Brokolicové gnocchi s pancettou podľa Miriam Kalisovej – zelené, rýchle a chutné!

brokolicové gnocchi

Gnocchi patria medzi tie jedlá, ktoré v sebe spájajú jednoduchosť, domáci pôvab a neuveriteľnú všestrannosť. Tieto malé talianske „halušky“ sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov – od klasických zemiakových až po moderné zeleninové verzie. A práve táto zelená variácia s brokolicou je dôkazom, že zdravé jedlo môže byť nielen výživné, ale aj prekvapivo chutné a lákavé na pohľad. 

Reklama

Brokolica dodá gnocchi sviežu farbu, jemnú chuť a množstvo živín, zatiaľ čo pancetta a parmezán prinesú tú správnu dávku gurmánskeho kontrastu. Vďaka nápaditému receptu moderátorky Miriam Kalisovej vzniká jedlo, ktoré je nielen pastvou pre oči, ale aj pre chuťové poháriky – ľahké, zdravé a s dokonalou rovnováhou chutí. 

Recept na brokolicové gnocchi podľa Miriam Kalisovej 

Miriam Kalisová opäť ukázala, že zdravé jedlo nemusí byť vôbec nudné. Jej brokolicové gnocchi sú jednoduché, no prekvapivo lahodné – ideálne pre všetkých, ktorí chcú do jedálnička dostať viac zeleniny. Kombinácia jemnej brokolice, chrumkavej pancetty, roztopeného parmezánu a kyslej smotany vytvára harmóniu chutí, ktorej sa ťažko odoláva. 

Navyše, recept je rýchly, nenáročný a vďaka zaujímavému postupu s nožnicami pri tvorbe gnocchi aj trochu netradičný. Výsledkom je zdravé a krásne farebné jedlo!

Suroviny na brokolicové gnocchi

  • 350 g oblanšírovaných hlavičiek brokolice
  • 350 – 400 g polohrubej múky
  • 1 žĺtko
  • 1,5 čl soli
  • pancetta (slaninka)
  • parmezán
  • kyslá smotana (podľa chuti) 

Postup na brokolicové gnocchi

Najskôr si pripravíme brokolicové cesto. Blanšírované hlavičky brokolice (stačí chvíľu povariť vo vriacej vode) rozmixujeme dohladka a zmiešame so žĺtkom, soľou a múkou. Vypracujeme mäkké, ale kompaktné cesto, ktoré necháme pár minút odpočívať. 

Potom z neho pomocou nožníc striháme malé kúsky – gnocchi – priamo na pomúčenú dosku alebo do vriacej osolenej vody. Ak chcete, aby si zachovali jemnú konzistenciu, strihajte vždy len pomúčený okraj cesta, obalený v múke – tým sa vyhnete nadmernému prisypávaniu múky a gnocchi zostanú mäkké, no nerozpadnú sa.

Reklama

Uvarené gnocchi stačí krátko orestovať na výpeku z pancetty, aby získali jemne chrumkavý povrch a nasiakli jej úžasnú arómu. Na tanieri ich môžete posypať čerstvo nastrúhaným parmezánom, ktorý sa krásne roztopí, a podľa chuti pridať aj lyžicu kyslej smotany – presne tak, ako to odporúča moderátorka. Výsledok? Krémové, lahodné a voňavé jedlo, ktoré sa stane vaším novým favoritom.

Recept na brokolicové gnocchi
instagram.com/miriam.kalisova

Tipy na obmenu receptu

Ak máte radi experimentovanie, brokolicové gnocchi ponúkajú veľa priestoru na obmenu. Do cesta môžete pridať trochu nastrúhaného parmezánu alebo syra pecorino, ktoré dodajú jemne slanú chuť a ešte väčšiu vláčnosť. Skvele sa hodí aj pretlačený cesnak, čierne korenie či štipka muškátového orieška. 

Ak chcete jedlu dodať sviežosť, skúste namiesto pancetty použiť kúsky lososa alebo restovanú zeleninu – napríklad cuketu, hrášok či špenát. Pre krémovejšiu verziu môžete gnocchi po orestovaní premiešať s trochou smotany, bryndze alebo ricotty, čím vznikne jemná omáčka. 

Kto má rád kontrast chutí, môže pridať pár kvapiek citrónovej šťavy alebo hrubšie nasekané orechy na posypanie. A ak sa chcete pohrať s vizuálom, skúste kombinovať brokolicové gnocchi s klasickými zemiakovými – na tanieri vytvoria krásnu farebnú mozaiku, ktorá chutí presne tak dobre, ako vyzerá.

Reklama

Zeleninová pochúťka, ktorú si zamilujete

Chutné gnocchi z brokolice podľa Miriam Kalisovej sú dôkazom, že aj jednoduché suroviny môžu priniesť veľké chuťové prekvapenie. Spojenie jemnej brokolice, slaninky a parmezánu vytvára harmonické jedlo, ktoré poteší nielen milovníkov zdravej kuchyne, ale aj tých, ktorí si radi doprajú poctivé domáce varenie.

Stačí pár základných surovín, trocha trpezlivosti a výsledkom je tanier, ktorý vás ohúri nielen farbou, ale aj vôňou. A najlepšie na tom je, že tento recept zvládne úplne každý – stačí nasledovať Miriam a dopriať si chutnú porciu zelenej energie na tanieri.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE