Špenát siaty, nazývaný aj špenát obyčajný či iba jednoducho špenát, je listová zelenina a kvitnúca rastlina, ktorá pochádza zo strednej a západnej Ázie. Listy špenátu sa konzumujú buď čerstvé, alebo po konzervácii mrazením a dehydratáciou.
Špenát sa môže jesť varený alebo surový, pričom v oboch prípadoch sa jeho chuť výrazne líši. Avšak pozor – vysoký obsah štaveľanu v špenáte sa jeho tepelnou úpravou znižuje.
Špenát je známy ako jednoročná rastlina (zriedka dvojročná), ktorá rastie do výšky maximálne 30 cm. V miernych oblastiach môže dokonca aj prezimovať. Jeho listy sú striedavé, jednoduché, vajcovité až trojuholníkové, a teda veľmi variabilné – dlhé 2 až 30 cm a široké 1 až 15 cm, s väčším počtom listov na spodnej časti rastliny.
Vedeli ste, že v posledných rokoch sa najviac špenátu vo svete dopestuje v Číne?
Čo všetko špenát obsahuje?
Špenát obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ako napríklad:
- vitamíny skupiny B,
- vitamín K,
- vitamín A,
- vitamín C,
- magnézium,
- železo,
- draslík,
- zinok či
- vápnik,
- a špenát je aj fantastickým antioxidantom.
Prečistí tak nielen vaše cievy, ale podporí aj pravidelné vyprázdňovanie a pomôže normalizovať hladinu vášho krvného tlaku. Okrem toho špenát podporuje aj zdravie kostí, najmä vďaka obsahu vitamínu K a vápnika, ktoré prispievajú k ich pevnosti a regenerácii. Vysoký podiel vlákniny zas napomáha tráveniu a znižuje riziko zápchy.
Prítomné antioxidanty, ako napríklad luteín a zeaxantín, chránia bunky pred oxidačným stresom, čím môžu znižovať riziko chronických ochorení vrátane niektorých druhov rakoviny. Špenát tiež priaznivo ovplyvňuje zdravie očí, podporuje imunitný systém a vďaka nízkemu obsahu kalórií je ideálny aj pri chudnutí či udržiavaní zdravej hmotnosti.
DepositphotosRecept na špenátový prívarok
Prívarky sú v našich zemepisných končinách veľmi obľúbeným jedlom, pretože si ich môžete pripraviť ako v bezmäsitej verzii (napríklad s vajíčkom), tak aj pre mužské polovičky napríklad s opečeným špekáčikom či klobáskou.
Každopádne, je to skvelý obed či večera pre celú rodinu. Špenátový prívarok je navyše výživný, sýty a rýchly na prípravu. Vďaka svojmu jemne smotanovému základu ho milujú aj deti, ktoré inak so špenátom bojujú. Je skvelý s varenými zemiakmi, vajíčkom natvrdo či chrumkavým pečivom.
Na špenátový prívarok potrebujete:
- veľké balenie baby špenátu (čerstvý špenát) alebo 1 balenie mrazeného špenátu
- 250 – 300 ml mlieka
- 1 cibuľa / šalotka
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá lyžička Solamylu alebo hladkej múky
- 3 polievkové lyžice masla a/alebo olivového oleja
- 180 – 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- soľ a korenie
Postup prípravy špenátového prívarku
- Čerstvý špenát dôkladne umyte, osušte a nakrájajte na malé rezančeky. Pokiaľ čerstvý špenát nemáte, môžete zvoliť aj mrazený špenát. V tomto prípade budete potrebovať 1 balenie.
- Očistite cibuľu a nakrájajte nadrobno. Na masle ju orestujte do sklovita, pridajte roztlačený cesnak a keď sa všetko spolu pekne prevonia, pridajte aj pripravený nakrájaný špenát.
- Špenát chvíľu orestujte tak, aby zvädol.
- Šľahačkovú smotanu, mlieko a múku / solamyl dobre rozmiešajte a prilejte k špenátu.
- Osoľte, okoreňte a varte približne 10 minút.
Tipy redakcie:
- Smotanovú zálievku môžete do prívarku aj precediť, aby ste nemali žiadne hrudky.
- Ak by bol prívarok príliš hustý, zrieďte ho mliekom, a naopak – keď je riedky, ešte ho zahustite.
- Pri bezlepkovej diéte zvoľte na zahustenie solamyl.
- Špenátový prívarok podávajte s vareným vajíčkom či volským okom a s čerstvým chlebíkom.
Ako podávať špenátový prívarok?
Špenátový prívarok je veľmi univerzálne jedlo, ktoré môžete podávať na rôzne spôsoby podľa chuti a stravovacích preferencií. Klasikou je podávanie s varenými zemiakmi a vajíčkom natvrdo, ktoré spolu tvoria vyvážený a výživný pokrm. Ak preferujete sýtejšiu verziu, skvele sa k nemu hodí aj volské oko, vyprážané vajíčko alebo domáci fašírka. V niektorých domácnostiach sa obľubuje aj s čerstvým bielym chlebom alebo pečivom.
Pre milovníkov mäsa môžete špenátový prívarok kombinovať s opečenou klobásou, špekáčikom alebo údeným mäsom. Tieto doplnky dodajú prívarku výraznejšiu chuť a zasýtia aj náročnejších stravníkov. Prívarok však môžete pripraviť aj v modernejšej, ľahšej verzii so strateným vajcom, zemiakovými plackami či grilovanou zeleninou. Dôležité je, aby ste si ho prispôsobili tak, aby vám chutne zapadol do jedálnička.
Tipy na obmenu receptu:
- Namiesto klasickej zápražky použite zahustenie rozmixovanými zemiakmi alebo ovsenými vločkami pre zdravšiu verziu.
- Do prívarku pridajte trochu smotany alebo kokosového mlieka pre jemnejšiu a krémovejšiu chuť.
- Ochuťte muškátovým orieškom, cesnakom alebo drveným kmínom pre zaujímavejší chuťový profil.
- Použite baby špenát pre jemnejšiu textúru alebo kombináciu špenátu a mangoldu.
- Nahraďte časť špenátu brokolicou, cuketou alebo pórkom – výsledok bude svieži a plný farieb.
Ďalšie tipy na recepty so špenátom:
- Špenátové cestoviny
- Recept na špenátové halušky
- Špenátová polievka z čerstvého špenátu
- Tlačenka s čerstvým špenátom
- TOP špenátové rýchlovky: Tieto chuťovky zo špenátu si zamiluješ!
- Špenátový quiche z Pečie celé Slovensko
Aktualizovaný článok: 05.04.2025