Mleté mäso je perfektnou surovinou na prípravu najrôznorodejších chutných pokrmov. Mleté mäso ani zďaleka nie je o len o fašírkach. Jednoducho a rýchlo sa s ním pracuje, dá sa upraviť rôznymi spôsobmi a kombinovať s odlišnými surovinami. Raz možno siahnuť po bravčovom alebo hovädzom mletom mäse, inokedy po ľahších verziách, teda mletom mäse z hydiny. Avšak, ani mleté mäso z rýb nie je ničím výnimočným.
Rôzne druhy mletého mäsa sa dajú použiť na prípravu spomínaných fašírok, ale aj mletého rezňa či sekanej. Mleté mäso sa však rovnako hodí aj do niektorých polievok, omáčok na cestoviny či zapekaných jedál a taktiež na plnenie, napríklad zeleniny, ako je paprika alebo cuketa.
Či už ste zástancom domáceho mletia mäsa, alebo ho jednoducho vždy kupujete v obchode, tieto recepty skrátka musíte vyskúšať. Prinášame inšpirácie na recepty z rôznych druhov mletého mäsa, no to, ktorý druh konkrétne v danom recepte použijete, je už len na vás. Skúsite pastierky koláč z hovädziny, fašírky z rýb alebo skvelú pochúťku z vegánskeho mletého mäsa?
Odporúčame: Zeleninový boršč s fazuľou – TOP jesenná polievka na zahriatie i zasýtenie
Zdroj: Depositphotos
Guľky z bravčového mletého mäsa v smotanovo-horčicovej omáčke
Ingrediencie na guľky:
-
500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šalotka
- 1 vajce
- 60 g strúhanky
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1/2 ČL muškátového oriešku
- 1/2 ČL mletého nového korenia
- soľ a mleté čierne korenie
Ingrediencie na omáčku:
-
50 ml oleja
- 1 PL hladkej múky
- 1 PL dijonskej horčice
- 150 ml smotany na šľahanie
- 500 ml vývaru
Postup: Ako prvé si v miske zmiešame mleté mäso s vajcom. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a taktiež strúhanku. Dochutíme muškátovým orieškom, sušeným cesnakom, novým korením, soľou a čiernym korením. Zmes dôkladne premiešame a vytvarujeme menšie guličky. Zo všetkých strán ich následne opečieme na rozpálenom oleji.
Vyberieme ich z panvice a pripravíme si na nej omáčku. Olej zmiešame s múkou a horčicou. Následne prilejeme vývar. Pomaly prilievame smotanu a nakoniec podľa potreby dochutíme soľou a korením. Potom opečené mäsové guľky vrátime na panvicu k omáčke a spolu povaríme asi 10 minút. Podávame s máganými zemiakmi, pyré alebo cestovinami.
Pastiersky koláč z mletého hovädzieho mäsa
Ingrediencie:
-
500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu
- 2 mrkvy
- 100 g hrachu
- 4 šampiňóny
- 100 – 150 ml vývaru alebo bujónu
- 1 kg zemiakov
- mlieko
- maslo
- soľ a mleté čierne korenie
Postup: Najskôr si nadrobno nasekáme cibuľu a osmažíme ju. Následne na nej orestujeme mäso. Pridáme aj na malé kocky nakrájanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájané šampiňóny. Ďalej pridáme hráčok, osolíme a okoreníme a podlejme vývarom (alebo vodou). Zmes po chvíli varenia dáme do zapekacej misy. Ak mäso pláva vo vývare, trochu odoberieme.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Pridáme trochu mlieka a masla a pripravíme zemiakovú kašu. Tú následne natrieme na mäsovú zmes. Dáme do rúry na 30 minút, teplotu nastavíme na 200 °C. Keď sa na zemiakoch vytvorí chrumkavá kôrka, pastierky koláč je hotový. Podávame ako hlavné jedlo s kyslou uhorkou alebo zeleninových šalátom.
Burrito plnené mletým morčacím mäsom a fazuľou
Ingrediencie:
-
500 g mletého morčacieho mäsa
- 400 g červených fazúľ v konzerve
- 100 g paradajkovej omáčky (alebo pasírovaných paradajok)
- 4 tortillové placky
- 1 strúčik cesnaku
- chilli pasta (podľa chuti)
- oregano
- mletá rasca
- soľ a čierne korenie
- olivový olej
- 50 g čedaru
Postup: Na troche oleja orestujeme mleté mäso. Pri opekaní ho dôkladne premiešame a oddelíme jednotlivé kúsky. Keď je mäso hotové, zalejeme ho paradajkovou omáčkou. Podľa chuti pridáme trochu chilli pasty. Dusíme asi 10 minút. Zmes ochutíme prelisovaným strúčikom cesnaku, oreganom, rascou, soľou a čiernym korením.
Následne pridáme pod vodou premytú fazuľu a nastrúhaný syr. Krátko povaríme a keď sa syr rozpustí, odstavíme. Na čistej panvici si nasucho opečieme tortilly. Keď mäsová zmes trochu ochladne, naplníme ňou tortilly, zabalíme a ihneď podávame.
Odporúčame: Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!
Zdroj: Depositphotos
Zapekané baklažány s kuracím mletým mäsom
Ingrediencie:
-
3 stredne veľké baklažány
- 600 g mletého kuracieho mäsa
- 600 g lúpaných krájaných paradajok
- 1 PL korenia provensalského
- 250 g ricotty
- 2 vetvičky rozmarínu
- 100 g strúhaného parmezánu
- korenie čierne mleté a soľ
- olivový olej
Postup: V hrnci si rozpálime trochu oleja a opečieme na ňom mleté mäso. Keď je hotové, pridáme lúpané paradajky a dusíme asi 40 minút. Na dochutenie použijeme soľ, čierne korenie a provensálske korenie. Hotovú mäsovú zmes odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Po ochladnutí primiešame ricottu.
Pripravíme si baklažány. Pozdĺžne ich prerežeme, ale zadnú stranu necháme spojenú. Dáme ich piecť do rúry na 20 minút pri teplote 180 °C. Po upečení baklažány v reze roztiahneme a naplníme mäsovou zmesou. Zapichneme rozmarín a posypeme strúhaným parmezánom. Dáme do rúry na ďalších 30 minút. Podávame s ľubovoľnou prílohou, napríklad quinoou alebo zeleninovým šalátom.
Rybacie fašírky
Ingrediencie:
-
300 g aljašskej tresky
- čerstvá petržlenová vňať
- 2 vajcia
- 100 g celozrnnej polohrubej múky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká cibuľa
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletého bieleho korenia
- 1/4 ČL mletého čierneho korenia
- 200 g strúhanky
- olivový olej
Postup: Rybie mäso si zomelieme, resp. rozmixujeme spolu s hrsťou petržlenovej vňate. Pridáme vajcia, múku, pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Dochutíme soľou a čiernym aj bielym korení. Zasypeme strúhankou a vymiesime jednotné cesto, ktoré je dobre tvarovateľné. Z cesta v dlaniach tvarujeme fašírky, ktoré opečieme z oboch strán na panvici s olivovým olejom. Podávame s ľubovoľnou prílohou.
Boloňnké špagety z vegan mletého mäsa
Ingrediencie:
-
1 balenie vegánskeho mletého mäsa
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 2 stonky stopkového zeleru
- 140 g paradajkového pretlaku
- 500 g lúpaných krájaných paradajok z plechovky
- bazalka, tymian, čierne korenie, soľ, muškátový oriešok
- trocha rastlinného mlieka
Postup: V hlbšej panvici si na troche oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme cesnak a 1 ČL bazalky aj tymianu. Okoreníme, osolíme a pridáme nahrubo nastrúhanú mrkvu s petržlenom, aj nadrobno nakrájaný zeler. Chvíľu restujeme a pridáme vegánske mleté mäso. Pri opekaní ho podrvíme na menšie kúsky.
Môžeme podliať trochou mlieka, následne podusíme do zmäknutia. Následne pridáme pretlak s lúpanými paradajkami. Dochutíme ešte muškátovým orieškom a podľa potreby soľou. Necháme prevariť a môžeme podávať s uvarenými špagetami, prípadne aj iným typom cestovín.
Odporúčame: Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?