Hor sa do vianočného pečenia! Týchto 10 receptov na zdravé vianočné pečivo si zamilujete

Advent je v plnom prúde. Sú v plnom prúde aj vaše prípravy na Vianoce, ktoré sú pre mnohých tým najčarovnejším časom spomedzi celého roka? V niektorých domácnostiach už svietia vianočné stromčeky, z iných zase prúdi vôňa vianočných dobrôt. I vianočné pečenie neodmysliteľne patrí k adventnému obdobiu. Medovníky, linecké koláčiky či medvedie labky rozhodne nemôžu chýbať na vianočnom stole. 

Povedali ste si, že tento rok to sladké trošku obmedzíte? Samozrejme, nie je nič zlé na tom, keď si z času na čas doprajeme aj niečo menej zdravé, napríklad nejakú maškrtu. A veru, práve vianočné obdobie sa neraz spája s tým, že si doprajeme akosi viac. Prečo pre zmenu nepripraviť zdravšie vianočné pečivo, možno menej kalorické či viac výživné? Verte, že aj to sa dá. 

Prinášame hneď 10 inšpirácií na zdravšie verzie vianočných dobrôt, najmä sladkých, no taktiež so slanou bodkou na záver. Ako pripraviť fit medovníky, zdravšie šuhajdy či vanilkové rožky? A možno vás zaujmú najviac práve pagáčiky, ktoré zo stola isto rýchlo zmiznú. Tak zapnite rúru, siahnite po kuchynskej váhe a poďme na to! 

Odporúčame: Zdravé účinky škorice poznáš. Čo ak sa jej na Vianoce preješ?

Fitness vianočné recepty:

Celozrnné medovníky

Ingrediencie:

  • 425 g celozrnnej ražnej múky (alebo celozrnnej hladkej špaldovej múky)

  • 50 g ovsenej múky (pomleté ovsené vločky)
  • 125 g masla
  • 350 g medu
  • 2 vajcia
  • 2 PL perníkového korenia
  • 2 ČL prášku do pečiva

Postup prípravy: Maslo si spolu s medom zohrejeme a roztopíme na miernom plameni a necháme ochladnúť. V miske si zmiešame celozrnnú a ovsenú múku, perníkové korenie a prášok do pečiva. Pridáme vajcia a maslovo-medovú zmes.

Vypracujeme jednotné cesto. Následne ho rozvaľkáme (čím tenšie, tým bude pečivo chrumkavejšie a naopak) a vykrojíme z neho medovníčky. Tie pečieme na plechu s papierom na pečenie asi 10 minút pri teplote 170 °C.

Fitness vanilkové rožteky

Ingrediencie:

  • 200 g ovsených vločiek 

  • 100 g vlašských orechov
  • 50 ml vody
  • 3 PL kokosového oleja/masla
  • 3 PL medu 
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup prípravy: Ovsené vločky si pomixujeme na múku. Podobne tak spravíme s orechmi. K zmesi z vločiek a vlašských orechov pridáme zvyšné suroviny, teda vodu, kokosový olej, med a vanilkový extrakt. Vymiesime jednotné cesto, ktoré necháme hodinu v chlade.

Následne z neho po kúskoch odoberáme a tvarujeme malé valčeky, ktoré zahneme do tvaru rožtekov. Vanilkové rožky pečieme na plechu s papierom na pečenie asi 12 minút pri teplote 170 °C. Ešte horúce vanilkové rožky môžeme obaliť v práškovom xylitole

Zdravé šuhajdy

Ingrediencie:

  • 250 g kvalitnej čokolády (70 % a viac)

  • 1 ČL kokosového oleja
  • 1 šálka vlašských orechov (alebo mandlí, lieskovcov)
  • 30 g masla
  • 3 – 5 PL trstinového cukru (alebo cukru z kokosových kvetov)
  • malé papierové košíčky 

Postup prípravy: Čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli a pridáme k nej kokosový olej. Pripravíme si papierové košíčky, do ktorých podávame po lyžičke čokolády, a to na spodok aj steny košíčka. Odložíme na chvíľu do chladničky.

Medzitým si posekáme orechy a pridáme k nim rozpustené maslo a cukor. Stuhnuté košíčky naplníme orechovou plnkou a následne zalejeme zvyšnou čokoládou. Na vrch môžeme ešte položiť kus orecha, napríklad polovičku vlašského orecha alebo jednu mandľu, prípadne aj kúsok sušeného ovocia. Skladujeme v chlade.  

Vianočné crinkles z ovsenej múky

Ingrediencie:

  • 20 g ovsenej múky (pomleté ovsené vločky)

  • 20 g kokosovej múky 
  • 55 g kakaa 
  • 1 PL prášku do pečiva 
  • 100 g xylitolu (alebo iného sypkého sladidla) 
  • 2 vajcia
  • 3 PL roztopeného kokosového oleja 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • štipka soli
  • na posýpku 10 g kokosovej múky a 30 g práškového xylitolu

Postup prípravy: V jednej miske si zmiešame sypké suroviny, teda ovsenú a kokosovú múku, kakao, prášok do pečiva, xylitol a soľ. V druhej miske si zmiešame mokré suroviny, teda vajcia, roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt. Následne sypké suroviny postupne metličkou vmiešame do mokrých.

Potom rukou vymiesime tvrdšie cesto, ktoré necháme v mrazničke asi 20 minút. Tvarujeme z neho malé guľôčky, ktoré namočíme do posýpky z kokosovej múky a práškového xylitolu. Uložíme ich na plech s papierom na pečenie a pečieme 10 minút pri teplote 180 °C. 

Odporúčame: Recept na zdravé medovníky – bez bielej múky či cukru a stále chutné

Nepečené kokosové guľky

Ingrediencie:

  • 1,5 šálky strúhaného kokosu

  • 1 šálka mletých mandlí alebo iných orechov, prípadne zmesi orechov
  • 4 PL medu
  • 7 až 8 PL lyžíc rozpusteného kokosového oleja
  • štipka pravého vanilkového prášku
  • malé papierové košíčky

Postup prípravy: Všetky suroviny zmiešame v miske do jednotnej masy. Z nej následne formujeme malé guľôčky, ktoré ukladáme do papierových košíčkov. Podľa chuti ich ešte môžeme dozdobiť rozpustenou čokoládou. Hotové raw guličky necháme stuhnúť v chlade. 

Vianočné datľové guličky

Ingrediencie:

  • 100 g datlí

  • 1 hrnček strúhaného kokosu
  • hrsť mletých vlašských orechov
  • horká čokoláda
  • malé papierové košíčky

Postup: Datle zbavíme kôstok a nakrájame ich na menšie kúsky. Zalejme vriacou vodou a necháme máčať asi 5 minút. Potom zlejeme a necháme ochladnúť. Vlašské orechy nahladko rozmixujeme a pridáme kokos. Premiešame a pridáme datle. Všetko dôkladne rozmixujeme.

Zo vzniknutej masy postupne robíme guličky. Následne ich namáčame v rozpustenej horkej čokoláde a odložíme do chladu. Stuhnuté guličky nakoniec poukladáme do papierových košíčkov.

Škoricovo-mandľové hviezdičky bez múky

Ingrediencie:

  • 150 gramov mandlí

  • 100 gramov mletých ovsených vločiek
  • 60 gramov kokosového cukru
  • 3 ČL škorice
  • 1 PL chia semienok (+ 3 PL vody na ich namočenie)
  • 3 PL javorového sirupu (alebo 2 PL medu)
  • 2 PL vody

Postup prípravy: Mandle a ovsené vločky si nahladko zomelieme. Chia semienka dáme na pár minút do vody. K rozmixovaným mandliam a ovseným vločkám pridáme škoricu, kokosový cukor a krátko pomixujeme. Pridáme javorový sirup, vodu, napučené chia semienka a opäť pomixujeme. Vzniknuté cesto následne rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na hrúbku asi pol centimetra.

Z cesta vykrojíme hviezdičky, ktoré poukladáme na plech s papierom na pečenie. Pri vykrajovaní je vhodné formičku namáčať do pomletých vločiek, pretože cesto je lepivejšie. Hotové hviezdičky pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. 

Odporúčame: Recept na banana bread – zdravá pochúťka bez bielej múky a cukru

Linecké koláčiky z mandľovej múky

Ingrediencie: 

  • 150 g masla

  • 100 g mandľovej múky
  • 150 g špaldovej hladkej múky
  • 50 g práškového trstinového cukru (alebo práškového xylitolu)
  • štipka soli
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • domáci džem

Postup: Maslo necháme zmäknúť a nastrúhame na hrubom strúhadle do misky. Pridáme mandľovú aj špaldovú múku, cukor, soľ a kypriaci prášok. Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň pol hodinu odležať v chladničke.

Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbky do po centimetra a opatrne vykrajujeme rôzne tvary (cesto je sypkejšie). Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 °C asi 15 minút. Tradičné vianočné koláčiky po vychladnutí natierame domácim džemom a zlepujeme.

Škoricové sušienky so zázvorom

Ingrediencie:

  • 500 g múky špaldovej celozrnnej

  • 160 g masla
  • 2 vajcia
  • 120 g kokosového cukru
  • 50 g medu
  • 3 PL nastrúhaného zázvoru
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup: Múky zmiešame so škoricou, soľou a práškom do pečiva. Premiešame a pridáme ostatné suroviny. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať aspoň 1 hodinu. Následne vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme pri teplote 170 °C asi 12 minút.

Celozrnné smotanovo-tvarohové pagáčiky

Ingrediencie:

  • 280 g celozrnnej múky

  • 250 g hrudkovitého tvarohu
  • 200 g kyslej smotany
  • 1 vajíčko do cesta
  • 1 vajíčko na potretie
  • 2 lyžičky soli
  • 250 g kokosového oleja
  • mix semienok (ľanové, sezam, slnečnicové)

Postup prípravy: Vymiesime si hutné cesto z múky, tvarohu, smotany, kokosového oleja a soli. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a aspoň hodinu necháme odležať v chladničke. Následne ho vyvaľkáme na pomúčenej doske. Podľa chuti ho posypeme zmesou semienok a preložíme na štvrtiny. Potom znovu vyvaľkáme na hrúbku asi 7 mm.

Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom asi 3 cm. Vykrojené pagáčiky rozmiestnime na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme ešte semienkami. Pečieme 20 minút pri teplote 200 °C. 

Článok aktualizovaný 3.12.2023

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE