Recept na jablká v župane – 3 chutné verzie, ktorým nik neodolá

Jablká patria k typickým tunajším druhom ovocia, ktoré môžeme nájsť v mnohých záhradách. Ide pritom o skvelé ovocie, v ktorom sa ukrýva veľa vlákniny, vitamínu C, ale aj rôznych minerálnych látok a antioxidantov.

V jedálničku sa môže objavovať hoc aj každý deň. Jablká podporujú dobré trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Chrúmanie surových jabĺčok má navyše pozitívny vplyv na zdravie chrupu. Dochádza k posilneniu ďasien a prečisteniu zubov od povlaku. 

Najčastejšie by sme mali jablká konzumovať v ich prirodzenej forme, no prečo si z nich občas neurobiť aj nejakú dobrotu? Sú skvelou ingredienciou do rôznych zákuskov a múčnikov. Ak ste napríklad ešte neskúšali jablkové lievance, isto to čo najskôr napravte. Pri zmienke o jablkách tiež mnohým príde na um tradičné jablkové pité

Vyskúšať sa však rozhodne oplatí aj jablká v župane. Tie sa tradične pripravujú obalením plátkov jablka v cestíčku a následným smažením. Prinášame tipy na tri verzie jabĺk v župane – tradičné, plnené a v lístkovom ceste. Ktoré vyskúšate? 

Klasické jablká v cestíčku

Ingrediencie: 

  • 4 jablká

  • 2 vajíčka
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 KL prášku do pečiva
  • 2 štipky soli
  • 1/2 dl mlieka
  • cca 50 g masla na vysmážanie (alebo kokosového oleja)
  • olej

Postup: Ako prvé si pripravíme cestíčko. Vajíčka vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom aj soľou. V múke si rozmiešame prášok do pečiva a postupne nasypeme k vajíčkam. Miešame a ak je cesto príliš husté, zriedime ho malým množstvo mlieka. Avšak, malo by byť primerane husté, nie riedke ako na palacinky alebo lievance. Hotové cesto necháme aspoň 15 minút postáť. 

Medzitým si pripravíme jablká. Umyjeme ich a nakrájame na krúžky hrubé asi 8 až 10 mm. Z prostriedku vyrežeme jadierka, pomôže napríklad malá okrúhla vykrajovačka na cesto. Na panvici si rozpálime olej, do ktorého pridáme trochu masla (alebo môžeme použiť len kokosový olej).

Následne plátky jablka obaľujeme v cestíčku a ihneď smažíme z oboch strán na slabšom ohni. Hotové jablká v župane uložíme na papierovú servítku, ktoré odsaje prebytočný olej. Môžeme posypať práškovým alebo škoricovým cukrom a podávať. 

Odporúčame: ​V hlavnej úlohe tortilla! Pripravte si z nej tie najchutnejšie variácie chutí

Plnené jablká v župane

Ingrediencie: 

  • 4 jablká

  • arašidové maslo
  • 120 g hladkej múky 
  • 2 PL práškového cukru 
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli 
  • 1 vajce
  • 200 ml plnotučného mlieka 
  • olej

Postup: V miske si vymiešame vajce s cukrom. Pridáme mlieko, soľ a nakoniec aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto. Jablká umyjeme a nakrájame na tenučké plátky, z ktorých vykrojíme jadierka. Jeden plátok jablka potrieme arašidovým maslom a preložíme ho druhým plátkom. Takto si pripravíme všetky jablká. 

Následne si rozpálime na panvici olej. Naplnené jablká obaľujeme v cestíčku a smažíme dozlatista z každej strany. Hotové jablká v župane necháme stiecť na papierovej utierke. Následne ich pred podávaním môžeme posypať škoricovým cukrom. Podľa chuti môžete podávať s hustým bielym jogurtom. 

Pečené jablká v lístkovom ceste

Ingrediencie: 

  • 250 g lístkového cesta

  • 2 ČL vanilkového cukru

  • 2 ČL škoricového cukru
  • citrónová šťava
  • 3 až 4 jablká
  • 3 ČL masla
  • 3 PL medu
  • 50 g vlašských orechov
  • 1 vajce

Postup: Jablká ošúpeme a opatrne zbavíme jadrovníka (neprekrajujeme). Následne ich pokvapkáme šťavou z citróna. Orechy nasekáme nadrobno. Lístkové cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a rozrežeme ho na rovnaké kúsky (podľa toho, koľko jabĺk máme). Do stredu každého plátu lístkového cesta položíme jablko a zasypeme vanilkovým a škoricovým cukrom.

Do prostriedku jablka nasypeme aj orechy. Na orechy ešte pridáme med a nakoniec aj kúsok masla. Rohy cesta spojíme navrchu jablka, čím jablko zabalíme. Zabalené jablká uložíme na plech sa papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Na pár miestach ho prepichneme vidiličkou. Upečieme pri teplote 180 °C dozlatista (asi 25 minút). Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE