Veľkonočný mazanec z kvásku, ktorému sa nedá odolať

Veľkonočný mazanec

Blížia sa veľkonočné sviatky, ktoré všetci strávime v kruhu najbližšej rodiny. Možno teraz v čase pandémie máme trochu viac času na to, aby sme si pripravili domáci veľkonočný mazanec. Pre gazdinky, ktoré už majú s kváskovaním skúsenosti, to nebude žiaden problém.

A ak s pečením z kvásku ešte len začínate, nemusíte sa ničoho obávať. Práve mazanec je ideálnym receptom, s ktorým môžete začať – je jednoduchý, voňavý a výsledok rozhodne stojí za to. Navyše si tak vytvoríte vlastnú sviatočnú tradíciu, pri ktorej sa spája vôňa domova s chuťou poctivej práce.

Odkiaľ pochádza tradícia mazancov?

Tradícia pečenia mazancov siaha až do stredoveku a spája sa s kresťanskými veľkonočnými sviatkami. Veľkonočný mazanec sa pôvodne piekol na Bielu sobotu a symbolizoval koniec pôstu, oslavu života a príchod jari. V minulosti ho ľudia nosili do kostola na posvätenie spolu s inými jedlami, ktoré sa potom konzumovali počas veľkonočnej nedele.

Toto sviatočné pečivo bolo považované za výnimočné – pripravovalo sa z kvalitnejších surovín, ako bola biela múka, maslo, mlieko či vajcia, ktoré sa počas pôstu nepoužívali. Mazanec sa často zdobil krížom ako symbol požehnania a jeho podávanie malo priniesť do rodiny pokoj, hojnosť a zdravie.

V modernom poňatí si mazanec našiel miesto nielen na sviatočných stoloch, ale aj v bežných domácnostiach ako obľúbené sladké pečivo, ktoré si mnohí pripravujú pre jeho jemnú chuť a nostalgickú atmosféru. Dnes už existuje množstvo variácií – od klasickej verzie s hrozienkami cez bezlepkové až po moderné kváskové či vegánske alternatívy. Stále však zostáva symbolom rodinnej pohody, tradície a radosti z domáceho pečenia. 

Recept na veľkonočný mazanec

Suroviny na rozkvas:

  • 150 g hladkej pšeničnej múky
  • 20 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 65 g vlažnej vody
  • 2 PL ražného kvásku

V menšej miske zmiešame všetky suroviny na rozkvas. Hmota je dosť tuhá. Po 6 až 12 hodinách (záleží od sily kvásku) bude mať hotový rozkvas pekné bublinky.

recept na veľkonočný mazanec
Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková

Suroviny na cesto:

  • rozkvas
  • 300 g hladnej múky
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 130 ml mlieka
  • 60 g kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 80 g masla

Postup pečenia mazanca

Mlieko si zohrejeme, pridáme kryštálový a vanilkový cukor. Do teplého mlieka pridáme maslo a miešame, aby sa všetko pekne roztopilo. Sladké mlieko necháme vychladnúť, aby bolo vlažné.

Zvyšné ingrediencie a vlažné sladké mlieko vložíme do misy a miesime aspoň 20 až 30 minút. Vznikne nám vláčne, voňavé a nelepivé cesto. Misu prikryjeme fóliou a necháme kysnúť asi 4 hodiny. Ak by bolo v miestnosti dosť teplo, môžeme čas aj skrátiť. Počas kysnutia môžeme 2-krát cesto preložiť ako pri chlebe.

Po 4 hodinách cesto vyberieme na dosku, kúsok z neho odkrojíme a odložíme bokom. Zo zvyšného cesta vytvarujeme okrúhly bochníček. Odkrojenú časť cesta rozdelíme na 6 rovnakých častí. Vyšúľame 6 dlhých prútikov. Upletieme 2 vrkoče (jeden vrkoč z 3 prútikov). Uložíme ich na mazanec v tvare kríža a v spodnej časti ich zatlačíme do cesta.

Takto nachystaný mazanec necháme finálne kvasiť prikrytý fóliou pri izbovej teplote aj 2 – 3 hodiny. Musí viditeľne zväčšiť svoj objem. Cesto má byť nadýchané.

Pri kváskovaní môžeme využiť aj nočné pomalé kvasenie v chladničke. V tom prípade si finálne kvasenie na linke skrátime na 1 hodinu. Potom cesto vložíme do chladničky. Ráno ho necháme pred pečením otepliť pri izbovej teplote. Pred vložením do rúry mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Rúru si zohrejeme na 200 °C zo záparou a pečieme asi 10 minú. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme do zlatohneda ešte 20 minút. Po upečení urobíme skúšku špáradlom alebo špajľou. Ak je suchá, mazanec je upečený.

Veľkonočný mazanec je možné piecť aj v uzavretej nádobe bez zápary. Stupne v rúre a čas pečenia sú aj pri tomto pečení rovnaké.

Upečený mazanec po vytiahnutí z rúry potrieme sladkou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. Krájame až po vychladnutí.

fantastický veľkonočný mazanec
Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková

Ako podávať veľkonočný mazanec?

Domáci veľkonočný mazanec chutí skvele len tak samotný, najmä keď je čerstvý a ešte jemne teplý. No ak chcete podávanie ozvláštniť, môžete ho servírovať s maslom, džemom, medom alebo tvarohovou nátierkou. Výborne ladí aj s jemne nasladlým krémovým syrom a ovocím.

Hodí sa ako súčasť veľkonočných raňajok či olovrantu, ale aj ako sviatočný zákusok ku káve alebo čaju. Na slávnostne prestretom stole vynikne krásne naaranžovaný – stačí ho nakrájať na plátky, doplniť o farebné vajíčka, čerstvé bylinky či sezónne ovocie. A hoci mazanec patrí k Veľkej noci, chutí výborne počas celého roka.

Tipy, ako si recept na mazanec upraviť podľa chuti

  • Pridajte hrozienka alebo brusnice – pred pridaním ich namočte do rumu alebo teplej vody, aby boli mäkšie a šťavnatejšie.
  • Dochutenie mandľami – do cesta môžete zamiešať nasekané mandle alebo orechy, prípadne posypať mazanec pred pečením plátkami mandlí.
  • Aromatické koreniny – skúste pridať štipku mletej škorice, kardamómu alebo muškátového orieška pre jemnú korenistú vôňu.
  • Citrusová kôra – strúhaná citrónová alebo pomarančová kôra dodá cestu sviežosť a jarný nádych.
  • Vegánska verzia – klasické suroviny môžete nahradiť rastlinnými alternatívami, napríklad rastlinným mliekom, kokosovým tukom a jablkovým pyré namiesto vajíčka.

Najčastejšie chyby pri príprave mazanca

Pri príprave mazanca sa oplatí vyhnúť niekoľkým častým chybám, ktoré môžu ovplyvniť výslednú chuť aj konzistenciu. Dôležité je najmä správne spracovanie cesta – ak ho budete miesiť len krátko, nebude dostatočne elastické a mazanec môže byť po upečení hutný. 

Rovnako dôležité je dbať na teplotu surovín – najmä mlieka. Príliš horúce mlieko môže zabiť kvások alebo spomaliť jeho aktivitu, čo výrazne ovplyvní kysnutie. Nezabúdajte ani na dostatočný čas kysnutia, najmä pri kváskovaní – trpezlivosť sa v tomto prípade naozaj vypláca.

Ďalšou častou chybou je zlá kontrola pečenia. Každá rúra pečie inak, preto je potrebné sledovať nielen čas, ale aj farbu a urobiť skúšku špajľou – ak vyjde suchá, mazanec je hotový. Po vytiahnutí z rúry je lákavé nakrojiť ho hneď, no krájanie horúceho mazanca môže spôsobiť, že sa zrazí. Vždy ho nechajte úplne vychladnúť na mriežke, aby sa zachovala jeho nadýchanosť a vláčnosť.

Veľkonočný mazanec z kvásku

17

1/17
Zdroj: Redakcia TvojeZDRAVIE.sk - Leona Sovjaková

Aktualizovaný článok: 31.03.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE