Krémové špargľové rizoto – stihnite ho, kým je špargľa v obchodoch!

špargľové rizoto

Hľadáte tip na chutný rýchly obed alebo večeru? Máme ho! Čo tak pripraviť krémové špargľové rizoto, kým je ešte špargľa v obchodoch? Zistite, ako na to!

Špargľa má tri základné podoby, a to zelenú, bielu a fialovú. Nejde o rôznorodé druhy. Ide o tú istú špargľu, ktorá však bola pestovaná inak. Zelená špargľa je pestovaná normálne na poli na slnečných lúčoch. Biela špargľa rastie pod fóliou a práve deficit slnečných lúčov spôsobí, že zelenina nie je zelená (netvorí sa v nej chlorofyl). A fialová špargľa vzniká tak, že je najskôr pestovaná pod fóliou a neskôr je vystavená slnku.

Špargľa v obchodoch je už dostupná - prečo zaradiť do jedálnička špargľové jedlá?

Nech už sa vo vašom jedálničku nachádza akákoľvek špargľa, vždy robíte dobre. Ide totižto o veľmi zdravú zeleninu plnú cenných živín. Navyše, špargľa predstavuje aj obrovskú pochúťku. Možno ju len uvariť alebo pripraviť na pare a podávať ako prílohu. Skvelá je však aj pečená a obalená slaninkou. Milovníkom krémových polievok zase dozaista padne vhod krémová špargľová polievka

A ak obľubujete napríklad taliansku kuchyňu, skúste ju použiť pri príprave tradičného rizota. 

Aké sú zdravotné benefity špargle?

Špargle sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu K, vitamínu C, kyseliny listovej, železa, vápnika a mangánu. Obsahujú tiež veľa vlákniny a antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko srdcových ochorení a rakoviny. 

  • Špargle majú aj diuretické vlastnosti, ktoré môžu pomáhať pri detoxikácii tela a znižovaní nadmerného opuchu.
  • Taktiež obsahujú len málo kalórií, čo z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na svoju postavu.

Varenie čerstvej zelenej špargle, bielej či fialovej špargle iba zvýrazní jemnú chuť špargle. A keď k jej príprave pridáte čerstvé bylinky, lyžicu masla alebo biele víno, dosiahnete dokonalé vyváženie chuti. 

Obľúbená je napríklad polievka zo zelenej špargle, krémové rizoto, špargľa obalená v slaninke, pečená zelená špargľa, grilovaná zelená špargľa, tradičné talianske rizoto a podobne - možností, ako pripraviť špargľu a ako na varenie zelenej špargle, je jednoducho veľa! Stačí si iba vybrať, ako spracovať čerstvú špargľu.

Odporúčame: Divoká čierna ryža – v čom má navrch oproti obyčajnej ryži?

rizoto so špargľouShutterstock®

Krémové špargľové rizoto - ingrediencie

  • 1 PL olivového oleja
  • 2 ČL masla (voliteľné), lyžica olivového oleja
  • 1 šalotka
  • 1 hrnček ryže Arborio
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 800 až 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 300 g zelenej špargle
  • 50 až 70 g parmezánu
  • morská soľ a mleté čierne korenie

Tradičné rizoto so špargľou - postup prípravy

  • V dostatočne veľkej panvici si rozohrejeme olivový olej, podľa preferencií pridáme aj trochu masla (stačí 1 ČL).
  • Na oleji a masle následne do zlatista orestujeme nadrobno nasekanú šalotku. 
  • K šalotke pridáme ryžu a chvíľu opekáme. Potom podlejeme vínom a necháme restovať, kým sa odparí alkohol.
  • Následne postupne pridáme zeleninový vývar tak, aby bola ryža vždy zaliata. Premiešavame a vždy podľa potreby trochu podlievame.
  • Medzitým očistite zelenú špargľu a odrežeme drevnaté konce. Následne špargľu nakrájame na menšie kúsky. Hlavičky odložíme bokom.
  • Po cca 10 minútach k ryži pridajte nakrájanú špargľu a varíme ďalších 10 minút. Podľa potreby podlievame vývarom, až kým je ryža mäkká.
  • Približne 5 minút pred dovarením pridáme do rizota aj hlavičky špargle a dochutíme soľou a korením.
  • Keď je ryža aj špargľa mäkká, rizoto odstavíme z ohňa a hneď doň vmiešame trochu masla a strúhaný parmezán. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

Aktualizované na 22.05.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE