Kombinácia kokosu a čokolády je jednoducho nesmrteľná. Spojenie jemnej sladkosti kokosu s intenzívnou chuťou čokolády vytvára dokonalú harmóniu, ktorá poteší malých aj veľkých maškrtníkov. Takéto dezerty sú nielen chutné, ale dokážu byť aj zdravšie, ak si ich pripravíme doma z kvalitných surovín bez zbytočných prísad a cukru navyše.
O tom vie svoje aj moderátorka Miriam Kalisová, ktorá sa rada delí so svojimi fanúšikmi na Instagrame o tipy z kuchyne. Tentoraz priniesla recept na zdravé kokosové tyčinky, ktoré si zvládnete pripraviť rýchlo, jednoducho a s minimom ingrediencií. Ak patríte medzi milovníkov kokosu, tento recept by ste rozhodne mali vyskúšať.
Zdravé kokosové tyčinky podľa Miriam Kalisovej
Moderátorka Miriam Kalisová sa na svojom Instagrame podelila o ďalší zaujímavý recept, tentoraz na zdravé kokosové tyčinky. Ich príprava je rýchla, nenáročná a výsledok poteší všetkých, ktorí majú radi kokosové maškrty.
Ak patríte medzi fanúšikov týchto sladkostí, určite sa oplatí vyskúšať tento domáci variant – bez zbytočného cukru a s príjemnou kombináciou kokosu, čokolády a mandľovej pasty.
Suroviny na kokosové tyčinky
1. časť:
- 100 g strúhaného kokosu
- 180-200 g kokosovo-mandľovej pasty (alebo sladené mandľové maslo)
2. časť:
- 50 g kokosu
- 100 ml vriacej vody
+ čokoláda a 1 čl ghee masla
Postup prípravy kokosových tyčiniek
Najskôr si pripravíme kokosovú zmes. Zmiešame strúhaný kokos s kokosovo-mandľovou pastou, ktorá je už osladená, takže ďalší cukor netreba. V druhej miske zalejeme menšie množstvo kokosu vriacou vodou, necháme ho vsiaknuť a pridáme k prvej zmesi. Všetko dobre premiešame a začneme tvarovať guľôčky alebo tyčinky.
Pripravené kúsky uložíme na plech a dáme ich na asi 20 minút do mrazničky. Zatiaľ si pripravíme čokoládu – môžeme do nej pridať aj trochu ghee masla, aby bola jemnejšia a lepšie sa s ňou pracovalo. Keď je čokoláda hotová, vyberieme tyčinky z mrazničky a postupne ich v nej namáčame.
Hotové kúsky uložíme na mriežku, necháme odkvapkať prebytočnú čokoládu a vložíme ich ešte na chvíľu späť do mrazničky. Zvyšnou čokoládou ozdobíme tyčinky, napríklad pomocou lyžičky alebo zdobiaceho vrecka. Nakoniec ich presunieme do chladničky, kde stuhnú a sú pripravené na ochutnávanie.
instagram.com/miriam.kalisovaTipy na obmenu receptu
Oriešková verzia – do kokosovej zmesi primiešame nasekané mandle, lieskovce alebo pistácie. Tyčinky budú chrumkavejšie a získajú výraznejšiu chuť.
Ovocný dotyk – pridáme nadrobno nakrájané sušené brusnice, višne alebo marhule. Sladko-kyslá kombinácia krásne osvieži kokos aj čokoládu.
Exotická príchuť – časť vody pri príprave kokosu nahradíme kokosovým mliekom alebo pridáme štipku vanilky či kardamómu. Výsledok bude voňavý a netradičný.
Biela alebo rubínová čokoláda – namiesto klasickej horkej použijeme bielu alebo ružovú čokoládu. Tyčinky budú pôsobiť jemnejšie a originálne aj na pohľad.
Proteínová variácia – do kokosovej zmesi zamiešame lyžicu vanilkového alebo kokosového proteínového prášku. Tyčinky sa tak stanú aj rýchlym fitness snackom.
Dekoratívne posýpky – na čerstvo namočené tyčinky nasypeme lyofilizované ovocie, kokosové chipsy alebo orieškový prach. Dodajú krásny vzhľad a nové chute.
Sladkosť, ktorá poteší aj zasýti
Kokosové tyčinky podľa Miriam Kalisovej sú krásnym príkladom toho, že aj sladké recepty môžu byť pripravené zdravšie a stále chutiť výborne. Navyše ich výroba nezaberie veľa času a zvládnete ju bez špeciálnych pomôcok.
Ak vás teda prepadne chuť na niečo sladké, no nechcete siahať po kupovaných maškrtách, tento recept je ideálnym riešením. Stačí pár surovín, kúsok trpezlivosti a výsledkom budú tyčinky, ktoré si obľúbi celá rodina.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova