Špenát siaty, nazývaný aj špenát obyčajný či iba jednoducho špenát, je listová zelenina a kvitnúca rastlina, ktorá pochádza zo strednej a západnej Ázie. Listy špenátu sa konzumujú buď čerstvé, alebo po konzervácii mrazením a dehydratáciou.
Špenát sa môže jesť varený alebo surový, pričom v oboch prípadoch sa jeho chuť výrazne líši. Avšak pozor – vysoký obsah štaveľanu v špenáte sa jeho tepelnou úpravou znižuje.
Špenát je známy ako jednoročná rastlina (zriedka dvojročná), ktorá rastie do výšky maximálne 30 cm. V miernych oblastiach môže dokonca aj prezimovať. Jeho listy sú striedavé, jednoduché, vajcovité až trojuholníkové, a teda veľmi variabilné – dlhé 2 až 30 cm a široké 1 až 15 cm, s väčším počtom listov na spodnej časti rastliny.
Vedeli ste, že v posledných rokoch sa najviac špenátu vo svete dopestuje v Číne?
Čo všetko špenát obsahuje?
Špenát obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ako napríklad:
- vitamíny skupiny B,
- vitamín K,
- vitamín A,
- vitamín C,
- magnézium,
- železo,
- draslík,
- zinok či
- vápnik,
- a špenát je aj fantastickým antioxidantom.
Prečistí tak nielen vaše cievy, ale podporí aj pravidelné vyprázdňovanie a pomôže normalizovať hladinu vášho krvného tlaku.
Ak ste špenát do svojho jedálnička ešte nezaradili, tak je načase to zmeniť!
Odporúčame: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?
Zdroj: Depositphotos
Recept na špenátový prívarok
Prívarky sú v našich zemepisných končinách veľmi obľúbeným jedlom, pretože si ich môžete pripraviť ako v bezmäsitej verzii (napríklad s vajíčkom), tak aj pre mužské polovičky napríklad s opečeným špekáčikom či klobáskou.
Každopádne, je to skvelý obed či večera pre celú rodinu.
Na špenátový prívarok potrebujete:
- veľké balenie baby špenátu (čerstvý špenát) alebo 1 balenie mrazeného špenátu
- 250 – 300 ml mlieka
- 1 cibuľa / šalotka
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1 malá lyžička Solamylu alebo hladkej múky
- 3 polievkové lyžice masla a/alebo olivového oleja
- 180 – 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
- soľ a korenie
Neprehliadnite: V našom tele prúdi viac než jeden hormón šťastia. Ktoré to sú a aké majú účinky?
Zdroj: Depositphotos
Postup prípravy špenátového prívarku
- Čerstvý špenát dôkladne umyte, osušte a nakrájajte na malé rezančeky. Pokiaľ čerstvý špenát nemáte, môžete zvoliť aj mrazený špenát. V tomto prípade budete potrebovať 1 balenie.
- Očistite cibuľu a nakrájajte nadrobno. Na masle ju orestujte do sklovita, pridajte roztlačený cesnak a keď sa všetko spolu pekne prevonia, pridajte aj pripravený nakrájaný špenát.
- Špenát chvíľu orestujte tak, aby zvädol.
- Šľahačkovú smotanu, mlieko a múku / solamyl dobre rozmiešajte a prilejte k špenátu.
- Osoľte, okoreňte a varte približne 10 minút.
Tip redakcie:
- Smotanovú zálievku môžete do prívarku aj precediť, aby ste nemali žiadne hrudky.
- Ak by bol prívarok príliš hustý, zrieďte ho mliekom, a naopak – keď je riedky, ešte ho zahustite.
- Pri bezlepkovej diéte zvoľte na zahustenie solamyl.
- Špenátový prívarok podávajte s vareným vajíčkom či volským okom a s čerstvým chlebíkom.
Ďalšie tipy na recepty so špenátom:
- Špenátové cestoviny – takto pripravené si ich zamiluje každý
- Recept na špenátové halušky: Len pár ingrediencií a chutný obed je hotový!
- Špenátová polievka z čerstvého špenátu: Vitamíny na tanieri
- Recept: Tlačenka s čerstvým špenátom
- TOP špenátové rýchlovky: Tieto chuťovky zo špenátu si zamiluješ!
- RECEPT: Špenátový quiche z Pečie celé Slovensko
- Domáca omáčka na špagety – 3 recepty, ktoré musíte vyskúšať (videorecept)