Sírovec obyčajný patrí medzi najzaujímavejšie huby, ktoré môžeme v našich lesoch nájsť. Pre svoju chuť a konzistenciu si vyslúžil prezývku „lesné kuracie mäso“ – a nie nadarmo. Mladé plodnice majú jemnú štruktúru a po tepelnej úprave sa podobajú práve kuraciemu mäsu. Vďaka tomu je sírovec obľúbený nielen u hubárov, ale aj medzi vegetariánmi či gurmánmi, ktorí radi skúšajú nové chute.
V článku sa pozrieme na to, kde ho možno nájsť, ako ho správne zbierať a najmä, aké recepty sa z neho dajú pripraviť. Či už na smotane, vyprážaný, v polievke alebo dokonca zaváraný, sírovec dokáže v kuchyni príjemne prekvapiť a zaradiť sa medzi vaše obľúbené hubové špeciality.
Čo je sírovec obyčajný?
Sírovec obyčajný (Laetiporus sulphureus) je nápadná drevokazná huba, ktorú spoznáte na prvý pohľad. Tvorí veľké, vejárikovité plodnice s charakteristickou sýto žltou až oranžovou farbou a jemne zvlnenými okrajmi. Povrch býva na dotyk hladký a plodnice často rastú vo väčších zhlukoch, čo im dodáva dojem schodov či políc na kmeni stromu. Mladé plodnice sú mäkké, šťavnaté a voňajú príjemne kyselkavo, zatiaľ čo staršie tvrdnú a stávajú sa nepožívateľnými.
Sírovec rastie prevažne na listnatých stromoch – obľubuje duby, vŕby, čerešne či orechy. Môžete ho nájsť od jari až do jesene, najčastejšie v máji a júni, no objavuje sa aj počas teplejších jesenných dní. Vďaka svojej farebnosti ho v lese neprehliadnete a patrí medzi huby, ktoré sa nezvyknú zamieňať s inými druhmi.
DepositphotosZber sírovca
Pri zbere sírovca je dôležité sústrediť sa na mladé a mäkké plodnice. Tie majú pružnú štruktúru, ľahko sa krájajú a po tepelnej úprave získavajú jemnú, mäsitú chuť pripomínajúcu kuracie mäso. Staršie plodnice sú tvrdé, vláknité a na konzumáciu sa už nehodia, preto sa oplatí odrezávať iba čerstvé časti.
Sírovec sa objavuje počas celej hubárskej sezóny – prvé plodnice vyrastajú už na jar (máj, jún), no objavovať sa môže aj v priebehu leta a dokonca aj na jeseň až do októbra. Jesenný zber býva bohatý, najmä po daždivom období, kedy plodnice dorastajú do väčších rozmerov a zostávajú šťavnatejšie. Po nazbieraní je najlepšie hubu spracovať čo najskôr, prípadne ju krátko predvariť a zamraziť, aby si zachovala chuť aj na neskôr.
Najlepšie recepty zo sírovca
1. Sírovec na smotane
Jednoduchý, no chutný recept, ktorý zvýrazní jemnú chuť sírovca. Smotanová omáčka mu dodá krémovosť a príjemnú hustotu, takže je ideálny k zemiakom či knedli.
Ingrediencie:
500 g mladého sírovca
1 cibuľa
2 PL oleja alebo masla
200 ml kyslej smotany
1 PL hladkej múky
soľ, čierne korenie podľa chuti
trochu petržlenovej vňate na posypanie
Postup: Cibuľu si nakrájajte nadrobno a na oleji ju nechajte zosklovatieť. Pridajte na kúsky nakrájaný sírovec a krátko ho poduste, aby zmäkol.
V smotane rozmiešajte múku a vlejte ju do hrnca k hubám. Všetko dobre premiešajte a varte, kým omáčka zhustne. Nakoniec dochuťte soľou, korením a posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Podávajte s varenými zemiakmi alebo domácou knedľou.
Depositphotos2. Vyprážaný sírovec ako kuracie rezne
Sírovec má konzistenciu podobnú mäsu, preto ho môžete pripraviť aj vo forme vyprážaných rezňov. V trojobale chutí skvele a je vhodný ako hlavné jedlo s prílohou alebo do žemle namiesto mäsa.
Ingrediencie:
500 g mladého sírovca
2 vajcia
hladká múka
strúhanka
soľ, čierne korenie podľa chuti
olej na vyprážanie
Postup: Sírovec nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm a krátko ho povarte v osolenej vode (5 – 7 minút), aby zmäkol. Potom ho nechajte odkvapkať a osušte papierovou utierkou.
Každý kúsok obaľte klasicky v múke, vajíčku a strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji dozlatista z oboch strán. Podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo čerstvým šalátom.
3. Fašírky zo sírovca
Ak máte radi klasické fašírky, skúste si ich pripraviť zo sírovca. Hubová verzia je ľahšia, no rovnako chutná a šťavnatá. Skvele sa hodí s chlebom, zemiakmi alebo do žemle.
Ingrediencie:
400 g sírovca
2 rožky alebo suché pečivo
150 ml mlieka
1 cibuľa
2 vajcia
2 PL strúhanky (plus na obalenie)
soľ, čierne korenie, majoránka podľa chuti
olej na vyprážanie
Postup: Sírovec nakrájajte nadrobno a krátko poduste na panvici, aby zmäkol. Rožky namočte do mlieka a vyžmýkajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji.
Všetky ingrediencie zmiešajte v miske, pridajte vajcia, korenie, majoránku a strúhanku podľa potreby. Z hmoty tvarujte fašírky, obaľte ich v strúhanke a vyprážajte na rozpálenom oleji dozlatista.
4. Krémová polievka so sírovcom
Sírovec môžete využiť aj na chutnú a výživnú krémovú polievku. Vďaka smotane a koreninám má jemnú, lahodnú chuť, ktorá vás zahreje počas jesenných dní.
Ingrediencie:
300 g sírovca
1 cibuľa
2 PL masla alebo oleja
1 liter zeleninového vývaru
150 ml smotany na varenie
1 PL hladkej múky
soľ, čierne korenie, muškátový oriešok podľa chuti
čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
Postup: Na masle alebo oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte kúsky sírovca a krátko poduste. Zaprášte múkou, premiešajte a zalejte vývarom.
Varte asi 15 minút, potom polievku rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Primiešajte smotanu, dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Podávajte posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a kúskami opečeného pečiva.
Depositphotos5. Sírovec na spôsob držkovej polievky
Sírovec je obľúbenou náhradou do tradičnej držkovej polievky. Vďaka svojej konzistencii pripomína klasické držky a polievke dodá jedinečnú chuť.
Ingrediencie:
400 g sírovca
1 cibuľa
3 PL oleja alebo masti
2 PL hladkej múky
1 ČL mletej papriky
1,2 l vývaru
2 strúčiky cesnaku
majoránka, rasca, soľ, korenie podľa chuti
Postup: Na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte múku a pripravte svetlú zápražku. Odstavte, vmiešajte mletú papriku a zalejte časťou vývaru. Premiešajte, aby nevznikli hrudky.
Sírovec nakrájajte na tenké pásiky, pridajte k polievke a zalejte zvyškom vývaru. Ochutíme rascou, soľou, korením a necháme variť asi 20 minút. Na záver pridáme pretlačený cesnak a majoránku. Podávame s čerstvým chlebom.
6. Grilovaný sírovec s bylinkami
Grilovaný sírovec je lahodnou pochúťkou, ktorá vynikne najmä v letnej sezóne, no pripraviť sa dá aj doma na grilovacej panvici.
Ingrediencie:
300 g sírovca (mladší, mäkší)
3 PL olivového oleja
čerstvé bylinky (rozmarín, tymian, petržlen)
2 strúčiky cesnaku
soľ a čierne korenie podľa chuti
citrónová šťava
Postup: Sírovec nakrájajte na hrubšie plátky. V miske zmiešajte olivový olej, nasekané bylinky, pretlačený cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu.
Plátky sírovca nechajte aspoň 30 minút marinovať. Potom ich grilujte z oboch strán asi 3–4 minúty, kým sa na povrchu vytvorí jemne chrumkavá kôrka. Podávajte s grilovanou zeleninou alebo čerstvým šalátom.
7. Sladkokyslý zaváraný sírovec
Sírovec si môžete uchovať aj na zimu – pripravený v sladkokyslom náleve chutí výborne ako príloha k mäsu či do studených šalátov.
Ingrediencie:
500 g mladého sírovca
500 ml vody
200 ml octu
150 g cukru
2 bobkové listy
6 guľôčok nového korenia
6 guľôčok čierneho korenia
1 ČL soli
Postup: Sírovec nakrájajte na menšie kúsky a krátko ho povarte v osolenej vode (asi 5 minút), potom sceďte. V hrnci pripravte nálev z vody, octu, cukru a korenín, nechajte ho prejsť varom. Do čistých pohárov naskladajte kúsky sírovca a zalejte horúcim nálevom. Poháre dobre uzavrite, sterilizujte 20 minút pri 90 °C. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Hubová alternatíva ku kuraciemu mäsu
Sírovec obyčajný je skutočnou lahôdkou medzi hubami. Jeho univerzálnosť v kuchyni vás prekvapí – od jednoduchých vyprážaných rezňov až po krémové polievky či zaváraný sladkokyslý variant. Vďaka chuti pripomínajúcej kuracie mäso predstavuje skvelú alternatívu pre tých, ktorí hľadajú zdravšie, ľahšie alebo netradičné jedlá.
Ak sa vám podarí nájsť mladé plodnice, určite dajte šancu niektorému z receptov. Sírovec si rýchlo získa miesto vo vašej kuchyni a možno aj v srdci – ako dôkaz, že les dokáže ponúknuť aj gurmánske prekvapenia.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Redakcia