania na obale.

Zaujme ťa: Všetko je inak! Je 10 000 krokov denne realita či mýtus?

prášok z pšeničnej trávy
Shutterstock®

Môže mať pšeničná tráva vedľajšie účinky?

Pšeničná tráva sa považuje za všeliek a teda bezpečnú súčasť jedálnička väčšiny ľudí. Pozor by si na ňu mali dať sezónni alergici, u ktorých môže vyvolať vážne alergické prejavy, napríklad aj opuch hrdla. Jej prijímanie vo vysokom množstve môže u niekoho vyvolať závraty, bolesti hlavy či nevoľnosti a vyhýbať by sa jej mali tehotné a dojčiace ženy, ale aj deti. Aj v tomto prípade platí – všetko s mierou.

Niektorí ľudia môžu pociťovať nevoľnosť po konzumácii pšeničnej trávy, najmä ak sú na ňu citliví alebo ak konzumujú veľké množstvo naraz. Vysoký obsah vlákniny a detoxikačné vlastnosti pšeničnej trávy môžu u niektorých ľudí spôsobiť hnačku. Môže spôsobiť nadúvanie a plynatosť, hlavne pri prvom začatí užívania.

Navyše, ak nie je pšeničná tráva správne pestovaná, skladovaná a spracovaná, môže byť kontaminovaná baktériami alebo plesňami, čo môže spôsobiť infekcie alebo otravu potravinami.

Opatrenia pri užívaní pšeničnej trávy:

  • Postupné zvyšovanie dávky: Začnite s malým množstvom pšeničnej trávy a postupne zvyšujte dávku, aby ste zistili, ako na ňu vaše telo reaguje.

  • Hydratácia: Pite dostatok vody, aby ste pomohli telu zvládnuť detoxikačné účinky a minimalizovali nevoľnosť a bolesti hlavy.

  • Konzultácia s odborníkom: Pred začatím užívania pšeničnej trávy konzultujte so svojím lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky.

  • Kvalitné zdroje: Kupujte pšeničnú trávu od renomovaných výrobcov, ktorí dodržiavajú prísne hygienické normy a ponúkajú produkty bez kontaminantov.

  • Sledovanie reakcií: Ak spozorujete akékoľvek neobvyklé príznaky alebo vedľajšie účinky, prerušte užívanie pšeničnej trávy a poraďte sa s lekárom.

Článok aktualizovaný 16.6.2024

Aktualizovaný článok: 16.06.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE