Dysmenorea: Skrytá epidémia, ktorá mení menštruáciu na nočnú moru

Dysmenorea

Dysmenorea, alebo bolestivá menštruácia, je stav, ktorý trápi milióny žien po celom svete. Napriek tomu, že menštruácia je prirodzená súčasť ženy, bolesti, ktoré ju sprevádzajú, môžu byť také intenzívne, že narúšajú každodenný život a schopnosť fungovať. Pre mnohé ženy sa každý mesiac mení na fyzické a emocionálne utrpenie, ktoré často zostáva ignorované alebo podceňované. Táto „skrytá epidémia“, ako by sa dala nazvať, ovplyvňuje nielen fyzické zdravie žien, ale aj ich psychické pohodlie a spoločenskú pohodu.

Prečítajte si: Meškanie menštruácie? Máme vysvetlenie a aj užitočné rady

Čo je dysmenorea?

Dysmenorea je termín používaný na označenie bolestí počas menštruácie. Vo všeobecnosti sa rozdeľuje do dvoch kategórií: primárna a sekundárna.

  • Primárna dysmenorea je bolesť spôsobená kontrakciami maternice, ktoré súvisia s menštruáciou a nie sú spôsobené inou zdravotnou poruchou. Začína sa zvyčajne krátko po prvej menštruácii (menarche) a často sa zmierňuje po tehotenstve alebo vekom.
  • Sekundárna dysmenorea je naopak spojená s konkrétnymi zdravotnými problémami, ako je endometrióza, myómy, zápaly panvových orgánov. Tento typ bolesti sa môže začať v neskoršom veku a je často intenzívnejší a dlhšie trvajúci ako pri primárnej dysmenorei.

Príčiny a mechanizmus bolesti počas menštruácie

Pri primárnej dysmenorei sú bolesti spôsobené zvýšenou produkciou prostaglandínov, hormónov, ktoré spôsobujú kontrakcie maternice. Tieto kontrakcie sú potrebné na odstránenie sliznice maternice počas menštruácie. Avšak, keď je hladina prostaglandínov príliš vysoká, kontrakcie môžu byť príliš silné, čo vedie k zníženému prietoku krvi do maternice a následne k bolestiam. K bolestiam sa môžu pridávať aj iné symptómy, ako sú nevoľnosť, vracanie, bolesť hlavy alebo hnačka.

Sekundárna dysmenorea je komplikovanejšia a jej príčiny môžu byť rôzne:

  • Endometrióza: Stav, pri ktorom sa sliznica maternice nachádza mimo maternice, čo spôsobuje bolesť a zápaly.
  • Myómy: Nezhubné nádory, ktoré môžu vyvíjať tlak na maternicu a spôsobovať bolesti.
  • Zápalové ochorenia panvy: Infekcie ženských reprodukčných orgánov, ktoré môžu viesť k bolesti a nepravidelným menštruáciám.
  • Adenomyóza: Stav, pri ktorom sliznica maternice rastie do svalovej steny maternice, čo spôsobuje silné bolesti a krvácanie.

Odporúčame: Trápia ťa ženské ochorenia? Namiešaj tieto bylinky a pomôž si!

bolestivá menštruácia
Depositphotos

Vplyv dysmenorey na každodenný život

Pre ženy trpiace dysmenoreou môže byť každý mesiac výzvou. Bolesti, ktoré môžu trvať niekoľko hodín alebo aj niekoľko dní, často spôsobujú, že ženy nedokážu vykonávať bežné činnosti, chodiť do práce, školy alebo sa venovať svojim záujmom. Okrem fyzickej bolesti sa pridáva aj psychický stres, frustrácia a pocit izolácie, pretože tento stav sa v spoločnosti často bagatelizuje alebo úplne ignoruje.

Spoločenský predsudok menštruačných bolestí je ďalším problémom. V mnohých kultúrach je menštruácia stále tabuizovanou témou, a tak mnohé ženy trpia v tichosti, namiesto toho, aby hľadali pomoc. Tento predsudok vedie k tomu, že mnohé ženy nevyhľadávajú lekársku starostlivosť, lebo sa obávajú, že ich bolesti budú považované za „normálnu súčasť“ menštruácie.

Nezastupiteľný význam správnej diagnózy

Jedným z hlavných problémov spojených s dysmenoreou je oneskorená diagnóza, najmä v prípade sekundárnej dysmenorey. Napríklad pri endometrióze môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa správne diagnostikuje, pretože symptómy sú často zamieňané s bežnými menštruačnými bolesťami. Oneskorená diagnóza môže viesť k zhoršeniu stavu a vzniku ďalších komplikácií, ako je neplodnosť.

Ženy často trpia aj kvôli tomu, že sa im dostáva nedostatočnej lekárskej starostlivosti. Niektorí lekári môžu bolesť ignorovať alebo podceňovať jej závažnosť. Ženy môžu byť presviedčané, že bolestivé menštruácie sú „normálne“ a nie je nutné ich riešiť, čo vedie k tomu, že sa spoliehajú na lieky proti bolesti alebo dokonca sa s bolesťou naučia žiť.

Neprehliadnite: Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

Liečba dysmenorey

Liečba dysmenorey závisí od jej príčiny. Pri primárnej dysmenorei sa často používajú nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofén, ktoré znižujú produkciu prostaglandínov a tým aj intenzitu bolesti. Ďalšou možnosťou sú hormonálne antikoncepčné prostriedky, ktoré regulujú hormonálnu hladinu a môžu zmierniť kontrakcie maternice.

Pri sekundárnej dysmenorei sa liečba zameriava na riešenie základnej príčiny bolesti. Napríklad pri endometrióze môže byť potrebná chirurgická intervencia na odstránenie endometriotických ložísk alebo hormonálna liečba na zníženie rastu tkaniva. Pri myómoch alebo adenomyóze môžu byť potrebné rôzne chirurgické zákroky.

Okrem tradičných liečebných metód mnoho žien skúša aj alternatívne spôsoby liečby, ako sú akupunktúra, bylinné prípravky alebo zmeny v strave. Tieto metódy môžu priniesť úľavu, ale ich účinnosť sa líši od osoby k osobe a často závisí od konkrétnej príčiny dysmenorey.

Spoločenský dopad dysmenorey

Dysmenorea nie je len zdravotným problémom, ale aj spoločenskou záťažou. Okrem fyzických a emocionálnych ťažkostí spôsobuje aj ekonomické dôsledky. Štúdie ukazujú, že ženy s dysmenoreou častejšie vynechávajú prácu alebo školu, čo vedie k zníženej produktivite a ekonomickým stratám. Navyše, náklady spojené s liečbou a lekárskymi vyšetreniami môžu byť pre mnohé ženy finančne zaťažujúce, najmä ak trpia sekundárnou dysmenoreou, ktorá vyžaduje dlhodobú liečbu.

Existujú aj psychologické dôsledky. Neustála bolesť a frustrácia z toho, že zdravotný systém často neberie problémy spojené s menštruáciou vážne, môže viesť k úzkostiam, depresiám alebo pocitu bezmocnosti. Sociálna izolácia spôsobená tým, že ženy nedokážu plne participovať na spoločenskom živote, len zhoršuje ich psychický stav.

Prečítajte si aj: Hysteroskopia – o aké vyšetrenie ide a kedy je potrebné?

Potreba zvýšeného povedomia a zmeny prístupu

Dysmenorea je skutočný problém, ktorý si zaslúži väčšiu pozornosť zo strany spoločnosti aj zdravotníckych inštitúcií. Jedným z prvých krokov k riešeniu tejto „skrytej epidémie“ je zvýšenie povedomia o problémoch spojených s bolestivými menštruáciami. Ženy by mali byť informované o tom, že silné bolesti nie sú normálne a že existuje riešenie.

Zdravotnícky systém musí byť lepšie pripravený na diagnostiku a liečbu dysmenorey. To znamená nielen poskytovanie lepšej lekárskej starostlivosti, ale aj vzdelávanie lekárov, aby vedeli rozpoznať príznaky sekundárnej dysmenorey a aby brali menštruačné bolesti vážne.

Dysmenorea je stav, ktorý ovplyvňuje nielen fyzické zdravie žien, ale aj ich celkovú kvalitu života. Napriek tomu, že je bežná, zostáva často nepochopená a nedostatočne riešená. Je načase, aby spoločnosť začala brať tieto problémy vážne a aby ženy s dysmenoreou dostali podporu a liečbu, ktorú potrebujú. Skrytá epidémia bolestivej menštruácie musí byť odhalená, aby sa mohla nájsť cesta k lepšiemu zdraviu a pohodliu pre všetky ženy.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE