Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Je základným prvkom v typicky slovenskom jedle – v bryndzových haluškách, ako aj v tradičnej polievke demikát.
Bryndza sa často konzumuje aj ako bryndzová nátierka – šmirkas, pričom tento názov pochádza z nemčiny Schmierkäse (roztierateľný syr). Bryndza je vlastne mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra.
Vyrába sa na Slovensku, Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku, ale s obľubou sa konzumuje aj v Rakúsku, Bavorsku či Česku.
V minulosti bola bryndza porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby – Stracchino. Základným predpokladom pre kvalitnú bryndzu je dobrý a kvalitný ovčí syr. 100 g bryndze obsahuje 650 – 700 mg vápnika.
Ako sa vyrába bryndza?
V prvom rade sa najprv sa zasyrí sladké ovčie mlieko. Táto surovina sa nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Ten sa prenesie do bryndziarne, kde sa triedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach.
Potom sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Drvenina sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.
Druhy bryndze
- Liptovská bryndza – vyrába sa len v (pod)horských oblastiach v čase laktácie oviec, 50 % sušiny, 50 % tuku v sušine
- Letná bryndza – obsahuje aj kravský mliekarenský syr, 46 % sušiny, 40 % tuku v sušine
- Zimná bryndza – pozostáva zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého mliekarenského (plnotučného alebo polotučného) kravského syra, 46 % sušiny, 50 % tuku v sušine
Odporúčame: TOP zdroje probiotík: V ktorých potravinách ich nájdeme?
Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú považované za slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, mlieka alebo žinčice.
Ingrediencie:
- 150 g slaniny vcelku
- 500 g zemiakov
- 250 g hladkej múky
- soľ
- 200 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky (podľa vašej chuti)
Postup na prípravu bryndzových halušiek:
Zemiaky si očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte k nim múku a dôkladne premiešajte.
Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčajte pripravené cesto. Halušky varte, až kým nevyplávajú na povrch.
Vo väčšej miske si zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a zmiešajte ich s haluškami. Slaninku nakrájajte na menšie kocky a opečte ju dochrumkava. Nakoniec ňou posypte halušky a podľa chuti dozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky.
Neprehliadnite: Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?
Demikát (bryndzová polievka)
Táto častokrát prehliadaná a podceňovaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť. Ako na to?
Ingrediencie:
- 6 väčších zemiakov
- 1 cibuľka
- 125 – 250 g bryndze
- masť alebo olivový olej
- 200 ml šľahačkovej smotany
- mletá červená paprika
- soľ
Postup na prípravu demikátu:
Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Pokrájajte cibuľu a opečte ju v hrnci na olivovom oleji alebo na masti. Pridajte mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalejte všetko vodou a osoľte. Varte v zakrytom hrnci dusíme až do zmäknutia zemiakov.
V inej miske si bryndzu vymiešajte so smotanou na šľahanie.
- Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov.
- Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze.
Pridajte v smotane rozmiešanú bryndzu a na záver ešte nechajte polievku prevrieť.
Odporúčame aj: Zdravý tvarohový koláč v 5 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?
Bryndzovníky
Dajte šancu tejto slanej pochúťke, ktorej chuť vás zaručene dostane! Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept na prípravu bryndzovníkov. Ako na to?
Ingrediencie:
- 500 g bryndze
- 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 250 g masla + na vymastenie plechu
- 1 vajíčko na potretie
- celá rasca na posypanie
Postup na prípravu bryndzovníkov:
- Všetky suroviny dobre zmiešajte a na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 1 cm.
- Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte rascou a narežte na kocky alebo z neho vykrajujte okrúhle pagáčiky.
- Poukladajte ich na vymastený a pomúčený plech. Bryndzovníky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
Vyskúšajte aj tieto naše recepty z bryndze, ktoré si zaručene zamilujete
- Chytila ťa chuť na slané? Priprav si bryndzové vrtuľky z lístkového cesta!
- Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
- Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte
- Kto by ich nemal rád? Toto sú recepty na halušky 5x inak!
- Recept na tradičné bryndzové halušky
- Zdravé recepty: Vynikajúci špaldový bryndzovník
- Nezameniteľná chuť bryndze – ochutnala si už poctivý demikát?
- Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- Klasická bryndzová nátierka: Objav tento náš tradičný poklad
Zdroj úvodnej foto: pinterest.com/foodnetwork.com