Hľadáte tip na chutný rýchly obed alebo večeru? Máme ho! Čo tak pripraviť krémové špargľové rizoto, kým je ešte špargľa v obchodoch? Zistite, ako na to!
Špargľa má tri základné podoby, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejde o rôznorodé druhy. Ide o tú istú špargľu, ktorá však bola pestovaná inak. Zelená špargľa je pestovaná normálne na poli na slnečných lúčoch. Biela špargľa rastie pod fóliou a práve deficit slnečných lúčov spôsobí, že zelenina nie je zelená (netvorí sa v nej chlorofyl). A fialová špargľa vzniká tak, že je najskôr pestovaná pod fóliou a neskôr je vystavená slnku.
Špargľa v obchodoch je už dostupná - prečo zaradiť do jedálnička špargľové jedlá?
Nech už sa vo vašom jedálničku nachádza akákoľvek špargľa, vždy robíte dobre. Ide totižto o veľmi zdravú zeleninu plnú cenných živín. Navyše, špargľa predstavuje aj obrovskú pochúťku. Možno ju len uvariť alebo pripraviť na pare a podávať ako prílohu. Skvelá je však aj pečená a obalená slaninkou. Milovníkom krémových polievok zase dozaista padne vhod krémová špargľová polievka.
A ak obľubujete napríklad taliansku kuchyňu, skúste ju použiť pri príprave tradičného rizota.
Aké sú zdravotné benefity špargle?
Špargle sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu K, vitamínu C, kyseliny listovej, železa, vápnika a mangánu. Obsahujú tiež veľa vlákniny a antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny.
- Špargle majú aj diuretické vlastnosti, ktoré môžu pomáhať pri detoxikácii tela a znižovaní nadmerného opuchu.
- Taktiež obsahujú len málo kalórií, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu.
Varenie čerstvej zelenej špargle, bielej či fialovej špargle iba zvýrazní jemnú chuť špargle. A keď k jej príprave pridáte čerstvé bylinky, lyžicu masla alebo biele víno, dosiahnete dokonalé vyváženie chuti.
Obľúbená je napríklad polievka zo zelenej špargle, krémové rizoto, špargľa obalená v slaninke, pečená zelená špargľa, grilovaná zelená špargľa, tradičné talianske rizoto a podobne - možností, ako pripraviť špargľu a ako na varenie zelenej špargle, je jednoducho veľa! Stačí si iba vybrať, ako spracovať čerstvú špargľu.
Odporúčame: Divoká čierna ryža – v čom má navrch oproti obyčajnej ryži?
Krémové špargľové rizoto - ingrediencie
- 1 PL olivového oleja
- 2 ČL masla (voliteľné), lyžica olivového oleja
- 1 šalotka
- 1 hrnček ryže Arborio
- 200 ml bieleho suchého vína
- 800 až 1 000 ml zeleninového vývaru
- 300 g zelenej špargle
- 50 až 70 g parmezánu
- morská soľ a mleté čierne korenie
Tradičné rizoto so špargľou - postup prípravy
- V dostatočne veľkej panvici si rozohrejeme olivový olej, podľa preferencií pridáme aj trochu masla (stačí 1 ČL).
- Na oleji a masle následne do zlatista orestujeme nadrobno nasekanú šalotku.
- K šalotke pridáme ryžu a chvíľu opekáme. Potom podlejeme vínom a necháme restovať, kým sa odparí alkohol.
- Následne postupne pridáme zeleninový vývar tak, aby bola ryža vždy zaliata. Premiešavame a vždy podľa potreby trochu podlievame.
- Medzitým očistite zelenú špargľu a odrežeme drevnaté konce. Následne špargľu nakrájame na menšie kúsky. Hlavičky odložíme bokom.
- Po cca 10 minútach k ryži pridajte nakrájanú špargľu a varíme ďalších 10 minút. Podľa potreby podlievame vývarom, až kým je ryža mäkká.
- Približne 5 minút pred dovarením pridáme do rizota aj hlavičky špargle a dochutíme soľou a korením.
- Keď je ryža aj špargľa mäkká, rizoto odstavíme z ohňa a hneď doň vmiešame trochu masla a strúhaný parmezán. Môžeme podávať. Dobrú chuť!
Aktualizované na 22.05.2024