Prečo zberať aj čučoriedkové listy? Toto sú ich účinky!

čučoriedkové listy

Aj vy sa s obľubou vrhnete po bobuliach čučoriedky? Je mnoho dôvodov, prečo jesť čerstvé čučoriedky. Sú napríklad zásobárňou mnohých živín i cenných antioxidantov, taktiež podporujú imunitný systém. Sú známe svojimi priaznivými účinkami na zrak, mozgovú činnosť a srdcovo-cievny systém. Liečivé účinky čučoriedok sú známe, no vedeli ste však o tom, že zdraviu prospešné sú aj ich listy? I tie vďaka svojmu zloženiu a účinkom našli uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. 

Čučoriedkové listy sa často používajú na prípravu čajov a tinktúr, ktoré pomáhajú pri liečbe tráviacich ťažkostí a regulácii hladiny cukru v krvi. Pri ktorých ďalších neduhoch a zdravotných ťažkostiach sú nápomocné? Aké vitamíny a minerálne látky sa v nich ukrývajú? A aký majú vplyv na zdravie?

Brusnica čučoriedková a modrasté čučoriedky

Brusnica čučoriedková (latinsky Vaccinium myrtillus) je poloker, respektíve bohato rozkonárený krík z čeľade vresovcovité. Dorastá do výšky okolo 50 centimetrov. Tieto kríky sú rozšírené hlavne v Európe a Ázii, nájdeme ich tiež v Severnej Amerike. V prírode ich možno nájsť na úrodných pôdach v borovicových či smrekových lesoch, na rašeliniskách, horských skalnatých územiach a oblastiach až do vysokohorského pásma. 

Charakteristické sú trojhrannými konárikmi a opadavými kožovitými listami, ktoré majú vajcovitý tvar. Z ich pazúch vyrastajú previsnuté ružovkasté kvety. Kríky kvitnú spravidla od mája až do júna či júla. Brusnice čučoriedkové sú pestované pre svoje plody, ktoré sa objavujú po odkvitnutí kvetov, prevažne v júli a auguste.

Ide o guľaté a mierne sploštené bobule tmavej modrofialovej až čiernej farby so sivomodrým voskovým povlakom, nazývané čučoriedky. Sú sladké a silno farbia na tmavomodro až fialovo. 

Odporúčame: Aké sú účinky dubovej kôry? Porazí tieto zdravotné problémy!

účinky čučoriedkových listov
Shutterstock®

Zber čučoriedkových listov

Drogu zo sušených čučoriedkových listov je možné priamo zakúpiť v lekárni či na internete, alebo je možné taktiež listy nazbierať a doma vysušiť. Listy je vhodné zbierať od júna až do septembra, a to trhaním jednotlivých lístkov z bezkvetých konárikov. Časti rastliny je následne vhodné vysušiť niekde na slnku a najmä na prevzdušnenom mieste, prípadne v umelých podmienkach pri teplote do 40 °C. 

Čo obsahujú čučoriedkové listy?

Listy brusnice čučoriedkovej obsahujú množstvo účinných látok. Ukrývajú až z 11 % triesloviny, potom taktiež organické kyseliny, flavonoidy či glykozidy. Čučoriedkové listy sú tiež známe obsahom látky zvanej myrtillín, a to vo veľkom množstve najmä tie, ktoré sú zozbierané pred dozretím plodov. 

Aké má myrtillín účinky? Ide o modré farbivo čučoriedok, ktoré má antioxidačné účinky. Vďaka tejto látke majú čučoriedkové listy priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a prispievajú k lepšiemu využitiu cukru v organizme. Droga je preto neraz súčasťou bylinných čajov pre diabetikov, znižuje glukózu v krvi. 

Čučoriedkové listy a ich liečivé účinky na zdravie

Listy tiež pozitívne vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi či zdravie močového ústrojenstva. Napomáhajú prečisťovať a dezinfikovať močové cesty a sú vítaným pomocníkom pri liečbe zápalov močového mechúra. Vďaka svojmu zloženiu pôsobia sťahujúco a protizápalovo. 

Rovnako môžu byť osožné pri ťažkostiach s tráviacim systémom. Používajú sa pri chronických črevných kataroch a rôznych zápaloch v tráviacom trakte, tiež pri hnačkových ochoreniach. Vo veľkých množstvách však zároveň odvar z listov môže pôsobiť ako preháňadlo. Čučoriedkové listy majú vo všeobecnosti priaznivý vplyv na tráviaci systém. Podporujú zlepšenie trávenia.

Pri použití zvonka sú čučoriedkové listy vhodné na ošetrenie rôznych kožných problémov. Môžu pomôcť pokožke postihnutej ekzémom či psoriázou. Taktiež sú nápomocné pri zápaloch ďasien.

Odporúčame: Ako pripraviť smoothie nápoj? Pozor na kombináciu ovocia a zeleniny!

čaj z čučoriedkových listov
Shutterstock®

Čaj z čučoriedkových listov

Zo sušených čučoriedkových listov sa pripravuje čaj, a to z jednej lyžice drogy na 250 ml horúcej vody. Doba lúhovania je 15 minút. Po scedení môžeme nápoj podávať. Pri zdravotných ťažkostiach sa odporúča piť dva až tri šálky čaju z čučoriedkových listov denne alebo každý druhý deň.

Tento nápoj osoží pri vyššie spomínaných ťažkostiach. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky, ochorení tráviaceho traktu či zápalov močových ciest. Zápar by sa však vnútorne nemal užívať dlhodobo. Po mesiaci by mala nasledovať minimálne dvojtýždňová pauza. 

Odvar z čučoriedkových listov na vonkajšie použitie

Na vonkajšie použitie sa pripravuje silnejší odvar. Lyžicu vody povaríme v 200 ml vody asi päť minút a následne necháme lúhovať ďalších 20 minút. Do scedeného a ochladnutého odvaru namáčame sterilnú látku či gázu a prikladáme na postihnutú pokožku, či už rôzne rany alebo kožné ochorenia. Pri zápaloch v ústnej dutine sa odvar používa na kloktanie. 

Tinktúra z čučoriedkových listov

  • 1 šálka čerstvých čučoriedkových listov

  • 2 šálky 40 % (alebo vyššie) alkoholu 

  • sterilná sklenená nádoba s viečkom

Postup: Dajte čučoriedkové listy do sterilnej sklenenej nádoby. Zalejte ich alkoholom tak, aby boli úplne ponorené. Nádobu pevne uzavrite viečkom a dobre pretrepte, aby sa listy a alkohol zmiešali. Nádobu umiestnite na tmavé a chladné miesto. Nechajte lúhovať 4-6 týždňov. Počas tejto doby nádobu pravidelne pretrepte (aspoň raz za pár dní).

Po uplynutí času lúhovania tinktúru preceďte cez jemné sitko alebo plátno do čistej sterilnej nádoby. Listy dôkladne vytlačte, aby ste získali čo najviac tekutiny. Hotovú tinktúru skladujte v tmavých sklenených fľašiach na chladnom a tmavom mieste. Tinktúra vydrží niekoľko mesiacov až rok.

Bežná dávka je 20-30 kvapiek tinktúry, 1-3 krát denne, zriedených v malom množstve vody alebo džúsu. Presné dávkovanie však môže závisieť od konkrétnych zdravotných potrieb a odporúčaní odborníka na bylinky. Táto tinktúra z čučoriedkových listov môže byť užitočná na podporu zdravia tráviaceho systému, reguláciu hladiny cukru v krvi a celkové posilnenie imunitného systému.

Článok aktualizovaný 10.6.2024

Aktualizovaný článok: 10.06.2024

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE