Ako často z hlivy ustricovej varievate vo svojej kuchyni? V našich končinách by sme medzi najčastejšie využívané huby mohli zaradiť pravdepodobne šampiňóny, ak teda nerátame vlastnoručne nazbierané huby z lesa. Ale aj hliva je mnohými obľúbená a navyše ju poľahky zoženieme prakticky vo všetkých väčších obchodoch s potravinami.
Z tejto drevokaznej huby s latinským názvom Pleurotus ostreatus sa dá pripraviť množstvo dobrôt, napríklad aj hlivová polievka či hlivový guláš. Taktiež je hlivu možné použiť na prípravu omáčok k cestovinám alebo mäsu, alebo pridať do zapekaných pokrmov.
A prečo je v našich jedálničkoch hliva viac než vítaná a mali by sme z nej variť pravidelne? Hlivu môžeme zaradiť medzi takzvané medicinálne huby, respektíve huby s rôznymi priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad i pomerne známe huby shiitake či reishi.
Vráťme sa však späť k hlive. Hliva ustricová je známym posilňovačom imunity, preto je tiež bežnou súčasťou doplnkov stravy na podporu obranyschopnosti. Hliva rovnako pozitívne vplýva na cholesterol a je plná dôležitých živín. Ak chcete touto chutnou hubou podporiť svoje zdravie, pripraviť si z nej môžete napríklad aj rizoto podľa receptu nižšie. Verte, že jeho chuť vás nesklame.
Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!
Rizoto s hlivou
Rizoto s hlivou je lahodné jedlo, ktoré kombinuje krémovú textúru rizota so zemitosťou a jemne orechovou chuťou hlivy. Toto jedlo je obľúbené pre svoju jednoduchosť, výživovú hodnotu a univerzálnosť. Rizoto s hlivou môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako súčasť viacerých chodov.
Napríklad, podávať ho môžete s čerstvým zeleným šalátom alebo s pečenou zeleninou, čo jedlu dodá ďalší rozmer a vyváži jeho krémovú textúru. Pre extra chuť môžete rizoto posypať nastrúhaným parmezánom a ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.
Suroviny na hlivové rizoto:
- 250 g čerstvá hliva ustricová
- 250 g ryže (arborio alebo carnaroli)
- 0,5 l zeleninového vývaru alebo kuracieho vývaru
- 2 menšie cibule
- 1 dcl bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 1 PL masla (voliteľné)
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup na hlivové rizoto:
- Cibuľu si nadrobno nakrájame a na väčšej panvici s trochou olivového oleja ju opražíme.
- Pridáme k nej ryžu a ešte chvíľku restujeme. Následne zmes podlejeme vínom a čakáme, kým sa nám odparí.
- Potom začneme postupne prilievať vývar tak, aby bola ryža vždy ponorená.
- Medzitým si na menšej panvičke orestujeme na olivovom oleji na rezance nakrájanú hlivu ustricovú. Pridáme podľa chuti soľ a korenie, jemne podlejeme vodou a do zmäknutia podusíme.
- Keď je ryža uvarená a všetok vývar sa odparil, osolíme, okoreníme a primiešame hlivu.
- Taktiež pridáme nastrúhaný parmezán, podľa chuti aj lyžicu masla.
- Dôkladne premiešame a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť!
TIP: Podobne si môžete pripraviť aj iné hubové rizoto. Použiť môžete napríklad šampiňóny, shitake hríby alebo zmes húb. Pre ešte výživnejšiu variantu môžete vyskúšať pripraviť rizoto z celozrnnej ryže.
Ďalšie recepty z hlivy ustricovej:
- Hlivová polievka s mrveničkou
- Hlivová polievka s koreňovou zeleninou
- Hlivový paprikáš, hlivový perkelt, hlivové cestoviny a ďalšie recepty z hlivy
- Chutné hlivové recepty
Článok aktualizovaný 11.7.2024
Aktualizovaný článok: 11.07.2024