Gnocchi patria medzi tie jedlá, ktoré v sebe spájajú jednoduchosť, domáci pôvab a neuveriteľnú všestrannosť. Tieto malé talianske „halušky“ sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov – od klasických zemiakových až po moderné zeleninové verzie. A práve táto zelená variácia s brokolicou je dôkazom, že zdravé jedlo môže byť nielen výživné, ale aj prekvapivo chutné a lákavé na pohľad.
Brokolica dodá gnocchi sviežu farbu, jemnú chuť a množstvo živín, zatiaľ čo pancetta a parmezán prinesú tú správnu dávku gurmánskeho kontrastu. Vďaka nápaditému receptu moderátorky Miriam Kalisovej vzniká jedlo, ktoré je nielen pastvou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky – ľahké, zdravé a s dokonalou rovnováhou chutí.
Recept na brokolicové gnocchi podľa Miriam Kalisovej
Miriam Kalisová opäť ukázala, že zdravé jedlo nemusí byť vôbec nudné. Jej brokolicové gnocchi sú jednoduché, no prekvapivo lahodné – ideálne pre všetkých, ktorí chcú do jedálnička dostať viac zeleniny. Kombinácia jemnej brokolice, chrumkavej pancetty, roztopeného parmezánu a kyslej smotany vytvára harmóniu chutí, ktorej sa ťažko odoláva.
Navyše, recept je rýchly, nenáročný a vďaka zaujímavému postupu s nožnicami pri tvorbe gnocchi aj trochu netradičný. Výsledkom je zdravé a krásne farebné jedlo!
Suroviny na brokolicové gnocchi
- 350 g oblanšírovaných hlavičiek brokolice
- 350 – 400 g polohrubej múky
- 1 žĺtko
- 1,5 čl soli
- pancetta (slaninka)
- parmezán
- kyslá smotana (podľa chuti)
Postup na brokolicové gnocchi
Najskôr si pripravíme brokolicové cesto. Blanšírované hlavičky brokolice (stačí chvíľu povariť vo vriacej vode) rozmixujeme dohladka a zmiešame so žĺtkom, soľou a múkou. Vypracujeme mäkké, ale kompaktné cesto, ktoré necháme pár minút odpočívať.
Potom z neho pomocou nožníc striháme malé kúsky – gnocchi – priamo na pomúčenú dosku alebo do vriacej osolenej vody. Ak chcete, aby si zachovali jemnú konzistenciu, strihajte vždy len pomúčený okraj cesta, obalený v múke – tým sa vyhnete nadmernému prisypávaniu múky a gnocchi zostanú mäkké, no nerozpadnú sa.
Uvarené gnocchi stačí krátko orestovať na výpeku z pancetty, aby získali jemne chrumkavý povrch a nasiakli jej úžasnú arómu. Na tanieri ich môžete posypať čerstvo nastrúhaným parmezánom, ktorý sa krásne roztopí, a podľa chuti pridať aj lyžicu kyslej smotany – presne tak, ako to odporúča moderátorka. Výsledok? Krémové, lahodné a voňavé jedlo, ktoré sa stane vaším novým favoritom.
instagram.com/miriam.kalisovaTipy na obmenu receptu
Ak máte radi experimentovanie, brokolicové gnocchi ponúkajú veľa priestoru na obmenu. Do cesta môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu alebo syra pecorino, ktoré dodajú jemne slanú chuť a ešte väčšiu vláčnosť. Skvele sa hodí aj pretlačený cesnak, čierne korenie či štipka muškátového orieška.
Ak chcete jedlu dodať sviežosť, skúste namiesto pancetty použiť kúsky lososa alebo restovanú zeleninu – napríklad cuketu, hrášok či špenát. Pre krémovejšiu verziu môžete gnocchi po orestovaní premiešať s trochou smotany, bryndze alebo ricotty, čím vznikne jemná omáčka.
Kto má rád kontrast chutí, môže pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo hrubšie nasekané orechy na posypanie. A ak sa chcete pohrať s vizuálom, skúste kombinovať brokolicové gnocchi s klasickými zemiakovými – na tanieri vytvoria krásnu farebnú mozaiku, ktorá chutí presne tak dobre, ako vyzerá.
Zeleninová pochúťka, ktorú si zamilujete
Chutné gnocchi z brokolice podľa Miriam Kalisovej sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny môžu priniesť veľké chuťové prekvapenie. Spojenie jemnej brokolice, slaninky a parmezánu vytvára harmonické jedlo, ktoré poteší nielen milovníkov zdravej kuchyne, ale aj tých, ktorí si radi doprajú poctivé domáce varenie.
Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti a výsledkom je tanier, ktorý vás ohúri nielen farbou, ale aj vôňou. A najlepšie na tom je, že tento recept zvládne úplne každý – stačí nasledovať Miriam a dopriať si chutnú porciu zelenej energie na tanieri.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova