Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi tradičné slovenské syrárske výrobky a má štatút chráneného výrobku. Je základným prvkom v typicky slovenskom jedle – v bryndzových haluškách, ako aj v tradičnej polievke demikát.
Bryndza sa často konzumuje aj ako bryndzová nátierka – šmirkas, pričom tento názov pochádza z nemčiny Schmierkäse (roztierateľný syr). Bryndza je vlastne mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra.
Vyrába sa na Slovensku, Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a v Bulharsku, ale s obľubou sa konzumuje aj v Rakúsku, Bavorsku či Česku. V minulosti bola bryndza porovnávaná s talianskym mäkkým syrom žltkastej farby – Stracchino. Základným predpokladom pre kvalitnú bryndzu je dobrý a kvalitný ovčí syr. 100 g bryndze obsahuje 650 – 700 mg vápnika.
Ako sa vyrába bryndza?
V prvom rade sa najprv sa zasyrí sladké ovčie mlieko. Táto surovina sa nechá zaschnúť na salaši, čím vznikne hrudkový ovčí syr. Ten sa prenesie do bryndziarne, kde sa triedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť pri 20 stupňoch Celzia v syrárskych vaniach.
Potom sa z tohto syra odstráni kôra, vytlačí sa z neho prebytočná tekutina (srvátka) a rozdrví sa. Drvenina sa posolí a rozotrie na valcoch, čím vznikne bryndza.
Druhy bryndze
- Liptovskábryndza – vyrába sa len v (pod)horských oblastiach v čase laktácie oviec, 50 % sušiny, 50 % tuku v sušine
- Letná bryndza – obsahuje aj kravský mliekarenský syr, 46 % sušiny, 40 % tuku v sušine
- Zimná bryndza – pozostáva zo skladovaného ovčieho syra a čerstvého mliekarenského (plnotučného alebo polotučného) kravského syra, 46 % sušiny, 50 % tuku v sušine
TOP bryndzové recepty:
1. Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú považované za slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze a slaniny. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, mlieka alebo žinčice.
Ingrediencie:
- 150 g slaniny vcelku
- 500 g zemiakov
- 250 g hladkej múky
- soľ
- 200 g bryndze
- 200 g kyslej smotany
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky (podľa vašej chuti)
Postup na prípravu bryndzových halušiek: Zemiaky si očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Pridajte k nim múku a dôkladne premiešajte. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu, osoľte ju a pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčajte pripravené cesto. Halušky varte, až kým nevyplávajú na povrch.
Vo väčšej miske si zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou a zmiešajte ich s haluškami. Slaninku nakrájajte na menšie kocky a opečte ju dochrumkava. Nakoniec ňou posypte halušky a podľa chuti dozdobte zelenou časťou jarnej cibuľky.
2. Bryndzové pirohy
Bryndzové pirohy patria medzi tradičné slovenské jedlá, ktoré si získali obľubu vďaka svojej jemnej chuti a sýtej náplni. Najčastejšie sa podávajú preliate opraženou slaninou alebo maslom a posypané cibuľkou či bylinkami.
Ingrediencie:
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- cca 120 ml vody
- štipka soli
Náplň:
- 200 g bryndze
- 100 g zemiakov uvarených v šupke
- 50 ml kyslej smotany
- soľ podľa chuti
Na dokončenie:
- 100 g slaniny
- trochu masla alebo kyslej smotany
- pažítka alebo lahôdková cibuľka na ozdobu
Postup na prípravu bryndzových pirohov: Najskôr si pripravte cesto – z múky, vajíčka, vody a štipky soli vypracujte hladké, nelepivé cesto. Zakryte ho utierkou a nechajte 15 minút odpočívať. Medzitým si uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte. Zmiešajte ich s bryndzou, kyslou smotanou a dochuťte podľa potreby soľou.
Cesto vyvaľkajte na tenký plát a pomocou pohára vykrajujte kolieska. Do stredu každého kolieska vložte trochu plnky a okraje dobre spojte – vytvoríte tak typické polkruhové pirohy. Varte ich v osolenej vode približne 5 minút – keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
Slaninu nakrájajte na kocky a opražte dochrumkava. Hotové pirohy prelejte slaninou s výpekom alebo maslom, podľa chuti pridajte kyslú smotanu a ozdobte nasekanou pažítkou alebo jarnou cibuľkou.
