Najlepší špenátový prívarok - prekvapte svoju rodinu týmto tradičným jedlom!

Špenát siaty, nazývaný aj špenát obyčajný či iba jednoducho špenát, je listová zelenina a kvitnúca rastlina, ktorá pochádza zo strednej a západnej Ázie. Listy špenátu sa konzumujú buď čerstvé, alebo po konzervácii mrazením a dehydratáciou.

Špenát sa môže jesť varený alebo surový, pričom v oboch prípadoch sa jeho chuť výrazne líši. Avšak pozor – vysoký obsah štaveľanu v špenáte sa jeho tepelnou úpravou znižuje.

Špenát je známy ako jednoročná rastlina (zriedka dvojročná), ktorá rastie do výšky maximálne 30 cm. V miernych oblastiach môže dokonca aj prezimovať. Jeho listy sú striedavé, jednoduché, vajcovité až trojuholníkové, a teda veľmi variabilné – dlhé 2 až 30 cm a široké 1 až 15 cm, s väčším počtom listov na spodnej časti rastliny.

Vedeli ste, že v posledných rokoch sa najviac špenátu vo svete dopestuje v Číne?

Čo všetko špenát obsahuje?

Špenát obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ako napríklad:

  • vitamíny skupiny B,
  • vitamín K,
  • vitamín A,
  • vitamín C,
  • magnézium,
  • železo,
  • draslík,
  • zinok či
  • vápnik,
  • a špenát je aj fantastickým antioxidantom.

Prečistí tak nielen vaše cievy, ale podporí aj pravidelné vyprázdňovanie a pomôže normalizovať hladinu vášho krvného tlaku.

Ak ste špenát do svojho jedálnička ešte nezaradili, tak je načase to zmeniť!

Odporúčame: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

Recept na špenátový prívarok

Prívarky sú v našich zemepisných končinách veľmi obľúbeným jedlom, pretože si ich môžete pripraviť ako v bezmäsitej verzii (napríklad s vajíčkom), tak aj pre mužské polovičky napríklad s opečeným špekáčikom či klobáskou.

Každopádne, je to skvelý obed či večera pre celú rodinu.

Na špenátový prívarok potrebujete:

  • veľké balenie baby špenátu (čerstvý špenát) alebo 1 balenie mrazeného špenátu
  • 250 – 300 ml mlieka
  • 1 cibuľa / šalotka
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá lyžička Solamylu alebo hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice masla a/alebo olivového oleja
  • 180 – 250 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • soľ a korenie

Neprehliadnite: V našom tele prúdi viac než jeden hormón šťastia. Ktoré to sú a aké majú účinky?

Postup prípravy špenátového prívarku

  • Čerstvý špenát dôkladne umyte, osušte a nakrájajte na malé rezančeky. Pokiaľ čerstvý špenát nemáte, môžete zvoliť aj mrazený špenát. V tomto prípade budete potrebovať 1 balenie.
  • Očistite cibuľu a nakrájajte nadrobno. Na masle ju orestujte do sklovita, pridajte roztlačený cesnak a keď sa všetko spolu pekne prevonia, pridajte aj pripravený nakrájaný špenát.
  • Špenát chvíľu orestujte tak, aby zvädol.
  • Šľahačkovú smotanu, mlieko a múku / solamyl dobre rozmiešajte a prilejte k špenátu.
  • Osoľte, okoreňte a varte približne 10 minút.

Tip redakcie:

  • Smotanovú zálievku môžete do prívarku aj precediť, aby ste nemali žiadne hrudky.
  • Ak by bol prívarok príliš hustý, zrieďte ho mliekom, a naopak – keď je riedky, ešte ho zahustite.
  • Pri bezlepkovej diéte zvoľte na zahustenie solamyl.
  • Špenátový prívarok podávajte s vareným vajíčkom či volským okom a s čerstvým chlebíkom.

Ďalšie tipy na recepty so špenátom:

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE