Najlepšie recepty z bryndze: Čo si pripraviť z tejto slovenskej delikatesy?

bryndza recepty

Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Je základným prvkom v typicky slovenskom jedle – v bryndzových haluškách, ako aj v tradičnej polievke demikát.

Bryndza sa často konzumuje aj ako bryndzová nátierka – šmirkas, pričom tento názov pochádza z nemčiny Schmierkäse (roztierateľný syr). Bryndza je vlastne mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra. 

Vyrába sa na Slovensku, Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku, ale s obľubou sa konzumuje aj v Rakúsku, Bavorsku či Česku. V minulosti bola bryndza porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby – Stracchino. Základným predpokladom pre kvalitnú bryndzu je dobrý a kvalitný ovčí syr. 100 g bryndze obsahuje 650 – 700 mg vápnika.

Ako sa vyrába bryndza?

V prvom rade sa najprv sa zasyrí sladké ovčie mlieko. Táto surovina sa nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Ten sa prenesie do bryndziarne, kde sa triedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach.

Potom sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Drvenina sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.

Druhy bryndze

  • Liptovskábryndza – vyrába sa len v (pod)horských oblastiach v čase laktácie oviec, 50 % sušiny, 50 % tuku v sušine
  • Letná bryndza – obsahuje aj kravský mliekarenský syr, 46 % sušiny, 40 % tuku v sušine
  • Zimná bryndza – pozostáva zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého mliekarenského (plnotučného alebo polotučného) kravského syra, 46 % sušiny, 50 % tuku v sušine

bryndza
Depositphotos

TOP bryndzové recepty:

1. Bryndzové halušky

Bryndzové halušky sú považované za slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, mlieka alebo žinčice.

Ingrediencie:

  • 150 g slaniny vcelku
  • 500 g zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • soľ
  • 200 g bryndze
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky (podľa vašej chuti)

Postup na prípravu bryndzových halušiek: Zemiaky si očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte k nim múku a dôkladne premiešajte. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčajte pripravené cesto. Halušky varte, až kým nevyplávajú na povrch.

Vo väčšej miske si zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a zmiešajte ich s haluškami. Slaninku nakrájajte na menšie kocky a opečte ju dochrumkava. Nakoniec ňou posypte halušky a podľa chuti dozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky.

2. Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy patria medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré si získali obľubu vďaka svojej jemnej chuti a sýtej náplni. Najčastejšie sa podávajú preliate opraženou slaninou alebo maslom a posypané cibuľkou či bylinkami.

Ingrediencie:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • cca 120 ml vody
  • štipka soli

Náplň:

  • 200 g bryndze
  • 100 g zemiakov uvarených v šupke
  • 50 ml kyslej smotany
  • soľ podľa chuti

Na dokončenie:

  • 100 g slaniny
  • trochu masla alebo kyslej smotany
  • pažítka alebo lahôdková cibuľka na ozdobu

Postup na prípravu bryndzových pirohov: Najskôr si pripravte cesto – z múky, vajíčka, vody a štipky soli vypracujte hladké, nelepivé cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte 15 minút odpočívať. Medzitým si uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte. Zmiešajte ich s bryndzou, kyslou smotanou a dochuťte podľa potreby soľou.

Cesto vyvaľkajte na tenký plát a pomocou pohára vykrajujte kolieska. Do stredu každého kolieska vložte trochu plnky a okraje dobre spojte – vytvoríte tak typické polkruhové pirohy. Varte ich v osolenej vode približne 5 minút – keď vyplávajú na povrch, sú hotové.

Slaninu nakrájajte na kocky a opražte dochrumkava. Hotové pirohy prelejte slaninou s výpekom alebo maslom, podľa chuti pridajte kyslú smotanu a ozdobte nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

3. Bryndzové šúľance so slaninou

Šúľance nemusia byť len sladké! V tejto slanej verzii s bryndzou a slaninou si prídu na svoje milovníci tradičnej slovenskej kuchyne. Výborne zasýtia a sú skvelou alternatívou ku klasickým haluškám.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov (ideálne varené deň vopred)
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 200 g bryndze
  • 100 ml kyslej smotany
  • 150 g slaniny
  • pažítka alebo lahôdková cibuľka na ozdobu

Postup na prípravu bryndzových šúľancov:
Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte múku, vajce a štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta vytvárajte tenké šúľance, ktoré varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.

V miske si pripravte bryndzovú omáčku – zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou. Slaninu nakrájajte na kocky a opražte ju dochrumkava. Hotové šúľance zmiešajte s bryndzovou omáčkou a podávajte posypané slaninou a čerstvou pažítkou.

demikát
Depositphotos

4. Demikát (bryndzová polievka)

Táto častokrát prehliadaná a podceňovaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 6 väčších zemiakov
  • 1 cibuľka
  • 125 – 250 g bryndze
  • masť alebo olivový olej
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • mletá červená paprika
  • soľ

Postup na prípravu demikátu: Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Pokrájajte cibuľu a opečte ju v hrnci na olivovom oleji alebo na masti. Pridajte mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalejte všetko vodou a osoľte. Varte v zakrytom hrnci dusíme až do zmäknutia zemiakov.

V inej miske si bryndzu vymiešajte so smotanou na šľahanie. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze. Pridajte v smotane rozmiešanú bryndzu a na záver ešte nechajte polievku prevrieť.

5. Slané bryndzové muffiny s bylinkami

Rýchle, slané a ideálne na pohostenie alebo desiatu. Bryndzové muffiny sú vláčne a chutia výborne teplé aj studené.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml kyslej smotany
  • 150 g bryndze
  • 50 g masla (roztopeného)
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • soľ, korenie podľa chuti
  • čerstvá pažítka alebo kôpor

Postup na prípravu bryndzových muffinov: V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. V druhej miske vyšľahajte vajcia, pridajte mlieko, smotanu a roztopené maslo. Pridajte bryndzu, cesnak a nasekané bylinky. Spojte suché a mokré suroviny do hladkého cesta.

Cesto rozdeľte do vymastených alebo papierom vystlaných formičiek na muffiny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým nebudú zlatisté. Nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte.

6. Bryndzovníky

Dajte šancu tejto slanej pochúťke, ktorej chuť vás zaručene dostane! Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept na prípravu bryndzovníkov. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 500 g bryndze
  • 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 250 g masla + na vymastenie plechu
  • 1 vajíčko na potretie
  • celá rasca na posypanie

Postup na prípravu bryndzovníkov: Všetky suroviny dobre zmiešajte a na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 1 cm. Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte rascou a narežte na kocky alebo z neho vykrajujte okrúhle pagáčiky. Poukladajte ich na vymastený a pomúčený plech. Bryndzovníky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.

Vyskúšajte aj tieto recepty z bryndze

Anketa: Máte radi bryndzu?

Odpovedalo 30 ľudí

30%
10%
57%
3%

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Freepik

Aktualizovaný článok: 06.05.2025

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Z NÁŠHO YOUTUBE