Najlepší recept s bielou fazuľou: Ako na tradičný fazuľový prívarok?

Ako často sa vo vašom jedálničku nachádzajú strukoviny? Doprajete si ich len občas vo forme nejakej polievky? To je ale veľká chyba. Je viac než žiaduce, aby sme strukoviny konzumovali pravidelne. Predstavujú totižto veľmi výživnú potravinu, ktorá sa dá pripraviť na mnoho rôznorodých spôsobov. Strukoviny patria medzi najlepšie rastlinné zdroje bielkovín. Taktiež v nich nájdeme veľa vlákniny, viaceré vitamíny skupiny B, železo, draslík a mnohé ďalšie minerály.

Strukovina navyše dokáže dobre zasýtiť na dlhý čas. Mnohí sa strukovinám vyhýbajú, pretože spôsobujú plynatosť. Ak vám vyvolávajú takéto ťažkosti, voľte ľahšie stráviteľné druhy (napr. červenú šošovicu, cícer), taktiež nezabúdajte na dostatočne dlhé namáčanie a výmenu vody pred varením. Problém s plynatosťou pomôže eliminovať bobkový list či saturejka, ktoré sú ideálnym pomocníkom pri varení strukovín. 

A tiež netreba zabúdať na to, že keď budeme strukoviny konzumovať pravidelne, zažívací trakt si na ne lepšie zvykne a trávenie pôjde ľahšie. Dnes sa pozrieme na to, ako pripraviť chutný obed či večeru práve z bielej fazule. Biela fazuľa rozhodne nepatrí len do polievky. Takto jednoducho si z nej môžete pripraviť fantastický fazuľový prívarok!

Skúste aj: ​FIT plnená paprika s morčacím mäsom pečená v rúre

Na fazuľový prívarok budeme potrebovať:

  • 200 – 250 g bielej fazule
  • 0,5 l vody
  • 1 cibuľu
  • 3 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 až 2 PL hladkej špaldovej múky
  • 2 – 3 PL trstinového cukru
  • 4 – 5  PL octu
  • olivový olej
  • soľ 

Postup prípravy fazuľového prívarku:

  • Ako prvé si prebratú fazuľu vopred namočíme, a to aspoň na 12 hodín. Ideálne je fazuľu namáčať celú noc, ak plánujete variť prípravok večer, môžete ju dať namočiť skoro ráno. 
  • Keď je fazuľa napučaná, môžeme sa pustiť do varenia prívarku. V hrnci si rozohrejeme trochu oleja a zľahka na ňom opražíme najemno nakrájanú cibuľu. 
  • Cibuľu následne zasypeme cukrom a necháme ho skaramelizovať. 
  • Potom do hrnca pridáme zliatu fazuľu a celú ju zalejeme čistou vodou. Pridáme korenie a bobkový list.
  • Pod pokrievkou privedieme k varu a na strednom ohni necháme variť asi 1 hodinu, podľa potreby dlhšie. Uvarená fazuľa musí byť mäkká, no nie rozvarená.
  • Keď fazuľa zmäkne, vyberieme bobkové listy a čierne korenie a pridáme soľ.
  • Pripravíme si zátrepku. V smotane rozmiešame múku a zmes za stáleho miešania pomaly prilejeme k fazuli. 
  • Hrniec necháme odokrytý a obsah privedieme k varu. Necháme povariť asi 15 minút a odstavíme z ohňa.
  • Do uvareného prívarku po miernom ochladnutí podľa chuti pridáme ocot. Vždy radšej pridajte menej lyžíc a po ochutnaní podľa potreby ešte pridajte.
  • Hotový fazuľový prívarok môžeme podávať na ľubovoľný spôsob – s varenými zemiakmi, chlebom, pečivom, vajíčkom, mäsovou či zeleninovou fašírkou. Dobrú chuť!

TIP: Priamo do fazuľového prívarku možno pridať aj zemiaky. Postačia dva stredne veľké zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Zemiaky pridáme do variacej sa fazule približne v strede varenia, respektíve keď začne fazuľa pomaly mäknúť. Zemiakovo-fazuľový prívarok sa skvelo hodí k varenému vajíčku, volskému oku či fašírke. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE