Kuracie mäso by sme mohli zaradiť pravdepodobne medzi najčastejšie pripravované druhy mäsa v slovenských kuchyniach. Má skvelé nutričné hodnoty a dobrú chuť. Pečené kurča je úplnou klasikou nedeľného obeda. Veľmi obľúbené sú však i kuracie prsia, po ktorých siahajú skúsenejšie gazdinky aj začiatočníci vo varení. Ľahko sa totiž s nimi pracuje, sú hotové-raz dva, pripraviť sa z nich dá veľké množstvo rôznorodých dobrôt.
Aj vy radi pripravuje chutné jedlá práve z kuracích pŕs? V tom prípade neváhajte vyskúšať niektorý z nasledujúcich receptov. Každý si príde na svoje. Nájdete medzi nimi aj klasické pokrmy, ktoré sa v slovenskej kuchyni často pripravujú, ale aj pochúťky inšpirované inými kútmi sveta, napríklad ázijskou, talianskou či mexickou kuchyňou. Skúsite kuracie prsia pečené so zemiakmi, kuracie prsia s omáčkou či niečo úplné iné? Tieto rýchle kuracie recepty vás nadchnú!
8-krát recept na kuracie prsia inak:
1. Kuracie soté so zeleninou
- 500 g kuracie prsia
- 2 PL olivového oleja
- 1/2 póru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 270 g šampiňónov
- 280 g kukurice
- 200 g hrášku
- 2 ČL horčice
- 3 až 4 PL kečupu
- 1/2 pohára vody + 1 PL kukuričného škrobu
- 1 PL mletej červenej papriky
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 ČL drvenej rasce
Postup prípravy: Papriku, šampiňóny a cesnak očistíme a nakrájame na menšie kocky. Pór pokrájame na krúžky. Kuracie prsia utrieme kuchynskou papierovou utierkou a nakrájame ich na kocky. Osolíme, okoreníme a pridáme k nim mletú papriku. Mäso osmažíme na panvici s olivovým olejom. Zlatisto osmažené kúsky mäsa potlačíme na jednu stranu panvice a na prázdnu stanu pridáme pór a cesnak. Osmažíme asi 2 minúty a pridáme šampiňóny s paprikou. Pridáme horčicu, kečup a rascu. Všetko premiešame a chvíľku restujeme. Následne pridáme pol pohára vody, v ktorej sme rozmiešali kukuričný škrob. Pridáme aj kukuricu a hrášok. Povaríme a keď je zelenina mäkká, odstavíme z ohňa. Podávame s ryžou.
Odporúčame: Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!
2. Šťavnaté kuracie prsia na smotane a hubách
- 500 g kuracích pŕs
- 1 menšia cibuľa
- 2 hrste sušených dubákov (alebo šampiňóny, kuriatka)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 dcl bieleho suchého vína
- 1 smotana na varenie
- 1 PL polohrubej celozrnnej múky
- 1 PL horčice
- citrónová šťava
- olivový olej
- soľ a korenie
Postup prípravy: Kuracie prsia očistíme a nakrájame na menšie medailónky. Osolíme ich, okoreníme a opražíme na panvici na troche olivového oleja z oboch strán. Mäso vyberieme z panvice a na panvici si následne speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme huby a dusíme. Potom pridáme pretlačený strúčik cesnaku a podlejeme vínom. K poduseným hubám pridáme smotanu a dochutíme horčicou, citrónovou šťavou, soľou a korením. Podľa potreby zahustíme trochou múky, ktorú zatrepeme v malom množstve vody. Necháme prevrieť a pridáme kuracie medailónky. Môžeme odstaviť. Podávame s americkými zemiakmi alebo ryžou.
3. Zapečené kuracie prsia so zemiakmi
- 700 g kuracích pŕs
- 700 g zemiakov
- 250 g húb
- 150 g syra
- 1 hrnček hrášku
- 2 dcl smotany na šľahanie
- 1 strúčik cesnaku
- muškátový oriešok
- soľ a mleté čierne korenie
- olivový olej
Postup prípravy: Kuracie prsia očistíme, osušíme papierovou kuchynskou utierkou a nakrájame na menšie kúsky. Osolíme ich a okoreníme. Následne ich orestujeme na troche olivového oleja. Kuracie mäso odložíme bokom a na panvici opražíme aj na menšie kúsky nakrájané huby. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenučké plátky. Pripravíme si pekáč alebo sklenenú zapekaciu misku. Na dno poukladáme kúsky mäsa, následne zemiaky, ktoré posolíme. Potom pridáme huby a posypeme hráškom. Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali pretlačený cesnak, soľ, korenie a trochu muškátového orieška. Pečieme v rúre pod alobalom asi 40 minút pri teplote 180 °C. Potom zemiaky odokryjeme, zasypeme syrom a pečieme ďalších 15 až 20 minút. Môžeme podávať.
Odporúčame: Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?
4. Kokosovo-limetková kuracia kari polievka
- 500 g kuracích pŕs
- 130 g ryže basmati
- 400 ml kokosového mlieka (z plechovky)
- 1,5 l vody
- 1 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 ČL soli
- 1/2 póru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 limetka (šťava a kôra)
- 2 ČL kari korenia
- 3 PL sladkej čili omáčky
- petržlenová vňať
Postup prípravy: Vo väčšom hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a kari korenie. Pražíme asi 1 minútu. Potom pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso a restujeme asi 10 minút. Pravidelne premiešame. Mäso zalejeme vodou a kokosovým mliekom. Pridáme ryžu, šťavu a kôru z limetky, soľ a čili omáčku. Na miernom plameni necháme variť asi 20 až 25 minút, kým ryža nezmäkne. Na záver do polievky pridáme nasekaný pór s petržlenovou vňaťou a chvíľku povaríme. Odstavíme a môžeme podávať.
5. Pikantné kuracie kúsky s pórom a ryžovými rezancami
- 600 g kuracích pŕs
- 300 g ryžových rezancov
- 1 pór
- 1/2 hlávkovej kapusty
- 3 mrkvy
- 1 PL olivového oleja
- 1 ČL soli
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL medu
- 1/4 ČL čili korenia (alebo 1 PL čili omáčky, prípadne viac)
- 3 strúčiky cesnaku
Postup prípravy: Pripravíme si väčší hrniec, v ktorom si necháme zovrieť vodu na rezane. Podľa návodu na obale rezance uvaríme. Uvarené rezance prikryjeme a odložíme nabok. V ďalšom hrnci si rozpálime olej a orestujeme na ňom pretlačené strúčiky cesnaku, nasekaný pór, čili korenie a med. Premiešame a pridáme kuracie prsia nakrájané na malé rezančeky. Orestujeme z každej strany a podusíme pod pokrievkou 10 až 15 minút. Kým sa mäso dusí, nastrúhame si mrkvu a kapustu. Zeleninu následne pridáme k mäsu a dochutíme soľou a sójovou omáčkou. Dusíme za občasného miešania asi 8 až 10 minút bez pokrievky. K zmesi pridáme rezance, pomiešame a odstavíme. Môžeme podávať.
Odporúčame: Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?
6. Plnené kuracie rezne na taliansky spôsob
- 4 stredne veľké kusy kuracích pŕs
- 200 g čerstvej mozzarelly
- hrsť čerstvej bazalky
- 2 paradajky
- mleté čierne korenie a soľ
- cesnakové korenie
- balzamikový ocot
- 1-2 PL olivového oleja
Postup prípravy: Očistené kuracie prsia z jednej strany prekrojíme tak, aby nám z nich vznikla akási kapsa. Mäso potrieme olivovým olejom z oboch strán. Okoreníme a osolíme, pridáme aj cesnakové korenie. Následne do každého kusu kuracích pŕs vložíme pár tenkých plátkov paradajky a mozzarelly. Taktiež podľa chuti pridáme aj listy bazalky. Mäso uložíme do zapekacej misky a pečieme v rúre pri teplote 220 °C asi 20 minút. Po upečení necháme mäso odležať pár minút v zakrytej mise. Podávať môžeme pokvapkané balzamikom s ľubovoľnou prílohou, napr. pečenými zemiakmi, pyré, ryžou či zeleninovým šalátom.
7. Quesadillas a kuracie mäso
- 2 tortilly
- 300 g kuracích pŕs
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 jarná cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- 4 PL kukurice
- 100 g strúhaného syra
- 2 PL olivového oleja
- čerstvý koriander
- soľ, mleté čierne korenie, chilli
Postup prípravy: Ako prvé si umyté papriky a cibuľku najemno nasekáme. Kuracie prsia očistíme a nakrájame na kocky. Opražíme ich na oleji, dochutíme soľou, čiernym korením a nadrobno nakrájaným cesnakom. Po chvíli pridáme aj nakrájanú zeleninu. Pred koncom pridáme i kukuricu. Tortilly si krátko opražíme na panvici s trochou olivového oleja. Naplníme ich pripraveným mäsom so zeleninou, zasypeme nastrúhaným syrom a trochou koriandra. Preložíme na dve časti, prekrojíme a môžeme podávať.
8. Chrumkavé kuracie karbonátky
- 500 g mleté kuracie prsia
- 1 cibuľa (jemne nasekaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1 vajce
- 100 g strúhanky
- 50 g strúhaného parmezánu
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy: V miske zmiešajte mleté kuracie mäso, cibuľu, cesnak, vajce, strúhanku, parmezán, soľ, korenie a papriku. Vytvorte malé karbonátky z pripraveného cesta. V hlbokej panvici rozohrejte olej na stredne vysokú teplotu. Vyprážajte karbonátky do zlatohneda, približne 3-4 minúty z každej strany. Karbonátky vyberte a nechajte odkvapkať na papierovom obrúsku.
Článok aktualizovaný 24.7.2024
Aktualizovaný článok: 24.07.2024