3. Bryndzové šúľance so slaninou
Šúľance nemusia byť len sladké! V tejto slanej verzii s bryndzou a slaninou si prídu na svoje milovníci tradičnej slovenskej kuchyne. Výborne zasýtia a sú skvelou alternatívou ku klasickým haluškám.
Ingrediencie:
- 500 g zemiakov (ideálne varené deň vopred)
- 200 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipka soli
- 200 g bryndze
- 100 ml kyslej smotany
- 150 g slaniny
- pažítka alebo lahôdková cibuľka na ozdobu
Postup na prípravu bryndzových šúľancov:
Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte múku, vajce a štipku soli a vypracujte cesto. Z cesta vytvárajte tenké šúľance, ktoré varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
V miske si pripravte bryndzovú omáčku – zmiešajte bryndzu s kyslou smotanou. Slaninu nakrájajte na kocky a opražte ju dochrumkava. Hotové šúľance zmiešajte s bryndzovou omáčkou a podávajte posypané slaninou a čerstvou pažítkou.
Depositphotos4. Demikát (bryndzová polievka)
Táto častokrát prehliadaná a podceňovaná polievka je skutočným skvostom slovenskej kuchyne. Slovenská chuť bryndze, slaninky a zemiakov vás určite zasýti, tak na nič nečakajte a skúste si ju uvariť. Ako na to?
Ingrediencie:
- 6 väčších zemiakov
- 1 cibuľka
- 125 – 250 g bryndze
- masť alebo olivový olej
- 200 ml šľahačkovej smotany
- mletá červená paprika
- soľ
Postup na prípravu demikátu: Očistite zemiaky a nakrájajte ich na kocky. Pokrájajte cibuľu a opečte ju v hrnci na olivovom oleji alebo na masti. Pridajte mletú červenú papriku, nakrájané zemiaky a zalejte všetko vodou a osoľte. Varte v zakrytom hrnci dusíme až do zmäknutia zemiakov.
V inej miske si bryndzu vymiešajte so smotanou na šľahanie. Ak chcete zemiaky aj rozmixovať, pridajte viac bryndze – cca 250 gramov. Polievka ale chutí skvele aj ak zemiaky nerozmixujete, vtedy stačí približne 125 gramov bryndze. Pridajte v smotane rozmiešanú bryndzu a na záver ešte nechajte polievku prevrieť.
5. Slané bryndzové muffiny s bylinkami
Rýchle, slané a ideálne na pohostenie alebo desiatu. Bryndzové muffiny sú vláčne a chutia výborne teplé aj studené.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 ml kyslej smotany
- 150 g bryndze
- 50 g masla (roztopeného)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- soľ, korenie podľa chuti
- čerstvá pažítka alebo kôpor
Postup na prípravu bryndzových muffinov: V jednej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a korenie. V druhej miske vyšľahajte vajcia, pridajte mlieko, smotanu a roztopené maslo. Pridajte bryndzu, cesnak a nasekané bylinky. Spojte suché a mokré suroviny do hladkého cesta.
Cesto rozdeľte do vymastených alebo papierom vystlaných formičiek na muffiny. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 – 25 minút, kým nebudú zlatisté. Nechajte chvíľu vychladnúť a podávajte.
6. Bryndzovníky
Dajte šancu tejto slanej pochúťke, ktorej chuť vás zaručene dostane! Máme pre vás rýchly a jednoduchý recept na prípravu bryndzovníkov. Ako na to?
Ingrediencie:
- 500 g bryndze
- 500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 250 g masla + na vymastenie plechu
- 1 vajíčko na potretie
- celá rasca na posypanie
Postup na prípravu bryndzovníkov: Všetky suroviny dobre zmiešajte a na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku 1 cm. Cesto potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte rascou a narežte na kocky alebo z neho vykrajujte okrúhle pagáčiky. Poukladajte ich na vymastený a pomúčený plech. Bryndzovníky pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista.
Vyskúšajte aj tieto recepty z bryndze
- Bryndzové vrtuľky z lístkového cesta
- Rýchle a chutné bryndzové koláčiky z lístkového cesta
- Bryndzová pomazánka
- Recept na tradičné bryndzové halušky
- Vynikajúci špaldový bryndzovník
- Recept na demikát
- Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- Klasická bryndzová nátierka
Anketa: Máte radi bryndzu?
Odpovedalo 30 ľudí
30%
10%
57%
3%
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Freepik
Aktualizovaný článok: 06.05.2025