Recept na hlivové rizoto – lahodná a zdravá pochúťka za pár chvíľ

hlivové rizoto

Ako často z hlivy ustricovej varievate vo svojej kuchyni? V našich končinách by sme medzi najčastejšie využívané huby mohli zaradiť pravdepodobne šampiňóny, ak teda nerátame vlastnoručne nazbierané huby z lesa. Ale aj hliva je mnohými obľúbená a navyše ju poľahky zoženieme prakticky vo všetkých väčších obchodoch s potravinami. 

Z tejto drevokaznej huby s latinským názvom Pleurotus ostreatus sa dá pripraviť množstvo dobrôt, napríklad aj hlivová polievka či hlivový guláš. Taktiež je hlivu možné použiť na prípravu omáčok k cestovinám alebo mäsu, alebo pridať do zapekaných pokrmov. 

A prečo je v našich jedálničkoch hliva viac než vítaná a mali by sme z nej variť pravidelne? Hlivu môžeme zaradiť medzi takzvané medicinálne huby, respektíve huby s rôznymi priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad i pomerne známe huby shiitake či reishi. 

Vráťme sa však späť k hlive. Hliva ustricová je známym posilňovačom imunity, preto je tiež bežnou súčasťou doplnkov stravy na podporu obranyschopnosti. Hliva rovnako pozitívne vplýva na cholesterol a je plná dôležitých živín. Ak chcete touto chutnou hubou podporiť svoje zdravie, pripraviť si z nej môžete napríklad aj rizoto podľa receptu nižšie. Verte, že jeho chuť vás nesklame. 

Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!

rizoto s hlivou Shutterstock®

Rizoto s hlivou 

Rizoto s hlivou je lahodné jedlo, ktoré kombinuje krémovú textúru rizota so zemitosťou a jemne orechovou chuťou hlivy. Toto jedlo je obľúbené pre svoju jednoduchosť, výživovú hodnotu a univerzálnosť. Rizoto s hlivou môže byť podávané ako hlavné jedlo alebo ako súčasť viacerých chodov. 

Napríklad, podávať ho môžete s čerstvým zeleným šalátom alebo s pečenou zeleninou, čo jedlu dodá ďalší rozmer a vyváži jeho krémovú textúru. Pre extra chuť môžete rizoto posypať nastrúhaným parmezánom a ozdobiť čerstvými bylinkami, ako je petržlen alebo pažítka.

Suroviny na hlivové rizoto:

  • 250 g čerstvá hliva ustricová
  • 250 g ryže (arborio alebo carnaroli)
  • 0,5 l zeleninového vývaru alebo kuracieho vývaru
  • 2 menšie cibule
  • 1 dcl bieleho vína
  • 100 g parmezánu
  • 1 PL masla (voliteľné)
  • olivový olej
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup na hlivové rizoto:

  • Cibuľu si nadrobno nakrájame a na väčšej panvici s trochou olivového oleja ju opražíme. 
  • Pridáme k nej ryžu a ešte chvíľku restujeme. Následne zmes podlejeme vínom a čakáme, kým sa nám odparí.
  • Potom začneme postupne prilievať vývar tak, aby bola ryža vždy ponorená.
  • Medzitým si na menšej panvičke orestujeme na olivovom oleji na rezance nakrájanú hlivu ustricovú. Pridáme podľa chuti soľ a korenie, jemne podlejeme vodou a do zmäknutia podusíme.
  • Keď je ryža uvarená a všetok vývar sa odparil, osolíme, okoreníme a primiešame hlivu.
  • Taktiež pridáme nastrúhaný parmezán, podľa chuti aj lyžicu masla.
  • Dôkladne premiešame a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť!

TIP: Podobne si môžete pripraviť aj iné hubové rizoto. Použiť môžete napríklad šampiňóny, shitake hríby alebo zmes húb. Pre ešte výživnejšiu variantu môžete vyskúšať pripraviť rizoto z celozrnnej ryže.

Ďalšie recepty z hlivy ustricovej:

Článok aktualizovaný 11.7.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE