Hubové polievky patria k najobľúbenejším jedlám slovenskej kuchyne. Ich vôňa dokáže okamžite pripomenúť detstvo, jesenné prechádzky po lese aj tradičnú kuchyňu našich starých mám. Sú sýte, chutné a variabilné – pripraviť ich môžeme zo šampiňónov zo supermarketu, čerstvo nazbieraných hríbov aj zo sušených húb, ktoré si odkladáme na zimu.
Či už máte radi krémovú jemnosť, kyslastú chuť alebo klasiku so smotanou a zemiakmi, na hríbovej polievke si pochutí každý. Prinášame vám 7 receptov, ktoré vám ukážu, že hubová polievka sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – od tradičných slovenských po moderné varianty.
7 receptov na polievky z húb:
1. Klasická slovenská hríbová polievka so smotanou
Táto polievka je nestarnúcou klasikou, ktorá vonia lesom a detstvom. Jemná šľahačková smotana zjemní chuť hríbov a spolu so zemiakmi vytvorí sýte a krémové jedlo, ktoré zahreje aj zasýti.
Ingrediencie:
300 g čerstvých hríbov (alebo zmes húb)
2 zemiaky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 PL masla
200 ml šľahačkovej smotany
1 l vývaru alebo vody
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať
Postup: Na masle opražíme nasekanú cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané hríby a krátko ich podusíme. Zalejeme vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme, kým nezmäknú. Polievku ochutíme soľou a korením, nakoniec pridáme šľahačkovú smotanu a nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s chlebom alebo pečivom.
2. Hríbová polievka na kyslo so zemiakmi
Kyslastá chuť tejto polievky osvieži a zasýti zároveň. Spojenie húb, zemiakov a smotany s kvapkou octu či citrónu je tradičný recept, ktorý má na Slovensku pevné miesto.
Ingrediencie:
250 g čerstvých alebo mrazených hríbov
3 väčšie zemiaky
1 cibuľa
2 PL oleja alebo masla
150 ml kyslej smotany
1 l vody alebo vývaru
1 PL hladkej múky
ocot alebo citrónová šťava podľa chuti
soľ, čierne korenie
bobkový list, nové korenie
Postup: Na tuku opražíme cibuľu, pridáme nakrájané hríby a chvíľku restujeme. Zalejeme vývarom, vložíme na kocky nakrájané zemiaky a koreniny, varíme do mäkka. Smotanu zmiešame s múkou, vlejeme do polievky a prevaríme. Dochutíme soľou, korením a pár kvapkami octu alebo citrónovej šťavy.
Depositphotos3. Hríbová polievka s mrveničkou
Táto polievka je jednoduchá, ale neuveriteľne sýta vďaka domácej mrveničke. Hríby dodajú výnimočnú vôňu a chuť, mrvenička polievku zahustí a urobí z nej skvelé jedlo na každý deň.
Ingrediencie:
200 g hríbov
2 zemiaky
1 cibuľa
1 l vody alebo vývaru
2 PL masla alebo oleja
soľ, čierne korenie, majorán
petržlenová vňať
Mrvenička:
1 vajce
cca 6 PL polohrubej múky
štipka soli
Postup: Na tuku speníme cibuľu, pridáme hríby a podusíme. Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Medzitým pripravíme mrveničku – z vajíčka, múky a štipky soli vypracujeme drobné kúsky cesta. Tesne pred dovarením ju nasypeme do polievky a necháme povariť pár minút. Dochutíme majoránom a posypeme petržlenovou vňaťou.
4. Hríbová polievka zo sušených hríbov
Sušené hríby majú omnoho intenzívnejšiu chuť než čerstvé a dokážu prevoňať celú kuchyňu. Tento recept je ideálny najmä v zime, keď čerstvé huby nemáme poruke, no v špajze vždy čaká vrecko sušených pokladov.
Ingrediencie:
50 g sušených hríbov
2 zemiaky
1 cibuľa
1 mrkva
2 PL masla alebo oleja
1 l vody alebo vývaru
200 ml šľahačkovej smotany
soľ, čierne korenie
majorán, bobkový list
Postup: Sušené hríby namočíme aspoň na hodinu do vody, aby zmäkli. Na masle speníme cibuľu, pridáme nakrájanú mrkvu a namočené huby, krátko orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky a koreniny, varíme do zmäknutia. Na záver vlejeme smotanu a dochutíme podľa potreby. Polievku môžeme posypať čerstvou petržlenovou vňaťou.
5. Krémová hubová polievka zo šampiňónov
Šampiňóny sú dostupné počas celého roka, a preto je tento recept ideálny, keď si chceme dopriať rýchlu a elegantnú polievku. Jemne rozmixovaná krémová konzistencia pôsobí luxusne a hodí sa aj na slávnostnejší obed či večeru.
Ingrediencie:
400 g čerstvých šampiňónov
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
3 PL masla
1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
200 ml šľahačkovej smotany
2 PL hladkej múky
soľ, čierne korenie
muškátový oriešok podľa chuti
Postup: Na masle speníme cibuľu a cesnak, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme, kým nezmäknú a nepustia šťavu. Časť húb si odložíme bokom na ozdobu. Zvyšok zasypeme múkou, premiešame a zalejeme vývarom. Varíme asi 15 minút, potom polievku rozmixujeme dohladka. Vlejeme smotanu, dochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Podávame ozdobené kúskami orestovaných húb a čerstvou bylinkou.
Depositphotos6. Hríbová polievka so zeleninou
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí majú radi ľahšie a výživnejšie polievky. Kombinácia hríbov a čerstvej zeleniny prináša do taniera nielen bohatú chuť, ale aj porciu vitamínov a vlákniny. Je to skvelá voľba na každodenný obed či večeru.
Ingrediencie:
250 g čerstvých hríbov
2 zemiaky
1 mrkva
1 petržlen
1 malý kúsok zeleru
1 cibuľa
2 PL oleja alebo masla
1,2 l vody alebo zeleninového vývaru
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať alebo pažítka
Postup: Na oleji speníme cibuľu, pridáme na plátky nakrájané hríby a krátko ich podusíme. Potom vložíme nakrájanú zeleninu a zemiaky, zalejeme vodou alebo vývarom a varíme do mäkka. Polievku dochutíme soľou a korením, na záver ju posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávať môžeme s čerstvým chlebom.
7. Polievka z kuriatok
Kuriatka sú veľmi obľúbené huby vďaka svojej krásnej oranžovej farbe a jemne korenistej chuti. Polievka z nich je výnimočná – ľahká, voňavá a vizuálne pútavá. Je ideálna ako predjedlo na slávnostný stôl, no poteší aj počas bežného dňa.
Ingrediencie:
300 g čerstvých kuriatok
1 cibuľa
2 PL masla
1 mrkva
2 zemiaky
1 l vývaru alebo vody
200 ml šľahačkovej smotany
soľ, čierne korenie
kôpor alebo petržlenová vňať
Postup: Na masle opražíme cibuľu a mrkvu, pridáme očistené a nakrájané kuriatka a krátko podusíme. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a varíme, kým nie sú mäkké. Na záver vlejeme smotanu a dochutíme soľou, korením a nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou. Podávame ešte horúce s čerstvým pečivom.
Hríbová polievka ako neodmysliteľná súčasť slovenskej kuchyne
Hríbová polievka patrí k jedlám, ktoré nikdy nesklamú – či už ju pripravíme na kyslo, so smotanou, s mrveničkou alebo zo sušených húb. Vždy prinesie do kuchyne nezameniteľnú vôňu lesa a chuť, ktorá zasýti aj zahreje. Receptov je nespočetne veľa a každý región či rodina má svoj obľúbený spôsob prípravy.
Ak radi experimentujeme, môžeme vyskúšať aj krémovú hubovú polievku zo šampiňónov, zeleninový variant či polievku z kuriatok. Vďaka tomu si na hríbovej polievke pochutíme v každom ročnom období a nikdy nás neomrzí.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik