Kto nepotrebuje počas chrípkovej sezóny podporiť svoju imunitu, navyše, ak nás momentálne trápi nielen vírus chrípky, ale aj koronavírus? Ak chceme urobiť niečo dobré pre obranyschopnosť, mali by sme sa zamerať na zdravú stravu, dostatok oddychu, ale aj na primeranú pohybovú aktivitu, priaznivý vplyv má tiež napríklad otužovanie.
Nášmu telu by nemal chýbať dôležitý vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu proti infekčným a vírusovým chorobám a ktorý je zároveň silným antioxidantom. Imunitu však môžeme priamo podporiť aj prostredníctvom rozličných prírodných pomocníkov.
Účinné sú v tomto smere mnohé bylinky, ale aj huby. Známe sú napríklad priaznivé účinky hlivy ustricovej na imunitný systém človeka. Prečo ju zaradiť do jedálnička a ako si z nej pripraviť napríklad chutnú zdravú polievku?
Hliva ako vítaná súčasť jedálnička
Hliva ustricová, latinsky Pleurotus ostreatus, je drevokazná huba z čeľade hlivovité. Táto huba je zdrojom mnohých telu prospešných látok. Obsahuje viaceré vitamíny skupiny B, vlákninu, bielkoviny, fosfor, železo, draslík či mangán. Hliva má priaznivý vplyv nielen na imunitu, ale aj srdce a cievy a sú jej dokonca pripisované aj protirakovinové účinky.
Hlivu je možné nájsť v lekárňach aj na internete vo forme rozličných výživových doplnkov. Netreba však zabúdať na to, že ide aj o chutnú hubu, ktorú tiež nájdeme v supermarketoch a z ktorej sa dá pripraviť mnoho zdravých pokrmov. Čo tak si uvariť hlivovú polievku nielen na posilnenie imunity? Prinášame 2 recepty, ktoré musíte vyskúšať.
Pozri aj: Zdravé maškrtenie bez výčitiek? Skúste recepty na zeleninové čipsy!
Polievka z hlivy a zeleniny – ingrediencie:
- 250 g hlivy ustricovej (1 vanička)
- koreňová zelenina: 2 – 3 mrkvy, 1 petržlen
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 cibuľu
- 1 pór
- 1 až 1,5 l vody (prípadne zeleninový vývar)
- olivový olej
- soľ a korenie
- petržlenovú vňať
Pozri aj: Tip na výživný obed: Čo tak skúsiť paradajky plnené mletým mäsom?
Rýchla hlivová polievka – postup prípravy:
- Ako prvé si mrkvu, zemiaky, petržlen, cibuľu aj pór očistíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, ostatnú zeleninu na menšie kúsky.
- Do hrnca pridáme trochu olivového oleja, na ktorom následne orestujeme cibuľku.
- Potom pridáme koreňovú zeleninu a ďalšiu nakrájanú zeleninu okrem zemiakov. Necháme chvíľu podusiť. Po chvíli pridáme aj očistenú a na pásiky nakrájanú hlivu.
- Ešte chvíľku restujeme a následne zalejme vodou alebo vývarom. Množstvo volíme podľa toho, akú hustú chceme polievku mať.
- Povaríme asi 10 minút a následne pridáme aj zemiaky. Polievku dochutíme soľou, korením, podľa chuti aj obľúbenými bylinkami či trochou sójovej omáčky.
- Keď hliva aj zelenina zmäknú, pridáme nesakanú petržlenovú vňať, chvíľu povaríme a odstavíme.
- Po miernom ochladnutí môžeme hubovú polievku podávať. Dobrú chuť!
Odporúčame: Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?
Zdroj: Depositphotos
Krémová hlivová polievka
Ingrediencie:
-
300 g hlivy ustricovej
- 3 stredne veľké zemiaky
- 3 PL oleja
- 4 PL smotany na šľahanie (33 %)
- 1 l vody
- soľ a čierne korenie
- mletá rasca
- petržlenová vňať
Jednoduchý recept na krémovú hlivovú polievku: Najskôr hlivu umyjeme a nakrájame. Zemiaky očistíme a nakrájame na polky. V hrnci rozpálime olej. Pridajte nakrájanú hlivu, zemiaky, rascu a soľ. Podusíme. Potom podlejeme vodou a povaríme do zmäknutia.
Následne zemiaky vyberieme von a rozmixujeme ich na kašu s trochou vody. Vrátime späť do polievku a necháme variť. Polievku dochuťte soľou, korením, vňaťou a smotanou. Necháme prevrieť. Krémovú hlivovú polievku podávame s čerstvým chlebíkom.
Článok aktualizovaný 4.1.2024