Rýchle a chutné recepty z brokolice: Vyskúšate rizoto či zapekanú brokolicu?

Brokolica je veľmi chutná a zdravá zelená zelenina. S obľubou ju vyhľadávajú najmä tí, ktorí nielen poznajú jej priaznivé účinky na náš organizmus, ale majú radi na tanieri aj farebné a zdravé jedlá. Pretože ako sa hovorí – v prvom rade jedia oči!

Brokolica sa zaraďuje medzi najzdravšie druhy zeleniny vôbec. Je známa pre svoje protirakovinové účinky, avšak brokolica je bohatá napríklad aj na vitamín K, ktorý drží ochrannú ruku nad našimi kosťami. Jedna šálka brokolice v sebe obsahuje až 92 mg práve vitamínu K!

Taktiež je bohatá na vápnik, vitamín C, vitamín A a veľa ďalších účinných a telu prospešných látok. Do svojho jedálnička by ju určite mali zaradiť tehotné ženy či tie, ktoré sa o bábätko práve snažia. Brokolica je totiž bohatá aj na vitamín B9 (kyselina listová) a práve tá zohráva dôležitú úlohu pri vývoji nervovej sústavy bábätka.

Prečo mať na tanieri práve brokolicu?

Brokolica je bohatá na vlákninu, ktorá pomáha udržiavať v poriadku náš tráviaci systém. Zároveň je plná antioxidantov a prospieva aj činnosti srdca. Táto zelenina o sebe dáva vedieť aj preto, lebo je krásne zelená a má svoju nezameniteľnú chuť a špecifickú vôňu.

Je nízkokalorická, vďaka čomu je stálicou na tanieroch najmä u športovcov a chutí aj ľuďom, ktorí práve dodržiavajú redukčnú diétu.

Odporúčame: Prečo naše telo potrebuje BIOTÍN? Toto sú TOP zdroje, odkiaľ ho získať!

Servíruje sa brokolica!

Brokolica je považovaná za mimoriadne tvárnu, chutnú a zdravú zeleninu. Aj preto sa často využíva v jedlách nielen ako hlavná ingrediencia, ale aj ako príloha či „prísada" tam, kde sa nám žiada oživiť chuť jedla a zároveň spestriť tanier krásnou farbou.

Lahodný brokolicový krém, tradičná brokolicová polievka, brokolicová frittata na panvici, zapekaná brokolica s cestovinami alebo zemiakmi – to je iba malá ochutnávka toho, čo všetko možno z brokolice pripraviť.

Zapekaná brokolica

  • Celú hlavičku brokolice (rozdelenú na malé ružičky) si uvaríme vo vriacej osolenej vode – ale iba zopár minút, aby dlhým varením nestratila svoju farbu, chuť a všetky telu prospešné látky. Po vybratí z hrnca si ju vložíme do misky so studenou vodou, aby si zachovala svoju farbu.
  • V druhej miske si zmiešame 3 vajíčka, smotanu na varenie a dochutíme soľou, korením, prípadne troškou vegety.
  • Na dno zapekacej misy uložíme ružičky brokolice, prelejeme ich pripravenou zmesou a vložíme do rúry na 180 – 200 stupňov a pečieme približne 20 – 30 minút.

Zapekaná brokolica s cestovinou a syrom

Na prípravu tejto pochúťky potrebujeme:

  • brokolicu
  • smotanu na varenie
  • syr podľa vašej chuti – niva, pecorino a podobne
  • šunku podľa chuti
  • 4 vajíčka
  • cestoviny
  • soľ a korenie
  • maslo a olivový olej

Postup je nasledovný:

  • Brokolicu si rozdelíme na ružičky a dáme na pár minút povariť v osolenej vode. V druhom hrnci si uvaríme cestoviny al dente.
  • Uvarenú a odkvapkanú brokolicu rozložíme do zapekacej misy, ktorú sme predtým vymastili maslom.
  • Na brokolicu poukladáme nadrobno pokrájanú šunku (podľa chuti), uvarené cestoviny a nakoniec nastrúhaný syr.
  • Nakoniec všetko prelejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali soľ, korenie a vajíčka.
  • Posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť do rúry.

Neprehliadnite: Kuracie prsia 7-krát inak – tieto fantastické recepty musíte skúsiť!

Fit brokolicová polievka

Brokolicovú polievku si môžeme pripraviť na viac spôsobov. So smotanou alebo bez, s vývarom alebo iba s vodou, rozmixovanú alebo s „priznanými" kúskami brokolice. Nakoniec všetko závisí iba od vašej chuti a chuti vašej rodiny.

Na prípravu brokolicovej polievky budeme potrebovať:

  • 1 brokolicu
  • 2 šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • smotanu na varenie (podľa chuti)
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • krutóny, semiačka a bylinky na dochutenie a servírovanie

Postup na prípravu brokolicovej polievky:

  • Brokolicu si umyjeme a pripravíme si z nej ružičky.
  • Dve menšie šalotky nakrájame nadrobno a spolu s nakrájaným cesnakom ich opražíme na lyžici olivového oleja.
  • K cibuľke a cesnaku pridáme nakrájané zemiaky a ružičky brokolice.
  • Chvíľku všetko spolu restujeme, a potom zalejeme horúcou vodou tak, aby bola zelenina pod vodou.
  • Osolíme, okoreníme a varíme, kým budú zemiaky mäkké.
  • Na záver ešte polievku zjemníme smotanou (podľa chuti) a vymixujeme tyčovým mixérom dohladka – ak máte radi jemnejšiu konzistenciu polievky. Ak nie, polievku nemixujeme.
  • Podávame s krutónmi, semiačkami podľa chuti a bylinkami, ako napríklad petržlenovou vňaťou.

Brokolicové rizoto

Rizoto možno pripraviť s mnohými ingredienciami, čím si získa zakaždým inú a jedinečnú chuť. Čo tak pridať brokolicu a ešte niečo navyše?

  • Pri príprave rizota, a teda pri varení ryže do nej pridajte nadrobno nasekanú alebo „nalámanú" brokolicu.
  • Ochuťte soľou a varte na slabom plameni až domäkka.
  • Keď rizoto odstavíte, vyskúšajte doň vmiešať mozzarellu a zmes korenia (čerstvého alebo sušeného).
  • Rizoto pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  • Ozdobíme červenou paprikou nakrájanou nadrobno, bazalkou a petržlenovou vňaťou.

Odporúčame aj: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!

Brokolica s mäsom

K akémukoľvek druhu mäsa je brokolica fantastická príloha. Mnohí z nás uprednostňujú kuracie mäso, pričom práve v tomto prípade chuť brokolice vynikne pravdepodobne najviac. Ako na prípravu tejto kombinácie?

  • Kuracie mäso nakrájame na kocky, osolíme a okoreníme.
  • Na panvici krátko podusíme cibuľku, nastrúhanú mrkvu a zeler.
  • Po chvíľke pridáme mäsko a restujeme.
  • Medzitým si brokolicu krátko uvaríme v osolenej vode.
  • Uvarené ružičky brokolice si poukladáme na spodok zapekacej misy a na to dáme orestované kuracie mäso spolu so zeleninovou zmesou.
  • Vajíčka rozšľaháme v mlieku alebo v smotane na varenie a zmesou prelejme zeleninu s mäsom.
  • Dáme zapiecť do rúry približne na 20 – 30 minút na 200 stupňov.
  • Nakoniec vyberieme, posypeme trochou obľúbeného syra a vrátime naspäť do rúry zapiecť na približne 2 až 3 minúty.

Tip pre vás: Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE